Medlemmar: 8835 st.
Visa menyn

Transferfokus: Alexis Sanchez

Martin Palmér
tor 19 jun 2014 kl 13:46

I sommar kommer jag fokusera på spelare vi ryktas värva eller vara intresserade av. Tanken är att dokumentera spelaren genom att titta på position, spelstil, pris, lön etc. för att se hur väl spelaren passar in. När jag säger passar in syftar jag främst på två saker. Passar spelaren in i det lagbygge vi har, är hans spelstil något som kan fungera och passar en värvning av honom in givet de behov vi har och den budget vi måste följa. Tanken med det hela är att via analys landa i någon form av slutsats kring ett förhållningssätt till affären. Målet är också att analyserna ska vara relativt aktuella, dvs. det ska vara mycket snack om spelaren för tillfället.

Några utgångspunkter: Behoven är de jag tog upp tidigare i min analys av transferfönstret, det gäller även budgeten som jag antar ligga kring £70m. Även om vi alla vill ha världsklasspelare kommer vi behöva minst 5 spelare i det här fönstret och alla kan inte vara världsklass.

Nästa spelare på tur är Alexis Sanchez.

:::

Ryktet
Alexis Sanchez ska inte vara en huvudfigur i den nya Barcelonatränaren Luis Enriques planer. Arsenal ska vara en av flera klubbar som är intresserade och under trosdagen kom uppgifter om att vi är väldigt nära att slutföra affären. Detta sedan vi valt bort Reus efter hans skada (verkar lite märkligt om ni frågar mig).

Spelaren
Vad för typ av spelare är då Alexis Sanchez? Han har under säsongen främst spelat högerytter men kan även spela på andra kanten. I det chilenska landslaget spelar han av och till på alla positioner i anfallet, inklusive central anfallare. I sin spelstil är Sanchez väldigt spännande. Snabb, teknisk och smart. Dessutom är han en bra avslutare. Frågetecken finns för hans jämnhet, tidvis är han en världsstjärna men han kan samtidigt försvinna helt ur matcher.

Analys
En värvning av Sanchez öppnar upp en hel hög med alternativ. Han kan användas i början för att ersätta Walcott som missar säsongsinledningen. Han skulle troligen främst bli vänsterytter med Giroud som striker. Men möjligheten finns att köra en variant med Sanchez på topp för att få ett större djupledshot, eller varför inte något form av 4-1-3-2/4-3-1-2/4-1-2-1-2 där Sanchez lirar på topp med Walcott och Özil bakom dem sprayandes bollar in bakom backlinjen. Eller varför inte ett klassiskt big man-small man-anfall med Giroud. Alternativen blir väldigt många helt enkelt. Dessutom innebär det att vi inte behöver en central anfallare lika mycket, vilket kan vara bra då utbudet där likt i Januari inte direkt får det att vattnas i munnen. Giroud är bra på det han gör och det finns inte så mycket bättre till vettiga priser. Jag har svårt att motivera tex. £30m på Mandzukic.

Spelstilsmässigt tror jag att han passar in väldigt bra samtidigt som han adderar lite mer direkthet och dribblingar. Fysiken tror jag inte blir något problem, han är byggd som en liten tanker. Hans längd är dock ett frågetecken om han ska spela central anfallare. Frågan måste så klart också ställas varför Barca vill sälja. Där ser jag främst två anledningar, Sanchez konkurrerar lite spelstilmässigt och ytmässigt med Messi och Barca vill hellre satsa på en mer ren ytter från deras akademi i Deulofeu.

Slutsats
Bara att slå till direkt om chansen finns. För priset det pratats om, £20-25m, är han ett ruskigt bra köp, eliminerar också behovet av en toppanfallare. En spelare som är snudd på världsklass och som vid 25 fortfarande utvecklas. Är i helt rätt ålder för att bli en del i vårt bygge mot toppen. Han tillför precis det som saknas offensivt i Arsenal just nu och är inte en lika stor chansning som tex. Balotelli.