Medlemmar: 8819 st.
Visa menyn

January woes

Martin Palmér
mån 5 jan 2015 kl 16:29

Är det verkligen redan dags igen? Det känns som säsongen nyss startade men nu är vi där, januarifönstret. Den tid då vi hoppas på Draxler men får Eisfeld och Källström. Skämt åsido är januarifönstret lite annorlunda än sommarfönstret. Lagen håller hårdare i sina spelare och priserna är ofta högre, således blir fokus lite annat än under sommaren. Det är svårare att hitta kvalitetsspelare som långsiktiga lösningar på brister och istället handlar mycket om att lösa nuvarande problem på kort sikt samt hitta talanger som kan lösa dem på sikt. Med andra ord; en Källström som stoppkloss fram till sommaren eller en Eisfeld som behöver några år. Visst finns det exempel på storspelare som flyttat i januari men det är mer undantag. För att behålla sinnesfriden är det bäst att gå in i januari med den inställningen.

Det är även med den inställningen jag går in i den här bloggen. Kan vi få en toppspelare är det bra. Wenger är notoriskt försiktig i januari av flera anledningar, utöver det jag tidigare nämnt, bland annat för att han inte vill störa gruppen. Frågan är bara vilken position behöver en förstärkning mest och vilka alternativ finns. I mina ögon är det två positioner som står ut i form av behov, mittback och defensiv mittfältare. Precis de värvningar som saknades i somras. En del har dock förändrats, mittbacken vi behöver idag anser jag är en ersättare till Mertesacker som tappat en del sedan förra säsongen tillskillnad från den truppspelare jag förordade i somras. Det defensiva mittfältarbehovet kvarstår som toppspelare.

 Om både Podolski och Sanogo lånas ut kan man argumentera för att det behövs en offensiv spelare men jag är inte så säker. Podolski har knappt spelat trots att Walcott varit skadad och även om Theo inte är redo att spela varje vecka så kan han helt klart ta Podolskis minuter. Sanogo ersätts dels av Giroud, vars frånvaro varit en stor anledning till hans starter, och dels av Akpom, som tar hans bänkplats och inhopp.

Nästa fråga är då spelarna. Vad finns det för mittbackar som kan kliva in som förstaval tillgängliga? Skaran av spelare som otvivelaktigt skulle peta Mertesacker är tyvärr liten och listan på de av dem som skulle kunna hamna i Arsenal är ännu kortare. Hummels kan bli tillgänglig men då är det troligen sommaren som gäller. Varane sägs vara tillgänglig men det verkar väldigt långsökt. Däremot finns det en del som kan utmana tysken och på sikt har potentialen att bli riktigt bra. Winston Reid kan vara ett bra alternativ på den listan. Hans kontrakt går ut till sommaren och West Ham kommer troligen lyssna på bud. Ron Vlaar är ett annat namn som nämns flitigt och vars kontrakt går ut men jag är lite osäker på hans höga ålder.

Bland de defensiva mittfältarna har det främst handlat om två namn William Carvalho och Morgan Schneiderlin. Carvalho är nu helt och hållet ägd av Sporting sedan de köpt tredjepartens andelar. Arsenal har alltid hållit sig borta från spelare med den typen av ägande men det är nu alltså löst och fritt fram. Schneiderlin sa i dagarna att han blir kvar till sommaren för att någon dag senare säga att han lärde sig i somras att inte säga att han ska gå fören det är klart. Lite oklart vad som kommer att hända där. Utöver dem kan James Milner möjligen vara ett alternativ, han sitter på ett utgående kontrakt men även där är åldern ett problem om det ska vara en långsiktig lösning.

Det finns som ni märker väldigt få alternativ tillgängliga och kan vi få någon av de spelare jag nämnt ska vi nog vara väldigt nöjda. Det blir sällan som man tänkt sig i januari och det är bara att ställa in sig på att den trupp vi har är till 99% den trupp vi avslutar säsongen med.