Bättre sent än aldrig (1992-2011)

Kristonel Elwe
ons 8 feb 2012 kl 20:21

Arsenal come streaming forward now in surely what will be their last attack. A good ball by Dixon, finding Smith, for Thomas, charging through the midfield. Thomas, it's up for grabs now! Thomas! Right at the end! An unbeliavable climax to the league season!

Ettan mot tvåan. Sista matchen för säsongen. Sista minuten. Sista sekunden. Sista sparken. Mål. 2-0. Ligavinst. Glädje. Tårar. Eufori. Firande. Om Ralf Edström hade suttit i kommentatorsbåset istället för Brian Moore hade han skrikit "världsrekord" om och om igen. Så otroligt var det. Och trots att det inte var ett världsrekord är det nästan omöjligt att hitta en liknande händelse i fotbollshistorien.

Inför mötet hade Liverpool inte förlorat ett enda möte på Anfield med två eller fler mål på över tre år. Arsenal hade inte vunnit borta mot Liverpool på över femton(!) år. Tidningsrubrikerna inför matchen löd "You haven't got a prayer, Arsenal". Borträknade. Chanslösa. Hur det gick vet vi alla. Arsenal skrev ett kapitel fotbollshistoria som aldrig någonsin kommer att glömmas bort inom engelsk fotboll.

Det ligavinnande målet 1989 är och kommer nog för alltid att bli ensam på täppan när det kommer till att lista de mest oförglömliga vinsterna i matchernas slutskede. De sena avgörandenas Rolls Royce, så att säga.

Ända sedan den där kvällen på Anfield har mycket förändrats inom fotbollen. Men en sak som alltid varit densamma är att en match utspelas under nittio minuter. Sedan den oförglömliga vinsten i Liverpool har vi fortsatt att göra matchavgörande mål under matchens sista minuter. Det är även anledningen varför jag idag tänkte lista alla matchvinnande mål Arsenal gjort sedan Premier League infördes säsongen 1992/1993.

***

När hoppet saktar börjar försvinna. När ljuset verkar slockna. När man börjar bita på naglarna och snegla mot klockan med bara ett par sekunders mellanrum. När man tror att det är över. Det är då ett enda mål kan förändra exakt allting. Det säger bara pang. Sedan följer en lång våg av extas. En glädje som är svår att jämföra med någonting annat.

Det finns ju någonting som är så fascinerande med sena mål. Det är mål som oftast etsar sig fast i minnet i flera år framåt, i vissa fall för evigt. Det är som om man duckat en kula. Som om man lurat döden. Varenda gång, lika dramatiskt. Varenda gång, lika underbart.

***

Här följer nu alla de matchavgörande mål vi gjort under matchens sista fem minuter i både liga- och cupspel sedan Premier League infördes säsongen 1992/1993. Jag har varit tvungen att vara väldigt strikt med kraven och därför accepteras bara matchavgörande mål som gjorts från matchminut '85 och framåt. Alla mål före matchminut '85 finns alltså inte med på listan. Av personligt intresse har jag även haft med matchvinnande mål som gjorts under förlängning eller straffar. Lets 'ave it!

***

Säsongen 1992/1993

Möte: Arsenal - Chelsea (Premier League)

Datum: 3 oktober 1992

Mål: 2-1

Målskytt: Ian Wright

Minut: '85

Kommentar: Ian Wright skulle under sin långa Arsenal-karriär sätta många viktiga mål för Arsenal. Det här var bara ett av många. Dessutom var det här det första sena matchvinnande målet Arsenal gjorde i Premier League.

Möte: Ipswich - Arsenal

Datum: 10 april 1993

Mål: 2-1

Målskytt: Paul Merson

Minut: '87

Kommentar: Paul Merson gjorde många läckra mål i Arsenal-tröjan, men han var nästan alltid ute i tid! Sena mål var inte riktigt hans grej. Det här sena matchavgörandet mot Ipswich var således väldigt unikt.

