Medlemmar: 8819 st.
Visa menyn

I'm done

Martin Palmér
mån 29 feb 2016 kl 13:15

I tio år har jag stått på Wengers sida genom oräkneliga motgångar. Oftast har det varit rättfärdigat. Vi har inte kunnat utmana för att vi inte haft de muskler som andra klubbar har haft. Vi har förlorat cupfinaler och viktiga matcher på individuella misstag som han som manager knappast kan lastas för när taktiken varit helt korrekt. Genom det har jag stöttat honom. Medan fan efter fan gett upp, har jag och många andra stått kvar. Men när vi, ett gäng kilar och tjejer som ser massor med fotboll, inför matchen ser laguppställningen och vet precis vad som kommer hända och han inte gör det så kan jag inte längre stå bakom honom som rätt man att leda oss.

Det handlar inte om en brist på resultat och titlar. Det är inte en överdriven reaktion på en dålig match. Det är ett väl övervägt och underbyggt ställningstagande baserat på att jag inte längre förstår mig på hans beslut och vad han försöker uppnå.

Vi har en mittback som vunnit VM-guld och som är fantastiskt trygg med bollen så varför startar han en back som inte kan slå en vettig passning upp till mittfältet. En mittback som dessutom precis varit skadad och knappast rosat marknaden tiden dessförinnan. Jag kan bara inte förstå det, vi visste alla att United skulle tvinga Gabriel att sköta uppspelen och att det skulle bli en katastrof. Hur kan Wenger inte se det komma? Jag kan helt enkelt inte hitta någon logisk förklaring. Per är för långsam heter det ofta, men United spelade Carrick och Blind som nästan får tiden att gå baklänges när de springer. Att vara en bra mittback är 95% att läsa spelet och veta var man ska stå, man behöver inte vara en hobbysprinter.

Om vi nu ändå ska envisas med att spela Gabriel, se åtminstone till att para ihop honom med en partner som kan spela bort pressen och hitta svårare bollar upp på mittfältet. Inte med en annan smått otrygg spelare som visserligen slår bättre passningar men som oftast inte kan eller försöker slå det svårare alternativet när han blir pressad. Eller om vi ska envisas med att fasa ut Per, spela då nån som har lite boll i sig bredvid Koscielny. Spela Chambers som kan sköta uppspelen eller dra på sig pressen och öppna upp för Koscielny. Istället spelar vi en spelare som låter United hur enkelt som helst stänga alla passningar framåt för Kos och därmed själv tvingas att sköta uppspelen. Vilket han inte klarar. 

Men om vi nu ändå ska ge oss den på att spela men två uppspelssvaga mittbackar, då kan vi väl åtminstone spela en defensiv mittfältare som faktiskt vill ha bollen och kan göra något med den? I januari plockade vi in en defensivt funktionell spelare som visat sig vara bra på att fördela bollen. Så om Wenger nu tänker sig att Gabriel av nån anledning behövs i backlinjen tillsammans med Kos, så borde vi väl ändå spela den mittfältare som har på pappret egenskaperna att kompensera för backlinjens oförmåga till att bygga spel? Istället spelare vi en spelare som helst undviker att vara första bollmottagare och som troligen spenderade mer tid på att jaga sin egen första touch än han gjorde på att jaga motståndare.

Varför köpa Elneny och sen inte spela honom? Varför envisas med att köra på med en spelare som inte har något att göra alls i ett topplag som ser sig som spelförande? Jag kan bara inte förstå det. Genom att starta Gabriel och Koscielny uppbackade av Coquelin ger vi United världens enklaste recept till att vinna matchen. Sätt den unge oerfarne anfallaren på den relativt simpla uppgiften att bara stänga alla vettiga, konstruktiva passningar för Koscielny för att på så vis tvinga fram att alla uppspel går via Gabriel till Coquelin. De får oss precis dit de vill, helt oförmögna att bygga anfall och ett lätt byte.

Jag kan nästan garantera att exakt samma sak kommer hända mot Spurs. Gabriel och Koscielny kommer starta, Kane kommer stänga allt för Koscielny, Alli kommer blockera Ramsey. Coquelin kommer tvingas bli speluppbyggare med hopplösa passningar från Gabriel och vi kommer förlora. Den förutsägbarheten skapar en otrolig uppgivenhet hos mig. Jag hoppas jag har fel men jag kan bara se matchen gå på precis det viset och jag kan inte förstå hur Wenger inte ser det. 

