Medlemmar: 8776 st.
Visa menyn

På dessa platser behöver Arsenal förstärka

Davidsson och Mannen
fre 10 jan 2014 kl 07:52

Många av oss arsenalister bär en inomboende ambivalens gentemot det här med transferfönster i allmänhet och januariditot i synnerhet. Dels på grund av att många anser den moderna fotbollen har gått och blivit rakt igenom galen, sjuk och närmast moraliskt eroderande sedan alla shejker, oligarker eller politiska ställningstagandes (ex. Qatars sponsring av fc barcelona och Mansour/Abu Dhabi/Förenade Arabemiraten dito av shitty) trädde in i sporten fotboll. Dels för att många anser trupperna skall vara satta när ligan startar och sedan vara så till ligan tar slut och är avgjord, men även för att en del av oss faktiskt önskar klubbarna vara så gott som självförsörjande och ha a-trupper fyllda med kulturbärande spelare som faktiskt känner något för klubben de representerar.

Andra ser på dessa transferfönster som någonting oerhört spännande, där rykten om favoritlagets mobiliserande och upprustande skapar lika brinnande iver i klubbhjärtat som en seger mot rivaliserande klubb kan göra. Det tisslas och tasslas, det skickas länkar fram och tillbaka och aktiviteter på olika sociala medier ökar drastiskt för att sedan kulminera när det börjar närma sig fulstreamad Transfer Dedline Day på Sky Sport News.

Själv befinner jag mig nog i den förstnämnda gruppen, men inser också att om det nu finns ett transferfönster även i januari, så bör även vi använda det. Och eftersom Arsenal, så uppenbart, är i behov av aktivitet under detta fönster, så har jag dristat mig till att även jag ge mig in i spekulationer och önskelistemakande. Jag anser att vi skulle kunna ha behov av att förstärka på tre olika positioner, varav jag tror att i varje fall två kommer att förbli oförstärkta, medan den tredje är så brinnande akut att auktioner måste vidtas.

De tre positioner jag gärna skulle se oss förstärka på är, på en accelererande skala, ytteranfallare, mittback och central anfallare. Jag tänker mig att här först redogöra varför jag tycker som jag gör, väga behov gentemot trolighet och sedan, förhoppningsvis, ge exempel på vilka spelare jag dels önskar, men också anser vara logiska utifrån Arsenals och eventuellt säljande klubbs situation samt spelarens läge under en vår som avslutas i ett världsmästerskap.

3: Ytteranfallare. Då Walcott försvann ut i en uppskattningsvis halvårslång skadefrånvaro, uppstod ännu en vakans i truppens redan något slimmade utformning. Mot detta kan man hävda att vi dels har en mängd centrala spelare, såsom Rosicky, Wilshere och Cazorla, att tillgå samt att Oxlade-Chamberlain snart är tillbaka och unge Gnabry visat sig vara långt mycket mer mogen och redo för ligaspel än vad många tidigare förutsåg.

Min upplevelse är att truppen faktiskt har en acceptabel möjlighet att möta den vakans som nu uppstått utan att inhandla spelare. Visst har truppen blivit tunnare, men jag ser inget akut behov av att handla spelare på grund av Walcotts skada. Skulle däremot en spelare dyka upp som kan spela både striker (mer om det senare) och ytter är saken i ett helt annat läge.

Behov av att handla: 15%, trolighet att klubben gör det: ca 0-5%. Det enda som skulle tala för att Wenger handlar in till denna position är om den versatile anfallaren, som både kan spela ytter tillsammans med Giroud och spela centralt när denne behöver vila, dyker upp till ett lagom lockande pris. I ett januarifönster ett mästerskapsår är denna ekvation om inte svår så i varje fall smått omöjlig.

Ordning måste bestå, som vår store tysk kanske anser. Bild från Flickr.com: ”shakatak11”

2: Mittback. Här riskerar jag att gå emot många Arsenalfantaster. För trots att jag anser att vi, under förutsättningar att denne faktiskt skriver på ett nytt kontrakt, har en bra back upp och tredje- eller fjärdemittback i Sagna, så behöver vi förstärka på denna position. Detta eftersom jag tycker att Vermaelen inte på långa vägar är så bra som ett tredjealternativ i ett lag som Arsenal skall vara. Och framför allt är han fel spelartyp. Vermaelens styrkor är hans kämpaglöd, hans självuppoffrande spelstil och hans bultande hjärta.

Dessa styrkor är i princip desamma som Koscielnys, varför dessa två visat sig inte alls fungera tillsammans. Det vi behöver, med eller utan Vermaelen i truppen, är en mittback som skulle kunna spela med någon av Koscielny eller Vermaelen/Sagna och som skulle kunna ge Mertesacker avlastning. Som gör att vårt försvarsspel inte står och faller med den store tysken och som gör att vi inte är en enda skada ifrån att behöva spela med ett uppenbart endimensionellt, rangligt och läckande mittbackspar i form av två chansspelare. Hur charmerande dessa spelares fotbollshjärtan än må vara. 