______________________________________________________________________________

Säsongen 1993/1994

Möte: Tottenham - Arsenal (Premier League)

Datum: 16 augusti 1993

Mål: 1-0

Minut: '87

Kommentar: Att avgöra ett derby mot ärkerivalerna är alltid magiskt. Att göra det med bara ett par minuter kvar att spela är ännu mer magiskt. Att heta Ian Wright och göra det på White Hart Lane - går det att beskriva i ord?

Möte: Arsenal - Sheffield Wednesday (Premier League)

Datum: 12 december 1993

Mål: 1-0

Minut: '90

Kommentar: Ian Wright var 90-talets Thierry Henry. Gjorde mål när han ville, även i sista minuten av en match, om han så ville.

Möte: Aston Villa - Arsenal (Premier League)

Mål: 3-2 (i straffläggningen).

Målskytt: Tony Adams (satte avgörande 3-2)

Minut: Straffläggning.

Kommentar: Först och främst hade det inte tagit sig ända till straffar om det inte varit för Stefan Schwarz som drog till med en rökare på frispark - med bara minuter kvar att spela. Det målet betydde lika. Förlängningen blev mållös och i straffläggningen blev David Seaman den största hjälten av dem alla. Engelsmannen räddade nämligen tre straffar, samtidigt som Tony Adams såg till att sätta den avgörande straffen.

Säsongen 1995/1996

Möte: Manchester City - Arsenal (Premier League)

Datum: 9 september 1995

Mål: 1-0

Minut: '90

Kommentar: Ian Wright gjorde mål på allt, ingenting, i första minuten, i sista minuten, ja, var som helst - när som helst. Ett klassiskt minne för lite äldre Arsenal-supportrar.

Möte: Arsenal - Leeds (Premier League)

Datum: 6 april 1996

Mål: 2-1

Målskytt: Ian Wright.

Minut: '90

Kommentar: Med bara en minut kvar av matchen lyckades Arsenals dåvarande fixstjärna Ian Wright sätta det enormt viktiga 2-1 i jakten på en europaplats. Det målet skulle komma att visa sig bli mycket viktigare än han först hade anat!

Möte: Arsenal - Bolton (Premier League)

Datum: 3 maj 1996

Mål: 2-1

Målskytt: Dennis Bergkamp

Minut: '85

Kommentar: Arsenal var absolut tvunget till att vinna den sista ligamatchen för säsongen för att lyckas kvala in till UEFA-cupen. Klockan tickade ner långsammare än sirap och hela Clock End och North Bank bet på naglarna. Vem blev då räddaren i nöden? En holländare vid namn Dennis Bergkamp!

Säsongen 1996/1997

Möte: Arsenal - Tottenham (Premier League)

Datum: 24 november 1996

Mål: 2-1 (matchen slutade 3-1 till Arsenal)

Målskytt: Tony Adams

Minut: '88

Kommentar: North London-derby. Ian Wright sätter 1-0 på straff. Andy Sinton kvitterar till 1-1 på Highbury. Två minuter kvar av matchen. Vem kliver fram? Mr. Arsenal of course! Två minuter senare fastställde Dennis Bergkamp slutresultatet till 3-1!

Säsongen 1997/1998

Möte: Chelsea - Arsenal (Premier League)

Datum: 21 september 1997

Mål: 3-2

Målskytt: Nigel Winterburn

Kommentar: Dennis Bergkamp började redan nå legendstatus vid den här tidpunkten. Och värre skulle det inte bli när han satte både 1-1 och 2-1 till Arsenal på Stamford Bridge. Men Chelsea skulle kvittera via Gianfranco Zola. Istället blev den stora matchvinnaren Nigel Winterburn som fick för sig att göra så här.

Möte: Port Vale - Arsenal (FA-cupen)

Datum: 14 januari 1998

Mål: 4-3 (i straffläggningen)

Målskytt: Stephen Hughes (satte avgörande 4-3)

Kommentar: Fotboll avgörs på små marginaler. När Lee Dixon missade sin straff trodde många att det var kört, men tack vare David Seamans räddning på Ian Bogies straff kunde Arsenal kvittera. När sedan Stephen Hughes satte sin straff samtidigt som Allen Tankard missade sin var det klart. Arsenal var vidare i FA-cupen!