Det skapar också problem för en spelare som Ramsey. Mot United tvingades han gång på gång ned i backlinjen för att sköta uppspelen, en roll som knappast passar honom särskilt väl. Samtidigt ska han vara den som får bollen i nästa fas för att föra fram den och slutligen ska han vara den som fyller på vid avslutslägena. Och det funkar bara inte. Han tvingas just nu göra 2-3 spelares jobb och det är inte hållbart. Vi såg det på Cazorla också när han spelade där. Hans mittfältsspel har blivit väldigt romantiserat under hans frånvaro men faktum är att han som det mer offensive av de två mittfältarna knappt spenderade en sekund i några offensivt hotande positioner. Och det var inte Santis fel, det var det gravt dysfunktionella spelsystemet som skapade en snedbelastning han inte klarade av.

Ska vi bygga bakifrån måste vi sluta upp med att spela en defensiv mittfältare som inte kan bygga spel. Annars kommer vi aldrig nån att uppnå något vettigt spel. Coquelin är på intet sätt en dålig spelare, i rätt system kan han vara en funktionell del av riktigt bra lag. Men i ett system som bygger på att bygga anfall bakifrån är inte ett sånt system. I ett sånt system kommer Coquelin aldrig bli en spelare för ett lag som vill utmana om titeln. Och däri ligger min frustration, vi anpassar inte vårt spel efter de spelare vi har.

På något vis verkar Wenger ha kört fast taktiskt och mentalt. När vi vann ligan 1998 gjorde vi det med modern, nyskapande fotboll. När vi vann ligan 2004 gjorde vi det med modern, nyskapande fotboll. När vi nästan vann ligan 2008 gjorde vi det med modern, nyskapande fotboll. När vi nu försöker vinna ligan gör vi det med en föråldrad taktik och spelare som helt enkelt inte kan utföra den. Anledningen till att Leicester och Tottenham är där de är, är att de spelar en modern, nyskapande fotboll. År 2016 handlar fotbollen om ytor och press. Att ta bort ytorna offensivt för din motståndare med genomtänkt kollektivt presspel, att skapa dem offensivt med smart löpande spelare och att använda dem effektivt. Det är fotboll år 2016, och just nu gör ingen det bättre i PL än Tottenham och Leicester, det är också de saker Arsenal anno 2016 är väldigt dåliga på. Vi kan inte hantera press, vi pressar inte motståndare, vi är ineffektiva när vi får chanser och vi är dåliga på att skapa ytor. Den enda anledning till att vi tillsynes var med i titelracet så länge som vi var stavas Mesut Özil. Han har på egen hand skapat illusionen av Arsenal 2016 som titelkandidater, för en illusion är precis vad det är. Vi kommer inte vinna ligan och vi är inte nära att vara där heller. Nästa år kommer Pep, ett nystartat Chelsea, kanske ett Mourinho-lett United, ett Kloppbyggt Liverpool och ett ännu bättre Spurs under Pochettino. Hade inte Chelsea fallit igenom totalt och United fortsatt sin kräftgång hade vi knappt varit på topp 4. Så illa är det. 

På tal om stora spelare och att köra fast, Alexis Sanchez. Han har helt och hållet kört fast på sin vänsterkant. Varje gång han får bollen vet varje spelare på planen, varje fan på arenan, alla tv-tittare i sofforna vad som ska ske. Alla vet att han kommer bryta in, leta skott och passa hemmåt om han inte får läget. Alla vet det, han gör det och han åstadkommer precis inget. Uniteds vänsterback var en ung orutinerad kille som spelade 80 minuter med ett gult kort, jag tror inte Alexis tvingade honom till ett enda svårt beslut, inte en enda tackling, på hela matchen och det är bara för dåligt. Det är inte bra nog för en så bra spelare. Men det jag inte kan förstå är varför Wenger inte för något åt det när alla kan se att han kört fast så totalt. Byt kant, spela honom på topp, vad som helst för att tvinga in honom i andra tankemönster. Han är en narkoman och att bryta in för skott är hans beroende. Plocka bort den möjligheten. Jag förstår tanken med att ha honom där, just för det där skottet. Men det klickar inte just nu och det är smärtsamt uppenbart.

I tio år har jag stått bakom Wenger, men nu kan jag inte göra det längre. Vi kan peka på att spelarna står för dåliga prestationer, att de inte kan genomföra matchplanen fullt ut. Men vem är det som envisas med att spela spelare som inte kan genomföra planen? Vem är det som envisas med att spela ett föråldrat och dysfunktionellt system? Jag ger många spelare kritik för att de inte är bra nog, men vem är det som fortsätter spela dem? Jag vet svaret på det och jag har tröttnat.

