Medlemmar: 8835 st.
Visa menyn

Transferfokus: Carlos Vela

Martin Palmér
tor 12 jun 2014 kl 16:18

I sommar kommer jag fokusera på spelare vi ryktas värva eller vara intresserade av. Tanken är att dokumentera spelaren genom att titta på position, spelstil, pris, lön etc. för att se hur väl spelaren passar in. När jag säger passar in syftar jag främst på två saker. Passar spelaren in i det lagbygge vi har, är hans spelstil något som kan fungera och passar en värvning av honom in givet de behov vi har och den budget vi måste följa. Tanken med det hela är att via analys landa i någon form av slutsats kring ett förhållningssätt till affären. Målet är också att analyserna ska vara relativt aktuella, dvs. det ska vara mycket snack om spelaren för tillfället.

Några utgångspunkter: Behoven är de jag tog upp tidigare i min analys av transferfönstret, det gäller även budgeten som jag antar ligga kring £70m. Även om vi alla vill ha världsklasspelare kommer vi behöva minst 5 spelare i det här fönstret och alla kan inte vara världsklass.

Först ut i den här serien är Carlos Vela.

:::

Ryktet
Det har i dagarna rapporterats att Sociedads president har sagt att Vela kommer lämna dem för Arsenal via den återköpsklausul som finns i hans kontrakt.

Spelaren
Carlos Vela är inte riktigt samma spelare som lämnade Arsenal för några säsonger sedan. Han är inte längre den lite veka anfallaren som hade svårt att göra sig ett namn som ensam striker i Premier League. Nu är han istället en mer utpräglad ytter som är betydligt kraftfullare och inte tappar boll så enkelt. Han har dock kvar många av de positiva egenskaperna han besatt, dribblingar, passningar och avslut håller topp klass. Det man kan förvänta sig av Vela är djupledslöpningar och smarta avslut, inklusive hans patenterade chippar. Det man inte kan förvänta sig är ett hårt defensivt jobb. Att han har utvecklats är uppenbart och senaste säsongen levererade han poäng i klass med Alexis Sanchez och Pedro.

Analys
Högerytter är inte något som är prioriterat då vi har Walcott, Chamberlain och Gnabry som kan spela där. Dock är två av den skadade så pass att de lär missa de första månaderna i höst och den tredje var millimeter från ett liknande öde. Det hade lämnat oss i ett läge där Hector Bellerin hade varit första valet till höger. Allt annat än optimalt, lite bredd skulle inte skada. Det finns dock andra som kan vikariera i nödfall så det är inte på något sätt ett akut behov. Walcott innebär dessutom att jag inte ser behovet av absolut toppkvalitet likt jag gör på andra positioner i anfallet. På det viset tror jag Vela kan vara en bra lösning. Han spetsar till konkurrensen och get oss ett vettigt alternativ till Chamberlain till hösten, dessutom till ett löjligt lågt pris vilket innebär en nästan oförändrad budget. Risken finns självklart att han inte lyckas, men den finns med alla spelare och i det här fallet kommer vi troligen ändå minst dubbla summan vi köpte honom för.

Hans spelstil tror jag också kan passa in mycket bra. Hans passningsspel är högklassigt och han hittar många avgörande passningar, dessutom går han mycket i djupled vilket vi ofta saknar spelare som gör. Hans löpningar ger mer yta och fler spelalternativ till spelare som Özil och Cazorla.

Slutsats
Vela är en bra värvning om han värvas som högerytter. Vi kan bredda de positionerna och få en till spelare med fart utan att ta en speciellt stor risk eller minska budgeten till de stora värvningar. Däremot håller han inte som profilvärvning att spetsa till vårt anfall.

Kommentarer

Bild för Kaj Poikela

Gillade att läsa din analys, genomtänkt och bra formulerat och du drog det längre än jag orkat tänka på. Låter som en vettig värvning.

Bild för MikeR

Precis bra formulerat som sagt och Vela borde bli en bra förstärkning på kantspelet och kanske vila viktiga start spelare å köra han mot lite mediokrare motstånd. Hygglig lirare å bredda med

I'll answer to nobody !!