Behov av att handla: 50%, trolighet att klubben gör det: ca 0-5%. Oavsett hur Sagnas kontraktsförhandlingar fortlöper så behöver klubben en positionssäker och betryggande mittback. Detta ser jag som oerhört viktigt, men jag tror inte alls att Wenger och hans beslutsfattarkollegor gör det. Arsenal kommer, vad jag än säger, inte handla någon mittback detta fönster, utan vänta till sommaren då Vermaelen, med största sannolikhet kommer att lämna oss för mer säkrad speltid.

1: Central anfallare. Inte någon som är intresserad av europeisk toppfotboll i allmänhet och den brittiska i synnerhet har väl kunnat undgå den så kallade anfallskris som Arsenal sägs vara i. Giroud har spelat vecka ut och vecka in och lär utifrån detta ha fått ett speciellt utformat träningsprogram med nästan uteslutande inriktning på återhämtning. Det är förvisso både smart utifrån rådande läge och tämligen vackert, men ack så kortsiktligt. Att sedan befintlig back upp heter Niklas Bendtner skriker även det, närmast smärtsamt högt, om Arsenals behov av spelarinköp till denna position.

Efter att sommarens alla ägg lades i Suarezkorgen vilket följdes upp av Transfer Deadline Day-blåsningen då Mourinho höll Arsenal på halster fram till halv tolv då han, efter timmar av förhandlingar, plötsligt kom på att han inte alls ville förstärka Arsenal genom att låna ut Demba Ba till dem/oss, ja då stod Wenger och killarna med skägget i brevlådan och den tidigare så oönskade Bendtner i truppen.

Behov av att handla: 100%, trolighet att klubben gör det: Långt perspektiv ca 10-15%, kort perspektiv ca 30-40%. Inte någon anser väl att vi inte behöver inhandla en striker och jag hoppas att Wenger och hans kompisar har varit ute och dragit i sina anfallstrådar ett bra tag nu. Men nyheten om Bendtners tillfrisknande skulle kunna sänka chanserna till inköp avsevärt och de förhandlingar som Wenger och hans vänner kanske redan givit sig in i, riskerar med all hast att svalna i och med detta. Men jag tror inte det. Jag tror den stora affären uteblir detta fönster, tror i så fall mer att en tillfällig lösning i form av lån eller korttidskontrakt kommer att bli aktuellt, för att sedan förhoppningsvis storsatsa i sommar. Vad jag hoppas på är en helt annan fråga.

Nu har jag avhandlat de tre positioner som jag tycker vi, i olika grad, behöver förstärka på. Till viss del mittbackspositionen och framför allt på strikerpositionen är det absolut nödvändig att förstärka. I nästa transferinlägg kommer jag att ge namn på spelare som jag önskar eller tror är aktuella för att få äran att spela för världens vackraste lag. Jag kommer något styvmoderligt avhandla ytterforwardsnamn och namn på ryktade mittbackar för att sedan helt lägga fokus på centrala anfallare. I nuläget är tanken att jag kommer att lista tre stekheta önskningar och tre acceptabla alternativ till dessa. På återseende då.

Kommentarer

Bild för Edwin Karolczak

Vill helst se att vi lånar en anfallare i ett halvår, så kan vi leta anfallare av världsklass i sommar, för världsklassanfallare lär ju inte vara aktuellt nu i Januari med tanke på VM. Skulle vi köpa t ex. Berbatov nu i januari så skulle vi vara låsta med 2 mediokra anfallare, och 0 världsklassanfallare i sommar.

Bild för Davidsson och Mannen

EdwinK// Mmm, så kan ju tänka. Problemet med en inlåning utifrån är den inskolningstid som majoriteten liga-nya spelare kräver. Lån av Berbatov fram till hans kontrakt går ut i sommar, då?

Off topic: Är det Layne Staley du har som avatar?

Bild för Andreas Hänninen

Mycket trevlig läsning!

Bild för Davidsson och Mannen

Hänninen// Härligt!

Bild för Fredde

Ifall vi ska värva någon så bör det ju vara någon som lytfter laget, Bendtner är inte så fruktansvärt dålig att ha som andra val fram tills sommaren (spela mot Hull, Sunderland osv). Är alternativet att vi köper Berbatov så bör vi passa på det. Nu verkar det som att Jackson Martinez är väldigt sugen på att skriva på bara vi aktiverar hans klausul. Vill man ha in en kille nu direkt som förstärker oss så är det här förmodligen det enda alternativet.

Diego Costa? Lämnar inte tryggheten i Madrid inför VM även om vi aktiverar han klausul, tror han går att övertala i sommar efter VM dock. I sommar kan även Mandzukic känna att hans framtid är osäker när Lewandowski har anslutit.