Möte: West Ham - Arsenal (FA-cupen)

Datum: 17 mars 1998

Målskytt: Tony Adams (satte avgörande 4-3)

Kommentar: Efter att ha tagit sig förbi Port Vale på straffar lyckades man besegra Middlesbrough och Crystal Palace innan ännu ett London-lag väntade i kvartsfinalen. I en hetlevrad match där bl.a. Dennis Bergkamp blev utvisad för en ful armbåge lyckades Arsenal klämma fram förlängning och straffsparkar. Där skulle Tony Adams och Alex Manninger bli de största hjältarna.

Säsongen 1998/1999

Möte: Arsenal - Derby County (Premier League)

Datum: 6 mars 1999

Mål: 1-0

Målskytt: Kanu

Minut: '89

Kommentar: Under säsongen 1998/1999 avgjorde Arsenal bara en enda match under matchens fem sista minuter. Det var den här Premier League-matchen mot Derby County hemma på Highbury. Kanu - som skulle komma att göra många sena mål i sin Arsenal-karriär - blev här ännu en gång matchvinnare.

Säsongen 1999/2000

Möte: Arsenal - Leicester City (Premier League)

Datum: 7 augusti 1999

Mål: 2-1

Målskytt: Frank Sinclair (självmål)

Minut: '90

Kommentar: Ännu en säsongsinledning som avgjordes i sista minuten (Hleb avgjorde öppningsmatchen 2007/2008 i sista minuten)! Den här gången var det Frank Sinclair, 90-talets svar på Richard Dunne (enbart känd för att göra självmål), som avgjorde! Tack Frank!

Möte: Arsenal - Watford (Premier League)

Datum: 25 september 1999

Mål: 2-1

Minut: '86

Kommentar: Den här säsongen skulle Arsenal avgöra hela fyra ligamöten under matchens fem sista minuter. Kanu skulle avgöra två av dessa fyra matcher. Det här är det ena avgörandet.

Datum: 23 oktober 1999

Mål: 3-2

Minut: '90

Kommentar: En klassisk match som för alltid kommer att kommas ihåg av gooners. Chelsea ledde matchen med 2-0(!) med bara en kvart kvar att spela. Det var då inbytte Kanu började ta saker i sina egna händer. Först satte han reduceringen, sedan kvitteringen - och sedan det matchavgörande målet! På Stamford Bridge! Mot Chelsea!

Möte: RC Lens - Arsenal (UEFA-cupen)

Datum: 20 april 2000

Mål: 2-1

Minut: '87

Kommentar: Efter att ha missat vidarespel i Champions League fick Arsenal nöja sig med UEFA-cupen. En av de mest minnesvärda matcherna var när Kanu avgjorde i semifinalen borta mot RC Lens.

Möte: Arsenal - West Ham

Datum: 2 maj 2000

Mål: 2-1

Målskytt: Emmanuel Petit

Minut: '90

Kommentar: Tredje sista hemmamatchen under säsongen 1999/2000. Matchvinnare blev mittfältsmotorn Emmanuel Petit.

_____________________________________________________________________________

Säsongen 2000/2001

Möte: Arsenal - Shaktar Donetsk (Champions League)

Datum: 20 september 2000

Mål: 3-2

Målskytt: Martin Keown

Kommentar: Arsenal låg under med 2-1 mot det ukrainska uppstickargänget Shaktar Donetsk när mindre än 10 minuter återstod av matchen. Många var det som hoppades på en kvittering, men att det skulle bli en vinst vågade ingen tro! Att det sedan skulle bli Keown av exakt alla spelare som skulle sätta bägge målen skulle ha gett miljontals kronor om live-betting hade funnits vid milleniumskiftet. En klassisk comeback. Härliga minnen!

Möte: Arsenal - Southampton (Premier League)

Datum: 2 december 2000

Mål: 1-0

Målskytt: Patrick Vieira

Minut: '85

Kommentar: En klassisk "One-nil to the Arsenal". Lite sent, men bättre sent än aldrig.

