Medlemmar: 8819 st.
Visa menyn

God or god awful?

Martin Palmér
fre 9 jan 2015 kl 16:09

Lukas Podolski är en spelare som delar oss Arsenalfans i två läger. En del tycker att han är en underskattad spelare som borde fått fler chanser och andra tycker att han helt enkelt inte höll måttet. Vad är sanningen egentligen? Som vanligt ligger den nog någonstans i mitten. Lukas Podolski var inte bra nog för att vara en nyckelspelare i Arsenal och hade för stora krav och självbild för att vara en inhoppande rollspelare.

De som propagerar för att han är en bra spelare skyller misslyckandet på Wenger, att han har spelat honom på fel position och gett honom för få chanser. Men stämmer det verkligen? Lukas Podolskis bästa individuella prestationer har helt klart kommit från en roll som anfallare, men i ett tvåmanna anfall. Där spelade han för Köln och där gjorde han många mål tidigt i sin landslagskarriär. Men den rollen försvann för ett antal år sedan och i landslaget har Podolski spelat till vänster de senaste fem sex åren och hanterat den rollen. Att spela till vänster är med andra ord inget nytt för honom. Vissa hävdar att han borde ha använts som central anfallare men de ignorerar det faktum att han var direkt dålig varje gång han fick chansen där. Slutsatsen blir att Podolski visserligen inte spelat i sin favoritposition men att den samtidigt inte finns i Arsenal. Vi kan inte bygga ett lag kring honom och då var det vänsterkanten som fanns kvar, en position han haft många gånger innan han kom till Arsenal.

Om vi går vidare till hur mycket chanser han fått går det snabbt att avfärda att han fått för få. Under sin debutsäsong gjorde han 33 starter och nio inhopp för Arsenal, förra året, där han missade hela hösten med en skada, gjorde han ändå 20 starter och sju inhopp. Det är utan tvekan tillräckligt många för att dels få chansen att visa vad han går för och dels för Wenger att göra en rättvis bedömning. Resultatet av det var att han inte håller som startman men är ett alternativ på bänken.

Det sista argumentet för Podolski förträfflighet är så klart hans målskytte. Han är en grymt bra avslutare, det kan ingen ta ifrån honom, och visst har han gjort många mål. Totalt har han gjort 31 mål på drygt 80 matcher i Arsenal, mestadels från en kant. Det är riktigt bra siffror. I landslaget har det blivit 47 mål på 121 matcher, också mycket bra siffror. Men om man gräver djupare i dem finner man att medelrankingen för de motståndet vid Podolskis landslagsmål är 70. Han gör i snitt mål mot Finland. Gällande mål i Arsenal så har han noll mål mot Chelsea, City och United samt två mål mot Liverpool och ett mot Tottenham. Det är alltså tre mål på 14 matcher, inte något vidare facit. Lägger vi till toppmatcher i Champions League, tuffaste gruppmotståndare och slutspel, blir det fem mål på 20 matcher. Även i Arsenal är det mot de mindre lagen han skördat många mål, fyra mot West Ham och tre mot Fulham till exempel. Mål är så klart mål och de är nyttiga, men har hans mål varit tillräckligt viktiga för att motivera en startplats? Tveksamt.

Jag pratar mycket om vad som krävs för en startplats, men är det så bra han måste vara för att meritera en plats i laget? Nej, men det verkar som att Podolski ser det så. Han vill ha en startplats eller åtminstone vara en spelare som får starta en 15-20 matcher på en säsong. Därmed är det den ribban han måste mäta sig mot, accepterar han inte en mindre roll så kan han inte vara kvar. Någonstans där tror jag hela problemet med hans karriär ligger. Han vill vara stjärnan och hans bakgrund har blåst upp honom att tro att han är så bra. Han har spelat i landslaget sedan han var tonåring och han har alltid gjort mycket mål. När han inte får vara en stjärna så accepterar han inte sin roll. Han hade kunnat vinna fler titlar om han kunnat acceptera en mindre roll i större klubbar. Nu kan han inte det och då slutar det som det gjort nu i Arsenal och som det gjorde i Bayern. Han skeppas vidare till ett sämre lag.

Vad är det då som gör att Podolski inte håller som en nyckelspelare i topplag? Han har målsinnet för att vara en riktigt bra anfallare och hans tillslag på bollen är ett av de bästa i världen. Hade utvecklingen fortsatt med två anfallare hade han säkerligen varit en större stjärna än han är idag men det blev inte så och där gick hans karriär åt pipan. Han har inte styrkan och kvaliteten med ryggen mot mål för att spela ensam anfallare. Inte heller har han snabbheten och arbetsvolymen för att vara en ren ytter. Lukas Podolski är helt enkelt en för endimensionell och begränsad spelare i en fotbollsvärld som sprungit ifrån honom. Han är en spelare som saknar en position i den moderna fotbollen.

Kommentarer

Bild för Björn Lindström

Ja det var ju ord och inga visor. Och varför värvades han då överhuvudtaget?

