Medlemmar: 8819 st.
Visa menyn

Theo Walcotts framtid i Arsenal

Martin Palmér
tor 12 mar 2015 kl 10:59

Efter ett långt uppehåll på grund av slutspurt av exjobb är jag tillbaka igen! Som nystart tänkte jag ta en titt på den prekära situationen kring Theo Walcott och hans kontrakt. Om det var krångligt förra gången är det inget emot vad det är den här gången. Förra gången spelade han mycket och levererade, det var upp till klubben att övertyga honom. Nu två år senare har han spelat väldigt lite efter sin långa skadefrånvaro men lär ändå vilja ha en löneförhöjning.

Theos kontrakt han skrev på för två år sedan går ut nästa sommar. För att inte hamna i en sits likt förra gången där han bara var sex månader från att lämna som Bosman är det dags att förlänga hans kontrakt. Den gången var han en av lagets viktigaste spelare, han producerade massor med poäng och var viktig för vårt spel. Att öka hans lön då var inget egentligt problem, svårigheten låg i att han med bara månader kvar på kontraktet kunde ställa väldigt höga krav.

Sedan han skrev på har Alexis och Özil kommit in och lyft lönetaket rejält. Det är alltså helt rimligt att tänka sig att han vill höja sin lön, det kan trots allt vara hans sista eller näst sista stora kontrakt. Problemet är bara att Walcott spelat väldigt lite den senaste tiden. Han får sällan komma in i matcher ens när vi roterat startelvan. När han har spelat har han ofta varit blek och haft svårt i avsluten. Defensivt har han sett än mer vilsen ut. Frågan som måste ställas är om det verkligen är rimligt att ge honom en lön upp emot vad Alexis och Özil tjänar när vi inte vet hur han kommer återhämta sig från skadan. Dessutom verkar spelare som Welbeck och Chamberlain vara före i hackordningen på kanterna. Ska vi verkligen höja hans lön?

För att svara på den frågan måste vi resonera kring varför han inte spelar. Är det för att Wenger inte längre ser honom som en startspelare? Håller han Welbeck och Chamberlain som bättre spelare? En rimlig anledning till det skulle kunna vara att de bidrar i defensiven på ett helt annat sätt. Podolski blev utfryst för att han inte bidrog defensivt. Motargumentet blir så klart att Podolski inte bidrog med något offensivt heller som motvikt till sin obefintliga defensiv. Oavsett varför blir det svårt att motivera en höjd lön om Walcott har fyra fem spelare före sig på ytterplatserna. En annan anledning kan så klart vara att Wenger medvetet är försiktig med honom för att han inte ska dra på sig följdskador. Är så fallet blir situationen genast annorlunda. En tredje anledning kan vara att det är en förhandlingstaktik, Wenger visar helt enkelt Walcott att han inte är ovärderlig och att klubben klarar sig bra utan honom. På så vis kan Walcott få svårare att kräma ut mer pengar från klubben.

Vad som är den egentliga anledningen kan vi bara spekulera om. Klart är dock att anledningen är helt avgörande för om hans kontrakt bör förlängas eller ej. Ses han inte längre som en nyckelspelare blir det svårt att motivera den löneförhöjning som troligen krävs för att behålla honom. I sådant fall kan det vara bättre att sälja honom och investera i andra toppspelare.

Om det nu blir så att han säljs så är frågan var han hamnar. Det finns inte många klubbar som skulle vara beredda att ge Walcott den lön han troligen kommer kräva. Chelsea har precis plockat in Cuadrado så de lär inte vara på jakt efter yttrar. United spelar inte ett spel som passar yttrar så de lär inte heller vara allt för intresserade. Liverpool skulle kunna satsa på honom men det skulle vara en stor investering för dem och det är tveksamt om de vågar ta den risken med tanke på hans skador. City känns därmed som den troligaste destinationen inom Premier League. De har pengarna, de använder yttrar och de är i skrikande behov av spelare med home grown status som kan leverera för dem på planen. Tittar vi utanför Premier League så tror jag inte någon italiensk klubb har resurserna att chansa på Theo. Inte tror jag heller han är ett stort namn nog för PSG. Han är för begränsad tekniskt för Barcelona. De klubbar som kvarstår är Real och Bayern. I Real skulle han kunna vara en bra back up till Bale och Ronaldo, de har råd att lägga de pengarna på honom och han har inte den stjärnstatusen att han skulle kräva en startplats. Bayerns två yttrar är 31 och 32 i år och måste snart ersättas. En Theo Walcott på utgående kontrakt är säkerligen intressant för dem även om de ofta satsar tyskt.