Säsongen 2001/2002

Möte: Arsenal - Aston Villa

Datum: 9 december 2001

Mål: 3-2

Målskytt: Thierry Henry

Kommentar: Det såg länge ut att gå riktigt illa hemma mot Aston Villa. Gästerna ledde med hela 2-0 innan paus innan Arsenal tog sig i kragen och kämpade sig tillbaka. Wiltord satte 2-1 direkt efter paus. Thierry Henry kvitterade med lite mer än en kvart kvar. Och i den sista minuten satte kungen 3-2!

Möte: Arsenal - Tottenham

Datum: 6 april 2002

Mål: 2-1

Målskytt: Lauren

Minut: '86

Kommentar:Fyra minuter återstod av matchen när Arsenal tilldelades en straff. Lauren blev till slut mannen som promenerade fram och tog den. Hårt. Distinkt. 2-1. Oförglömligt.

Säsongen 2002/2003

Möte: Arsenal - Bolton (Premier League)

Datum: 21 september 2002

Mål: 2-1

Minut: '90+2

Kommentar: Arsenal gick in i den här säsongen som mästare och rivstartade med 4 vinster och 2 förluster. När Bolton kom till Highbury såg det dock länge ut att bli ännu ett likaresultat, tills Kanu säkrade 2-1 i den näst sista tilläggsminuten! Se videon här ovan!

Möte: West Bromwich - Arsenal (Premier League)

Datum: 26 december 2002

Mål: 2-1

Minut: '85

Kommentar: Boxing Day såg länge ut att bli något av en besvikelse när man bara hade 1-1 borta mot West Bromwich. Med fem minuter kvar av normal tid sköt dock Henry in 2-1. Välförtjänt och underbart!

Möte: Arsenal - Fulham

Datum: 1 februari 2003

Mål: 2-1

Målskytt: Robert Pirés

Minut: '90

Kommentar: Arsenal var mitt inne i ännu ett titelrace och varenda poäng var dyrbar. Tur då att en viss Robert Pirés frälste Highbury med ett väldigt sent mål mot Fulham.

Säsongen 2003/2004

Möte: Arsenal - Dynamo Kiev (Champions League)

Datum: 5 november 2003

Mål: 1-0

Målskytt: Ashley Cole

Minut: '88

Kommentar: Arsenal hade bara tagit en poäng på de tre inledande matcherna och var tvungna att vinna hemma mot Dynamo Kiev för att ha någon som helst chans att gå vidare. Det såg länge ut som om det skulle bli ett tidigt uttåg för Arsenal i Champions League. Sedan klev Ashley Cole in i handlingarna och räddade på egen hand kvar Arsenal i turneringen.

Möte: Arsenal - Rotherham United (Ligacupen)

Datum: 28 oktober 2003

Mål: 9-8 på straffar

Målskytt: Sylvain Wiltord.

Kommentar: Första omgången utav ligacupen innebar att Rotherham gästade Highbury. Efter en nervös match som slutade 1-1 (Arsenal-målet gjordes av Aliadiére) väntade en mållös förlängning som följdes upp med straffar. Mål efter mål dunkades in och många frågade sig om det någonsin skulle ta slut. Till slut säkrade ändå Arsenal vinsten efter den nionde straffen. Wiltord och Stack blev de stora hjältarna.

Säsongen 2004/2005

Möte: Manchester City - Arsenal (Ligacupen)

Datum: 27 oktober 2004

Mål: 2-1

Målskytt: Danny Karbassiyoon

Kommentar: Enda amerikanen som målat för Arsenal. Tyvärr förstördes hans fotbollskarriär på grund av skador, men han jobbar nu för Arsenal som scout i Nordamerika. Man kan bland annat hitta honom på Twitter.

