Medlemmar: 8917 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: Ett sävligt grepp om pungen

Davidsson och Mannen
tis 24 dec 2013 kl 09:13

Idag är det julafton och igår trummades julen igång med en haussad uppesittarkväll i toppfotbollens anda. Efter att ha spenderat åtta, nästan nio dagar i vila, ville ligstyret att Arsenal skulle inleda en period med tre matcher på sju dagar med att möta Lokomotiv, förlåt Chelsea FC, hemma på Emirates Stadium.

Och tja... vad tyckte vi egentligen? Motståndarna ställde upp meden klassisk bussparkering och låste oss rejält. Vi hade det sedvanliga bollinnehavsöverläget medan de hade överlägset fler skott på mål. Vi hade boll på mittplan, men kom aldrig riktigt till några heta avslut. Girouds läge i 78:e, på Gibbs fina pass, var väl egentligen det närmsta vi kom, medan chelsky hade skott i ribbans underkant, några rakt på Szczesny och några där han fick sträcka ut sig lite grann för att rädda.

Men matchen blev aldrig varken underhållande eller speciellt spännande. Mourinho kom för att spela lika och spela lika gjorde hans lag. Vad Wengers plan med matchen egentligen var, det vet jag inte. Att vila så många av bänkspelarna som möjligt? Någon annan gick nog inte att finna. För matchen lyfte aldrig riktigt, blev aldrig riktigt het, skinande eller ekivok. Mer som en hand på fjärrkontrollen och en nedkörd i mysbrallorna, med ett småtrevligt, bekvämt och sävligt grepp om pungen. Ungefär så. Varken mer eller mindre. Mina betyg är som följer:

Szczesny: 3/5. Var lite off på hörnan i 86:e, men skötte sig annars bra. Ett antal nedplock, några skott rakt på honom och även ett par riktiga räddningar. Höll, i 65:e-66:e, oss kvar i matchen, när chelsky tryckte på och fick fritt spelrum.

Sagna: 3,5/5. Började matchen bra och följde upp den goda starten med ett effektivt försvarsarbete och ett tämligen flödande offensivt spel. Ett par fina inlägg och mycket bollkontakt. Tog bort William och var överlag följsam i sitt agerande.

Mertesacker: 3,5/5. Missade Ramires i 7:e, men vägde upp den missen med åtskilliga riktigt fina och avgörande brytningar. Åt helt upp lille Torres som fick söka sig andra marker, med högst skiftande resultat. Den store tysken var prickfri matchen igenom, brytning efter brytning, erövring efter erövring.

Vermaelen: 3/5. Var lite så kallat fepplig vid ett par tillfällen, men hade en avsevärt högre lägsta nivå än senaste insatserna. Stod rätt och var följsam, nickade bort ett antal inlägg och var tämligen välavvägd i sitt spel.

Gibbs: 3,5/5. Gav, helt oprovocerad, bort hörna i 2:a minuten, men det var nog också enda missen denna match. Var väldigt bra offensivt, hela matchen, men lät heller inte detta gå ut över hans defensiva spel. Lämnades ensam, utan skydd och fick strida rejält när chelskys högerflank välde fram.

Arteta: 3/5. Var väldigt påtaglig i uppspelet matchen igenom och skötte sig överlag bra. En av de bästa matcherna från hans sida i år med stort löpande utan boll för att täcka ytor och skära av. Var dock på tok för passiv när han lät Lampard vandra fram, väggspela och sedan skjuta i ribban i 32:e minuten. Kunde där ha kostat oss vår poäng.

Ramsey: 2,5/5. Dansade på en vass egg, matchen igenom. För på samma sätt som han låg bakom i princip allt i första halvlek, så bjöd han på chelskykontringar, mariga felpass och på tok för små marginaler. Mattades något i andra halvlek, men blev då också något jämnare, med färre felpass än i första. Var, precis som han brukar vara, sämre igår när han spelade med Arteta än han brukar vara med Flamini vid sin sida/bakom sig.

Özil: 2/5. Sökte sig längre ned i banan, än vad vi är vana vid, för att få boll och bli delaktig i spelet. Det var väl okej, men längre upp i banan tog det bom stopp. Borde ha skjutit i 36:e, när han passade till Walcott som borde fått straff, och borde överlag varit tuffare i närkampsspelet. Både defensivt och offensivt, han borde vågat mer, borde sänkt huvudet och knött sig in. Nu gjorde han inte det och vi fick inte grepp om offensiven som på många sätt vilar i hans händer.

Walcott: 1,5/5. Bra löpning i 16:e, men annars smått osynligt, bortsett från då han blev fälld i 36:e. Kom inte igång och aldrig in i matchen utan lufsade mest omkring på halvfart. Och då gör han ingen nytta för laget. Till detta slog han rakt igenom urkassa hörnor.

