Medlemmar: 6090 st.
Visa menyn

Let’s talk about kantspel, baby

Davidsson och Mannen
mån 28 okt 2013 kl 14:12

Fakta

Skall vi kunna besegra foolsen och manu, och för den delen också rå på Dortmund i CL och chelsky i ligakuppen, så måste kantspelet inte bara åter börja användas så att planens korridorer blir utnyttjade för uppsnurrningar och anfallsfastlåsningar. Vi måste också börja använda kanterna för att skapa centrala sprickor i respektive lags försvarsmurar. Och det är till detta som ytterbacken, den moderna ytterbacken, och dennes samspel med såväl ytteranfallare som uppstickande central mittfältare är nyckeln.

Under lördagskvällen ställde jag, som varandes familjens överhuvud, visst om alla hemmanets klockor. Men jag gjorde det på ett sådant sätt så att jag under söndagsmorgonen, när jag för säkerhets skull satt klockan på väckning, lite smått brydd släntrade ut i köket och såg att mobiltelefonens klocka visade 05:12. Nu hade vi förvisso haft gäster under sena lördagskvällen och ovan nämnda klockomställning hade därför utförts efter att några glas vin inmundigats, men min känsla blev under denna på tok för arla söndagsmorgon, att D&M  inte alls står för Davidsson & Mannen utan är någon tillknycklad variant av DuM i huvudet.

I helgens THR blev det synnerligen tydligt hur vi alla kan se högst olika på saker och ting, i THR’s fall de olika spelarnas respektive prestationer. Jag gick lite hårt åt högerback Sagna, medan andra betygssättare enligt uppgifter, utnämnde honom till MoTM. Ovan nämnda metamorfos, där D&M blev DuM (i huvudet), skulle således kunna vara orsaken till att jag gav Sagna näst intill underkänt i betyg medan andra ansåg honom vara matchens bäste spelare. Men det kan också bero på andra orsaker. Vi ser olika saker, vi upplever och vi känner olika saker.

Men vi har också olika preferenser. Hur en ytterback skall agera, vad dennes primära uppgift är och vilka prioriteringar denne skall göra. För när jag, under min nästan smärtsamt tidiga söndagsmorgon, satt och kontemplerade i sann solitude, lät jag Sagnas insats ta några varv runt innandömet och landade i en massa generella tankar rörande vårt kantspel mot Palace senast. Till detta bidrog Sagna mer än han gjort på ett tag. Han slog fina inlägg och vårdade bollen fint. Men han tappade, i min mening bort sina defensiva primäruppgifter.

På andra kanten gjorde Gibbs å sin sida förvisso ovanligt många misstag för att vara Gibbs. Men han höll koll på sina åtagande som försvarande spelare. Det som slog mig med Gibbs insats var att han vid ett flertal tillfällen, när han kom ångandes som han brukar, helt var tvungen att stanna upp. Att han vandrade inåt, blev någon form av yttermittfältare för att sedan fastna i gröten centralt. Först slog mig endast förvåningen, sedan började jag nysta i orsaken. För framför, bredvid eller i närhet till Gibbs, när denne kom springandes längs med kanten, fanns ingen alls. Cazorla hade för länge sedan sökt sig centralt, varken Özil eller Gnabry hade tagit hans plats och varken Arteta eller Ramsey, bortsett från ett par gånger mot slutet för den sistnämnde, hade fyllt på, tagit Cazorlas yta och givit Gibbs det understöd han behövde.

en ytterback i fart

Även en högerback i snabb rörelse, behöver understöd och samarbetspartners. Bild: D&M

På högerkanten fungerade Gnabry som ytter och gav Sagna rejält stöd att luta sig mot i överlappningarna och dessutom sökte både Özil och nämnde Cazorla yta där, men borta hos Gibbs där var det glest. Gibbs fick vända hemåt, dra ned tempot eller söka sig in i banans redan överbefolkade centrum. Detta ledde till att vänsterkanten, fram till Ramseys sista 10 minuter, blev så gott som oanvändbar i det offensiva. När Palace, stärkta av Artetas utvisning, tryckte på och vi behövde dra ut laget och få spel på deras planhalva, då saknade vi mycket av det kantspel som inte bara varit vårt trademark, utan även är så otroligt viktigt för att återta initiativet i en match där vi förlorat mandatet och där bara en storspelande Szczesny höll oss kvar.

Alla kan ha en dålig dag, Cazorla likväl som de andra spelarna på planen. Men eftersom vår trupp, i och med rådande skadeläge, bortsett från Gnabry saknar naturliga yttrar, så tenderar vi att knö ihop oss i en redan överbefolkad mitt där antalet ivägenstående ben är allt för många. Samtidigt överger vi de ytor som inte bara är lediga utan även skulle kunna användas för att dra isär motståndarna och därmed skapa ytor centralt i nästa läge.

Detta abdikerande från kantspelets ansvarstagande måste vi genast ändra på, detta måste Wenger inse och finna en omedelbar lösning för. Oxlade-Chamberlain och Podolski är flera veckor från comeback, Cazorla var periodvis lysande som ytter i Villarreal men söker sig i Arsenal centralt väldigt tidigt i uppspelsfasen och Ramsey har, med nuvarande rollfördelning på det centrala mittfältet, svårt att ständigt finnas till just där.