Möte: Sheffield United - Arsenal (FA-cupen)

Datum: 1 mars 2005

Mål: 3-2 i straffläggningen (slutade 4-2 till Arsenal)

Målskytt: Fredrik Ljungberg

Kommentar: Om man aldrig tagit sig förbi Sheffield United i FA-cupen hade man aldrig stått som segrare i Cardiff den 21 maj 2005. Första mötet - som går att hittas här - var enunderhållande drabbning som slutade lika efter att Sheffield United fått en straff i slutminuterna. I returen på Bramall Lane gick det ända till straffar där Fredrik Ljungberg och Ashley Cole säkrade segern med 3-2 och 4-2!

Möte: Arsenal - Manchester United (FA-cupen)

Datum: 21 maj 2005

Mål: 5-4 i straffläggningen

Kommentar: Arsenal blev utspelade efter noter i nittio minuter. Arsenal blev utspelade i nittio minuter under förlängningen. Manchester United dominerade. Manchester United träffade målramen flera gånger. Manchester United borde ha vunnit. Men Arsenal stod för en klassisk smash 'n grab när man tog det hela till straffar - och vann!

Säsongen 2005/2006

Möte: Arsenal - Thun (Champions League)

Datum: 14 september 2005

Mål: 1-0

Kommentar: Det var här allting skulle börja. Det var här resan till Champions League-finalen 2006 tog fart. I den sista minuten. Mot Thun. Tack vare Bergkamp. 1-0. Tre poäng. En flygande holländare räddade oss igen.

Möte: Thun - Arsenal (Champions League)

Datum: 22 november 2005

Mål: 1-0

Minut: '88 (straff)

Kommentar: Ännu en gång skulle Thun falla offer för ett sent mål av Arsenal. Det tackar vi för. Den här gången var det Robert Pirés tur att rädda Arsenal. Den här gången genom en välslagen straffspark.

Möte: Doncaster Rovers - Arsenal (Ligacupen)

Datum: 21 december 2005

Mål: 2-1 (i straffläggningen som sedermera slutade 3-1 till Arsenal)

Målskytt: Pascal Cygan

Kommentar: Kvartsfinalmöte i ligacupen. Det skulle gå hela vägen till straffar borta mot Doncaster Rovers som hade tagit ledningen redan i den fjärde minuten. Quincy Owusu-Abeyie kvitterade i den 63e minuten och i förlängningen satte Paul Green Doncaster i ledning. I den absolut sista förlängningsminuten kvitterade Gilberto Silva och tog det hela till straffar. Efter en rad missar blev det till slut Pascal Cygan som oväntat nog satte det matchvinnande straffmålet.

Säsongen 2006/2007

Möte: Arsenal - Dinamo Zagreb (Champions League-kval)

Datum: 23 augusti 2006

Mål: 2-1

Målskytt: Mathieu Flamini

Kommentar: Arsenal var för visso redan vidare i turneringen då man hade besegrat Dinamo Zagreb med 3-0 på bortaplan i mötet innan, men trots det var det skönt att sätta pricken över i:et med Flaminis avgörande hemma på nybyggda Emirates Stadium.

Möte: Manchester United - Arsenal (Premier League)

Datum: 17 september 2006

Mål: 1-0

Målskytt: Emmanuel Adebayor.

Minut: '86

Kommentar: Old Trafford har alltid varit en mardrömsarena för Arsenal. Det var inte annorlunda den här gången. The Gunners hade haft en enormt tuff säsongsinledning och bara tagit två poäng på tre matcher. När man således vann över självaste Manchester United på Old Trafford, med mindre än fem minuter kvar, ja, då var det fest!

Möte: Wigan - Arsenal (Premier League)

Datum: 13 december 2007

Mål: 1-0

Målskytt: Emmanuel Adebayor

Minut: '88

Kommentar: En tuff säsong höll den här kalla vinterkvällen på att bli ännu tuffare. Om det inte hade varit för togolosen som på den tiden var älskad i Arsenal hade 5000 Arsenal-supportrar åkt hem besvikna. Men med två minuter kvar avgjorde han rättvist på DW Stadium.

Möte: Arsenal - Manchester United (Premier League)

Datum: 21 januari 2007

Mål: 2-1

Minut: '90+3

Kommentar: Med sju minuter kvar av matchen ledde Manchester United med 1-0. När domaren blåste av matchen hade Arsenal vänt och vunnit matchen. Robin van Persie såg till att kvittera mötet i den 83e minuten och Thierry Henry - vem annars? - nickade(!) in 2-1 i den tredje tilläggsminuten!