Den andra frågan om han lämnar blir hur klubben ersätter honom. Den enkla lösningen är så klart att ta in en annan ytter. Kanske någon som är en bättre tvåvägsspelare och föredrar att spela till vänster då Alexis trivs bäst till höger. Julian Draxler är ett namn som poppar upp. Ett annat alternativ är att Chamberlain och Welbeck tar hans roll, att Gnabry används mer och att pengarna används till att stärka upp andra delar av laget.

Det blir några spännande månader framöver kring Walcott. Allt kan fortfarande hända men personligen tror jag det lutar åt att Walcott försvinner i sommar. Det vore självklart trist men samtidigt tror jag inte det vore någon större förlust för klubben.

Kommentarer

Bild för Martin Palmér

Kan tilläggas att mycket kommer nog klarna med Chamberlains skada

Bild för Woody

Det som gäller Walcott gäller också Wilshere, Gibbs och i viss mån Oxlade-C. Herrarna är Engelsmän som kommer fram och ser väldigt lovande ut. Problemet med dessa är att det inte sker någon som helst utveckling. I Walcotts fall är han precis likadan som han var då han kom. I sina bästa stunder världsklass och sen åter till osynlighet och lättvikt. Alla ovan nämnda måste bli jämnare samtidigt som något händer framåt i prestationerna. Märkligt fenomen detta. Rock on !

Bild för Martin Palmér

Du menar alltså att Walcott är inte bättre än när han var 16? Han har utvecklats massor sedan dess. Frågan är inte om han är bra nog att spela i Arsenal utan om han är bra nog att ha en av de högsta lönerna eller om de pengarna kan investeras bättre.

Samma sak gäller med Gibbs, han har gått framåt väldig mycket det senaste året

Bild för Jonas Eriksson

Tror walcott hamnar i real om han inte stannar i arsenal. Tror att walcott kommer att ersätta en bale som inte får vara kvar. Och jag kommer inte sörja speciellt mycket. En bytes handel kanske? Ja tack om du frågar mig. 

 

Bild för gunsmoke

Löner i Arsenal ska väl sättas efter prestation, Walcott saknar förhandlingsutrymme, i min värld sitter AW med alla trumfkorten. Walcott som jag alltid tyckt varit en spelare med för få kvaliteter och för stora begränsningar ska absolut ligga på den undre halvan lönemässigt i Arsenal.

Att sälja TW skulle trots att ett år återstår på kontraktet kommer ändå att innebära väldigt mycket pengar bara för att han är engelsman. Jag har å andra sidan svårt att tro att någon klubb kan vara så dum att man ökar TW:s redan idag oförsvarligt höga lön.

Med tanke vad TW levererat så ska han erbjudas en rejäl lönesäkning, om han nobbar det ska han säljas i sommar.

Spelare med mer tur än skicklighet ska man alltid passa sig för.

Bild för Martin Palmér

Känns som att du låter personliga problem med Walcott styra din bedömning av honom. Någon världsklasspelare är han inte men han gjorde trots allt 14 mål och 10 assist senaste säsongen han var hel och han har blivit betydligt mer komplett de senaste 3-4 säsongerna. När United betalar Wanye Rooney £300k i månaden så finns det garanterat lag som är beredda att höja Walcotts £90k, det är jag helt övertydgad om

Bild för gunsmoke

Löner i Arsenal ska väl sättas efter prestation, Walcott saknar förhandlingsutrymme, i min värld sitter AW med alla trumfkorten. Walcott som jag alltid tyckt varit en spelare med för få kvaliteter och för stora begränsningar ska absolut ligga på den undre halvan lönemässigt i Arsenal.

Att sälja TW skulle trots att ett år återstår på kontraktet kommer ändå att innebära väldigt mycket pengar bara för att han är engelsman. Jag har å andra sidan svårt att tro att någon klubb kan vara så dum att man ökar TW:s redan idag oförsvarligt höga lön.

Med tanke vad TW levererat så ska han erbjudas en rejäl lönesäkning, om han nobbar det ska han säljas i sommar.

Spelare med mer tur än skicklighet ska man alltid passa sig för.

Bild för Woody

Walcott har inte utvecklats massor sedan han var 16. Gäller även Gibbs. Kan hålla med om att en viss utveckling skett, dock inte vad man hoppats på. Där ligger problemet, det lyfter inte uppåt den nivå som borde vara rimlig. Rock on !

