Medlemmar: 3220 st.
Visa menyn

Emery är ett grått val

Martin Palmér
ons 30 maj 2018 kl 21:03

Den senaste månaden har jag blivit starkt påmind om hur viktig den emotionella kopplingen är för mitt fotbollsintresse. Hur viktigt det är att relatera till sin klubb. Så presenterade Arsenal slutligen Wengers ersättare och det blir förre Valencia, Sevilla och PSG tränaren Unai Emery. Han kommer med en hel del titlar i bagaget men jag kan inte låta bli att vara besviken. Det är inte ett val som fyller mig med spänning inför nästa säsong.

Emery känns inte som en fundamental förändring utan snarare som mer av samma. Mer slåss om plats 3-5 i ligan, Emerys facit i Sevilla var femma, femma och sjua trots fjärde största budgeten. Mer tidiga uttåg i Europa, trots Europa League titlar och ekonomiskt oberoende PSG har Emery aldrig nått kvartsfinal i Champions League. Tre uttåg i gruppspelet och tre uttåg i sextondelsfinal är hans facit på sex försök. Mer svårigheter att konkurrera i de stora matcherna. Emery har på 15 försök aldrig besegrat varken Pep eller Mourinho.

I slutändan är det ett relativt grått val. Det pratades om stornamn som skulle kunna inspirera oss. Det pratades om vågade chansningar på oerfarna managers med goda referenser. Men det blev liksom nåt mitt emellan. Emery är ganska ung men har en held del erfarenhet. Han är en känd kvantitet men det är osäkert hur mycket mer det finns att plocka ut. Mellanmjölk helt enkelt. För mig är att gå sin egen väg, att bryta ny mark, att våga vara annorlunda och på så vis ibland vinna och ibland förlora det som gjort Arsenal unikt. Vi är innovativa, vi experimenterar. Valet av Emery passar inte alls in i den bilden. Det är en brytning med klubbens kultur, bort från det unika och in mot att vara en klubb som alla andra. Bort från det Arsenal jag kommit att älska.

Emerys lag är heller inte kända för att spela speciellt rolig fotboll, hur mycket han än pratade om att respektera klubbens kultur. De är defensiva, har ofta mindre boll än motståndarna. Han bygger på pragmatism, försvara sig för att kunna anfalla. För många kommer det säker vara en uppfriskande förändring. För mig ytterligare ett steg bort från klubbens identitet.

Det här valet, det kan jag inte relatera till. Det för mig längre bort från klubben jag trodde jag kände. All I want my Arsenal back.


Kommentarer

Bild för Sral

Känns som att det var ett tag sedan vi vågade och var experimentella. Project youth var nog senast, då spelade vi en spännande fotboll och vågade satsa ungt. Hur klubben nu ska skötas, med Emery som head coach och ansvaren mer fördelade än förut, tycker jag är spännande. Det faktum att Gazidis, Mislintat och Sanllehi alla var överens om valet av Emery är också uppmuntrande. Detta kombinerat med att Emery själv har potential att växa som manager, och har tankar om hur han ska kunna hjälpa våra spelare att bli bättre, är goda skäl att vara optimistisk inför nästa era i vår klubb. Och funkar inte Unai har vi nu strukturen i klubben att hitta en annan head coach om det skulle behövas.

Bild för Martin Palmér

Emery kan mycket väl lyckas. Det är mer att valet inte får mig att hoppas, det fyller mig inte med förväntan. 

Bild för Sral

Och det var vad jag menade. Synd att du inte hoppas, men av t ex ovan nämnda skäl är jag förväntansfull och optimistisk, samtidigt som jag tror att det kommer ta lite tid innan det blir bättre.

Bild för Byarum

Tror att valet av vår nye manager är precis vad vi behöver. Mindre experimentell, enkel och tydlig spelidé. 

Bosse

Bild för Byarum

Tror att valet av vår nye manager är precis vad vi behöver. Mindre experimentell, enkel och tydlig spelidé. 

Bosse

Bild för Rylle

Pragmatism är aldrig fel. Och det känns som vi saknat en längre tid. Däremot håller jag med om att det finns andra tränarnamn som skulle varit betydligt mer spänningsfyllda och som hade fått åtminstone mig att se fram mot nästa säsong med ännu större förväntan.

Rylle