Giroud: 2/5. Ojojoj, om han hade satt den där chansen 78:e... Skillnaden mellan ligavinst och fjärdeplats? Jag vet inte, men Giroud måste börja sätta sina chanser om vi skall vinna och han vara vår förstestriker (ende striker..?). Sög ut sig bollar, vann oerhört många luftdueller och därigenom också många hörnor. Så nyttig target men på tok för trubbig avslutare.

Rosicky: 2,5/5. Bra på att peppa och pumpa igång laget, både verbalt och med bollen. Fick inte ut så mycket av allt sitt slit men kan se tillbaka på sin insats utan något som helst skäl till missmod. Ett par fina väggspel och initiativ, men med tämligen slöa anfallskollegor kom heller inte Rosicky upp till den högre klassen.

Domare Dean: -/5. Rakt igenom bedrövlig. Löjligt många chelskyfrisparkar i 50/50-lägen och helmiss när Walcott blev neddragen/kickad i 36:e minuten. Nästan provokativ i sin uppsyn. Att verka men inte synas, verkar inte gälla denne pajas.

Wenger: 1,5/5. Jag köper startelvan rakt av, även om jag saknade Flamini och till viss del även Cazorla. Men hur kan man ha den bänk vi faktiskt hade igår, den bästa i år, och använda sig av noll, 0, spelare ifrån den? Totalt handlingsförlamad satt han där och lät spelarna värma upp för att sedan återvända till bänken. Samtidigt som chelsky bytte in fräscht och Arsenalspelarna kroknade en efter en. Mycket märkligt. Till detta är det för mig ett mysterium hur han, med Özil, Rosicky och Ramsey på planen fortsätter låta Walcott slå bort hörna efter hörna. 

Så där vandrade vi in i julen med 0-0 hemma mot chelsky. Ingen förlust och kanske den trendbrytare vi behöver inför matcherna mot West Ham och Newcastle, men ändå med en känsla av uddlöshet, av bekvämlighet och av att detta var chelskys snarare än vår hemmamatch. För den blev liksom aldrig vår, den blev aldrig särskilt intensiv, utan landade mer som en sömnig stund i mysbrallor. Nu firar vi jul sida vid sida med foolsen, så det är bara att bita ihop, komma igen och ställa om till det normala familjelivet mitt i storhelgen. Lycka till.

Kommentarer

Bild för Per-Erik Eriksson Frank

Mike Dean var precis som vanligt när Arsenal är på samma plan som honom - bedrövlig. Han kan verkligen ha kostar oss den matchen då han väljer att inte ge rött kort (inte ens gult..) för tacklingen som Mikel sätter in på Arteta. Inte heller ger han straff när så borde varit. Katastrof.

De defensiva spelarna tycker jag får godkänt i överkant allihopa, precis som du skrev. En stabil
match rakt igenom även om Chelsea fick ett par chanser för mycket, i synnerhet Lampards.

Offensiven var ofta bedrövlig. När vi spelar mot ett försvar vi inte är klart mycket bättre än genom att bara ställa ut skorna på planen känns det som att vi ofta inte har några idéer. Ibland klaffar det, men alldeles för ofta så händer alldeles för lite mot bra försvarande lag. Här vill jag dels ge Wenger kritik - han borde kunna komma upp med en taktisk lösning för detta, men också ge kritik till Giroud och Özil. Giroud är vår anfallare och för att vara anfallare i ett av världens bästa lag måste man kunna få saker att hända på egen hand och det tycker jag inte att Giroud gör. Han sätter till och med lite få av de lägena han får. Han måste verkligen höja sig. Özil borde också spela bättre. Hans kapacitet är för hög för att inte få ut mer utav den, även om han matcherna igenom har en väldigt närgången och duktig markering. Inte godkänt.

Rock 'n roll, fotboll och allmän förvirring.

Bild för Ola Svärd

Som vanligt har man sovit dåligt efter sen match - blir en något seg o trött tomte i eftermiddag. Ingen dålig match av oss egentligen. Släpper man sex mot city så är nog handbromsen i automatiskt. Dock ändå givetvis minus i att inte skapa fler lägen av bollinnehavet. Ibland känns det som Özil drar ner tempot i anfallsspelet. AW har ett lyxproblem när han låter honom spela 90 min match efter match. Hade gärna sett Caz i den rollen efter nån timme. Arteta o Verm klart bäst av de våra - säger en del om matchen.

Domaren orkar jag inte kommentera - självklart ändå inte hans fel att vi bara har två-tre skott på mål (om ens så många)!

God Jul!

 

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Fredrik Norman

Ramires skulle väl ha haft ett rött eller var det Mikel? Läste att satsningen på Arteta spräckte benskyddet iaf.

