Medlemmar: 8825 st.
Visa menyn

Vad som krävs för att vinna ligan, slutredovisning

Martin Palmér
lör 2 apr 2016 kl 12:19

Då var hela experimentet klart. Det fick väl inte riktigt den effekt jag hoppats, mest för att vi inte kom igen från de inledande dåliga resultaten. Spelar vi bara dåligt så blir det svårt att visa på att enskilda resultat inte betyder så mycket. Tottenham är kanske ett bättre exempel än oss här. De hade några riktigt bra perioder men kastade bort det med några skitresultat och landade som projecerat baserat på motståndet. Sen gick många andra sämre vilket gör deras placering bra, men de gick inte bättre än väntat. Men men, en recap hur det här fungerar.

För att analysera våra resultat har jag utifrån den poäng vi bör sikta på för de kommande 11 matcherna satt upp tre nivåer för de olika matchblocken, OK, Bra, Mycket bra. Gör vi alla block OK så ligger vi precis på gränsen till vad jag tror kan räcka till en ligaseger om vi går rent efter mars. Bra betyder att vi landar på i princip samma poäng som City och det räcker med att slå dem över de sista 7 matcherna för att vinna. Mycket bra betyder att vi lägger oss på en nivå där vi har råd med en förlust mot City och ändå kan vinna ligan om vi går lika som dem i övrigt. Tanken med det här är också att belysa att en mycket bra period eller två kan göra att vi kan ha en dålig period och ändå hänga med.

Jag har räknat med att City tar 27p på de kommande 11 matcherna, Leicester 18 och Spurs 25. I varje uppföljningsblogg kommer jag redovisa vad jag räknat med för resultat för att få de summorna, så vi även kan avgöra hur konkurrenterna går på projektionen och uppdatera målen därefter. Min projektion säger att City landar 66p, Spurs 61 och Leicester 58. Mycket bra innebär för oss 71p, bra 65p och OK 60p. Min slutliga projektion är att City landar på 82, Spurs 75 och Leicester på 67. Min gissning på oss säger 23p på nästa 11, 65p och sen 82. Det motsvarar exakt projektionen bra i totalen. Det är bra att ha i åtanke att mina projektioner tittar på matcherna individuellt, dvs. över 11 matcher kan det vara så att man är favorit i alla och då sätter jag inga förluster. Men i verkligheten kommer man troligen att förlora någon match ändå vilket gör att slutpoängen för samtliga troligen blir något lägre än projektionen.

I tabellen nedan ser ni hur det gick för de olika lagen i block 4 och vad jag hade beräknat för poäng samt vilka nivåer de olika betygen för Arsenal hade.

 

3 poäng borta mot Everton är bra av oss. Det ska vi vara nöjda med. City fortsatte att ha det tungt, och vi ska se hur dåligt de verkligen gått lite senare. Leicester gick åter bättre än projecerat, Palace borta trodde jag skulle vara tufft för dem men de lyckas smyga in en start 1-0 seger där. Tottenham gick bra, men det var åter precis som förväntat.

 

Det bör belysas här är att av olika anledningar så flyttades några matcher, nämligen Newcastle för City och WBA för oss. Vilket gör att projektionen blir lite konstig. I tabellen här har alltså Leicester och Tottenham en match mer än vi och City, bara så vi har det i åtanke. 

Så vad blev resultatet av allt detta då? Ja som tidigare nämnt så var Tottenhams starka period inte alls något som var mer än väntat baserat på spelschemat. Visst tog de några starka segrar, men de tappade också oväntade poäng. De ligger kvar på 75p som projecerad slutpoäng, det kan visserligen räcka men är inte så sannolikt. De går in i en avgörande fas nu, Liverpool, United och Stoke. Går de bra där blir de farliga men de kan också falla bort. City gick katastrofalt dåligt, 12 poäng efter projektionen. Det är 4 segrar färre än väntat, på 10 matcher. Det är en osannolik djupdykning. Även om de går rent nu utöver oss och Chelsea får de svårt att bryta 70-sträcket, där ligger också projektionen för dem nu. Leicester föll inte alls igenom som jag väntat mig att de skulle. Skillnaden mellan min projektion och deras resultat är i princip Segrarna mot Spurs, Liverpool och City. Så jag har inte boogietippat dem mot dåliga lag. De landar just nu i min projektion på 75p men då ska de förlora mot Chelsea och United, samt tappa poäng mot Southampton, Everton och West Ham. Så den projektionen kan jag inte stå kvar vid, den räknade med att de skulle falla ifrån och fortsätta ha det tufft mot de bra lagen. Det har vi alla sett att så skedde inte. 79p är en mer realistisk projektion i dagens läge skulle jag säga.

Då var det bara vi då. En riktigt dålig period, 7p efter vad som kunde väntas av oss. Ändå kunde vi ha varit betydligt närmare trots det om det inte var för att Leicester är helt ostoppbara just nu. ”Bara” 2p efter den nivå jag satte som ok, som alltså var den nivå som kunde räcka om vi vinner alla matcher från och med nu. Och det hade vi nog kunnat göra om det inte var för Leicester, därför vill jag inte kalla det en resultatmässig katastrofperiod ändå. Dålig, javisst men den borde ha räckt till att vara betydligt närmare toppen än så här.  De 8p som Leicester ”överpresterade” är precis vad vi är efter dem. Så klart är det ingen ursäkt till att hamna så långt efter dem, det är bara ett krasst konstaterande. Vi förtjänar inte bättre efter den perioden, men det kunde mycket väl ha varit bättre ändå. 

Kommentarer

Bild för Pelle

Vore intressant att du började om från början med nya förutsättningar, med två block om 3 matcher så vi kan summera inför de sista två omgångarna, då vi har svår match mot City o Leicester två svåra.

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

Möjligen i ett format där jag har nån slags förväntad poängskörd för Leicester och Spurs samt genom det visar vad som kommer krävas av oss. Med så få matcher kvar tror jag det är stor risk att formatet jag använt hittills blir lite goddag yxskaft. Vi får se, jag ska klura lite.

Bild för Pelle

Jag hade uppskattat jättemycket en variant likt Hyllmans - http://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/03/23/nedrakning-sa-slutar-... - men med dina kommentarer, analyser och upplägg.

Jag har ju som en obotlig optimist inte gett upp hoppet om titwln, så att ha en "guide" att fortsätta följa vore ju i tressant.

Om Leicester leder med högst 2 poäng inför sista två o gångarna så tror jag på det, vi lär tappa poäng borta mot City men vinna enkelt mot Villa i sista omgången samtidigt som Leicester har två riktigt svåra matcher som avslutning (tre till och med..)

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Martin Palmér

Nåt sånt var det jag hade tänkt mig i så fall. Men kanske snarare nån form av "expected points" för Leicester och Tottenham och inga gissningar kring Arsenal. Jag är lite mer vetensskaplig av mig än Hyllman. Men vi får se. Det lär i så fall bli nån gång under veckan jag drar igång det.