Möte: Bolton - Arsenal (FA-cupen)

Datum: 14 februari 2007

Mål: 2-1 (i förlängningen)

Minut: '108

Kommentar: Efter att ha spelat 1-1 mot Bolton hemma på Emirates Stadium var det dags för ett returmöte på Reebok Stadium. Efter att ännu en gång ha spelat 1-1 var det dags för förlängning. Och det var då Fredrik Ljungberg klev fram och satte det matchavgörande 2-1-målet. Emmanuel Adebayor fullställde sedan slutresultatet när han satte 3-1 med ett par sekunder kvar att spela av matchen.

Möte: Everton - Arsenal (Carling Cup)

Datum: 8 november 2006

Mål: 1-0

Minut: '85

Kommentar: Adebayor har av någon anledning gjort många sena mål i Arsenal-tröjan. Det här var ett av hans första.

Möte: Arsenal - Tottenham (Carling Cup)

Målskytt: Jérémie Aliadiére

Minut: '105

Kommentar: Efter att ha spelat 1-1 borta mot Tottenham i det första semifinalmötet i Carling Cup var det dags för ett returmöte. Efter att ha spelat 1-1 även hemma på Emirates Stadium gick det hela till förlängning. Där var Arsenal och den gamle liraren Aliadiére som kyligast, då han satte 2-1 efter första förlängningshalvleken. Ett självmål av Pascal Chimbonda fastställde sedan slutresultatet till 3-1 till Arsenal.

Säsongen 2007/2008

Möte: Arsenal - Fulham (Premier League)

Datum: 12 augusti 2007

Mål: 2-1

Målskytt: Alexander Hleb

Minut: '90

Kommentar: Går det att öppna en säsong på ett mer dramatiskt sätt? David Healy satte 1-0 till Fulham redan i den första minuten efter att Jens Lehmann stått för en sällan skådad tabbe. Att Arsenal skulle komma igen trodde många, men man lämnade det väldigt sent. Robin van Persie satte en straff i den 83e minuten. Alex Hleb dunkade in 2-1 med mindre än en minut kvar att spela.

Möte: Bolton - Arsenal (Premier League)

Datum: 29 mars 2008

Mål: 3-2

Målskytt: Cesc Fabregas

Kommentar: Underläge med 2-0 i paus. En man utvisad. Omöjligt att vända? Arsenal gjorde det omöjliga möjligt. En av Premier Leagues mest fascinerande vändningar någonsin. Om ni vill se alla höjdpunkter från matchen kan ni göra det här.

Möte: Blackburn - Arsenal (Carling Cup)

Datum: 18 december 2007

Mål: 3-2

Målskytt: Eduardo.

Minut: '104

Kommentar: Kvartsfinal i ligacupen. Chans att ta sig till semifinal. 2-2 efter full tid på Ewood Park. En kvart in i förlängningen slog Eduardo till och satte det hyperviktiga ledningsmålet som så småningom skulle ta oss hela vägen till Wembley.

Säsongen 2008/2009

Datum: 25 november 2008

Mål: 1-0.

Målskytt: Nicklas Bendtner.

Minut: '85

Kommentar: Arsenal såg länge ut att bara klara lika mot Dynamo Kiev hemma på Emirates Stadium. Men så valde Cesc Fabregas att ta en snabb frispark från egen planhalva som så småningom skulle leta sig fram till Bendtner. En dansk som bombade in 1-0 och slet av sig tröjan i all sann glädje!

Möte: Roma - Arsenal (Champions League)

Datum: 11 mars 2009

Mål: 7-6 (efter straffläggning).

Målskytt: Abou Diaby.

Kommentar: Bara 1-0 hemma på Emirates Stadium skulle alltid bli ovisst. När Arsenal sedan reste ner till Rom och släppte in 1-0 under den första kvarten var det få som trodde vi skulle vinna. Matchen skulle gå till förlängning och straffar. Nervositeten var enorm. Straff efter straff blev det mål på. Det ville inte ta slut. Ända tills Diaby satte sin straff och Tonetto missade sin.

