Medlemmar: 7576 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: An Atlas of Those Our Own

Davidsson och Mannen
lör 30 nov 2013 kl 18:36

Denna dag började i både trött och högst bakullt skick. Gårdagskvällen hade jag spenderat på/i Pusterviksbaren där ett av landets bästa band Tiger Lou spelade. Jag har inte sett dem spela sedan ungefär 2009 och det var ett synnerligen efterlängtat återseende jag fick igår. Men så dj-a sent. Är du runt de 20 så börjar kvällen runt halv tolv, är du runt 40 ja då skall den sluta vid ungefär samma tidpunkt. När ungdomarna går ut, går farbröderna hem. Men igår gick ju inte detta alls. Ungdomar Tiger Lou började spela halv tolv och farbror D&M, med understöd, fick bara gilla läget.

Och som jag gillade det. Oerhört, verkligen, jättemycket. Och därför kräver dagens THR att få bära en av deras låttitlar som titel. För trots att de åsamkat mig både trötthet och en mindre alkoholförgiftning (nåja), så är jag dem evigt tacksam. För med den gårdagen kan bara dagen bli bra. Arsenal åkte idag tvärs över landet i nästan rakt västlig riktning och tog sig ann laget Cardiff City, de blå fåglarna, som vingklippta av den moderna fotbollens bakfot, numera är röda drakar som skall slå ann känslomässiga strängar borta i Sydostasien. Så var det med de traditionerna, fast å andra sidan spelar de, tack vara samma modernitet, traditionsbrytande nog i Premier League.

Och detta modernt uppiffade Cardiff City fick idag besök av bolltrillarklubben Arsenal, ledda av staden Cardiffs forne store son Aaron Ramsey. De lämnade ifrån sig honom sommaren -08, fick låna honom åter en kortare period och fick idag se en helt annan Ramsey än den pojke som lämnade dem för snart fem och en halv år sedan. Och de fick också se samme forne son leda in hemmalagets maskot, leda bortalaget i mycket av spelet och också inleda målgörandet i och med en fantastisk nick i 29:e matchminuten.

Och detta kom, med ödets ironi, att bli just Ramseys match. Arsenal spelade matchen på ett smått föredömligt sätt, stod emot när Cardiff hade sina fina perioder och vårdade arbetsredskapet synnerligen varsamt och kärleksfullt. Vi hade lite flyt mot slutet och fick in några extra bollar, av vilken den ene självklart kom från nämnde Ramsey. Matchen slutade med 3-0-seger för Arsenal, Ramsey blev tvåmålsskytt, Özil slog två målgivande passningar och vi gjorde det många så kallade storlag lyckats med. Utan att ha blivit räddade av The Sunday Special of Cardiff.

Szczesny: 4/5. Bra ute och tog både boll och duktigt med stryk i 18:e och var tämligen vaken i första halvlek. Vid flera tillfällen var han även snabb att sätta igång spel och potentiella kontringar. Gjorde sedan ett par fina räddningar när Cardiff tryckte på och var både förtroendeingivande i luftspelet och smått spektakulär i sitt närspel. Välavvägda utrusningar matchen igenom.

Sagna: 2/5. Höll på att halshugga Mertesacker, men vann bortsett från den duellen inte många närkamper i första halvlek. Missade Campbell i 10:e, sunkigt inlägg i 13:e och en bra rush i 45:e som mest framträdande insatser. Var bättre offensivt i andra halvlek, men fortsatte att svaja i spelet med bollen och var inte alls på topp idag. Räddas av att han aldrig slutade springa.

Mertesacker: 3,5/5. Man satt och höll andan när han blev totalknockad i 7:e minuten, men lite blodvite stoppade inte denne rese. Tysken räddade Arteta i 27:e minuten, bröt ständigt allt som kom i hans väg och styrde sin backlinje på ett föredömligt sätt matchen igenom.

Koscielny: 3/5. Ett stort antal brytningar, följsam, snabb och löpstark. Var fysisk och stångades friskt i både spelet och vid fasta situationer. Ett par härliga spindelbensbrytningar i andra halvlek, då Cardiff hade kunnat få matchen dit de önskade. Det satte bland andra Koscielny stopp för.

Gibbs: 2,5/5. Slog bort oerhört många fler bollar än vi är vana vid att se honom göra. Inte alls så välavvägd utan lite småfubblig under press. Däremot var han bra offensivt och hade både egna chanser och framspel till medspelarna.

Arteta: 1,5/5. Tveksam första halvlek, där han förvisso hade någon bra brytning (exempelvis  33:e) men inte bara passade tokfel i 4:e och 27:e, var tämligen vek i närkamperna och, när han väl tacklade, tacklade Özil i 48:e. Hade några fina crossbollar i andra halvlek, men slog också bort på tok för mycket för att få godkänt idag. Gav intryck av att vara grinig, tjurig och rent av kinkig.

