Medlemmar: 6392 st.
Visa menyn

Catalyst for Change

Martin Palmér
fre 2 feb 2018 kl 21:50

Det var en svängig vecka för Arsenal där vi gick från att tappa Sanchez, men fick Henrikh Mkhitaryan i utbyte. Vi förlorade mot Swansea för att dagen efter först värva Pierre-Emerick Aubameyang men sen sälja Olivier Giroud till Chelsea. Till sist slutade det hela på ett positivt sätt med att Mesut Özil förlängde sitt kontrakt. Det är inte en helt enkel uträkning om det var en positiv eller negativ utgång för Arsenal på kort sikt, men på lång sikt kommer det nog ses som en nyckelvecka.

Alexis Sanchez och Mesut Özil satt båda på utgående kontrakt. Medan Özil kämpade på och levererade gjorde sig Alexis impopulär i resten av truppen. Arsenal tog en chansning på att de skulle kunna övertyga båda om att förlänga sina kontrakt. En dyr chansing som inte gick hem med Alexis och när det stod klart tvingades klubben göra sig av med honom i januari. City erbjöd, för situationen stora pengar, men när Alexis lönekrav sänkte den affären klev United in. Samtidigt hade Arsenal noterat att Aubameyang åter höll på att bråka sig bort från Dortmund. Istället för att kräva pengar av United såg man en chans att få något mer värdefullt. En möjlighet att para ihop en framspelare med hans gamla avslutarkompanjon.

En redan samspelt par är värt mer än pengar, det hade inga summor med pengar kunnat ge oss. Det var förmodligen därför man inte ville riskera affären med United genom att kräva pengar i mellan. Det var också det som som gjorde det så viktigt att få igenom affären med Dortmund. Utan den ena vore den andra betydligt mindre värd. Mkhitaryan är en bra spelare som på egen hand hade gjort nytta genom att avlast Özil och minska förlusten av honom ifall han skulle lämnat till sommaren. Aubameyang är en mästare på att nosa sig till målchanser, men med en playmaker han känner lär de bli desto fler.

Kostnaden för att ersätta Alexis på ett värdigt blev att vi fick sälja en, dennas säsongen, mestadels bänkad Walcott och en desto mer använd Olivier Giroud var transfer till Chelsea kanske var den mest omtvistade i hela soppan. I slutändan var det troligen enbart för att säkra Aubameyang och det var troligen den stora anledningen att han slöpptes så billigt. Även det är så klart en rejäl chansing, vi valde att förstärka en direkt rival i hopp om att vi blir ännu bättre själva. På det stora hela är det en rejäl chansing, men en klubben var tvungen att ta. Vi fick en färdig duo som ersätter det vi förlorat, gjorde oss mindre beroende av Özil på läng sikt och i slutändan övertygade honom om att skriva på en förlängning.

Både Özil och Aubameyang har skrivit på till 2021, det ger oss en säsong att ta oss tillbaka till Champions League om vi skulle misslyckas även i år. 2019 kommer kontrakten behöva förlängas om vi inte vill hamna i den situation vi var i nu. För att lyckas med det behöver vi sannolikt förstärka ytterliggare till sommaren och för att göra det på ett vettigt sätt krävs en stark vårsäsong. Så det är mycket som står på spel och det gäller att det nya laget klickar direkt.

I våras pratades det om en maktkamp mellan Gazidis och Wenger. När Wenger förlängde såg det ut som att han vunnit slaget, men kanske gjorde han det till kostnaden av kriget. Rapporterna säger att han fick gå med på organisationella förändringar, att ha fick ge upp en del makt. Efter flera nyanställningar i rekryteringsteamet och att flera Wenger favoriter fått lämna truppen verkar det som att de rapporterna stämmer. Det är tydligt att det planeras för en tid efter Wenger. Det återstår att se om förändringarna får en positiv effekt men ingen kan längre prata om att vi fortsätter i samma gamla hjulspår. Gazidis pratade om en catalyst for change och den verkar äntligen vara här.

Kommentarer

Bild för Andreas Näsström

Äntligen!!

Bild för Pelle

Väl skaldat Martin

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Fredde

Man ska inte ropa hej... Net spend 17/18: +£7m.
Vi har fortfarande inte bränt övergångspengar den här säsongen. Med det sagt så har vi gjort oss av med flera spelare som inte håller över långa loppet. Samt gjort oss av med spelare som inte ville vara i klubben. Vi har gjort väldigt bra affärer i januari. Men kruxet för våran del har varit att man köpt fel (Xhaka, med några undantagsmatcher där man ser hur bra han kan vara), varit dumsnåla (Higuain, Hazard, Manolas) och sen kommer man med ursäkter som att det inte finnns någon bättre än det vi har (vilken otrolig sågning av scoutingen) eller att marknaden är elak. Nu har vi gjort ett bra fönster där vi rensat ut, förbättrat startelvan och skrivit nytt kontrakt med vår viktigaste spelare. Men faktum kvarstår, man går fortfarande miste om spelare man vill ha pga i sammanhanget små-summor. Framförallt den dära dumsnålheten har varit en genomgående trend alldeles för länge i våran klubb. Nu kändes det som att man kunde kosta på sig en Aubameyang eftersom man fortfarande ligger plus på övergångssummor. Jag hoppas att i sommar så åker Mislintat och Gazidis Europa runt och håvar in spelare som t.ex Manolas, Jorginho och Malcom. Och där allt inte står och faller med £3m-4m, vilket enligt rapporter har inträffat på tok för många gånger.

Såhär i efterhand så verkar Wengér endå nöjd med Mislintat. Mavrapanos som var tänkt att lånas ut imponerade så mycket så att Wengér bestämde sig för att ha kvar honom i truppen. Varför har jag inte förstått eftersom han är så otroligt oaktuell för spel.

You win some, you draw some