Medlemmar: 8819 st.
Visa menyn

Vad som krävs för att vinna ligan, block 2

Martin Palmér
ons 17 feb 2016 kl 20:40

Två av fyra block avklarade, dags för lite redovisning igen av resultaten kontra projektionerna. Till att börja med en kort summering av konceptet:

För att analysera våra resultat har jag utifrån den poäng vi bör sikta på för de kommande 11 matcherna satt upp tre nivåer för de olika matchblocken, OK, Bra, Mycket bra. Gör vi alla block OK så ligger vi precis på gränsen till vad jag tror kan räcka till en ligaseger om vi går rent efter mars. Bra betyder att vi landar på i princip samma poäng som City och det räcker med att slå dem över de sista 7 matcherna för att vinna. Mycket bra betyder att vi lägger oss på en nivå där vi har råd med en förlust mot City och ändå kan vinna ligan om vi går lika som dem i övrigt. Tanken med det här är också att belysa att en mycket bra period eller två kan göra att vi kan ha en dålig period och ändå hänga med.

Jag har räknat med att City tar 27p på de kommande 11 matcherna, Leicester 18 och Spurs 25. I varje uppföljningsblogg kommer jag redovisa vad jag räknat med för resultat för att få de summorna, så vi även kan avgöra hur konkurrenterna går på projektionen och uppdatera målen därefter. Min projektion säger att City landar 66p, Spurs 61 och Leicester 58. Mycket bra innebär för oss 71p, bra 65p och OK 60p. Min slutliga projektion är att City landar på 82, Spurs 75 och Leicester på 67. Min gissning på oss säger 23p på nästa 11, 65p och sen 82. Det motsvarar exakt projektionen bra i totalen. Det är bra att ha i åtanke att mina projektioner tittar på matcherna individuellt, dvs. över 11 matcher kan det vara så att man är favorit i alla och då sätter jag inga förluster. Men i verkligheten kommer man troligen att förlora någon match ändå vilket gör att slutpoängen för samtliga troligen blir något lägre än projektionen.

I tabellen nedan ser ni hur det gick för de olika lagen i block 2 och vad jag hade beräknat för poäng samt vilka nivåer de olika betygen för Arsenal hade.

 

Om det gick riktigt dåligt i förra blocket så gick det riktigt bra den här gången. Vi nådde upp till bra nivån. De stora vinnarna var framförallt Leicester som tog hela 5p mer än projektionen men också Tottenham som tog tillbaka det de tappade i förra blocket. City fortsätter att backa rejält.Det gör följande med projektionen:

 

Det som har hänt här är främst att Leicester klivit upp och hänger med i projektionen igen. Det krävs av oss att vi tar 5 raka segrar om vi ska leda ligan om 5 matcher förutsatt att Leicester följer projektionen. Totalt sett ligger de 6p över min projektion, något som för dem nu innebär en totalpoäng kring 73. City har fallit av rejält och ser nu ut att få det tufft, projektionen på 58 inkluderar att de inte förlorar mot United eller Liverpool vilket verkar osannolikt i dagens läge. Deras total har droppat från 82 till 74. Tottenham gnatar på kring projektionsnivån, 1p under förra veckan har blivit 1p över nu. De ligger kvar stadigt kring 75p strecket. Vi släpar fortfarande efter vad ja hoppats på med några poäng men vi ligger kvar i slutprojektionen på 79p. Den tuffa avslutningen för Leicester är det som ger oss övertaget fortfarande.

Projektionerna tyder på att ligan kommer vinnas kring 78p. För att nå dit behöver vi 9 segrar på 12 matcher. Tar vi bort matcherna mot City, Spurs och United får vi 9 matcher kvar. Hemma mot Swansea, WBA, Watford, Palace, Norwich och Villa samt borta mot Everton, West Ham och Sunderland. Vinn 8 av dem samt ta poäng i minst 2 av de tre ”tuffa” matcherna så är vi hemma tror jag. Men med Barca i CL samt United och Spurs borta de närmaste veckorna är risken stor att självförtroendet får sig en knäck och vi spårar ur.

I kommande block har vi följande matcher: United borta, Swansea hemma och Spurs borta. Mycket bra är 7p, Bra är 5p och OK är 4p. Swansea ska vi bara slå hemma om vi ska ha nån chans och vi ska kunna undvika förlust i alla fall mot United och Spurs. City i sin tur möter Newcastle borta, Liverpool borta och Villa hemma. Min projektion säger 7p, dvs. poängtapp i en match, troligen Liverpool. För Spurs är det Swansea hemma, West Ham borta och oss hemma. Även här tror jag på 7p, poängtappet mot oss, men det finns utrymme för mer. Slutligen har Leicester Norwich hemma, WBA hemma och Watford borta. Jag tror även här på 7p, Watford och WBA kan vara knepiga lag för Leicester som gillar att försvara och kontra.

Kommentarer

Bild för Pelle

Det krävs av oss att vi tar 5 raka segrar om vi ska leda ligan om 5 matcher förutsatt att Leicester följer projektionen

Här hänger jag inte helt med i matematiken för enligt mig behöver vi väl inte vinna fem raka matcher utan det räcker med fyra vinster och en oavgjord relativt Leicester då vi har bättre målskillnad än dem. 

Relaterar vi däremot till Spurs och vi tar 13p medan Spurs bara tar 11 så är vi före dom.

Eller missförstår jag något?

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

Näe du har nog rätt. Har inte räknat målskillnad alls.

Bild för Sral

Det här känns ju som en hoppfull nedbrytning av titelstriden! Inte en match i taget, utan ett block i taget, men det känns ju som att det här ska vi kunna klara av! Det kanske blir tajt och spännande, men om vi skulle vinna ligan skulle i alla fall jag tycka att det viktigaste är just ATT vi gör det, inte HUR vi gör det. :-)