Bild för Martin Palmér

De första åren i klubben fick han hoppa in typ var tredje match. 2012-13 gjoprde han 24 mål+assist på 32 matcher. Skulle kalla det för en rejäl utveckling

Bild för Woody

Blir en lek med ord. Hade Walcott haft den "statistiken" konstant hade jag förmodligen hållit med dig. Skador och brister i förmågan gör att han inte lyft mot förmodade höjder. TW har absolut dolda världsklassförmågor som inte plockas fram med regelbundenhet, tyvärr. Rock on !

Bild för Martin Palmér

Efter den säsongen så har han ju varit skadad mer elle mindre hela tiden. Den första halvan av förra säsongen hade han 9 mål+assist på 14 matcher i PL så sen han klev upp på den nivån har han levererat konstant på den nivån när han inte varit skadad.

Bild för Jonas Eriksson

Då till nästa fråga då? Är det värt dom pengarna för en spelare som så ofta är skadad. Och nästan alltid är i fasen där han ska matchas in i laget. Nej jag har alltid haft ett gött öga för gode walcott, men jag tror det är bäst för hans utveckling och för gunners att han flyttar nån annanstans och får en ny start. Och vi kan få en nystart med ännu en ny mittfältare. 

Men varför känns det alltid som walcott ständigt är i kontrakts förhandlingar? Skönt sagt av Erik niva. Och jag håller med.  

 

Bild för Martin Palmér

För att vi skrev ett så kort kontrakt förra gången. jan 2012-jun 2015 så bara 3,5 år, vill förlänga med minst 1 år kvar. Men ändå 2 år sedan han skrev på senast

Bild för gunsmoke

Nej absolut inte Martin, jag har inga personliga problem med Walcott och jag tror inte att han har några personliga problem med mig för den delen heller. Jag gillar Walcott, men jag tycker han är alldeles för begränsad som fotbollsspelare för att vara en toppavlönad Arsenalspelare.

Han har precis som några av de andra britterna stora problem med skador vilket har hämmat utvecklingen, det känns som att det är några säsonger sedan han/de gjorde sina bästa matcher trots deras relativt låga ålder. Bortsett från Ramseys förra säsong då.

Jag tycker att vi ska sälja honom och om du Martin är övertygad att han kommer att få £90k av någon klubb så kommer vi säkert att få 200-250 millar för den gode Theo, och sedan kan vi köpa ytterligare en världsklasspelare.

 

Bild för Martin Palmér

Som sagt, han var som bäst senast han hade en hel säsong. Och fortsatte egentligen på samma sätt hösten 2013. Sen skadad, så om han har kvar den nivån eller ej är lite svårt att svara på.

Han har ca 90k här nu och om City kan ge en högerback som knappt spelar 140k så kan Walcott säkerligen få 150k+ av dem. Håller med om att vi kan få bättre spelare för de pengarna.

Bild för Ola Svärd

Så snart en spelare för tillfället inte platsar och får regelbunden speltid ska personen säljas. Vem ska då ersätta och som är bättre då? Den personen lär väl oxå behöva en lön för att överleva. TW är 26 år och är i sin bästa ålder. Han var ju grymt bra innan skadan, kanske vår bäste, given i såväl klubb som landslag. Borta 12 månader och sen är drevet igång. Förläng, betala och hoppas på att han håller sig skadefri. Kanon med konkurrens.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Martin Palmér

Så är det så klart inte. Men om en spelare ska ha bland de högsta lönerna kan man kräva att han ska vara en av de bästa spelarna och inte någon som knappt spelar.

Poängen i det hela är att det innebär en stor risk att förlänga med Theo som situationen ser ut idag, dels med hans kontrakt och dels med de ökade defensiva kraven på våra yttrar.

Bild för Lennart Sandström

Tycker att hanteringen av Walcott tyder på att Wenger inte räknar med honom kommande säsong.En hygglig spelare,men knappast en spelare i en förstaelva.Enligt mig en bra avslutare även om insatsen senast säger allt annat.Tycker ändå Theo utvecklats och löper mera utan boll än tidigare. Han var riktigt vass innan skadan . När det gäller Gibbs är jag  helt överens med Woody. Där har det inte hänt speciellt mycket. Skadorna är väl naturligtvis en bidragande orsak. 

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för Martin Palmér

Men snälla, det ser väl vem som helst att Gibbs är flera klasser bättre än den där kalven som halkade runt mot United 2009. Sen är han ingen världsspelare men att säga att inte mycket har hänt sedan han kom är rena fjanterierna