Medlemmar: 8519 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: Ja, jag vet…

Davidsson och Mannen
ons 30 okt 2013 kl 09:32

Fakta

Om det är Jenkinson som skall hängas för den lama nicken, om det är Fabianski som skall pekas ut för att han stod och sov eller om det är Wenger som uppenbarligen instruerat sina spelare att aldrig spela enkelt, som skall upp i galgen, det vet jag inte just nu. Jag vet bara att Arsenal var det lag, som föregående säsong, släppte in flest mål av alla i ligan, beroende på individuella spelarmisstag. Orsaken till detta kan i sin tur vara att vi helt enkelt har för dåliga försvarsspelare, men det kan också vara ett uttryck för hur Arsène Wenger kräver Wengerball även i försvarsspelet.

…jag vet att det bara var ligakuppen. Kuppen som genom åren bytt namn lika ofta som José Mourinho byter lag, kuppen vars primära syfte är erbjuda möjlighet till trupprotation och kuppen vars sekundära syfte är att klubbar som spurs, foolsen och Swansea, för en gång skull, skall få stå och känna sig som vinnare. Ett litet plåster på de ömmande förlorarsåren.

Jag vet allt detta och jag är synnerligen medveten om hur lite känslor jag själv, egentligen, lägger i denna kupp. På ett sätt älskar jag den och har så alltid gjort. Men orsaken har varit möjligheten att få se lite av nästa generations Arsenal, få kika in i framtiden och få någon form av prognostiskt redskap att redan idag veta lite mer om morgondagen. Jag har sett framgångar i denna kupp som någonting bra, eftersom man då får se fler spelare, man annars aldrig få se, i fler matcher. Detta har i och för sig varit både roligt och spännande, men mer än så har kuppen aldrig varit.

Sedan kom den tid med en annan inställning från Wengers sida, som jag, i samband med förlusten mot Bradford, var inne på, där Wengers ändrade syn på denna kupp också speglade den då närmast smärtsamma desperation han utstrålade. När vi, till 10/11, mönstrade ordinarie startelva och det ändå gick åt pipsvängen. Så jag vet, det är bara ligakuppen, Kalle Ankakuppen, Mjölkkuppen… men så stötte vi på chelsky, vi stötte på Mourinho. Och som det lättledda offer jag är så händer någonting inom mig. Den yttersta ambivalensens hatkärlek pulserar som mest påträngande och jag vill bara att vi skall vinna, eller snarare att de skall förlora. Även om kuppen betyder ringa, så mötte vi chelsky och då f-sen i mig ville jag vinna.

Efter allt käbbel om juniorlaget hit och två dagar efter shittymatchen dit mönstrade Mourinho ändå ett lag som innehöll gott om både landslagsmän, internationelle fixstjärnor och av prestigevärvningar £30 miljonersklassen. Och jag tycker vi stod upp bra och vi gjorde en bra match. Särskilt med tanke på att vi hade Cazorla ensam på topp och bara spelade med åtta utespelare mot deras tio. Eller tja… TGSeL var på planen, likaså fick ett av våra asiatiska fynd, den lille Ryo, där. Men ingen av dem var till någon som helst nytta, men ändå spelad vi riktigt bra.

Så kom juniormisstaget. Bakåtpassningen, nicken. Om det är Jenkinson som skall hängas för den lama nicken, om det är Fabianski som skall pekas ut för att han stod och sov eller om det är Wenger som uppenbarligen instruerat sina spelare att aldrig spela enkelt, som skall upp i galgen, det vet jag inte just nu. Jag vet bara att Arsenal var det lag, som föregående säsong, släppte in flest mål av alla i ligan, beroende på individuella spelarmisstag. Orsaken till detta kan i sin tur vara att vi helt enkelt har för dåliga försvarsspelare, men det kan också vara ett uttryck för hur Arsène Wenger kräver Wengerball även i försvarsspelet.

