Medlemmar: 8783 st.
Visa menyn

Spännande, ändå

Martin Palmér
ons 16 maj 2018 kl 22:57

Sen det annonserades att Arsene Wenger skulle lämna klubben efter den här säsongen har alla spekulerat kring vem som kommer ta över. Många namn har nämnts och en efter en har de elimineras. Enrique hade, tack och lov, för stora ekonomiska krav. Allegri valde att stanna i Juventus. Nagelsmann blir kvar i Hoffenheim, troligen för att avvakta hur Kovac lyckas i Bayern. Kvar bland de som nämnts mer frekvent finns en grupp på fyra managers kvar, Leonardo Jardim, Patrick Vieira, Brendan Rogers och Mikel Arteta.

Alla har de olika för och nackdelar. Jardim, som lett Monaco till stora framgångar genom att utveckla unga spelare, är kanske den kandidat som har den bästa resumén. Rodgers har erfarenhet av Premier League och gjorde det bra i Liverpool till en början. Vieira och Arteta är ex-spelarna som gått via City till en manager karriär. Vieira som manager för New York City i MLS och Arteta som assisterande till Pep. I slutändan verkar klubbledningen landat på den sistnämnda. Valet är inte helt okontroversiellt, många ställer sig frågande till att Arteta inte har någon erfarenhet av att vara manager. Oron är inte ogrundad, Arteta har trots allt aldrig tränat ett lag. Men det finns också en hel del anledningar att vara positiv.

Till att börja med är han ett okonventionellt val. Situationen Arsenal är i kan jämföras med den United var i när Alex Ferguson lämnade. De valde att gå på en manager med Premier League erfarenhet, David Moyes, och vi vet alla hur det gick. Efter det gick de på en internationell manager med en tung resumén, Louis van Gaal, och vi vet alla hur det gick. United betalar fortfarande stora löner till båda två. Det går också att jämföra med var Liverpool var efter Rodgers, de hade ramlat efter toppen och behövde starta om för att ta sig tillbaka. Liverpool valde den internationella managern med en tung resumé och till slut har det gått ok för dem. De har tagit sig till final i Champions League men i ligan har förbättringen varit marginell. Det är med andra ord långt ifrån säkert att en erfaren manager bringar omedelbar framgång, även de av högsta klass som Klopp. Det sägs att vi som en stor klubb inte ska behöva chansa, men kanske är det precis det som vi behöver göra för att komma tillbaka till den yttersta toppen. Ta en chans på någon ny, det kan inte gå värre än för Moyes. Går det helt fel kan vi alltid byta betydligt billigare än med Rodgers eller Jardim.

Arteta kommer också med bra referenser och skolning. Redan när han lämnade klubben var det uppenbart att han hade många intressanta idéer om hur fotboll ska spelas och lag organisera. Efter det har han jobbat bredvid Pep Guardiola under två år och säkerligen plockat upp ännu mer. Pep är uttalat angelägen om att behålla honom men har samtidigt lovat att inte stoppa honom. Spurs manager och Artetas förra lagkamrat Mauricio Pochettino är en annan som lovordat spanjoren. Det finns med andra ord underlag för att tro på att han ska lyckas.

Gazidis rekryteringar det senaste året är en annan anledning att vara positiv. Sedan han tillsynes fick mer fria tyglar förra sommaren har han gjort ett antal profilstarka rekryteringar. Darren Burgess, ledande fysiolog, togs in för att leda perfromance avdelningen. Huss Fahmy, Team Skys head of legal and commercial, har tagit över kontraktsförhandlingarna från den gamla räven Dick Law. Sven Mislintat, Dortmunds chefscout, hittar numer juveler åt oss. Raul Sanllehi, Barcelonas director of football när Pep anställdes, är nu vår director of football i praktiken. Det är inga dåliga namn, Gazidis har plockat in den högsta tillgängliga kvaliteten så här långt. Det är också större delen av den här gruppen som identifierat Arteta som mannen att ta över laget, vet vi verkligen bättre än dem?

Den gruppen är den sista anledningen till att Arteta är ett bra val. De är alla ledande på det de gör. Ett stort namn skulle säkerligen vilja ha inflytande över det. Men vore det klokt? Är det inte bättre att låta experterna sköta sitt och tränaren laget? Är det inte precis vad många hade emot Wenger? I så fall är Arteta ett ypperligt val. Han kommer låta dem sköta sitt och fokusera på laget. Samtidigt kommer deras kunnande låta honom göra det i lugn och ro. De väger upp hans brist på erfarenhet av att leda en klubb genom att leda den åt honom.

Trots allt detta går det så klart fortfarande att tycka att det är ett helt galet val och det är inget fel med det. Det är en chansning på många sätt. Men vi ska komma ihåg att de som gjort valet vet betydligt mer än oss. Om vad som krävs, om hur man leder ett lag och om Artetas förmåga.  Det hade varit så lätt att bara gå den inslagna vägen, anställa en av de vanliga namnen. Men klubben har visat mod, tagit en ny väg. Oavsett vad man tror om Artetas förmåga att lyckas så kan man inte annat än tycka att det är spännande och det, det är inte nåt jag förknippat med Arsenal på länge.


Kommentarer

Bild för Byarum

Som vanligt, kloka och reflekterande synpunkter och jag uppskattar hur du kan se det från olika håll. Själv är jag ju mer pessimistisk, när det gäller valet av Arteta, men det har mest att göra med hans bristande erfarenheter som yttersta ansvarig för ett lag och att förutsättningarna mellan Arsenal och Shitty är så stora. Sen är jag rädd att han kommer att bedömas mycket hårdare jämnfört med vad en mer erfaren manager och att tålamodet med honom är annorlunda. Han får en uppförsbacke från början.  

Om det blir Arteta, så hoppas jag ju självklart att jag har fel och han kommer att få mitt fulla och helhjärtade stöd.

Bosse

Bild för Martin Palmér

Jag skulle säga att Arteta borde få mer tålamod än en erfaren manager. Han kommer behöva en liten startsträcka och vi borde ge honom det. Det är en långsiktig anställning. Så länge spelet visar bra tendenser bör han få tid på sig. Var det Allegri tex. som kom in skulle jag förvänta mig resultat snabbare och ha mindre tålamod om de uteblir.

Bild för Byarum

Självklart borde han få större tålamod, men får han det, eftersom det redan innan han ens har börjat finns så starka åsikter om hans lämplighet?

En gammal chef jag hade, sa en gång, när jag tyckte att personalen inte fattade hur bra mina idéer var, att "Det gäller inte att ha rätt, utan att få rätt." Det är väl där skon klämmer, tycker jag.

Bosse

Bild för Sral

Du har formulerat ungefär som jag tänker på ett mycket bättre sätt än jag lyckades tidigare. Håller helt med dig. Det kan vara ett spännande val, och OM det nu blir Arteta kan han väl få chansen innan man dömer ut honom helt?