Medlemmar: 8849 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: Norra London är rött

Davidsson och Mannen
lör 4 jan 2014 kl 21:20

Idag skall jag fatta mig kort. Jag skall inte brodera ut, inte skriva onödigt långa meningar med många ord och lite substans. Jag skall inte rapa självklarheter, inte statuera det uppenbara och absolut inte stapla plattityder. För jag går under epitetet D&M, inte Bosse P. Och jag håller på Arsenal. Nuff' said.

Arsenal tog emot tölparna från Middlesex och avfärdade dessa tölpar genom en rakt igenom väl genomförd insats. Vi tog emot deras 4-4-2 och lade det där det hör hemma. På skräphögen. Där resten av den klubben redan ligger. Gästerna kom aldrig in i matchen och vi lät dem aldrig göra det. Vi saknade vår tjusige fransman längst upp och saknade dennes förmåga att suga tag i bollarna och låsa fast spelet i offensiv zon. Men vi kompenserade detta med ett enormt mått av rörlighet, med stundtals delikat passningsspel och med ett kompakt försvarsspel från offensiva mittfältet ned till mittbackarna.

En mycket bra första halvlek där Walcotts och Gnabrys löpningar matchades av Cazorlas, Rosickys och Wilsheres fina trianguleringar. Arteta hade hela dansbanan tillgänglig och den använde han föredömligt. Efter Cazorlas ledningsmål i 32:e minuten var jag aldrig orolig och med en andra halvlek där vi visade oerhört fin defensiv fingertoppskänsla var det bara frågan om när, inte om, matchen skulle dödas i form av ett 2-0-mål. Nu fick vi lite hjälp av Rose, som om vi hade behövt hjälp, och Rosicky fick visa den där fantastiska förmågan att löpa i fart, hålla undan motståndare för att sedan omsätta chans till mål, i den 62:e minuten. Sedan var matchen över. Enda molnet på himlen är Walcotts vänstra knä vilket gjorde att vi, efter 82:e minuten, fick spela med 10 man. Vi hoppas på goda besked omgående. Mina spelarbetyg är som följer:

Fabianski: 3/5. Var smått kass i spelet med bollen vid fötterna och spred sina utsparkar längs med Holloway Road, men plockade ned de bollar som behövdes plockas ned och gjorde de räddningar som behövde göras. Täckningen vid Eriksens friläge i 9:e minuten var nog oerhört skön, både för Fabianski och för laget. För där hade vi inte mått bra av ett baklängesmål.

Sagna: 4/5. Gnuggade frenetiskt med Eriksen matchen igenom och gjorde det bra. I andra halvlek var han dessutom mycket bra i det defensiva där han inte bara bröt längs med kanten, utan även täckte upp centralt när så behövdes. Bra offensivt i första halvlek där han bland annat stod för andraassistet vid 1-0-målet.

Koscielny: 3,5/5. Tog bort greadybastard i princip matchen igenom. Löpte vid ett flertal tillfällen, främst i första, med motståndare för att sedan screena bort vederbörande på ett såväl effektivt som kyligt sätt. Ett antal bortnickar och några fina uppstötar där hotande spruskontringar kvävdes i sin linda.

Vermaelen: 2,5/5. (5/5 för att han, vid uppställningen, vände bort spruscresten i maskotens hand, så att endast den helvita baksidan syntes i bild). Spelade hela tiden på gränsen. En klumpig brytning gav gult kort i 18:e och var bara en hårsmån ifrån att få ännu ett kort bara minuterna senare. I övrigt bra med bollen, fina passningar och lugn hantering. Gick av efter första halvlek, utan några tecken på skada.
Monreal: 4/5. Väldigt bra hela matchen. Missade Lennon vid ett tillfälle (i den 71:e minuten) men stängde, bortsett från vid det tillfället, sin kant totalt. Ströp kontringar, föll tillbaka när han så behövde och stötte när det var på sin plats. Välavvägd och säker och lysande i andra halvlek.

Arteta: 4/5. Kärleksbombades friskt av Pontus ”70/70” Kåmark och jag är smått benägen att hålla med den gamle brassedödaren. För Arteta spelade smart idag. Fina svepande långbollar, ständigt på rätt plats och brytningssäker både på marken och i luften. Lite mer elak än vad han brukar och stod upp fint mot ett spursmittfält som mest verkade upptagna med att kramas med Wilshere.