Jenkinson skulle så klart bara spelat ut bollen till inkast, Fabianski skulle såklart ha varit på tårna och gått ut och mött nicken när den väl kom. Och Wenger skulle såklart ha instruerat sina spelare att göra det enkelt för sig. Spela pragmatiskt, cyniskt och krasst. Men så gör, uppenbarligen, inte Arsenal under Arsène Wenger. Och detta både på gott och ont. I går var det ont när Azpilicueta hann emellan och gjorde 1-0. Sedan gick en stund av Wengerball och sedan sköt chelseajunioren/reserven Juan Mata 2-0 och då var butiken stängd. Mina spelarbetyg är som följer:

Fabianski: 2/5. Fick några bollar på sig och några skott från utanför boxen, men hade annars inget för sig än att kröka rygg och hämta två insläppta bollar ur målet. Som jag nämnde tidigare så bär även Fabianski del i ansvaret för chelskys första mål. Hade han varit vaken, alert och rusat ut så hade inte Jenkinson framstått som den juniorspelare han igår framstod som.

Jenkinson: 2/5. Fick ingen som helst hjälp av lille Ryo och stod gång efter annan i två mot en-underläge. Han låg tufft mot Willian, och De Bruyne när de bytte kant, men hade det rejält tungt igår. Var som vanligt aktiv i det offensiva spelet, men räckte igår inte till mot det motstånd han mötte, varken offensivt eller defensivt. Jag delar inte delar av twittervärldens vilja att totalsåga honom, men chelskys 1-0-mål, ja. Det måste han ta på sig.

Koscielny: 3/5. Hade inte så mycket att jobba med igår, men det han hade hanterade han bra. Han var följsam i sitt spel, stod på rätt plats och läste spelet bra. Gav, under matchens andra hälft, bättre stöd till Jenkinson och visade att han egentligen är som bäst när han får vara den högra av mittbackarna. Plus för uppätningen av reserv/junior Mata i 89:e.

Vermaelen: 2,5/5. Hade ett par fina framstötar och var tämligen ettrig i närkampspelet. Bra ditsättning av Demba Ba i 89:e minuten och ett par glimtar av den gamle Vermaelen. Inte alls så fladdrig igår som han varit vid tidigare inhopp.

Monreal: 4/5. Startade matchen bra och blev bara bättre ju matchen led. Stötte förvisso bort sig i 72:e minuten då han lämnade oceaner bakom sig för chelskyspelare att laborera med, men var, bortsett från denna incident, riktigt bra igår. Följsam och oerhört vällavvägd i försvarsspelet och synnerligen aktivt deltagande i det offensiva. Gibbs får spela vänsterytter mot Dortmund?

Ramsey: 3,5/5. Tappade några bollar och slog några felpassningar med för små marginaler, men var bortsett från detta, bra igår. Hade några riktigt fina passningar, ett antal såväl vackra som effektiva väggspelssekvenser (främst med Rosicky och Cazorla) och tog skott utifrån på ett smått ickearsenalskt sätt. Kunde kanske ha stöttat upp högerkanten lite mer i det defensiva, men ändå fortsatt på rätt väg.

Wilshere: 3,5/5. Stod upp oerhört väl mot chelskys täta mittfältstrio. Bjöd till detta oss på ett stort antal fina framrusanden, vilka fick mig att känna en fläkt av den Wilshere som kom fram får några år sedan. Han som hade Song bakom sig och Fabregas framför sig och som lovade så gott. Den Wilshere kände jag en närhet av igår, och det kändes bra. Gav även, genom sitt hårda slit utan boll, Ramsey ytor och möjlighet att går fram.

Rosicky: 3/5. Var lysande i sitt presspel, matchen igenom. Ständigt där och högg på chelskyormen när den planerade uppspel och tvingade dem, periodvis, att bara rulla runt i backlinjen. Hade bra fart med bollen och var, främst i första halvlek, högst involverad i omställningsspelet. Ett bra passningsspel och deltog i några fina länkspel med främst Cazorla och Ramsey.

Miyaichi: 1,5/5. Började matchen helt okej, med några fina löpningar både i djupled och med kantbyte som orsak. Men ju mer matchen gick ju mer smärtsamt uppenbart blev det att se hans bollkontakter rinna ut i sanden. Hans löpningar blev allt mer asynkrona och resultatet därefter. Var oförskämt lat i relation till det defensiva ansvaret och fick mig att tänka ”att den där Walcott, det är en grovarbetare, det”. Då förstår ni ju själva. Sedan undrar man ju vad klubbens dietister stoppar i killen, håller han på att bli tjock, den lille ungdomen?