Bild för Martin Palmér

Ord och inga visor? Jag som tyckte jag var rätt balanserad haha

Vi trodde nog att han skulle kunna hantera rollen som ensam anfallare. Dessutom är han lite av en spelare som "flatters to decieve", vid första anblick verkar han riktigt bra men när man börjar skrapa på ytan så framträder en annan bild. Men han har ju inte varit en dålig värvning tycker jag, ingen fullträff men helt ok. Han var riktigt viktig den första säsongen men har sen stadigt tappat. Hans lån beror nog mer på hans vilja än Wengers. Hade kunnat vara kvar som inhoppare ibland men han vill ha en större roll helt enkelt

Bild för George Adams

Skeppas iväg till ett sämre lag Martin? Du är i vanlig  ordning inte direkt ödmjuk. Vilka meriter har Inter i jämförelse med Arsenal. Var det inte så att dom ganska otippat vann CL för några år sedan och dessutom har en herrans massa scudettos och Europa cup titlar? 

Vidare skiver du att Lukas är en spelare vars karriär mer eller mindre försvann bara för att färre lag spelar med 2 toppar. Varför värvar då Le Fraud honom när han sedan flera år gått med i trenden att spela med en topp? Märkligt enl mig. 

Är inte en managers viktigaste uppgift att just anpassa spelet och match taktiken till det material man har? 

Nej Lukas karriär har delvis han själv sabbat genom precis som du skriver, inte alltid kunnat leverera. Resten har Wenger ordnat genom att inte ge honom kontinuerligt spel utan istället, på vanligt maner inte rotera sina spelare. Att göra ett inhopp var sjätte palmsöndag ger inget självförtroende för en avslutare av hög klass. 

Bild för Martin Palmér

Inter är inte vad Inter varit, deras trupp är inte bra. De ligger i mitten av Serie A och är inte så herrans mycket bättre.

Som jag förklarade så tror jag att man trodde han skulle klara av att spela ensam på topp men att man snabbt insåg att det inte gick. Alla transfers blir inte som man tänkt, inte svårare än så.

Visst ska laget anpassas efter det material man har, och när vi gör det på det för laget som helhet bästa sätt så saknas en klockren roll för Podolski och vi kan inte bygga laget kring honom.

Inte spelat kontirnuerligt? Han har startat över 50 matcher de två föregående säsongerna. Det argumentet är inget annant än rena fantasier som inte håller för den enklast av faktagranskning. Det är ren och skär lögn helt enkelt.

Bild för George Adams

På vilket sätt är det lögn Martin. Denna säsongen har han ju knappt spelat alls förutom några inhopp, och det är ju nu vi tappar honom. Tidigare säsonger har du dock helt rätt i att han spelat en del, och då har han ju allt som oftast också levererat en hel del, varit happy och funnit sig väl i den rollen. I år har vi haft skador på den som började till vänster,  Özil och vi har haft skador på Giroud. Welbeck har inte levererat som förväntat när det gäller mål och Santi har många matcher underpresterat. Ändå har Podolski suttit, och med tiden längtat bort. 

Jag tycker det är ett misslyckande. 

Bild för Martin Palmér

Det är lögn för att han har fått gott om chanser att etablera sig och visa att han ska ha fler inhopp. Det är ju inte så att Wenger inte vet exakt vad Podolski levererar. Han vet precis vad han får av Lukas opch har bedömt att andra är bättre. Hade han aldrig spelat speciellt mycket hade man kunnat hävda att han kanske skulle leverera men nu är det inte så. Han levererade sin första säsong men ifjol var han ruskigt dålig hela våren och visade ingen bättring när han fått chansen i år.

Bild för Woody

Podolski särbehandlades i negativ mening. Har personligen inte en aning om hur han är/var i ett längre perspektiv. Han fick aldrig chansen att bevisa sin förmåga/oförmåga. Spelare som sopWelbeck trampar luft i flera matcher. Giroud blandar och ger. Fakta är dock att de gånger LP fick hoppa in presterade han. Gammaldags hårda skott och rakt spel. Att sedan Wengers så kallade spelplan inte uppskattade det är mer en svaghet hos Wenger än hos Podolski. Podolski levererade inte enligt ovan nämnda spelplan. Förmodligen är det där problemet ligger, inte att han är en dålig fotbollsspelare. Att Podolski sedan inte täckte ytor eller löpte rätt är i sig totalt ointressant så länge han gör mål eller passar till mål. Man vinner inte matcher på att löpa eller täcka ytor. Rock on !

Bild för Martin Palmér

55 starter är att inte få chansen? Att säga att han prestera när han hoppat in i år är väldigt generöst, oftast har han inte ens märkts på planen.

Man vinner inga matcher på att täcka ytor nej, men man kan förlora dem på att inte göra det. Som vänsterytter måste man jobba och han gjorde inte det.

Bild för George Adams

Så du menar att alla spelare, som konkurrerade med Lukas levererade?

I Sanchez fall tveklöst. En mycket bra värvning så här långt, men i övrigt?

Bild för Martin Palmér

Ingen som levererat nåt fantastiskt, men Podolski har ändå levererat minst av dem. Utöver målet mot Anderlecht har han varit totalt osynlig i sina inhopp

Bild för Kaj Poikela

Tycker vi blev av med en kille som jag såg som en giftig inhoppare när vi behöver mål. 

Men jag håller med Palmér i mångt och mycket. Galet bra målskytt som man på nåt sätt vill mejsla in i en förstaelva, men det är svårt att pussla in Podolski i ett system som vårt när han misslyckades med att lära sig att man även måste ta ett seriöst ansvar bakåt. 

Bild för zimzon

Då är det kört för Özil med! :)

Twitter: @zimzon80