Dean var bäst på planen. Han är sådan jävla tomte att han inte ens förtjänar sin domarlicens jävla pajas. Statistik på honom är att sedan 2009/2010 har arsenal endast vunnit 7% av de matcher som han dömt. Kontra Chelsea och City som vunnit 63 % av sina matcher som domare Dean dömt. Tottenham har vunnit 50 % av sina matcher som han dömt. Inte helt oväntat ligger Manu på 67%. Talande?

Ramsey sög igår. Loj, trött och allmänt usel. 

Giroud gör inga mål. Skall vi vinna något måste vi handla en striker som gör mål! Läs Lewandowski. 

Wenger begår tjänstefel av den grövre sorten när han inte sätter in avbytare. 

Flamini, Cazorla och Podolski mot Walcott, Ramsey och Özil. 

Özil förövrigt hoppas jag blir bänkad mot Westham. 

Bild för gunsmoke

Alltid roligt med olika bedömningar, men en långsam (som vanligt)Arteta får en trea och Rosicky får snäppet under (2,5) känns som vi inte sett samma match då? Tuff match som vi tog över mer och mer i andra. Tur att vi inte har Dean som domare i varje match med tanke på att vi bara vinner 7 procent av våra matcher som han dömmer, vi skulle vara nere i Conference L på fyra år om vi hade det missflytet. Jag börjar misströsta när det gäller Özil, han börjar likna Arshavin mer och mer. Han saknar helt förmåga att kliva fram i dessa toppmatcher, sämst i Arsenal mot MU MC och Chelsea, förvisso har han levererat mot Norwich och liknande lag men inte ska väl det räcka för ett godkännande för en spelare som kostat nästan en halv miljard, nej jag ser det som att han börjar likna en riktig flopp om han inte kliver fram snart. Men det kanske är som jag skrev tidigare,- att köpa spelare från Real M som bara har en toppmatch i La iiga på hösten (mot Barca) och en på våren (även det mot Barca) är ett riktigt risktagande för han ser väldigt blek ut  de stora matcherna som avlöser varandra. Jag tycker att Girouds anfallsspel/roll är bra men han saknar ju fullständigt uppbackning i offensiven.

Fortsätt med samma backlinje men för guds skull ta bort bromsklossen Arteta (jag har aldrig sett en spelare i den rollen som är så långsam med bollsläpp som honom och så klen i närkamerna) in med Flamini bort med Ramsey och hur länge har vi råd att ha Özil på planen(alltid en man kort i defensiven med honom). 

Sedan ska vi tänka på att alla lag kommer in i svackor, men vinnarna har de kortaste (och slipper Dean-typerna)

Bild för Davidsson och Mannen

Calico// Alltså, Dean var precis som du är inne på, lika bedrövlig som han alltid är mot oss. Så här med några dagars avstånd hade jag önskat att vi gav igen. Att vi stod upp när inte rättvisan gjorde det. Primitivt, ja absolut. Men jag hade önskat en tokflisning tillbaka, så hade chelsky fått smaka av sin egen medicin. F-n vi är Arsenal, långt före Wenger kom hit var det vi som flisade, som fick domare att vika ned sig och som var stora stygga vargen. Var var den vargen den 23:e? Sedan håller jag helt med dig i din kritik till det offensiva inklusive Wenger. Helt med dig.

 

T.A.// Ja den där nattsömnen, in i julafton... Ingen höjdare. Och visst, Cazorla... Podolski säger jag, varför fick inte han komma in? Etc.

Hemulen13// Ja Deans stats gentemot oss borde rimligtvis göra att han aldrig fick döma oss. Som när Graham indirekt fick FA att se till att en domare, minns ej vad han hette, aldrig fick döma oss. Men å andra sidan var det ju på Deins tid. Ett annat Arsenal än dagens...

 

gunsmoke// Jag håller med dig. Jag älskar att läsa andras betyg, även om de inte stämmer överens med mina egna. Så. Visst var (är) Arteta långsam och jag har tidigare varit rätt hård mot honom här i bloggen. Och visst saknade jag Flaminis fart och aggressivitet (se ovan), men i förrgår var Arteta faktiskt bra. Varken mer eller mindre, men bra.

 

Rosicky var också bra, minus lite för hans missar och då landade han i min bok på just en 2,5:a. Bra fast ändå lite. Özil... ja du. Arsjavin, ja även där en missförstådd poet. Jag tror Özil inte kommer att hamna där, mkt beroende på grund av att hans prislapp kommer tvinga Wenger att följa honom, snarare än tvärtom. Och det kan man ju tycka vad man vill om. Men jag tycker vi skall ge honom mer tid. Herregud. Jämför tvålagsligan med världens hårdaste liga, ingen lätt omställning, eller hur!