Bendtner: 1,5/5. Jag har inte hjärta att ge honom betyget underkänt, och det tycker jag heller inte att han gjorde sig förtjänt av. För trots att Bendtners förstatouch får min 7-åring att framstå som tekniskt begåvad och trots att man blir smått vansinnig på hans högst loja framtoning (Bendtner alltså, min 7-åring är rena besten i jämförelse), så gav vår danske vän ändå intryck av att försöka spela boll igår. Han försökte vara deltagande, försökte vara användbar och försökte vara nyttig för medspelarna. Problemet är väl mer att han inte var det.

Cazorla: 3,5/5. Började matchen med att, tämligen onödigt, ge bort en hörna, men var därefter väldigt bra. Glimtade till av fjolårsmagi och hade en rad fina passningar, som med några fler spelare i anfallskedjan än bara sig själv att tillgå, hade kunnat bli riktigt genererande. Ägde mer boll igår än han gjort under samtliga matcher tillsammans, sedan comebacken, och man kan ju undra vad detta beror på. En formkurva som är på väg upp? Eller en bolltillgång som stryps när Özil äntrar planen?

Jag betygsätter varken Özil, Giroud eller Park (va?!). Detta eftersom Özil knappt hade hunnit in innan junior/reserv Mata stängde butiken. Dock lade jag märke vilken injektion som i varje fall temporärt de förstnämnda innebar, vilket å ena sidan pekar på att de båda är bra. Fast å andra sidan pekar på att de spelare de ersatte är tämligen värdelösa, varför truppens bredd, eller snarare brist på bredd, bör knuffas in i strålkastarljuset.

Wenger: 2/5. Uppställningen har jag inga invändningar emot och är spelare som Oxlade-Chamberlain, Podolski, Walcott och Gnabry skadade så är vi några yttrar kort. Däremot bör vi se till truppens utformning, vem som faktiskt bär ansvaret för just detta och då måste Wenger ställas till svars. Hur f-nken kan killar som Miyaichi och Bendtner, för att inte tala om inhoppande Park, fortfarande vara aktuella för spel? Att jämföra med chelskys bänk och rotationsspelare är såklart orättvist, men någon måtta måste det väl ändå få vara? Sedan kvarstår problemet med att försvarsspelare kommer till klubben och därefter helt slutar spela enkelt, cyniskt och vägvinnande försvarsspel. Vem bär ansvar för detta, om inte Wenger?

D&M: 3/5. Efter att svärmor behagat uppehålla sig i Hongkong i flertalet månader, avlade hon igår äntligen ett besök, inklusive övernattning, i den lilla staden Göteborg. Detta ledde inte bara till kärt återseende med hennes ena dotter, hennes barnbarn utan också med en av de två svärsönerna, dvs. bloggmakare D&M. Just i samband med detta uppstådda samkväm, behagade Arsenal spela mot che£sky i ligakuppen, varför kvällens utformning fick bli ett sorts flipperspel där jag var kulan, fru D&M paddlarna och den äntligen hemkomna svärmodern att jämställa med slingshotsen.

Utifrån förutsättningarna tycker jag ändå att jag är värd betyget ”bra”, mycket beroende på hög följsamhet, god adaptionsförmåga och stadig (charm-) offensiv. (Nu förstår ni ju alla själva att jag bara sitter och tokljuger. Att jag är Kungen i hemmet, att det är jag som dikterar villkoren och att en kool katt som jag absolut inte behöver ägna mig åt kompromisser, samspel med andra och åt praktiserande av följsamhet. Eller hur.)

Nu struntar vi i den här matchen och i den här kuppen. Vinner vi på lördag och tar en poäng borta mot Dortmund i veckan, är gårdagens förlustmatch inga som helst problem. Jag återkommer på fredag morgon med en text inför lördagskvällens möte mot foolsen som kommer att gå i såväl estetikens och modets som fotbollsstrategins tecken. På återseende då. Nu tar vi en kaffe till och glömmer det här, va.