Ramsey: 4,5/5. Ja, jag vet, det är ett högt betyg, men Ramsey var mycket bra idag. Stod rätt och var väldigt bra i spelet med bollen. Två fina mål varav det första var närmast fulländat, då han först visade Özil vart han var på väg, sedan löpte helt rätt mellan backarna och sedan, hängande som Air Jordan, fick till en perfekt båge på nicken. Hade många rusher, framtråcklanden och slog, i 46:e minuten, smått symptomatiskt en perfekt klack. Rambo is back!

Özil: 4/5. Väldigt bra första halvlek där han förvisso lät sig bli bestulen på en kontring när han joggade och missade en båkåtstörtande walesare i 4:e, men bortsett från det var mycket bra under matchens första halva. Fina passningar, härliga trianguleringar och ett fantastiskt fint assist till Ramseys 1-0-nick. Bra rörlighet och fina positionsbyten matchen igenom och bjöd på både passningsgodis och ett par vackra finter. Två assist av Özil som idag var tillbaka i den form han var just efter anländandet till klubben. Måste vara en mardröm att försvara mot, hemskt jobbig. Hemskt skön att se på för oss.

Wilshere: 3,5/5. Började matchen med att ta en oerhört fin löpning och sedan dunka upp bollen i ribbans undersida redan i 2:a minuten. Var sedan högst ansvarig för det fina spel med bollen vi, periodvis, hade. Löpte bra utan boll och pressade motståndet, men var också fartfylld när vi hade bollen. Många fina passningar från hans fötter denna dag.

Giroud: 3/5. Dumsnygg eller en gentleman? Ja, kring det kan man tveka, men när han lät bli att spela vidare trots att domaren inte blåst för den offside Giroud var i, ja då kan man vara hur stilig som helst, men där kanske man skulle kunna tänka sig att vara lite mer elak. Eller lite mindre ärlig. Eller så är han inte bara stilig på utsidan, välj själv. Blev bättre i andra halvlek än han var i den något bleka första och kom allt mer igång i spelet och deltagandet i igångsättandet. Ett par viktiga rensningar, mycket slit och bökande och en rejäl arbetsinsats för laget.

Cazorla: 2/5. Hade ett par fina trianguleringsmoment, några fina crossbollar och ett par stycken öppnande instickspassningar. Men försvann också ur matchen under ganska långa perioder och var inte alls så pådrivande i det offensiva som vi vant oss vid.

Flamini fick inte bara göra ett stadigt inhopp som kraftspelare utan gjorde också det smått avgörande 2-0-målet. Monreal tog smutsjobbet ute på stressande vänsterytterposition och Walcott löpte in fint och serverade assist till Ramseys 3-0-mål. Wenger jobbade bra med ett aldrig sinande vankelmodigt vandrande i tvåmanssovsäcken.

D&M: 3,5/5. Med ovan nämnda och högst miserabla start, kunde det liksom bara gå uppåt. Två stekta ägg, två mackor och en kopp svart kaffe, gjorde mig i acceptabel form nog att skjutsa pojken och hans kamrater till och ifrån innebandyträningen. Efter intagen lunch tog dottern med sin arme fader till affären för att inhandla innehåll morgondagens födelsedagskalasgodispåsar och sedan göra dem i 14 uppsättningar. Sedan en darrig kopp kaffe till innan avspark äntligen stod för dörren. Nu skall jag bara ta en raggardusch, byta skjorta och kuta iväg för att fira en lekkamrats fru som fyller 40, puh. Fixar jag det utan att skämma ut mig och min fru, så är jag f-n i mig värd en 5:a, men om detta vet vi ännu intet. Tack för idag!

Kommentarer

Bild för Nils Eklund

:-)

Bild för Kaj Poikela

Jag tycker att Arteta var bra!

Bild för Davidsson och Mannen

Nils Eklund// Jajjemansan! :-)

A-C//Vissa tycker nog det. Och jag tycker verkligen om Arteta (och vill honom väl), men jag fann ett tämligen stort antal felpass varav några höll på att ställa till det rejält för oss. Jag såg närkamper som togs lite light och utan egentlig avsikt. Jag såg alibijoggande, eftersläntrande och en spelare som inte alls verkade fokuserad. Jag ville verkligen ge honom ett högre betyg, pga de fina crossarna och öppnande passningarna han slog, för ytorna han täckte. Men det räckte, tyvär, inte. Jag tycker inte han var godkänd igår. Jämför med Flaminis energi och frenesi så såg Arteta närmast frånvarande och ofokuserad ut.

Men vi kan ju tycka olika!

