Medlemmar: 8804 st.
Visa menyn

Just idag är jag stark

Davidsson och Mannen
mån 4 nov 2013 kl 11:58

Fakta

Men inte idag. Idag behöver jag inte undvika, inte låtsas och inte förställa mig. Jag behöver inte spela vanlig, behöver inte försöka imitera normalitet och inte anpassa mig efter rådande bild av vad som är en fungerande människa. För idag kan jag på frågan om hur läget är, svara: ”Tja… det är måndag morgon, höstlovet är slut och vi vann med 2-0 mot foolsen i lördags. Tackar som frågar, skall du ha en kopp kaffe?” Och jag är så uppfylld, så rik och så stark.

Jag antar att du är som de flesta andra. Att du kanske har ett jobb att gå till, att jobbet förhoppningsvis är helt okej eller kanske till och med spännande eller roligt, men att du föredrar att vara ledig framför att arbeta. Att du hellre har tid över, att du hellre är din egen boss och att du hellre spenderar din tid med nära och kära. Och med Arsenal.

Du som följer den här bloggen har för länge sedan insett att lidandet är en självklar och väl integrerad del i min relation till klubben Arsenal. Att smärtan, ovissheten och oron för mig är lika självklara som glädjen, euforin och att vara ”vi” med Arsenal. Att Arsenal har funnits med mig så länge, först perifert men sedan med åren allt mer nära. Att de svåra åren följdes av ett antal goda, vilka man då trodde skulle vara för evigt, men att fotbollskartan sedan ritades om, och att vi då gick in i sju svåra år som nu har blivit åtta.

Så för mig är det inget konstigt att gå till jobbet nedstämd, med sömnbrist på grund av nattliga grubblerier över felaktig laguttagning eller bristande markeringsspel och att helst försöka undvika allt för mycket personlig kontakt under dagens första halva, innan arbetsdagen helt tagit över. Jag har ofta försökt använda ljugandet, bortledandet eller utläggandet av dimridåer som strategier. Jag har pratat om saker som förvisso har hänt under just avslutad helg, men som inte till närmelsevis varit så viktiga som jag beskriver dem. Jag har försökt mig på neglektet, och undvikandet. Jag har försökt låtsas som om jag är som de, att jag inte är som jag är och att min emotionella tyngd inte alls beror på vad ett fotbollslag, hundratals mil härifrån, har gjort eller inte gjort under helgen som gick.

Jag har låtsats, jag har förställt mig och jag har försökt spela vanlig. Dels för att skydda mig själv från den benhårda omvärlden (läs: ett sent insläppt mål på St Andrews, en sexmålsförlust på Old Trafford eller ett felaktigt domslut på Camp Nou), men också för att skydda, eller i varje fall bespara, min omgivning från den allt annat än sunda och i mångas ögon såväl fixerade som aparta relation jag har till fotbollslaget Arsenal FC i norra London.

Långt där borta, där i mitten. Där ser det bra ut. Bild från Flickr.com: ”Alastair Ray”.

Men inte idag. Idag behöver jag inte undvika, inte låtsas och inte förställa mig. Jag behöver inte spela vanlig, behöver inte försöka imitera normalitet och inte anpassa mig efter rådande bild av vad som är en fungerande människa. För idag kan jag på frågan om hur läget är, svara: ”Tja… det är måndag morgon, höstlovet är slut och vi vann med 2-0 mot foolsen i lördags. Tackar som frågar, skall du ha en kopp kaffe?” Och jag är så uppfylld, så rik och så stark.

Jag vet att denna dag endast är ett litet steg på en oerhört lång vandring, men tar det med sådan lätthet, sådan glädje och med sådan tillförsikt. Jag vet att motståndet kanske inte riktigt var vad det påstod sig att vara, att foolsen inte är vad de och många andra vill få dem att vara och att segern således inte skall få den tyngd, den dignitet och de proportioner den lätt kan ges. Men jag är ändå glad och jag är stark ändå.

Och jag vet att vi möter Dortmund på onsdag och högst troligen får det hur tufft som helst mot dem. Jag vet att varken Wilshere eller Gibbs kommer att kunna spela, att vår skadelista ökar istället för att minska och jag vet att spelare som redan skulle ha varit tillbaka i spel står kvar och stampar i rehabcentralens korridorer. Men jag är ändå glad och jag är stark ändå.

Jag vet att vi, just efter hemkomst från Dortmund, skall flänga iväg till Manchester och möta ligamästarna i återfunnen form redan på söndag. Jag vet att vi både kommer att ha kroppslig och mental trötthet i truppen och att vi säkert kommer åka på stordäng. Att vi är mitt uppe vår tunga november, att både chelsky och shitty har hela trupper, inte bara en bra startelva och att båda säkert kommer att vara ikapp och förbi inom en månad. Men det spelar liksom ingen roll idag. Jag är ändå glad och jag är stark ändå.

