Medlemmar: 8767 st.
Visa menyn

2018/2019 - Arsenal kom till Sverige igen

Medlemsantalet ökade, Arsenal kom till Sverige, men brände chansen till en titel och Champions League. Det var säsongen 18/19 det.

SÄSONGEN I SIFFROR

Styrelsen
Ordförande: Axel Asplund, Uppsala
Vice ordförande: Malin Hägg, Stockholm
Sekreterare: Lars Lundstedt, Solna
Kassör: Ulf Jansson, Järfälla
Ledamot: Christian Backevik, Stockholm
Suppleant: Teo Rothman, Gdynia/Stockholm
Antal medlemmar: 6 642.
Kostnad för ett medlemskap: Vuxen: 250 kronor, familj: 500 kronor och ungdom: 50 kronor.
Antal biljetter tilldelade: 1 330.
Så gick det för Arsenal: Femma i Premier League. I Europa League blev det finalförlust mot Chelsea. I Ligacupen blev det förlust mot Tottenham i kvartsfinalen och i FA-cupen åkte laget ut i fjärde omgången mot Manchester United.

Arsenal hade långt in på våren stora chanser att både vinna en tung titel och nå Champions League, men Unai Emerys debutsäsong slutade i stor besviksele. Efter kvartsfinalsegern mot Napoli rasade laget ihop och tog bara en poäng i de fyra efterföljande ligamatcherna. Hoppet om en topp fyra-placering var därmed borta. Men i EL gick det bättre. Laget tog sig till final i Baku. Där väntade Chelsea. Arrangemanget präglades av fansens protester över biljettilldelning, geografisk placering och att armeniern Henrikh Mkhitaryan inte kunde resa med och spela. När matchen väl genomfördes på Bakus Olympiastadion vann Chelsea med 4-1 efter att Arsenal återigen rasat ihop.

För Arsenal Swedens del blev säsongen i stora stycken väldigt positiv. Medlemsantalet ökade med 233 personer från 6 409 (17/18) till 6 642.
Säsongen började med ett årsmöte på The Flying Horse i Stockholm den 30 juni 2018. Där tackades Indra Kullenberg, Michael Doohan och Niklas Kristoffersson för sina insatser i föreningen. Teo Rothman valdes in i styrelsen som suppleant.
Under säsongen har 12 styrelsemöten hållits och ungefär lika många spånmöten. Under hösten reste styrelsen till Gdynia där en arbetshelg arrangerades på Teo Rothmans jobb. Där jobbades det mestadels med den nya hemsidan.
Vi hade även en styrelsedag i Stockholm i januari där vi jobbade med utveckling och nya idéer.
Säsongen kickade igång på riktigt allvar i början av augusti när Arsenal kom till Stockholm och spelade träningsmatch. Tyvärr var biljettpriserna höga och det var strul med motståndet. Först var tanken att Arsenal skulle möta Chelsea, men så blev det inte. Det blev inte heller Sevilla som plan B var utan det slutade med en match mot Lazio och på Friends Arena i Solna fanns bara 14 156 personer på plats.
Men Arsenal Sweden skötte sitt och hade en toppenhelg.
På fredagen arrangerades pubhäng på The Flying Horse och på matchdagen hade vi abonnerat hela övervåningen O´Learys i Mall of Scandinavia. Där körde vi pre game party och Anders Limpar kom för en Q&A.
Supporterklubben sålde souvenirer på plats i game zonen och det var enormt tryck under hela dagen. Våra medlemmar kunde innan matchen köpa biljetter via en speciallänk på vår hemsida så att de fick plats på “våra” sektioner som fanns både på kort- och långsida.
Innan matchen kickade igång packade vi ihop alla saker och lastade in dem i en skåpbil som vi hade hyrt. Arsenal vann matchen med 2-0 och direkt efter körde vi till Rådmansgatan och lastade in allt innan vi åter anslöt till alla andra som hade åkt in till Flying Horse.