Bild för Guris

Jag tycker också att Arteta var bra!

Bild för Davidsson och Mannen

Guris// Du gör det ja. Och tydligen är det några fler som även de gör det. Men jag vidhåller, trots att majoriteten (?) verkar vara emot mig och min åsikt här. Men om vi vänder på det: Med det jag skrivit ovan, vilket renderade det låga betyg jag satte, vad gjorde han, enligt din mening, som förtjänade ett bättre eller till och med bra betyg? Sätt betyg och ge mig info om hur du upplevde honom. Kom igen nu! :-)

Bild för MrGunner

Tycker du har "rätt" betyg rakt igenom denna match. Iofs väl högt på Cazorla men jag håller helt och hållet med dig om Arteta. Hoppas verkligen Flamini startar nästa match istället för Arteta.

Bild för Kaj Poikela

Oavsett Artetas betyg tänker jag komma ihåg Ramsey från den här matchen. Det handlade inte för mig om själva insatsen utan om hur sympatisk och värdig han är. Mogen. Jag tror att det är svårt till och med för Tottenhamfans att inte ta till sig Aaron. Hans uppgång, fall och uppgång är romanstoff. Och som jag älskade det när den där Cardiffsupportern igår plattade till Piers Morgan: "Du sparkade på Ramsey när han redan låg". 

Bild för Guris

Klart du ska få min bedömning D&M!

Arteta spelade säkert men inte sådär Artetalångsamt som jag kan få slaganfall av. Bara den säkra bollbehandlingen och att han alltid var spelbar gör att han var minst godkänd igår. Jag tycker dessutom han rev och slet förtjänstfullt i försvaret. Han var som vanligt inte det minsta spektakulär men gjorde en jäkligt stabil insats överlag, gjutet 3/5 i betyg.

Bild för Sven-Erik Eriksson

Artetas betyg är för lågt. Konsekvent bedömning bör tillämpas vad gäller felpassningar / slarviga passningar..Andra kommer undan betydligt lättare trots slarvigt passningsspel mellan hjältedåden..Annars har du bra betygskala!!!

 

I med-och motgång!

 

 

Bild för Davidsson och Mannen

MrGunner// Härligt att se att jag inte är helt ensam om min bedömning, vilken, både här och på twitter ha fått på tafsen de senaste dagarna. Detta utifrån just Artetabedömningen.

A-C// Du jag håller helt med dig om Ramsey. Jag är generellt lite kluven till det där med att inte fira mot sin gamla klubb. Exempelvis struntar jag fullständigt i om RvP firar eller inte firar mot oss, för mig är han en skitstövel oavsett, men när det gäller Ramsey, som är född och uppvuxen i en förstad till Cardiff och sedan fotbollsfostrad just i den klubben, kändes det helt rätt. Och som du säger, värdighet. Oerhört snyggt och förhoppningsvis är det som du är inne på, att även andra klubbars följare inser att killen ändå är en rätt sympatisk figur.

Guris// Yes, gott att se. Jag köper din analys, även om jag inte riktigt håller med dig. Vi tycker olika här och det är helt okej. För mig var han faktiskt ”Artetalångsam” även om jag inte brukar använda det epitetet, och jag tycker inte hans bollbehandling var så bra som du tycker. Vi kommer överens om att vi tycker olika, ok?

sven-erik// Jag hör dig och jag förstår att du tycker att jag, i detta fallet, varit inkonsekvent. Jag hoppas så klart att du har fel och att jag visst varit konsekvent, men tar emot kritiken från dig. Och kanske har du rätt i att andra kommer undan med lika många misstag som jag dömer Arteta utifrån. Och då kanske vi börjar närma oss ”problemets” kärna (även om jag tycker det är underbart att vi äntligen har möjlighet att rotera och äntligen har alternativ på en så oerhört vital position som DM/CM, vilket således inte är ett problem).

För jag tycker det är okej att göra misstag om man bidrar med annat. Några missar är okej att göra om man dels reparerar dem eller kompenserar dem med andra grymma saker. Och det tycker jag att Arteta, i lördags och i vissa andra matcher, inte gjort. Han har givit oss väldigt mycket bra och betytt väldigt mycket för oss, men ibland, exempelvis i lördags, känner jag att hans input till laget inte längre är vad den borde vara. Att han går in i närkamper och tacklas, men inte med den intensitet som han borde, utan mer safe än stunden kräver. Att han löper mycket men, ibland, ändå inte riktigt kommer in i situationen. Jag hoppas så klart att jag har fel, men jag börjar bli lite orolig över vad han bidrar med till laget. Jag hoppas han kommer tillbaka och överbevisar mig, men i lördag –faktiskt- tycker jag inte han var så bidragande satt i relation till accepterbara misstag. Typ.