Jag kan förlåta honom för att han inte vunnit mer. Jag kan förlåta honom för att vi inte tagit in fler toppspelare. Jag kan förlåta honom för hans envishet och envetenhet. Men jag kan inte förlåta honom för att han slutat utveckla och förnya sig, det var det som en gång gjorde honom till en av de bästa och utan det är han inget. Jag kommer alltid älska honom för allt han gjort men för första gången någonsin tror jag att det vore bättre för Arsenal om han lämnade och det krossar mitt hjärta fullkomligt.

Kommentarer

Bild för Dosa

Instämmer helt och faller mig platt så här som det sätt ut iår har jag aldrig upplevt ett så pass starkt Arsenal i jämnförelse med alla andra topplag, Chelsea gick dåligt Mou ut. City gått sämre än förväntat ett tag Grino ut, Liverpools generations växling ingen utväxling Rodgers ut. United fumlande med Moyes han åkte ut Van Gaal med 98% säkerhet ut när som helst.

Wengers ser ut att gå mot ett prakt fiasko när vi summerar, Vinner vi inte ligan iår är det bye bye Wenger. för nästa år blir det mycket tuffare och jag ser då hellre att vi byter ut än väntar 1 år till, ser ingen utväxling alls, han har fått ut max av det här gänget och dom håller inte tillsammans med Wenger, något är fel. 

 

Bild för Byarum

Lysande Martin! Det är sällan man ser ett raseri kombinerat med en sån här klarsynt analys. 

Bosse

Bild för Martin Palmér

Man tackar!

Bild för Pelle

Hatten av för ett så konstruktivt analyserande mitt i en djup besvikelse.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

Tackar!

Bild för Jonas Eriksson

Ja jag håller med. Han borde lämna, det som är så jävla synd är att han inte gjorde det för 2-3 år sen. Vi har tappat mycket sista 2 åren och vi får tacka Chelsea och United att dom varit ännu uslare. Stannar Wenger 1 år till ( vilket jag tror han gör ) så kommer det ta många år innan vi kommer ikapp dom stora. Men jag är envis och räknar inte bort oss än denna säsong. Men chanserna ser sjukt små ut. 

Men jag förstår inte vad du menar när vi inte anpassar spelet efter dom spelare vi har? viken ska vi spela om inte Coquelin spelar? Vi kan ju inte slänga in en oduglig arteta eller en otajmad flammini. Ja då finns elneny kvar då? Är han redo? Om han är det, så absolut. Men är han en DM? Nej jag hoppas och tror att det blir Chambers som får ta den rollen Framöver. han har en bra fot men skulle kanske behöva få upp speeden lite? Sen är det ju för sorgligt att se sanchez så brutalt under isen. Och wenger gör precis som du säger. Han får köra fast där ute på kanten och ingen tanke på nått annat. Och hur galet dålig han än spelar så får han fortsätta. Och självförtroendet bara sjunker och sjunker. Ja självklart ska dom slänga upp han på topp. Helt rätt.

 

Bild för Martin Palmér

Det är ju det jag säger, vi anpassar inte spelet efter vårt material. Man kan inte försöka spela spelförande fotboll med Coquelin som den djupaste spelaren, inte 2016 i alla fall. 1996 så hade det nog gått utmärkt. Men att vi gör det ligger bara på en enda mans axlar.

Bild för Jocke K

Mycket av det som du Martin skriver i din fina text håller jag med om bl.a kritiken på Gabriel och för liten förändring i Wengers spelide och taktiska drag. Däremot så är kritiken mot Coquelin för stor eftersom en sådan grovjobbare behövs för att spelare som Ramsey och Özil ska få tid att kunna leverera bra passningar. Han jobbar också alltid för fullt och har aldrig dålig inställning till matchen. Men Ramsey har inte varit i form på väldigt länge och tar alldeles för svåra och felaktiga beslut för ofta. Walcott är en annan lirare som har så låg lägsta nivå att man undrar varför det är så och så ofta. Slutligen så märks det att Sanchez har varit borta länge och vad vi förväntar oss av honom men jag tror som du skriver att en annan uppställning är bättre  där han inte ska ner på egen planhalva och hämta bollen. Till slut så måste vi kunna spela med två anfallare oftare och under längre matchtid.  

Arsenalsupporter sen 1971 då  Arsenal vann The Double.

Bild för Dosa

jag håller med Martin där, spelet iår har inte varit passnings orienterad trots att man försöker spela ett sådant spel. 