Kommentarer

Bild för Ola Svärd

Jäkla skit m torsk på hemmaplan igen. chelski behöver inte spela bra men vinner hur säkert som helst...i vår s.k. borg. För mkt bolltrillande o småskarvar hit o dit håller inte mot de bästa - möjligen med flyt mot lag som Norwich. Jag är oroad inför foolsmatchen där jag ser samma matchbild som igår med stundtals trevligt o bra spel som slutar med omställningar och tunga och kraftfulla avslut av firma sua/stu. Fart o kraft sista tredjedelen där vi vågar ta avslut efterlyses. Jag som trodde Caz o Özil hade bra löd i sina höger resp vänsterdojor. Verkar som jag har fel då ingen av dem verkar intresserad av egna avslut. Upp till bevis nu mr Özil - igår fick han tjugo så det ska han inte bedömas efter men senaste matcherna har inte varit överdrivet bra. Kraven är höga från mig på halvmiljardsmannen.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Davidsson och Mannen

Japp, crapp att förlora hemma och att göra det mot det laget... Sedan är jag lite kluven till det myckna bolltrillandet. För dels kan det vara som du är inne på, att trillandet och skarvandet blir ett statiskt tillkortakommande. Men det kan, å andra sidan, om det är en trendkurva hos Cazorla som möter Rosickys speed, Ramseys självförtroende och Özils genialiska passningsfot... Ja då vette 17 om det inte är någonting bra vi såg, just i dessa sekvenser igår. Dessutom hade vi, till skillnad mot i matchen mot Palace, ett vänsterkantspel värt namnet och vi slog också, till skillnad mot i matchen mot Palace, en del fina långpassningar. Tyvärr föll dealen på att det var Bendtner och Ryo som var destinationen, och tja... då gick det som det gick.

Men visst måste avsluten komma igång, håller helt med dig. Fler än Ramsey måste skjuta! Det gäller såväl Özil som Cazorla. Kanske håller ett par pusselbitar att falla på plats? Eller är jag för positiv nu?

Bild för Fredrik Norman

Hållar med i betygen bortsett att Miyachi, Bendtner och Träben Jenkinson skall ha varsit streck.
Bendtner är helt oduglig likaså Miyachi.
Jenkinson hade en sjukt dålig dag.

Hoppas vi mönstrar följande 11a man mot fools:
Szsz
Sagna Mertesacker Kos Monreal
Arteta Ramsey
Santi Özil Gibbs
Giroud.

Bild för Davidsson och Mannen

Ryo och Bendtner... tja. Inte var det skoj att se. Sedan vidhåller jag att Jenkinson inte var så himla urusel som många vill få det till. Men där kan vi tycka olika. Du, jag återkommer, om det är okej, gärna till startelvan på torsdag kväll, eller fredag morgon. Ok?

Bild för Corben

Underbart att få läsa en så utförlig betygsättning när man själv sluppit se eländet.

 

 

Jayarse på twitter.

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar!

Bild för Fredrik Norman

Vi har en deal där och en än en gång sjukt bra skrivet och det är riktigt roligt att läsa THR efter varje match! =)

Bild för Davidsson och Mannen

Vi har en deal, absolut. Tack så mycket för de värmande orden och gott att idén går hem!

Bild för zimzon

Hermulen13> Din XI är inte galen men jag tycker, och det verkar DM också vara inne på, att vi bör spela Rosicky. Han brukar vara positiv till att löpa i djupled. Mot Foolsen kommer vi troligen äga mkt boll, nyckeln blir att hålla bolljäveln så långt bort från firma SuStu som möjligt.

Twitter: @zimzon80

Bild för Davidsson och Mannen

Ahh, du är sådan fotbollshjärna (vilket översatt till ärlig svenska betyder "ah, han tänker som jag"). Jag håller heeelt med dig!

Bild för Guris

Förutom att Jenkinson snudd på ska ha minusbetyg för sin insats så är jag helt med på din betygssättning. Var Jenka full igår?

Bild för Davidsson och Mannen

Det ryktas att Jenkinsons bil havererade ett digert antal miles från samlingspunkten (arenan eller var de nu samlas) och att han, istället för att ta en taxi, tog sin toalettväska och joggade. Fatta vilken kille!

Bild för Fredrik Norman

Ja jag älskar Rockys kämparglöd han löper, drar isär, det går rakt fram och med fart. Jag antar att Cazorla är den som skall bänkas? 

Bild för zimzon

Nja, jag tänker väl mer Gibbs isf. Eller Nacho och Gibbs ned på vb. Fast jag gillar tanken att spela Gibbs uppe i banan annars.

Twitter: @zimzon80

Bild för Davidsson och Mannen

Hemulen13 och Zimzon// Ni är kloka killar, men ni får se mitt förslag i morgon!