Medlemmar: 7638 st.
Visa menyn

Säsongen 2009/2010: "Far away but always present"

Arsenal Sweden är långt bort men alltid närvarande står det på stenen. Det stämmer. Här hänger klubbens flagga stolt på Celtic Park i Glasgow - en av flera orter som vi besökte under säsongen.

SÄSONGEN I SIFFROR

Styrelse: Ordförande: Jocke Lander.
Vice ordförande: Axel Asplund.
Kassör: Johan Luks.
Ledamot: Kaj Poikela.
Ledamot: Jesper Willaume.
Ledamot: Per Höglund.
Ledamot: Peter Sundlöv.
Suppleanter: Magnus Ahldén, Patrik Holmsten.
Antal medlemmar: 4312.
Kostnad för ett medlemskap: Vuxen: 250 kronor, familj: 350 kronor och ungdom: 50 kronor.
Antal biljetter tilldelade: 854.
Omsättning: 1 510 952 kronor.
Resultat: 233 924 kronor.
Så gick det för Arsenal: Trea i Premier League, elva poäng efter vinnaren Chelsea och tio efter tvåan Manchester United. Utslaget i kvartsfinal i ligacupen av Manchester City (0-3 på bortaplan). Utslaget av Stoke City i den fjärde omgången av FA-cupen (1-3 på bortaplan). Utslaget av Barcelona i kvartsfinalen av Champions League, efter 2-2 i London orkade inte ett skadedrabbat Arsenal stå emot på Nou Camp och föll med 1-4.

Säsongen började med en väldigt oväntat flytt. Under många år hade Arsenal Sweden haft O´Learys på Götgatan som stampub i Stockholm, men i och med att de fått sitt hyreskontrakt uppsagt plus att källarlokalen där klubben brukade se matcherna började bli för liten så var det dags att byta. Detta innebar att bara någon vecka före årsmötet bestämde vi oss för att röra oss ett par hundra meter norrut – till den nyöppnade O´Learys i Gamla Stan som nu skulle bli hemmapub för Stockholm.

Mötet lockade nästan 100 Gooners och bjöd inte på några större överraskningar. Hela styrelsen (de som var uppe för omval) valdes om och efter buffén njöt vi framför tv-skärmarna när Arsenal i Premier League-premiären krossade Everton med 6-1 på bortaplan.
Säsongen innan hade klubben ännu en gång slagit nytt medlemsrekord – men 2008/2009 skulle på flera sätt bli banbrytande. Inte minst när det gäller antal medlemmar. För redan före jul (22 december för att vara exakt) passerades förra säsongens siffra, 3878, och mindre än en månad senare, 15 januari, skrevs ännu en historisk siffra in i klubbens bok. Det var då Arsenal Sweden passerade 4 000 medlemmar – något som naturligtvis var väldigt glädjande.

Men det var inte bara medlemsantalet som var en glädjehistoria den här säsongen.
Under hösten tilldelades vi alla biljetter vi sökte hos Arsenal och svenska Gooners bokstavligen vallfärdade till norra London för att se på fotboll. Det gick lite kärvare att få loss biljetter till alla sökande under vårsäsongen när Arsenal var med i racet om guldet – men Arsenal Sweden förmedlade ändå 854 plåtar, vilket täckte 70 procent av de behov som fanns. Till 21 av de 30 hemmamatcherna hade klubben fått 100 procent av de ansökta biljetterna.
Och Arsenal Sweden fanns på plats på flera bortamatcher i Champions League. Först i Skottland mot Celtic, sedan i Belgien mot Standard Liege, i Portugal mot Porto och slutligen i Spanien mot Barcelona.

80 av dessa biljetter användes till medlemsresan som gick av stapeln i månadsskiftet januari/februari. Och det gick fort att sälja slut biljetterna. På rekordsnabba 38 sekunder var resan fullbokad och trots att det blev ett blandat resultat blev det en mycket minnesvärd utflykt. Vi samlades på London Pub – sedan åkte ett ganska stort gäng ut till Dagenham för att se Dagenham & Redbridge mot Sven-Göran Erikssons Notts County.
Dagen efter vankades bortamatch och tågresan styrde mot Birmingham och Villa Park. Det var ett förväntansfullt gäng som klev av på New Street och direkt begav sig till en centralt belägen pub för vidare uppladdning. Sedan var det inte helt enkelt att få ordning på en sådan stor grupp som skulle åka pendeltåg ut till Witton. Det gick ändå ganska bra och de flesta var med inne på den uppdelade puben vid bortasektionen – men Hedemora och Peppe fick servas med biljetter precis innan avspark av ordförande Lander och Arsenal Sweden var redo för match. Stämningen var grym – men matchen lämnade mycket mer att önska och vi fick vända hem till London med en poäng efter 0-0.
Det var ett sanslöst tryck på tåget hem och det var inte konstigt att det var en slitet gäng som skulle besöka Emirates Stadium för den årliga rundturen dagen efter.
Legendaren Kenny Sansom mötte upp och guidade oss runt på Londons finaste arena och när kassarna sedan fyllts till höjden och bredden efter besöket på The Armoury så samlades vi på The Auld Triangle på St Thomas Road för medlemskväll. När alla till slut var på plats efter diverse matutflykter kunde vi dra igång den årliga frågesporten – och där visade sig Joel Wennerbergs kunskaper så bra att hans lag vann tävlingen i storartad stil.
Resans sista match var inte heller den speciellt upplyftande. Arsenal skulle hänga med i toppracet – men fick stryk 1-3 hemma mot Manchester United och det var besviket gäng med svenska Gooners som återvände hem.

