Medlemmar: 4745 st.
Visa menyn

Konsekvent kvalitet

Axel Asplund
tis 15 jul 2008 kl 00:00

Jag har varit inne på det förut, men det tål att upprepas. Det är fascinerande att se hur Wengers fotbollsfilosfi nu så konsekvent genomstrålar Arsenal. Gårdagens match mot Huddersfield var inget undantag.

Vi har vant oss att se Arsenal spela vacker och teknisk kortpassningsfotboll på A-lagsnivå (Är det någon mer än jag som har tröttnat på att läsa artiklar på temat "Boring Arsenal har blivit Scoring Arsenal"? Kom igen, 80-talet är ganska långt borta vid det här laget...). Men nu blir det allt mer tydligt att ungdomslagen strävar efter att spela på samma underhållande sätt.

Det är sällan man får chansen att se ungdomslagen lira, men är ni i London när det vankas reservlags- eller FA Youth Cup-match är det klart värt att åka och titta. Då blir det än mer tydligt hur samma spelidé som Wenger, Rice och Primovic arbetar med i A-laget används av Banfield, Bould och de andra ungdomstränarna. Det blir någon form av Ajaxmodell - Arsenalmodellen, kanske.

Det var en situation i andra halvlek som jag tycker illustrerar detta tydligt. Gibbs och Barazite (rätta mig om jag har fel) hamnade i en trängd situation nere vid den egna hörnflaggan, men vägrade att spela ut den över sidlinjen och löste trångmålet med en smart passningskombination. Att uppspelet längs kanten sedan gick ut över linjen förtar inte ambitionen att alltid spela sig ur svårigheter.

Jag är övertygad om att vi kommer att få se allt fler ungdomar som knackar på dörren till A-truppen inom kort. Alla som tas in på akademin är übertalangfulla, och där drillas de för att lära sig hur man ska tänka i Arsenals spelsystem. Det gör att när de väl får chansen av Wenger, så har de alla förutsättningar att ta den.