För ibland är det faktiskt så fantastiskt skönt att vara Arsenal, ibland är det en njutning och ibland är det riktigt underbart. Du fylls av värme, av kärlek och av styrka. Ingenting rör dig, ingenting rår på dig och du klarar allt. Du står ut med det mesta, hanterar de flesta och ruckas av inget. För du är stark, du är vi med Arsenal och du är vi med ett Arsenal som inte bara vann med 2-0 mot foolsen, utan gjorde det med tydlighet, med självklarhet och med tydligt markerat avstånd. De var bra, vi var det inte. Vi var inte bra, vi var underbara. Bäst. Vackrast. Starkast. Idag är jag stark.

"…jag har väntat så länge på just denna dag, å de är skönt att den äntligen kommer"

Kommentarer

Bild för Baron

Jahopp, då har D&M satt en rubrik igen, och man sitter här på kontoret och sunger och nynnar i kaffekoppen i smyg. Dessutom fick jag lära mig att Kenta sjunger att dagen "kommer" och inte "kommi't". Förmodligen första gången i mitt liv jag sjunger med i 'just idag är jag stark' och sjunger rätt. Bara det

hahaha@Lord_Sugar: 1-1 at Newcastle

Bild för Fredrik Norman

Tack! Bra skrivet som vanligt. 

Men du har vansinnigt fel i att vi får storstryk i Manchester!

Bild för Phorreall

Bra skrivet D&M!

Det är ju lite så med Arsenal likt ett förhållande: ibland är det tuffa tider, det blåser hårt och man är inte alls överens med den andre. Ibland är allt bara helt underbart, det flyter på och man är glad. Har nu hållt på den här klubben sen 1992 tack vare Limpars tid i klubben. Intresset satte sig och ökade dock 1996 och jag har aldrig ångrat valet av min klubb! =)

Bild för Guris

En stor skillnad är att man kan göra slut med bruden, men faan inte med Arsenal. Jag har försökt göra mig av med Arsenal nån gång när jag var nertryckt i skoskaften men det går banne mig inte.

Bild för zimzon

Gött!

Twitter: @zimzon80

Bild för Davidsson och Mannen

Baron// Ja, ibland blir det bara så. Egentligen siktade jag inte in mig på den låten när jag började skriva, men ju mer jag skrev destu mer lutade det åt Kenta-hållet. Och jag är ju ändå inte Hammarbyare, inte ens Stockholmare.

Hemulen 13// Hehe, ja vi får verkligen hoppas jag har fel angående vår utflykt till Madchester. Men det passade liksom in i textens rytm och uppbyggnad, så då tänkte jag att va f-nken, den bjuder jag på. Ungefär som att Arteta aldrig kunde stoppa SAS... SAS förresten... nja.

Phorreall// Tack skall du ha! Precis så är det, precis som ett förhållande är det ju. Bara med den skillnaden att det där med att "göra slut" liksom inte riktigt fungerar. Men ibland snackar jag och Fru D&M om det, hur safe vår relation är (i varje fall från min sida) eftersom jag redan har ett förhållande vid sidan om. Ett förhållande hon förvisso suckar över ibland, medlidsamt ser på när jag lider över, men mestadels tycker är helt okej. Nu rör jag ju dock till det, i och med att jag drar ner vår gemensamme son i samma relation... Ja, vad skall man göra?

Zimzon// Tack. Och jag tror nog det blir en liten emotionist inom även herr Zimzon. Trots alla de förnuftiga kommentarer, twitterinlägg och forumditos som kommit från det hållet den senaste tiden. Mkt märkligt.

Bild för zimzon

Nu är jag inte med till 100%. Menar du att jag känns lugnare, mer harmonisk och mer positiv än vanligt? Att jag inte går på lika hårt, vädjar till tålamod och samtidigt ödmjuk inställd till den framgångsvåg vi surfar på? Jag tolkar in mkt och ingenting i ordet emotionist. :)

Twitter: @zimzon80

Bild för Davidsson och Mannen

Zimzon// Just precis så upplever jag Den Store Zimzon just nu. Därför känns det extra härligt att du uppskattar ovan skrivna, något emotionellt drypande, textrader. ++ liksom.

Bild för Guris

Vill du ha mer realism D&M? You got it.

Raset kommer, man vet att det kommer och det kommer snart. 2-6 borta mot United och så är raset i full gång fr.o.m lördag kväll. Fyfan. Man vet det, men det går inte att göra något åt det.

Bild för Davidsson och Mannen

Guris// Generellt anser jag att realism bör portpotioneras ut i lagom stora doser. Och gärna då med något inramande prefix framför sig. Så att man liksom vet vad som väntar. Så att man kan förbereda sig. Och i möjligaste mån skona sig från den bistra verkligheten. Men än så länge njuter jag. Än så länge är jag kvar i bubblan. Bubblan efter en enkel men ack så tydlig tillrättavisning av de små krypen från en nordvästlig hamnstad. Där realism verkligen inte är något man vill ha mer av...