På hemsidan hände en hel del och vi blev mer och mer varma i kläderna i det nya Joomlasystemet som säsongen innan hade satts i drift. Arsenal.se tackade Jesper Willaume och Axel Asplund för deras blogginsatser och ersatte duon med tre nya bloggare. De var Kristonel ”Kicken” Elwe, Joakim ”Fektarn” Lindquist och Magnus Ahldén.
Klubben hade dessutom återupptagit den tidigare så populära tipstävlingen och det var många medlemmar som försökte sig på att förutspå resultatet i The Gunners matcher. Bäst gick det för Håkan Karlsson (Katrineholm) och Janne Lindberg (Uppsala) som delade totalsegern i tävlingen. Men i stort kan sägas att det var klart bättre drag på hemsidan under 2009/2010 än säsongen före och de skrivande styrelseledamöterna plus Teo Rothman, Erik Klingenberg, Kristonel Elwe, Patrik Larsson, Henrik Skoog, Magnus Ahldén, Vishal Ganatra och Martin Nilsson såg till att detta blev verklighet.
En annan som satte Arsenal Sweden på kartan under säsongen var Jocke Berntsson. Arsenal meddelade att man ämnade låta marken utanför The Armoury prydas av stenar – och supporterklubben var inte sena med att inhandla en bit N5-mark. Vi lät sedan medlemmarna skicka in förslag på vad som skulle stå på vår sten och Berntsson kom med det bästa förslaget och på Arsenal Swedens platta står ”Far away but always present”.

Arsenal lokalt har varit en mycket omtyckt del av Arsenal Sweden och intresset för att dra igång samlingar har under året varit stor. I Stockholm, Göteborg och Malmö har det under säsongen arrangerats regelbundna träffar till varje match – men även Skaraborg med Skövde i spetsen, Karlstad, Växjö, Linköping, Örebro och Jönköping har haft träffar.
Julfesten hölls mot Stoke i början av december och för första gången bedömde klubben att de lokala verksamheterna ute i landet blivit så stora så det ordnades flera julfester samtidigt. På O´Learys Gamla Stan i Stockholm dök 90 medlemmar upp och njöt av 2-0-segern. Även Malmö, Göteborg och Skövde hade julfest denna lördag och sammanlagt drygt 200 svenska Gooners slöt upp och bidrog till att arrangemangen blev lyckade. Vårsäsongens stora höjdpunkt som lockade många medlemmar till de lokala träffarna var Champions League- matcherna mot Barcelona.

En annan stor nyhet under säsongen var de nya medlemskategorierna som togs i bruk. Under våren 2009 klubbades förslaget igenom – under sensommaren trädde det i kraft. Systemet som antogs bygger på att de som är aktiva på ett eller annat sätt i föreningen tilldelas ett så kallat guldmedlemskap.
De som förnyade sitt medlemskap blev silvermedlemmar och de som var nya i klubben blev bronsmedlemmar.
Styrelsen fick mandat att utse de som skulle bli guldmedlemmar – varje år omvärderades besluten för att ingen skulle kunna leva på gamla meriter och för att de som börjat engagera sig i klubben under pågående säsong skulle ha chans att bli uppgraderade. Den enda fördelen de som fick ett guldmedlemskap hade var att de fick söka biljetter två dagar före de som var silvermedlemmar och fyra före de som var bronsmedlemmar.

På souvenirsidan hade klubben svårt att få riktigt bra fart på den shop som vi hade på hemsidan. Den var svår att sköta och det gav oss problem i arbetet.
Vi jobbade med två olika företag under året – dels Hobbyreklam och dels Arne Blom AB. Per Höglund skötte den dagliga driften av shopen på ett bra sätt och hade en hel del att göra stundtals då det beställdes i bra tempo.
Mycket kraft lades under året på att få ihop ett avtal där en leverantör både tog hand om det dagliga jobbet samtidigt som de erbjöd medlemmarna att köpa matchtröjor med tryck.
Detta skulle visa sig vara en allt för svår nöt att knäcka och vi lyckades aldrig lösa matchtröjefrågan på ett bra sätt. Klubben tog dock fram ett par egna souvenirer. Ett ölglas med klubbens logga och en grön pikétröja med Arsenals gamla logga och den engelska flaggan i nacken producerades.
Däremot hade tålamodet med Arsenals hantering av de officiella souvenirerna trutit och vi sålde därför inga av deras saker under året.

Fem nummer av Kanonmagasinet producerades och skickades ut under säsongen. Många texter knåpades ihop och Kaj Poikela skötte det grafiska arbetet. Vi bjöd medlemmarna på exklusiva intervjuer av danske Nicklas Bendtner, Emmanuel Eboue, Andrej Arsjavin, Rami Shaaban (som berättade för första gången i media om när Martin Keown bröt benet på honom), Mart Poom, Nacer Barazite, Mark Randall och AIK:s mer och mer profilerade Arsenalsupporter Emelie Ölander.

Under våren gick det ungefär lika dåligt för Arsenal.se som för Arsenal FC. Klubbens hemsida utsattes för en hackerattack och styrelsens tålamod med webbhostingföretaget var slut. Sajten låg nere i flera dagar och det var irriterat på många håll och kanter. En sak som blev väldigt positiv för Arsenal Sweden och verksamheten var det avtal som slöts med Bildbyrån. Nu kunde klubben hela tiden få färska bilder från matcherna och nyheterna på webben och texterna i magasinet kunde förses med aktuella och relevanta bilder.
En annan avslutande rolig sak som hände under året var att medlemmen Fredrik ”Tomelilla” Nilsson mötte den gamle försvarsspelaren Oleg Luzhny på Kievs flygplats Borispol. Mötet mynnade ut i en intervju i Kanonmagasinet.