Medlemmar: 1955 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: Visst är det härligt med småroligt!

Davidsson och Mannen
ons 27 nov 2013 kl 09:44

Har ni någon gång varit på ett kalas, en fest eller ett samkväm som liksom aldrig riktigt lyfte? Där folk satt och småputtrade i sofforna, konversationer flöt på lätt och ledigt, men där den där riktiga partystämningen aldrig riktigt inföll? När ingen blev så där frejdigt kalaspackad och ville svinga sig i takkronorna, ingen dansade med bar överkropp med underkroppen inrullad i hallmattan och där köket aldrig riktigt blev det där euforiska bastuaggregatet?

Där du kommer hem och känner dig nästan sober, där du tänker att morgondagen nog ändå blir avsevärt piggare än vad du tidigare hade förutspått och där du har koll kvar till att både borsta tänderna och hänga upp finkläderna på galge? Men då du och din älskade ändå kommer fram till att ”ja, visst var det trevligt i kväll”? När du säger det och plötsligt kommer på dig med att du faktiskt tycker det. Trots att ballongdansen uteblev, trots att grovhånglet i toalettkön lyste med sin frånvaro och trots att du faktiskt kommer ihåg vilka du pratade med.

Ungefär så var gårdagens date med Olympique Marseille. Efter att vi fått se motståndets luftade startelva, efter Wilsheres fantastiska 1-0-mål och efter en stund av smått sövande runtrullande från Arsenals sida. Det blev liksom aldrig särskilt spännande, det blev aldrig särskilt underhållande och det blev mest en lite småputtrig tillställning i all sin stillhet. Och detta tycker jag var härligt. Jag ser det som ett gott tecken. Trots att vissa spelare var mer än lovligt sömngångaraktiga så satte vi våra mål, höll fransmännen på behörigt avstånd och lät spänningsnivån stiga endast grader över den ljudet av en torktumlare genererar en.

Där matchen, med undantag för Wilsheres båda mål och förspelen till dessa samt när Koscielny lät bli att försvara i 74:e och endast räddades av Monreals mållinjebortspark, egentligen inte var någonting att skvallra om. Där matchen mer kom att handla om att säkra de tre poängen i korrelation till att undvika skador och inte trötta ut sig för mycket inför helgens resa till Cardiff. Där matchen aldrig blev den glittrande festlighet som UEFA-bossarna önskar sig, men som ändå känns perfekt i all sin enkelhet. Mina spelarbetyg är som följer:

Szczesny: 3/5. Gjorde en oerhört vältimad utrusning och räddning i 21:e minuten, en vaken rensning i 74:e och en jätteräddning, nere vid den vänstra stolpen, i 77:e. Var långa stunder tämligen arbetslös, men tog det han skulle och löste sin uppgift utan brister eller malörer.

Sagna: 3/5. Assist till 1-0-målet och överlag väldigt involverad i det offensiva. Var mestadels både stabil och förtroendeingivande i det defensiva och var, med undantag för en mindre bortgång i 17:e och ett inlägg som landade någon stans på North Banks Upper Tier i 52:e, oerhört jämn i sin insats. Det fina inspelet, på marken, till Walcott i 91:e var härligt att se.

Mertesacker: 3/5. Stor och stabil, styrande och sträng (eh..?). Gav intryck av att vara trygg i sitt försvarsspel och väldigt rörlig, både med och utan boll. Den sistnämnda hanterade han dessutom väldigt bra, matchen igenom.

Koscielny: 2,5/5. Bra brytningar i 10:e och i 61:e, men även en dundertabbe i 74:e då Monreal fick rädda både honom och bollen på mållinjen. Spred sina passningar lite väl yvigt och gav ett stundtals smått rastlöst intryck.

Monreal: 3,5/5. Startade matchen oerhört piggt och lyckades, på det stora hela, vidmakthålla den nivån matchen igenom. Lite passiv i sitt försvarsarbete i 21:e minuten, där Szczesny fick rusa ut och under Özils överseende lägga vantarna på bollen, men var väldigt bra i det offensiva spelet, bjöd på en mängd fina inlägg och dessutom en räddning på mållinjen.

Ett inte allt för häftigt nöje, men ändå ett nöjsamt kväm. Bild från Flickr.com: ”Ken_Davies_Archive”

Flamini: 3/5. Var bra i sitt enkla och ändå tämligen varierande spel med bollen och var till detta i princip felfri i försvarsspelet. Stod alltid rätt, tog ständigt rätt löpningar och bjöd dessutom på ett par fina tacklingar, främst i första halvlek. Stort plus för sina helsvarta skor, vilka bara de ger honom en 5:e på föredömesskalan.