Wilshere: 3,5/5. Stångades rejält med spursmittfältare som verkade närmast erotiskt fixerade vid honom. Ett resultat blev, framför allt i första halvlek, att många av Jacks passningar fick gå i sidled eller bakåt, men så mycket yta han skapade till sina medspelare, så mycket frihet han gav dem och, till detta, så mycket tempo han drev upp. Hade dessutom en tämligen felfri insats som klassisk 4:a med stort defensivt jobb och effektiva igångsättningar och spelvändningar. Smått poetisk tvåfotare inne i spursboxen i 58:e. Utbytt mot Flamini i 71:e.

Rosicky: 4/5. Precis som Wilshere fick Rosicky smaka på spurs ruffla- och bufflarönskan, men sökte sig oerhört smart från de knökade områdena till lediga ytor. Många fina kombinationer och trianguleringar och var oerhört svår för de små spursen att få grepp om, vilket gjorde att de drog på sig ett antal härliga frisparkar. Bra fart både med och utan boll och så det där fantastiska, så typiskt Rosickyska målet: Påpasslig och vaken utnyttjade han motståndardräll, snabb tempoomställning och ljuvligt avståndstagande gentemot jagare och så chippen helt otagbar för Lloris.

Gnabry: 4/5. Mattades såklart i det offensiva ju mer defensivt slit han fick bidra med, men vilken först halvlek han gjorde vår unge tysk. Fantastisk rörlighet, ständigt på språng och så smart med bollen. Ett lysande passningsspel och till synes totalt respektlösa dribblingsräder såväl utmed sin kant som in centralt i banan. Många bra brytningar som han följde upp med lika fina vidareleveranser av bollen, ett par fina linkups och så den avgörande löpningen med bollen och passen till Cazorla och dennes 1-0-målskytte. Riktigt bra box-to-box ytterspel som lovar oerhört gott.

Walcott: 3,5/5. (5/5 för den fantastiska 2-0-gesten när han, sittande på båren, bars förbi gästernas klack. Tog emot gästernas avundshäcklande och hemmafansens gränslöst stora kärlek.) Löpte oerhört mycket, och i de flesta lägen också rätt, när vi hade boll, men inte lika mycket när spurs skulle bygga upp spel. Var matchen igenom ständigt ett hot för gästerna och visade oerhört lovande centerspel med sin rörlighet, sin fullt acceptabla bollbehandling och sin aldrig sinande vilja att gå på avslut. Det såg oerhört otäckt när han pajade knät, twitterflödet säger två veckors frånvaro och vi får, som nämndes ovan, hoppas att skadan inte är allvarligare än så.

Cazorla: 4,5/5. Äntligen var fjolårsformen tillbaka. En mängd sköna one-touchs, genomgående saliggörande bollbehandling och ett igångsättande utan dess like. Fin frispark i 44:e när han droppade bollen bakom spursarnas försvarslinje, men hade dessförinnan, i 32:e minuten, öppnat målkontot på nytt, med en snipervänster utan möjlighet att rädda. Sökte, precis som Rosicky, upp lediga ytor och skapade därmed, utan att vara hård och tuff a la Wilshere, tid både åt sig själv och åt medspelare. En mycket bra match!

Mertesacker: 3,5/5. Kom in till andra halvleks början och var, precis som Koscielny, ständigt i rygg på motståndarna. Släppte inte en millimeter och var dessutom formidabel i luftrummet. Viktig brytning i 67:e, grym täckning i 87:e och ljuvlig språngnick i 92:e.

Wenger: 4/5. Bra trupprotation, bra startelva och, om Vermaelen inte visar sig ha varit skadad, mycket bra mittbacksbyte i halvtidsvilan. Helt rätt byten (Mertesacker, Flamini som kom in, bröt på löpande band och manade på, samt Özil som förvisso slarvade något men ändå medförde bollkvalité) och väl värd denna viktiga derbyseger. Helt rätt att rotera bland manskapet när man, som idag, möter en liten klubb.

Så tack för idag, mitt älskade Arsenal. Ännu en moraliskt viktig seger mot den utsocknes snorande småklubben. Vi är vad vi är, störst i Norra London. Ja, vi gör Norra London rött, som vanligt. För även om de inte hör hemma i London, så vill de liljevita alltid försöka vara med och leka. Och det lät vi ju dem göra idag och det var ju snällt av oss. Tack för idag!