Säsongens medlemsresa arrangerades i november och hemmamatcherna mot Sporting i Europa League och Wolves i Premier League. Matcherna slutade 0-0 och 1-1 och resan lockade 40 personer. Vi bodde på Thistle Barbican och på fredagen körde vi en Legends Tour med Charlie George och en pubkväll med quiz på The Gunners Bar.
Vi hyrde för andra året två säsongskort och totalt sålde föreningen 1330 biljetter. Tilldelningen var väldigt god och vi fick de biljetter vi önskade till alla matcher utom Liverpool, Tottenham och Manchester United. Tilldelningen blev så här: Ansöka: 1352. Tilldelade: 1330.
Arsenal Sweden hade medlemmar på plats på följande bortamatcher i Europa League: Qarabag, Sporting, Bate Borisov, Stade Rennes, Napoli, Valencia och finalen mot Chelsea i Baku.

På hemsidan har det fortsatt varit bra rapportering. Totalt har 881 nyhetsartiklar och krönikor skrivits. Teo Rothman har haft ansvaret för matchrapportering på hemsidan och Malin Hägg har tillsammans med Indra Kullenberg haft hand om rapporteringen i sociala medier.
Jocke Lander har under säsongen jobbat med den nya hemsidan som beräknas bli klar under säsongen 19/20.
Inför den nya säsongen kom vi överens om ett nytt upplägg för podcasten där vi skulle separera matchsnacket från det övriga. Det mynnade ut i att vi körde två olika podcasts under säsongen. Lars Lundstedt hade hand om matchpodden där händelserna på planen diskuterades med olika gäster. Sedan körde Jocke Lander och Axel Asplund i en grupp och Teo Rothman, Moji Heydari och Thomas Gustavsson i den andra gruppen när det gäller “den andra” podcasten som svävade iväg lite mer i ämnena.
Totalt producerades 69 avsnitt.

Under säsongen har vi försökt få bättre snurr på vårt Instagramkonto och det har gett fina resultat och många nya followers. Vi testade även en kampanj där under våren. Malin Hägg har varit ansvarig för våra sociala medier och på Twitter passerade vi 5 000 följare.
Under verksamhetsåret 18/19 har fem nummer av medlemstidningen Kanonmagasinet producerats. Jocke Lander har redigerat tidningen och har tillsammans med Axel Asplund och Malin Hägg skrivit merparten av texterna.
Vi har haft intervjuer med Arsenals fotograf Stuart MacFarlane, Charlie George, Andy Exley som är ansvarig för klubbens matchprogram, journalisten Amy Lawrence och Sebastian Larsson.
Det ekonomiska läget är fortsatt väldigt bra och stabilt för Arsenal Sweden. Omsättningen den gångna säsongen ökade från 3 251 238,09 kronor (17/18) till 3 425 288,40 kronor. Vinsten blev 51 533,48 kronor. Souvenirförsäljningen ökade från 806 351,60 kronor (17/18) till 899 370,70 kronor den här säsongen.
När Arsenal spelade Europa League-final i Baku så arrangerade Arsenal Sweden finalträffar i Stockholm, Karlstad, Örebro, Skövde, Landskrona och Västerås. Många medlemmar dök upp och The Flying Horse i Stockholm var proppfull med Arsenalfans.

Arsenal Sweden vill också tacka följande personer för att de hjälpt till under säsongen:
Indra Kullenberg (korrläsning, podcast, hemsidan och sociala medier), Moji Heyadri (podcast och hemsidan), Thomas Gustavsson (podcast och ansvaret för Fantasy Premier League), Tobias Loyd och Therese Kainu (arbete vid Arsenal v Lazio på Friends Arena), Davidsson & Mannen (bloggande), Joel Bäckström (matchrapportering), Alfred Domberg, Jules Attar och Victor Wahlström (hemsidan), Hans Larson, Filip Lindfors, Patrik Holmsten, Samuel Abrahamsson, Carl-Filip Björck (podcast), Stefan Eriksson (diverse), Peter Sundlöv, Eric Karlsson, Stefan Hertin, Simon Johansson, Linus Ekendahl, Mikael Salonen (matchträffar)