Medlemmar: 7751 st.
Visa menyn

Säsongen 2007/2008: "Med bestämda steg framåt"

Att komma hem från Manchester med tre poäng i bagaget är riktigt skönt. Inte undra på att mungiporna pekade uppåt på medlemsresans resenärer.

SÄSONGEN I SIFFROR

Styrelse: Ordförande: Jocke Lander.
Vice ordförande: Stefan Eriksson.
Kassör: Johan Luks.
Ledamot: Axel Asplund
Ledamot: Per Höglund.
Suppleanter: Jonas Persson, Joakim Carlsson.
Antal medlemmar: 3500.
Kostnad för ett medlemskap: Vuxen: 250 kronor, familj: 350 kronor och ungdom: 50 kronor.
Antal biljetter tilldelade: 525.
Omsättning: 1 349 806 kronor.
Resultat: 162 133 kronor.
Så gick det för Arsenal: Trea i Premier League, fyra poäng efter vinnaren Manchester United och två poäng efter tvåan Chelsea. Utslaget av Liverpool i kvartsfinalen av Champions League (3-5 totalt). Utslaget av Tottenham i Ligacupens semifinal (2-6 totalt). Utslaget av Manchester United i FA-cupens femte omgång (0-4 på bortaplan).

Säsongen startade med att arbetet med att det nya betalningssystemet för medlemskap sjösattes. Tidigare kunde de som ville gå med i klubben bara betala via postgiro – men nu hade Jonas Persson jobbat fram så att man via webben kunde förnya och betala sitt medlemskap med hjälp av en kortbetalning.

Detta var ett stort framsteg för Arsenal Sweden och det administrativa arbetet minskade enormt för klubbens medlemsansvariga. Tillsammans med Optimal Media i Skövde byggdes även medlemsregistret och en andra administrativa funktioner om och investeringen på drygt 140 000 kronor var oerhört värdefull för klubben och dess utveckling. Dessutom fick hela Arsenal.se en ny layout. Andra nyheter på hemsidan var att Axel Asplund startade den första officiella Arsenal Sweden-bloggen och att ett souvenirarkiv upprättades. Medlemmar skickade in bilder – Jocke Lander fixade i ordning dem och lade ut dem på nätet.

Årsmötet hölls på den irländska puben O’Connells i Gamla Stan i Stockholm och lockade ett 30-tal medlemmar. Stora delar av den sittande styrelsen omvaldes och den enda förändringen som skedde var att Andreas ”Adde” Sundvall klev in som suppleant istället för Jocke Carlsson. Den här gången spelades ingen Arsenalmatch samma dag som årsmötet – så det fick bli det formella först och fest sedan.
Två stora saker beslutades på mötet. Det första var att medlemsavgiften från och med efterföljande säsong skulle höjas från 200 respektive 300 kronor till 250 kronor (vanligt medlemskap) och 350 kronor (familjemedlemskap).
Det andra var att Anders Limpar från och med 18 augusti blev hederspresident i Arsenal Sweden. Den tidigare, Fredrik Ljungberg, hade inte visat något som helst intresse av att göra något för klubben – därför var det ett enkelt val.

Axel Asplund reste över till London för att delta i den årliga mediadagen och fick där intervjua Jens Lehmann, Cesc Fabregas och Kolo Toure. Dessa tre träffar lade grunden för de nummer av Kanonmagasinet som kom ut under den första halvan av säsongen. Totalt gjordes fem nummer 2007/2008 och hederspresidenten Limpar skrev regelbundna krönikor där han delgav sina tankar och åsikter om Arsenal. Nummer 27 gjordes som ett specialnummer och den utkom tillsammans med 26. Den döptes kort och gott till ”Pubguide” och var en 32-sidig guide till vilka vattenhål som finns runt Emirates Stadium. Säsongens sista nummer var på hela 60 sidor och ur innehållet fanns intervjuer med både supporterklubbsansvarige i London, Jill Smith, och svenske Kristian Johansson som jobbar åt Arsenal. Pubguiden var dock unik på mer än ett sätt. Det var det sista numret som Arsenal Sweden packade manuellt. Många års slit var äntligen över och det monotona arbetet gjordes framöver av maskiner på de tryckerier som klubben anlitade för att trycka tidningen. Så istället för att samla ihop ett stort gäng medlemmar, släpa in alla tidningar, kuvert, färdigtryckta adressetiketter och sedan börja jobba kunde vi nu skicka en Excelfil med adresser till tryckeriet och sedan vänta på att de ramlade ner i brevinkastet.

Men rapporterna från säsongen är dock trots allt inte allt för positiva, trots att det hände en del väldigt bra saker och att viss utveckling gick åt rätt håll. Det var en ganska lugn säsong, ur supporterklubbens perspektiv.
En anledning till detta var att några av de mest engagerade fick mindre tid över till klubben och dess verksamhet.
Därför kallade styrelsen till en ”konferens” i Västerås – som hölls på vårkanten 2008. Där samlades de som var engagerade i klubben och de som visade intresse för att på ett eller annat sätt hjälpa till. Mötet hölls på Stadshotellet och det diskuterades hejvilt under dagen. På kvällen satt vi på Bishop Arms uteservering och drog vitsar efter Johan ”Haninge” Petterssons rekommendationer. Mötet fortsatte på söndagen då vi samlade ihop oss och lade upp planerna. Initiativet gav hygglig effekt och hade en viss positiv inverkan på klubben, men kanske inte så stor som vi hade hoppats på.