Ramsey: 3,5/5. Började med att missa grovt, i 7:e minuten, men var därefter mycket bra. Rätt i sitt defensiva positionsspel, några fina accelerationsryck med bollen och ett antal fina passningar till medspelarna. Ett mindre cirkusnummer när han, i 37:e minuten, tog emot bollen med överkroppen, tog med sig den i farten och tvingade försvararen att dra ned honom, vilket borde givit oss frispark men som istället renderade i en feldömd straff. Fin andraassist vid 2-0, och var stundtals precis över allt i det offensiva.

Özil: 2/5. Gav mellandagssömnigheten ett ansikte, men bjöd också dels på ett par välavvägda insatser i egen försvarszon, men framför allt på fyra, fem riktigt fina passningar, främst i början av andra halvlek. Får betygsnedsättande avdrag för den lite väl slentrianmässigt slagna straffen, där Mandanda förvisso var halvvägs till avbytarbänken när Özil slog straffen vilket den smått koleriske straffområdesdomaren på något märkligt sätt lät bli att se. Men ändå.

Wilshere: 4/5. Började matchen med en infernalisk löpning, tog emot bollen och smekte den sedan med en ljuv vänster utsida innan samma fots insida fick dunka in 1-0 till Arsenal, redan efter 29 sekunder. Och på den vägen var det. Jobbade oerhört bra matchen igenom, var ettrig utan boll och högst närvarande i spelet med den. Hade en kortare dipp när han, i början av andra halvlek, hade förvisats till vänsterkanten, men styrde upp det underskottet med ett säkerställande 2-0 i 65:e. Fina passningar både till Özil och till Giroud (56:e och 64:e) vilka kunde ha blivit assist och visade med besked att han både är tillbaka i form och har kompetens nog att äntra en offensiv ytterforwardroll.

Giroud: 3/5. Mötte bollen och fick i och med det ett hockeyassist till 1-0-målet. Stångades ljuvligt hela första halvlek, men mattades sedan ganska påtagligt i andra halvlek. Tog ned bollar och skarvade dem vidare till med spelare, borde efter värsta tröjstruten ha fått straff i 31:e och pressade, matchen igenom, motståndarna i deras uppspelsförsök.

Rosicky: 4/5. Började matchen med att pressa, stressa och irritera motståndet. Till detta slog han ett flertal smått lysande genomskärare och crossbollar, och var fantastiskt bra i en annars småseg första halvlek. Gestikulerade och visade att han ville ha boll och driva igång offensiven, men fick den ofta momentet efter, vilket gjorde att laget inte riktigt kunde dra nytta av hans tempoväxlingar och rusher. Mycket bra match och en av få som verkligen ville ha party.

Både Cazorla (in i 75:e istället för Rosicky) och Arteta (byte av Özil i 81:e) gjorde pigga och vitala inhopp, medan Walcott (bytte av Wilshere i 75:e) både han slå ett fint inlägg i 88:e, springa fel och bränna målchans (91:e) under sin speltid. Wenger gjorde vad han skulle och laget spelade av matchen med de tre tagna poängen som tillsammans med noll nya skador, var det enda viktiga. Gårdagen blev aldrig något rungande fotbollshipp-hipp, men jag är ändå mer än nöjd. Med resultatet, med att ingen gick sönder och med att vi kunde spela av och hålla matchen i säkra händer.

Man får, som en gammal arbetskamrat uttryckte det, inte roligare än man gör på sig, men jag tycker det ändå gårdagskvällen var rätt kul. Nu softar vi ner, hoppas Giroud suttit i isbalja hela natten och att både kroppar och skallar är återhämtade till på lördag och nästa veckas tisdag. Vi har slitit hårt på vissa truppdelar, men gårdagsmatchen visar att Wenger faktiskt kan få till en synnerligen vällagad trupprotation och att vi dessutom kan spela lite halvsömningt och ändå vinna säkert. Och DET är något att ta med sig.

Kommentarer

Bild för zimzon

Fair betyg men jag ställer mig frågande till mångas inställning att de var en tråkig match. Jag tycker den var underbar!

Twitter: @zimzon80

Bild för Jajo67

Helt ok betyg men Rosicky får för högt, han hade för många tekniska fel och missade passningar - framförallt i andra halvlek - att en 4a aldrig kan var befogad ;).

Bild för Fredrik Norman

Jag vidhåller min tes om att vi känns lite mera som det gamla manu, vi gör precis det vi ska. Vi gör mål bevakar ledningen gör ett till mål och dödar matchen helt.

Jack var bäst på planen han borde få ett högre betyg än Rocky! Annars helt rätt betyg! :)

Bild för zimzon

Janne Jonsson får en 1:a i betyg. Rosicky var bäst efter Jack.