Jag tror man är inne på att låna en spelare (Vucinic? Giovinco?) tills i sommar och sen få klart med Diego Costa alternativt om Liverpool missar CL nu vilket kanske inte är helt otänkbart så tror jag att Suarez har säkrat CL spel oavsett iochmed nya kontraktet.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Jag förstår vad du menar med att den skall komma in skall lyfta laget. Detta är dock inte lätt i januari. För som du säger, Costa, och många med honom, väljer säkerheten i nuvarande klubblag framför ett vågat klubbyte inför mästerskap. Och sedan kommer vi till Bendtner. Om han inte är fruktansvärt dålig eller inte. I min värld har han bränt sina chanser att spela i Arsenal för länge sedan. Mål eller inte. Skadad eller inte. Allt han sagt om klubben, allt han gjort, gör mig tämligen vansinnig när jag tänker på det.

Så i min värld är till och med Berbatov (lån eller korttidskontrakt fram till sommaren) bättre. Både Vucinic och Giovanci är bra spelare, men skall de komma in som korttidslösning, så måste de leverera med en gång, -utan tillvänjningstid till ligan och det tror jag blir mkt svårt. Då vill jag hellre ha in en redan ligavan spelare. Typ... Berbatov.

Bild för Per-Erik Eriksson Frank

Tja, det finns många problem med Januarifönstret. Spelare riskerar att flytta från oss, vi riskerar att sänka moralen i klubben om någon handlas in etc. Jag gillar spelet bakom Silly Season, att man med rätt folk runt sig faktiskt kan kriga till sig en bättre trupp med taktik, genom att vara street smart och framåt. Samtidigt hatar jag fönstret för samma orsaker då de pengadopade lagen kan öppna sin plånbok en gång till om de under sommaren gjort bort sig... Suck.

Ett av de största problemen här, om man har ambitionen att vinna något genom att handla in en spelare är att de bästa redan är upptagna (visst är det så, man är väl Cup Tied om man representerat ett annat lag i en cup?). Så vill vi verkligen försärka för att vinna Champions League måste vi hitta en spelare i ett lag som inte spelat där - men fortfarande håller nivån och lite till. Det är inte lätt.

Jag gillar ditt resonemang i helhet, en av två saker jag inte håller med totalt om är hur pass bra Vermaelen är och Bendtners insats hittills, men det är väl bagateller. Jag håller dock med om att Verm och Kos inte klaffar så bra som man måste ihop med varandra. Där måste vi hitta en back up som kan komplettera Kos/Verm om BFG går sönder. Anfallar-sidan tycker att vi måste förstärka, precis som du, men jag tycker att man kan ändra rollerna. Gnabry kan växa till en storspelare med förtroende i år. Wenger har lyckats med det många gånger förr, därför ser jag gärna att vi ger honom chansen tillsammans med en comebackande Oxlade-Chamberlain. På andra sidan har vi Podolski som fungerar alldeles utmärkt som vänsterytter och vid behov kan Rosicky, Nacho och Gibbs alla extraknäcka på den positionen. Bendtner har i år (denna säsong) varit bättre än vad jag trodde han skulle vara. Jag har spytt galla över honom så många gånger tidigare. Hatat hans oduglighet. Men nu... jag är inte lika säker. Om man ser till antalet minuter han varit på planen måste han ha gjort ett skapligt antal mål per spelade minuter. Jag har gillat det jag sett, men jag är inte övertygad. Eftersom jag inte är säker på Bendtner men ändå tycker att han gjort det skapligt vill jag inte kölhala honom. Kanterna är också en chansning. Det kan lyckas - det kanske inte lyckas. Den spelare vi köper måste kunna spela på både kanterna och centralt anfall - och vara klart bättre än de vi har, annars tycker jag att de ska få chansen. Även om jag verkligen skulle vilja se en sådan värvning.

Rock 'n roll, fotboll och allmän förvirring.

Bild för Fredde

Visst absolut i den bästa av världar så är Bendtner borta för längesen. Men antingen ska vi ha Berbatov på lån eller inte alls. Man köper inte en spelare och skriver ett kontrakt på 6 månader, jag tror inte spelaren i fråga gör det heller utan isåfall är det ett kontrakt för resten av säsongen plus nästa säsong. Jag vill inte att klubben ska värva in mer spelare som bara sitter av kontrakt och som gör väldigt lite nytta. Det bästa med Bendtner är ju att han garanterat är borta till sommaren. Och att han fram tills dess spelar för sin framtida karriär.

För i mina ögon handlar det om att killen i fråga ska kunna göra lite nytta mot typ Fulham, Crystal Palace, Sunderland & West Ham som vi alla har kvar att möta hemma. Att hålla Giroud fräsch till de svårare matcherna helt enkelt. Sista 5 matcherna ska vi dessutom kunna använda oss av Vermaelen som ensam anfallare och kunna gå rent!

You win some, you draw some