En årlig klassiker som dock blev väldigt lyckad var medlemsresan. I månadsskiftet januari-februari satte 40 sugna Gooners sikte på London – och Manchester.
Resan rivstartade och redan första kvällen var det dags för match. Vi samlades på London Pub, hotellpuben på Royal National Hotel, och lade upp planerna. Gruppen delades upp i mindre gruppen så att vi kunde beta av alla de pubar runt arenan som kan kallas för fotbollspubar.
Anledningen var att få ihop material till den tidigare nämnda Pubguiden som skickades ut under våren. Många vattenhål avverkades, många anteckningar blev suddigare och suddigare – men vi möttes så småningom på Tollington och vandrade sedan tillsammans den sista biten in på arenan för att se Arsenal-Newcastle. Det skulle visa sig bli en lätt affär och The Gunners vann med 3-0. Dagen efter var fri från gemensamma aktiviteter. Det hindrade dock inte oss från att gå på fotboll. Ett gäng hyrde bil och åkte upp till Derby för att se hemmalaget ta sig an Manchester City – Arsenals helgmotståndare.
Den sedvanliga runturen gick på torsdag förmiddag med hjälten från FA-cupfinalen 1971, Charlie George, som guide. Han visade oss runt på Emirates Stadium och bjöd på många sköna stories och skratt. Med välfyllda kassar från shoppingen inne på The Armoury vandrade vi sedan upp till The Gunners Bar för medlemskväll. I den traditionella frågesporten vann Fredrik ”Tomelilla” Nilssons lag i finalen över Jesper ”Peppe” Willaumes lag. Kvällen avslutade med att borden på övervåningen sköts ihop och en mycket givande föreningsdiskussion startade. Allt slutadeså klart med massvis med ramsor och en taxiresa hem till hotellet.
Lördagsresan till Manchester och City of Manchester Stadium var helt klart höjdpunkten. 40 svenska Gooners gick upp i ottan för att ta tåget norrut. Det skulle visa sig vara värt varenda sekund. Arsenal körde över City och vann med 3-1 och det var en sanslös stämning – både på läktaren och på tåget hem. Utanför Eastlands bjöd dessutom Arsenal Sweden på en legendarisk lagbild. Många engelsmän ville vara med på bilden som synts många gånger på både hemsidan och i Kanonmagasinet.

På hemmaplan samlades svenska Gooners för träffar. I Jönköping ordnades den första stora organiserade träffen i början av december – och man körde en lokal julfest på O´Learys .
På hemsidan gjordes det i ordning en liten lokalsida för varje klubb med regelbundna träffar och det underlättade för ambassadörerna att föra fram sina budskap.
Det var även bra snurr på biljettfronten. Totalt ansökte 730 personer om biljetter – och vi kunde tillgodose 72 procent av behovet och förmedlade 525 plåtar. Som vanligt var det mer eller mindre fritt fram att se Arsenal i början av säsongen, men i slutet och till de stora Champions Leaguematcherna var inte tilldelningen tillräcklig för att täcka klubbens behov.
Arsenal Sweden sålde även biljetter till den landskamp mellan Brasilien och Sverige som spelades på Emirates Stadium. Drygt 20 medlemmar var på den matchen.
I Europa fanns Arsenal Sweden-medlemmar på plats två gånger om i Tjeckien – först mot Sparta Prag i kvalet och sedan mot Slavia Prag i gruppspelet och sedan på San Siro i Milano när AC Milan besegrades och slogs ut.

Den ekonomiska rapporten för säsongen säger att klubben gjorde en väldigt stor vinst. Detta förklaras av tre saker främst. För det första så ökade medlemsantalet återigen. Den här gången från 2 945 till 3 500. För det andra gav ett sponsoravtal med Unibet sköna pengar till klubben och för det tredje har den vikande pundkursen varit till stor hjälp för klubben att få in några extra kronor när det gäller försäljning av biljetter och souvenirer. Även om det var ganska lugnt på den sistnämnda fronten så sålde klubben saker för nästan 100 000 kronor.
Men som vanligt, får man tyvärr säga, så har inte heller det här årets samarbete med London gällande souvenirer fungerat speciellt bra. Leveranserna tog lång tid och det fattades genomgående mycket av det vi hade beställt.

Efter att Arsenal spelat klart säsongen tog Henrik Lundstedt ansvaret för Arsenal Swedens lag som för andra gången skulle spela supportercup i norra London. Tobias Allard, Daniel Bagge, Lundstedt, Thimmie Englund, Johan Antonsson, Martin Qvarfordt och Johan Larsson ingick i det lag som på Emirates Stadium. Efter tre matcher utan förlust vann klubbens lag sin grupp och gick vidare till slutspelet. Där blev det dock respass direkt i kvartsfinalen.
Bättre gick det för Arsenal Swedens lag i MFF Support Cup. Planeringen var dock inte den bästa och medlemmen Jimmy Koffed och hans polare ställde upp och spelade i Arsenal Swedens färger. Ambassadör Ahldén agerade manager. Och efter sju raka segrar och 5-1 i finalen mot Juventus kunde pokalen höjas på grusplanerna vid havet i Malmö.