Twitter: @zimzon80

Bild för Kaj Poikela

Härlig bild, D&M. Bristol 1965-vibbar.
Du får börja sätta betyg som en bingouppläsare: "Per fem". "Robert fyra".

 

Och fullständigt lysande festbeskrivning. Man måste alltid se till att bjuda åtminstone en som blir för full när man planerar ett kalas. Det är huvudregeln som borde gälla för alla festarrangörer.

Bild för Davidsson och Mannen

Zimzon// Återigen har du helt rätt. Och jag ber om ursäkt om jag formulerat mig så illa att jag ger sken av att tycka att matchen var tråkig. Eller kanske snarare dålig. För jag håller med dig. Om det inte hade varit för Napolis blekhet hade gårdagsmatchen varit en av årets bästa. Detta i meningen att vi gjorde vad vi behövde göra, de gjorde det inte. Vi gjorde vad vi skulle och det var, som du är inne på, underbart.

Sedan kanske man får särskilja önskan om underhållningsvärde från det hela. Personligen är det både värdefullt och underhållande när vi gör som vi gjorde igår, gjorde två mål och höll tätt bakåt. Andra tycker bollpossession, 7000 passningar runt motståndarnas mål och annat fotbollsmässigt lull-lull är underhållande. Jag gör det inte.

JJ// Alltså. Visst håller jag med dig om att Rosicky begick några misstag och visst mattades han en del under den sista delen av hans 75 minuter på plan, där är jag helt med dig. Men jag tycker ändå att han förtjänar sin 4:a. För dels producerade han, främst under första halvan av matchen, oerhört mycket godis, dels var han sin speltid igenom så oerhört nyttig med sitt spring, stressande och presspel, men framför allt slutade han aldrig. Andra föll i lunk, han gjorde det aldrig. Vi kan absolut tycka olika och det är okej, men detta aldrig sinande flöde är värt en 4:a i min bok.

Hemulen13// Den tesen är grym och jag håller helt med dig. Tänkte själv på det igår kväll. Winning ugly. Inte såsom i fult spel, utan såsom utan flärd, utan champagnefotboll och att vinna utan ”underhållningsglitter”. Är helt med dig.

Du, jag måste erkänna att jag hade 4,5 på Wilshere först, men att jag sänkte det till 4 och att han då, som du är inne på, inte hade högre betyg än Rosicky. 4,2, kan det vara något?

Zimzon igen// Hehehe, nu skall vi hålla sams. Vi får vara överens om att ni kanske inte är överens i frågan. Är det ok?

A-C// Ah, så fina ord från en visualist som du! Stort. Bilden är från Stoke-On-Trent och är från någon stans kring sent 60-, eller tidigt 70-tal. Och jag älskar den. Samma snubbe har gjort en drös underbara bilder som finns på Flickr.com, varav några kommer dyka upp här i bloggen, var det lider.

Och ja, varje festfixare skall räkna med en sådan där ”en på varje fest”. Sant.

Bild för Kaj Poikela

När jag fyller 50 så ska jag ha fri sprit och ett sånt här band!

http://www.youtube.com/watch?v=Wl9XO7GukQk

Bild för zimzon

Jag gillar Janne, han är bara lite sinneslö. :)

Men hörni, D&M och AC. Det är ju så HÄR det ska festas!

http://www.youtube.com/watch?v=j6sKk39sQB8

Twitter: @zimzon80

Bild för Davidsson och Mannen

A-C// Med all respekt. Nej, det skall du inte. Eller så skall du det. Du kanske har rätt och jag som kanske har fel, det är kanske just det man skall göra. Just då och med just det bandet!

Zimzon// Du FÅR inte använda begreppet "sinnesslö" allt för ofta. För det är ett av de bästa begreppet/ordet som någonsin har myntats. Fantastiskt, på något sätt optimalt och inte möjligt att göra bättre än så. Däremot skall man nog tänka på dubbelstavningen, att man får med det s extra som behövs för att det inte skall bli ett ”sinnes – lö”. För där jag kommer ifrån där betyder lö, eller snarare löö, något helt annat…

Och ja, de killarna kunde verkligen festa. Det började bra och blev f-n snart helt fantastiskt. Älskade när en snubbe började skjuta champagnevin på publikum för att sedan gå lös på den uppdukade maten och involvera den i hans firande. 5/5 rakt av! Folk är aldrig så roliga som när de är aningen för dumfulla. På avstånd alltså. That’s entertainment.

Bild för Kaj Poikela

zimzon!
zimzon!
zimzon!
Yeah!
Yeah!
Yeah! 

Det är en magisk fest. Fem har skitkul och resten står och skäms. Och den där snubben i svart skjorta i början är jag. När jag spelar full. 