Skall vi kunna besegra foolsen och manu, och för den delen också rå på Dortmund i CL och chelsky i ligakuppen, så måste kantspelet inte bara åter börja användas så att planens korridorer blir utnyttjade för uppsnurrningar och anfallsfastlåsningar. Vi måste också börja använda kanterna för att skapa centrala sprickor i respektive lags försvarsmurar. Och det är till detta som ytterbacken, den moderna ytterbacken, och dennes samspel med såväl ytteranfallare som uppstickande central mittfältare är nyckeln.

Så jag hoppas att Wenger och hans backup-staff snackar lite kant med killarna. För det kommer vi att behöva när vi nu äntrar den mer svårmanövrerade delen av spelprogrammet. Vi börjar i morgon, fortsätter mot foolsen och sedan rullar det bara på. Centralt är vi välbeställda, men det är med ett vitalt kantspel vi kommer att nedlägga motståndarna.

COYG.

Kommentarer

Bild för Pelle

Skön rubrik, Salt'n'Pepas gamla hit du anspelar på misstänker jag?

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Baron

Jag måste hålla med Pelle, och den uppmärksamme har nog märkt att det är andra gång på kort tid den används. Vilket endast är trevligt.
Enda eventuella kritik jag kan invända med om jag ska leta fel, är att kantspel är något svår att få in i själva "melodin". Eller blir iaf något lustigt när jag sitter här på kontoret och försöker sjunga med i en viskning.

hahaha@Lord_Sugar: 1-1 at Newcastle

Bild för Davidsson och Mannen

Precis. Jag körde den till JW-texten här för leden, och då passar den mkt bättre in i melodi och rytm. Sedan är jag en liten barnrumpa som fortfarande tycker der är kul när svenskans ord "kant" blandas med engelska. Högst omoget och fel på alla sätt och vis. Men sån är jag, inte bättre än så.

Bild för Davidsson och Mannen

Oups där blev det fel. Detta svar är till Pelle: Correctemondo! Just den.

Bild för zimzon

Först: Fotbollsmässigt har du ett bra öga och du skickar inte ut ett blogginlägg slentrianmässigt utan har alltid en röd tråd.
För det andra: Trots att jag tycker att du, i din fotbollanalys, gör det jävligt bra (mer KK än Niva) så är ju ändå min favorit när du är på det personliga planet. Du blottar din dumhet och det tar ju helt bort det dumma i det hela, för att kunna göra det som krävs det cojones.
För det tredje: Tyckte du svara på Baronens och Pelles inlägg i ett, så nån korrigering var inte nödvändigt.
För det fjärde: Inser nu att jag glömt att kommentarerna i bloggen inte hanterar styckesindelning varvid detta troligen kommer se förjävligt ut. Det ber jag om ursäkt för.
För det femte: D&M 5/5

Twitter: @zimzon80

Bild för Davidsson och Mannen

Ahh, bloggkommentarernas motsvarighet till Press med understöd, underbart. Tack! Dock krävar jag att du: 1: Fixar en avatar/profilbild. 2: Smörar upp @SuperSwe så pass bra att du, Corven och Guris blir gäster i podden, tre veckor på raken! Just Do It.

Bild för zimzon

Ja jävlar! Jag har ingen avatar! Det har jag helt och hållet missat, tyckte jag hade en vid lanseringen av nya sidan. Det är väl cookies och annat it-mambajamba som spökat, får man skylla på. Älskar att du hakar på min avsiktliga felskrivning av Corben, jag är nämligen nöjd över den, speciellt när han, likt en 5-åring, kontrar med det pubertala Röv-zimzon.

Twitter: @zimzon80

Bild för zimzon

Angående podden så har faktiskt Kicken frågat mig i begynnelsen. Feg som man är sköt man upp det och är väl än idag orolig över hur man ska föra sig då jag tycker de flesta gästers kunskapsnivå ligger på en hög nivå. Men Apan och Corven vore ju fantastiska, skulle vilja höra jamandet i bakgrunden. Sen måste man ju såklart ställa motfrågan till D&M, du känns ju gjuten i ett sånt här sammanhang. Medialt gångbar och en mogen herre som kan föra sig med konstnärlig elegans.

Twitter: @zimzon80

Bild för Davidsson och Mannen

Zimzon// Ja Corben heter som han förtjänar, den mannen och då tar jag mer än gärna rygg på eventuella felskrivningar. Sedan anser jag att absolut behöver ta ditt poddnekande under övervägande, det är nog många som ser fram emot, skall vi säga, breddning på gästfronten. Corven abdikerade i forumtråden vilket skänker stor besvikelse, men där väntar jag att djurvännen gör en så kallad pudel inom snar framtid.

Sedan har jag sedan länge ställt mig till förfogande, men inte fått någon förfrågan om deltagande i poddsammahang. Och Apan har, liksom du och "djurvännen" länge stått på önskelistan.

Bild för zimzon

Hmm...har du så bred dialekt? Annars är det totalt oförståeligt.

Twitter: @zimzon80

Bild för Guris

Guris i en podd? Nä för fan, jag är i mitt esse när jag sovit någon timme för lite och hittar en idiotisk tråd på forumet. Något helt annat jämfört med att förvänta er en svavelosande apjävel i en poddcast, hade nog fått röka på eller dra en lina kokain strax innan.

Bild för Guris

Röv-Zimzon, Corven och kvinnoslukerskan D&M från Götet. Det hade min själ varit en jävla kvalitetspodd. Blir ju nästan sugen att brunka lite bara vid tanken på det. Eller nåja, men värt hade det varit!

Bild för Davidsson och Mannen

Hur svarar man på ovan kvalitetskommentarer, utan att tafsa på dess briljans?