Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Meh-ropa League

Martin Palmér
tor 14 sep 2017 kl 15:52

Ikväll smäller det alltså. Arsenal debuterar i Europa League, UEFAs andraklassturnering. Efter närmare 20 år i Champions League tar vi nu steget ned. Jag har enda sedan det blev klart velat fram och tillbaka kring det. Ena stunden tyckte jag det skulle bli fantastiskt spännande med en ny turnering och nya motståndare, för att i nästa inte ens vilja låtsas om att vi spelar i Europa League. Champions League har trots all sin glamour varit väldigt repetitiv de senaste åren, men samtidigt är det där man ska vara. Det är där de stora elefanterna dansar och vi står utanför och tittar in.

Inför lottningen fanns det hopp om en intressant grupp som kunde innehålla resor till ställen som Prag, Wien eller Berlin. Även sköna öststatspärlor fans som Zlin och Rijeka eller Iberiska kustpärlor som Setubal och San Sebastian. För att inte tala om potentiellt nordisk motstånd. Så när Larsson och Abidal drog upp ett trött återbesök i Tyskland, ett svårtillgängligt Borisov och ett grått Belgrad gjorde det inte direkt entusiasmen större.

Många hoppades under lång tid att sluta utanför topp 4 och missa CL skulle ge klubben ett uppvaknande. Att det skulle tvinga klubben till självkritik och förändring. Att satsningen skulle bli större. Men om något har det snarare gjort klubben än mer riskavers. Den uteblivna CL platsen at lett till att klubben på transfermarknaden försökt kompensera för intäktsförluster snarare än att satsa mot en snabb återkomst. På vissa sätt kanske klokt men när vi inte talar om den huvudsakliga inkomsten, jämför med lag som åker ur Premier League till exempel, är det inte alls lika riskfyllt att satsa.

Den positiva sidan av turneringen är att vi vad det verkar kommer att ta chansen att spela in talanger. Reiss Nelson och Ainsley Maitland-Niles kommer troligen få chansen att spela europeisk seniorfotboll, tyvärr inte Joe Willock på grund av en teknikalitet. Rob Holding och Calum Chambers får förhoppningsvis chansen att bilda mittbackspar och med lite tur hitta en bra kemi mellan sig. Alex Iwobi bör, i brist på möjligheter i PL, få speltid. Samtidigt måste vi vila överbelastningskänsliga Koscielny och Ramsey samt Özil och Sanchez åtminstone tills slutspelet.

Tyvärr gissar jag att vi inte får se så mycket av det ungdomliga som jag hoppas. Nelson och Maitland-Niles lär få nöja sig med ströinhopp. Walcott och Giroud lägger beslag på mycket av speltiden offensivt, sannolikt med Welbeck då Sanchez närmar sig matchform, medan Iwobi får titta på. Mittfältet lär domineras av Elneny och Wilshere i de flesta matcherna och Mertesacker kommer troligen spela där bak. Sammantaget skulle det döda den sista lilla entusiasm jag känner inför denna turnering.

I slutändan har jag landat i att det är en turnering jag har ruskigt svårt att känna annat än likgiltighet till inledningsvis. Skulle vi gå långt kommer jag säkerligen ryckas med i det och tycka att det är en fantastisk cup, men fram till vi står i en eventuell semifinal kommer den inte ge några utslag på pulsmätaren. De kontinentala cupernas motsvarighet till Ligacupen helt enkelt. Tråkigt nog får man lite samma känsla från klubben. Det slås inte direkt på stora trumman kring matcherna. Allt är väldigt mycket mellanmjölk. De låga biljettpriserna måste dock lovordas, de gör vad de kan för att undvika tomma läktare. Även om det kanske vore i linje med den respektnivå Europa League förtjänar.

Kommentarer

Bild för George Adams

Trots en jävla massa år i CL så kan väl inte ens de mest hängivna Arsenal supportrarna ödmjukt påstå att vi för tillfället har i CL att göra, att det är något som är givet.

Arsenal är trots sin fina nationella cupstatistik ju ett bedrövligt cuplag, internationellt sätt. Vi har under klubbens långa historia spelat 4 UEFA sanktionerade cupfinaler och förlorat 3, och vunnit vid endast ett tillfälle. Långt sämre än vad många av våra konkurrenter i "Europa toppen" och som vi gärna vill jämföra oss med.

Visst vi har deltagit i CL, men ärligt talat på alla dessa försök, i över 20 säsonger så har vi endast tagit oss i närheten av guldglansen vid ett tillfälle. I övrigt har vi inte riktigt varit med och tävlat, för övrigt precis som i PL många säsonger. 

Nej gå all in för denna cupen nu. Här borde vi ha en stor chans till ett riktigt bra resultat, och vi borde kunna gå långt, om viljan finns, vill säga.

Hellre en EL titel än ännu repass i en CL åttondelfinal, motsv.

Bild för Martin Palmér

Klart jag hellre tar en EL titel än att åka ut i åttondelen i CL. Men tills vi står där i en semifinal så kan jag helt enkelt inte uppbringa någon motivation att bry mig. Känslan på arenan igår var densamma, det var som en Emirates Cup match eller en ligacupmatch. Ingen brydde sig speciellt mycket när de gjorde 1-0.

Bild för George Adams

Personligen, för mig så kittlade det dåligt under en herrans massa inledande gruppmatcher i CL oxå Martin.

Men här har vi nu en internationell cup  som vi faktiskt borde ha stora chanser att gå långt i, om klubben så vill. Därför vill jag att man verkligen satsar på det. Från alla håll. Klubben men också supportrarna. På många fans låter det som om EL bör likställas med DM i Härjedalen eller motsv.

Det är ju motsv UEFA cupen, och det tycker jag är bra. Så inget B-lag på plan när det drar ihop sig.

Bild för Pelle

Viktigt att poängtera just UEfA sanktionerad för att inte ta med vår IC final misstänker jag? 

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för George Adams

Rätt Pelle ;-)

Bild för Sral

Tycker faktiskt det känns lite kul med Europa League. Självklart vill jag att Arsenal hamnar så högt upp som möjligt, men det är roligt med lite andra motståndare än de gamla vanliga, och det känns också mer som att själva fotbollen är mer i centrum än den pengacirkus som Champions League är. Sen är det mycket riktigt som GA påpekar, våra meriter i Europa är inte särskilt digra, så det känns lite bortskämt att gäspa bort EL.

Bild för Fredde

Hela gruppspelet är faktiskt en lång gäspning för alla klubbar som snittar 60 000 på läktarna. När de tredjeplacerade lagen från CL trillar in så börjar det bli intressant. Det är en enorm kvalitétsskillnad på lagen i fråga. United som vann förra året hade vunnit 9 av 10 matcher mot samtliga slutspelslag på ren kvalité. Vi bör göra det i år ifall inte de 8 största kommer 3a i CL-grupperna, vilket vore otroligt.

You win some, you draw some

Bild för Sral

Kan fortfarande inte förstå hur det kan vara en lång gäspning? Lite annat motstånd och förhoppningsvis lag som vi inte behöver maxa för att slå. Därför kan vi också få se lite andra spelare, kan vara viktigt för utvecklingen för t ex Iwobi, Nelson och Maitland-Niles. Det är svårare att se matcherna, absolut, men kan inte för mitt liv förstå hur EL kan vara en gäspning när vi har så få europeiska titlar.

Bild för Martin Palmér

För att det är så stor kvalitetsskillnad samt att det inte betyder så mycket Reiss Nelson som det betyder Coquelin, Elneny, Walcott etc. baserat på omgång 1 åtminstone.