Säsongen 2009/2010

Möte: Stoke - Arsenal (Premier League)

Datum: 27 februari 2010

Mål: 2-1 (matchen slutade 3-1)

Målskytt: Cesc Fabregas (straff)

Minut: '90

Kommentar: I andra halvlek fick Arsenal-supportrarna uppleva "Eduardo" all over again. Stoke-försvararen Ryan Shawcross gick alldeles för hårt in i en duell mot Aaron Ramsey, som tyvärr slutade illa för walesaren. Benet gick av på flera ställen och han blev borta i nästan ett helt år. Matchen som vid benbrottet stod 1-1 avgjordes i matchens sista minut, då Cesc Fabregas satte straffen. Två minuter senare fastställde Thomas Vermaelen slutresultatet till 3-1.

Möte: Hull - Arsenal (Premier League)

Datum: 13 mars 2010

Mål: 2-1

Målskytt: Nicklas Bendtner

Kommentar: För att stanna kvar i titelracet var Arsenal tvungna att vinna borta mot Hull. Men det såg inte ljust ut. Bara sekunder innan domaren skulle blåsa i pipan valde Denilson att dra till en rökare från långt håll. En rökare som Myhill i Hull-målet lämnade en retur på. En retur som Nicklas Bendtner satte 2-1 på.

Säsongen 2010/2011

Möte: Tottenham - Arsenal (Carling Cup)

Datum: 21 september 2010

Mål: 2-1 (förlängning)

Målskytt: Samir Nasri

Minut: '92

Kommentar: En match som till slut slutade 4-1 efter förlängning, men det matchavgörande målet gjordes av Samir Nasri, på straff, två minuter in i förlängningen. En känsla som inte går att beskriva.

Möte: Arsenal - West Ham (Premier League)

Datum: 30 oktober 2010

Mål: 1-0

Målskytt: Alexandre Song

Minut: '88

Kommentar: Arsenal hade alla chanser. Alla anfall. Allt tryck. All press. Men ingenting ville in, ända tills Song valde att ta saken i egna händer.

Möte: Arsenal - Huddersfield Town (FA-cupen)

Datum: 30 januari 2011

Mål: 1-0

Minut: '86

Kommentar: Att Huddersfield skulle ha en chans att spela till sig oavgjort på Emirates Stadium var det få som trodde, men det var bara fyra minuter ifrån att de lyckades stå för en stor skräll. Som tur var klev Cesc Fabregas fram när han behövdes som mest och satte en straff.

Säsongen 2011/2012

Datum: 29 oktober 2011

Mål: 4-3 + 5-3

Målskytt: Robin van Persie x2

Minut: '85 (5-3 = '90)

Kommentar: Toppmöte mellan Chelsea och Arsenal på Stamford Bridge. En av de bästa matcherna som någonsin spelats i Premier League. 1-0, 1-1, 2-1, 2-2, 2-3, 3-3, 3-4, 3-5.

Möte: Marseille - Arsenal (Champions League)

Datum: 19 oktober 2011

Mål: 1-0

Målskytt: Aaron Ramsey

Minut: '90 + 2

Kommentar: En av de tråkigaste matcherna som spelats under säsongens gång slutade helt oväntat med att ett Arsenal-mål. Med mindre än två minuter kvar av tilläggstiden slog Johan Djourou in en boll mot straffområdet som Gervinho touchade fram till Aaron Ramsey. Walesaren gjorde sedan inga fel, utan satte bollen stenhårt till höger om Steve Mandanda.

Datum: 21 december 2011

Mål: 2-1

Målskytt: Yossi Benayoun

Minut: '87

Kommentar: Arsenal började gå knackigt i ligan och när mindre än fem minuter återstod av matchen var det få som trodde att vi skulle vinna drabbningen. Turligtvis nådde Yossi Benayoun högst på en hörna - av Robin van Persie - och nickade in det matchavgörande målet.