Vi vinner istortsätt aldrig stort iår, vi kontrollerar inte matcherna eller tempot i den längre mer slump som avgör matcherna åt det ena eller andra hållet. Coq/flamini är i ett passnings orienterat lag, Wenger har inte anpassat varken laget eller spelarmaterialet för passnings orienterad fotboll, dom bästa matcherna vi spelat iår har varit kontringsfotboll. Det är ju helt okej om man nu vill spela så men det verkar vara väldigt otydligt i hur och vad man ska göra i matcher vi är favoriter.

mot sämre lag föredrar jag elneny alla dagar i veckan, han blir snabbare redo när hab får spela.

mot lag man ska stänga matchen och kontra in med el coq. 

Det är väldigt ludigt i vilken typ av fotboll som han vill bedriva med sitt lag.

Bild för Martin Palmér

Inte så konstigt att vi inte kontrollerar matcher när den enda spelare vi har med den förmågan klarar av ca 20 minuters spel innan han går sönder. (Nej Cazorla är inte nån som kontrollerar spelet. Han är bra på små ytor och har en bra passningsfot med det är inte detsamma som att kontrollera tempo i matcher)

Bild för Martin Palmér

I mina ögon finns det ingen plats för rena grovjobbare som normala startspelare i spelförande topplag. Hur mycket hjärta de än må ha. De kan funka i andra typer av spelsystem(tänk Sven Bender i Dortmund), men genrellt sett ser man idag sällan spelare av Coquelins typ i de stora lagen. Och det är ingen slump.

Bild för Martin Palmér

Jepp, fortfarande förbannad. Återkommer med svar på kommentarer när jag lugnat mig lite mer.

Bild för Byarum

Min uppfattning är också att spelarnas självbild inte står i paritet med prestationen. Den självbilden förstärks av Wenger och har så gjorts under ett par års tid och det har smugit sig in ett "fat cat syndrom" i laget. Många är för belåtna och för säkra på sin plats i laget och konkurrensen om platserna är inte på den nivån, som det borde vara i ett topplag.

Om man ska gå in på individuella spelare, så har jag svårt att förstå värvningen av Gabriel. Känner mig aldrig trygg med honom. Inte alls på den nivån han borde vara för att vara ett långsiktigt alternativ på mittbacksplatsen. Sen har vi också språket. Måste vara en oerhörd nackdel att inte kunna engelska på rätt nivå för att kommunicera med sina lagkompisar. Sen har vi, som DM skrev om, den unga engelska generationen, som aldrig blommade ut på det sättet som vi hoppades på och deras utveckling har avstannat i laget, eller t o m backat. Sälj och börja om på nytt. De kommer aldrig att bli bättre än vad de varit. Det är ett omfattande uppbyggnadsarbete vi har framför oss om vi på allvar ska bli ett topplag på nytt.

Å andra sidan, Arsenal vore inte Arsenal om vi inte vore är så oberäkneliga på både gott och ont. Av bara farten så kör vi över Spurs till helgen, men jag är orolig vad som kommer att hända med dem på sikt. De har framtiden för sig både på spelarsidan, men framför allt vad gäller manager, i mina ögon den kanske allra bästa managern i ligan, Guardiola inräknad. Det oroar mig mycket.

Bosse

Bild för Martin Palmér

Gabriel borde nog ha lärt sig tillräckligt med engelska för att kunna kommunicera i en backlinje vid det här laget. Kvalitetsmässigt tror jag inte vi ska räkna ut honom på sikt, men när han tvingas bli den som tar uppspelen så går det inte helt enkelt. Får han spela den roll Kos haft bredvid Per de senaste åren tror jag nog det finns en vettig spelare där.

Bild för Byarum

Nja, hans brist på engelska är ett ganska stort problem,,, har sett det i ett par matcher där en gång Bellerin blev framplockad som tolk och ett annat fall, när Gabriel själv handgripligen visade en medspelare hur denne skulle stå. 

http://www.goal.com/en/news/1862/premier-league/2016/03/02/20892232/weng...

Bosse

Bild för Martin Palmér

Om han inte har lärt sig left, right, back, forward, behind etc. skulle jag bli väldigt förvånad.

Bild för Knappen12

Problemet i sig är inte att inte vinna titeln, utan att låta den gå till Liecester eller Tottenham. Personligen hade jag på något sätt "förstått" det om City, United eller Chelsea vunnit...