Bild för Kaj Poikela

Var tvungen att kolla på filmen en gång till. Och torka pannan.  Det kommer en sekvens på slutet där en kille i vit skjorta står på bordet och dansar med rörelser som inte kan betecknas som annat än "smooth moves".

Allt är så groovy att jag saknar ord.

Bild för Kaj Poikela

D&M, mitt koncept blir att försöka samla alla östeuropeiska dragspelare på tunnelbanan (grön linje 17) och helt enkelt erbjuda dem ett "gig" i Kärrtorp.

Låtlistan med kyrilliska bokstäver får jag försöka babelfisha mig till.
Men den där låten på zimzons länk är given. Frågan är hur man översätter معنا موهبتك سكر حياتك اذا ب till kyrilliska bokstäver?

Bild för zimzon

Smart lösning! Har sökt på liknande band till fest men svårt att hitta. Skulle vilja ha en jävla brakfest med ett balkanband som spelar konstant.

Twitter: @zimzon80

Bild för Håkan Lynghed

Jag är inne på samma linje som en del andra, Rosicky var absolut inte så bra att han förtjänar en 4a. Jag tyckte att han var ovanligt slarvig i sitt spel. (Tittade vi på samma match? Såg att du refererade till Napoli i en kommentar??)

Fyror istället till mål-szsz som återigen gjorde en helgjuten insats. Räddade oss vid ett par tillfällen samt till Flammini som återigen styrde upp defensiven på ett formidabelt sätt. Här kan man snacka om hängivenhet! Samma gäller förresten Arteta när han kom in. Underbar härkommeringenjäkelöverbron-attityd!

Instämmer i att det känns ganska gött att ha knyckt fd ManUs koncept. Ta ledningen, tråkspela och sen spiken i kistan på slutet. Utan att man behöver sitta o vara det minsta nervös framför TVn! Kassaskåpssäkert.

Bild för zimzon

Hahaha! Sinnesslö ska de såklart vara. Sorry!

Roligt att du uppskattar filmen AC, de är nämligen en av mina favoritklipp. Farfar som slår i backen och tuppar av, vad gör de med honom egentligen? Kastar de ut han ur fönstret??? "Du är för full!" 

Var på ett riktigt vackert smokingbröllop på ett slott i somras. Givetvis köpte jag vodka som brudgummen fick dricka ur galoschen. Det smakar liksom bäst så. Måste ta mig en titt på filmen igen, det soundtracket vill jag ha.

Twitter: @zimzon80

Bild för zimzon

Hahahaha!!! Älskar den!!! Så obeskrivligt stökig tillställning!

Twitter: @zimzon80

Bild för Philip Karlsson

Fantastiskt! Du är grym på att sätta in en i scenarion - CRED!
Att Flamini dessutom valde att klippa bort ärmarna på matchtröjan måste bara förstärka betyget 5 på föredömesskalan!

 

Bild för Davidsson och Mannen

A-C och Zimzon// Wow, här lämnar man bloggen obevakad för ett ögonblick och vipps har den blivit bättre än någonsin. Tack vare er och övriga kommentatorer. Stort tack! Och först måste jag även tacka dig, A-C, för tipset, oerhört bra tänkt. Var själv på ett 40-kalas förra helgen där en orkester vid namn Svarta Safir eller något liknande spelade och tja… fullt pådrag. Var tvungen att ta mig till baren för en busgrogg, annars hade jag gått under i högtrycksvärmen.

Och filmsnutten du lade upp Zimzon, som sagt, kanske ett av de bästa partyklippen som någonsin lagts upp. Underhållning från början till slut. Och när man tror att det skall ebba av ja då växlar de upp. Som man önskar att man själv kunde göra.

Håkan// Ja, ni är några som tycker så och jag respekterar din (och de andras) åsikt. Vi tittade nog på samma match, ja, och Napolireferensen berodde på att de, om de hade tagit en poäng mot Dortmund, hade fulländat vår kväll genom att, i så fall, gjort oss klara för åttondelsfinalerna.  Sedan håller jag till viss del med dig i att Szczesnys och Flaminis betyg är något i underkant. Jag stod och vägde kring de båda och skulle kanske ha givit dem 0,5 till. Men Rosicky backar jag inte på!

pKarlsson// Menar du mig eller A-C? Eller Zimzon? Menar du de sistnämnda två så håller jag helt med dig och menar du mig så tackar jag så mycket. Flamini kan bara få plus för allt han gör på föredömesskalan, jag har svårt att se honom missa något där. Smått fulländad och det bästa vi haft sedan Vieira på den fronten. Kärlek och då får han klippa hur mycket han vill. Däremot så tycker jag det var snyggare när han, under sin förra sejour i klubben, körde ¾- ärmar, upprullat. Det slog i topp på alla parametrar av stilighet.