Kommentarer

Bild för zimzon

Love

Twitter: @zimzon80

Bild för Fredrik Norman

Säger som förgående talare, love. 

Det enda du missade att kommentera är Bentaleds eller vad han nu hette mordförsök på Monreal. Samt att Walcott borde få 6 av 5 oavsett prestation för sitt underbara hån av spuds så kallade fans. 

Bild för gunsmoke

Grymt idag Spurs var chanslösa.

Härligt att slå Spurs, Spurs är nog den enda PL-klubben som lever på gamla meriter och fansen fortsätter att inbilla sig att de är en toppklubb. Jag har sett ett North London derby live, det var i april -79 då jag lyckades komma in på Highbury (på North Bank) i en match mot Spurs, vi vann med 1-0, Stapleton nickade in målet 15 sekunder över den 90:de inför 55000. (jag tror att det var där min tinnitus började), vilken stämning.

På tal om FA-cupen så vet jag inte hur många som har lyckats att se den enda ogiltigförklarade FA-cupmatchen i historien (troligtvis 38498 andra), den mellan Arsenal-Sheffield U i feb -99, vi vann med 2-1 men segermålet gjordes via ett inkast  efter en SU skada, alla väntade på att Parlour skulle ge det till SU, men det gjorde han ju inte. Jag har 1 biljett kvar (tänker kräva pengarna åter vid något tillfälle).

Nä,nog med forntid och fokus på framtid. Så här bra har det inte sett ut sedan 03-04.

god natt

Bild för gunsmoke

Grymt idag Spurs var chanslösa.

Härligt att slå Spurs, Spurs är nog den enda PL-klubben som lever på gamla meriter och fansen fortsätter att inbilla sig att de är en toppklubb. Jag har sett ett North London derby live, det var i april -79 då jag lyckades komma in på Highbury (på North Bank) i en match mot Spurs, vi vann med 1-0, Stapleton nickade in målet 15 sekunder över den 90:de inför 55000. (jag tror att det var där min tinnitus började), vilken stämning.

På tal om FA-cupen så vet jag inte hur många som har lyckats att se den enda ogiltigförklarade FA-cupmatchen i historien (troligtvis 38498 andra), den mellan Arsenal-Sheffield U i feb -99, vi vann med 2-1 men segermålet gjordes via ett inkast  efter en SU skada, alla väntade på att Parlour skulle ge det till SU, men det gjorde han ju inte. Jag har 1 biljett kvar (tänker kräva pengarna åter vid något tillfälle).

Nä,nog med forntid och fokus på framtid. Så här bra har det inte sett ut sedan 03-04.

god natt

Bild för Guris

Dagens prestation stod Cazorla för. Äntligen har han vaknat ur sin dvala, så jävla förlösande!

Bild för Davidsson och Mannen

Zimzon// Ja, visst var det love. Stor kärlek. Från Vermaelens vändande av spurscresten till Walcotts resultatbanter på båren. Kärlek. Grymt.

Hemulen13// Jag med, det var love. Och överfallet, det har du rätt i. Men jag kände att vi (jag) denna dag stod över sådant, att vi liksom kunde bjuda de små valparna på sådana grejer. Att vi liksom lät dem leka, lät dem noica på sådär småcharmigt barnsligt och lät dem leka på sitt sätt. För vi är inga bra förlorare, vi är bara bra vinnare!

Gunsmoke// Wow, vilka grymma anekdoter (jag får gåshud när jag läser) och vilka galet grymma upplevelser det måste ha varit. För jag har hört att tinnitus kan vara överj-vligt, men om det nu var där och då, och så, den grundlades... Tack för dina minnen.

Guris// Ja, visst känns det som någon form av uppvaknande. För han var riktigt bra och sig nästan lik (kan man säga så?). Frågan nu är bara om han kan vara så bra tillsammans med Özil, och inte bara när denne sitter på bänken eller joggar omkring ute till höger. Vad tror vi om den?

Bild för Corben

mycket bra skrivet kungen, som zimzon säger, löööööööv

Jayarse på twitter.

Bild för Davidsson och Mannen

Corben// Ah... Ni är så fina människor. Det märkte jag med en gång.