Bild för Fredde

Det jag irriterar mig mest på är att klubben inte gett sig själv chansen att vinna titeln. Trodde man på allvar att Flamini och Arteta skulle ha en roll att spela i ett mästarlag? Det var där vi på förhand såg direkt svaga ut utan att det åtgärdades och Elneny verkar inte ens vara i laget för att konkurera om den positionen. Om vi inte värvar bra spelare och ger oss själva chansen i både CL och PL så kommer Özil genomskåda det här fuskbygget och så kommer vi få rea ut anledningen till att vi ens har en CL-plats just nu. Och om vi inte värvar bra spelare som faktiskt behövs, varför skulle vi då flytta till Emirats Stadium? Att spelarna inte var tillgängliga köper jag inte, Agüero var inte heller tillgänglig för City. Räknar Wengér med att alla bra spelare man behöver ska komma och knacka på dörren?

You win some, you draw some

Bild för Martin Palmér

Dock så har vi ju i 9 fall av 10 ett på pappret bättre lag än motståndarna så det är knappast där det brister. Används delarna vi har på rätt sätt så skulle vi ha vunnit ligan i år. Sen behövs det säkert mer för att göra det i fortsättningen när andra lag hämtar sig. Men just nu är det en taktikfråga och inte en kvalitetsfråga.

Bild för Adamberg

Att Wenger och laget inte har någon trovärdighet längre är sorligt. Wenger riskerar att få sin fantastiska CV och unika genialitet som en gång fanns att falla i glömska. Framförallt för nya generationer bara framstå som en envis gubbe som tappat all koll på den här nivån. För hans egen skull hade det varit bäst att sluta för länge sen.

Adam

Bild för Jonas Eriksson

Vore kul att läsa några rader från dig efter onsdags matchen Martin. Finns det några ljusglimtar att plocka fram? ;)

 

Bild för Martin Palmér

Såg bara halva matchen för jag satt på ett plan från München

Bild för Håkan Lynghed

Bra analyserat Martin. Jag håller med om det mesta. Dock är jag inte helt överens med dig om att Coquelin är bromsklotsen i uppspelsfasen. Vi spelar ju med två sittande mittfältare i nuläget. Även om det inte är uttalet så har i praktiken en primärt ansvar för det defensiva och en för det offensiva delen. Opitmalt hade såklart varit att båda varit världsspelare både defensivt och offensivt, men såna spelare är sällsynta.... Tror vi är överens om att problemet är att Coquelin och Ramsey passar dåligt ihop.  Men mitt sätt att se det är att Coquelin får inte det stöd i uppspelen från Ramsey som han behöver. När Coq och Carzola spelade tillsammans hade vi ett mycket passningssäkrare mittfält. Ramsey är inte den passningsäkra speluppbyggare som vi behöver. Jag hade mycket hellre testat Elneny o Coq tillsammans på mitten och skickat ut Ramsey på kanten igen. Där gör det inte lika mycket att han springer bort sig eller tappar bort bollen på en illa tajmad klackpassning. Förhoppningsvis.....

Jag vill som du även se mera av Chambers som mittback. Tycker han har sett vass ut på sistone när han fått hoppa in. (Dock på lite skiftande positioner). Gabriel har däremot sett oerhört osäker o slarvig ut i sitt spel.

Bild för Martin Palmér

Jag kan ju å andra sidan tycka att en startspelare i ett topplag ska klara av sin uppgift utan stödhjul. Speluppbyggnad är inte en offensiv kvalitet. Hursom kan man inte ha en spelförande taktik där den djupaste mittfältaren inte kan bygga. Men som jag säger, det är ju inte Coquelin som envisas med att vi ska vara spelförande med honom i den rollen.

Gällande Ramsey så har jag ganska många gånger gjort min ståndpunkt klar där. Det ska inte vara box to box spelarens ansvar att hålla den defensiva mittfältaren i handen. När det behövs och han inte kan det så blir det så klart inte bra men det är ju inte hans fel. Eller det är åtminstone inte en kvalitet jag tycker man kan kräva av en spelare i den rollen. Har han det, kanon, har han inte det så gör det inget om den andra spelaren också håller vettig kvalitet.

Med Santi hade vi inte lika stora problem, men större problem än många vill minnas. Och framförallt hade vi ett mittfält var offensiva bidrag var helt obefinntligt, så det är knappast rätt väg att gå.

Problemet just nu är att vi saknar balans på mitten och då vill de flesta slänga på stödhjul på motorcykeln (Cazorla mot Ramsey) istället för att uppgradera till en bil (bättre partner till Ramsey). Vi såg alla hur väl det fungerade hösten 2013.