Medlemmar: 8776 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: Goldi Poldi Halleluja

Davidsson och Mannen
lör 25 jan 2014 kl 09:23

Igår, fredags kväll, spelade vi match i FA-kuppens fjärde omgång, hemma mot hemlösa Coventry City. När laguppställningen kom fick jag precis samma högst osköna känsla som fjolårets möten med Bradford och Blackburn gav mig. När Wengers laguttagning smått stank osäkerhet, tillitsbrist och desperation. Och då det också gick som det gjorde.

Igår var vi ett annat lag och kanske är vi ett annat lag än vi var under fjolårssäsongens smått katastrofala höstdel? För igår kände jag inte alls någon nervositet, osäkerhet eller ranglighet utstrålas från de uttagna spelarna. Jag såg ett lag med många ordinarie spelare, kryddat med bänkluftning (Bendtner, Gnabry och Podolski) och av lite positionslaboreringar (AOC) lugnt, metodiskt och övertygande bända ned motståndet för att sedan bräcka det.

Jag såg oss rulla boll, hålla koll och låta League One-motståndet springa sig trötta. Jag såg förvisso oss släppa till en onödig chans i 18:e men då hade Prins Poldi redan gjort 1-0 i 15:e vilket han sedan följde upp med 2-0 i 27:e. Efter en något svajande inledning på andra halvlek återtog vi initiativet och efter ett par byten, Bendtner ut mot Cazorla och Zelalem in i stället för AOC i 71:e och Giroud som ersatte Podolski i 79:e, stängde vi tillställningen helt i och med Girouds 3-0 i 84:e och Cazorlas 4-0 i 89:e. Vi vann som vi borde, tämligen enkelt, mot ett motstånd som försökte spela boll utan allt för mycket benknäckartrams, men som föll mot ett oerhört mycket bättre motstånd i form av Arsenal. Mina spelarbetyg är som följer:

Fabianski: 2,5/5. Bra räddning i 18:e, hörnnedplock i 19:e, följsam och kylig vid friläget i 49:e och en bra räddning på Clarkes skott i 92:e. Till detta lite slarvig bollhantering som ledde till en högst onödig hörna i 47:e. Överlag stabil, på rätt plats och inte alls så överarbetande som han tenderade att vara för några år sedan.

Jenkinson: 3,5/5. I en match där han, i princip, slapp att ägna sig åt försvarsspel, var han rena kungen ute längs med långlinjen. Bollmottagning, rush/vinna yta och sedan ett välslaget inlägg. Gång efter gång. En mycket bra första halvlek följdes upp av en bra och stabil andra. Var väldigt involverad och det hände alltid någonting när Jenkinson ångade fram.

Mertesacker: 3/5. Sattes inte på några vidare svåra prov i går, men tog det han fick emot sig med både lugn, pondus och soliditet. Ett bar bra brytningar, den målassisterande nickskarven till 2-0 och ett ständigt pådrivande, gestikulerande och instruerande till lagkamrater fick mig att trycka på min smått förslitna tyskliketumme. Enda minuset var då han i 18:e minuten blev bortvänd lite väl enkelt.

Koscielny: 2,5/5. Inte heller han sattes på några vidare prov under gårdagen. Men han fanns ändå vara ivägen när det behövdes någon som stod i vägen, visade grym ”power and timing” när han rusade ikapp och störde en frispelad Coventryspelare i 49:e och bjöd också på en genomgående bra bollbehandling matchen igenom.

Gibbs: 3/5. Liksom Jenkinson var Gibbs involverad i Arsenals offensiva spel. Svepte längs med sidlinjen som en bitsk iller och var oerhört skön att se med sitt inläggsspel och med sitt sökande in mot boxen. Assist till 3-0 och en bra dag på jobbet.

Wilshere: 2,5/5. Var smått lysande i första halvlek där han smekte passning efter passning, som het kniv genom smör, genom Coventrys hängande centrallås. Var, tillsammans med Özil, det nav kring allt anfallsspel kretsade och den dynamo som drev igång anfall efter anfall. Var som vanligt också tämligen hård, både mot motståndare och mot sig själv. Mattades rejält i andra halvlek och försvann från spelet med boll under första halvan av andra halvlek, då han gick ägna sig åt mycket hemjobb och täckande av yta.

Oxlade-Chamberlain: 2/5. Ny på en position som nästan bara Wenger kan se honom passa i, men ändå en fullt godkänd debut som sittande mittfältare. Som nämnts var motståndet inte  av den svåraste arten varför det inte krävdes så mycket defensivt arbete. Och det var nog tur det. För AOC var väldigt bra i spelet med bollen, han slog många fina passningar och var välvillig att ta löpningar när vi anföll. Men i spelet utan boll såg han smått vilsen ut, missade ytor och lämnade, periodvis, backlinjens centrala delar ensamma och blottlagda. En dag på skolbänken för unge Alex.

Özil: 3/5. Låg tillsammans med Wilshere bakom allt som skapades under första halvlek och var fortsatt aktiv även i andra. Vandrar lite långsamt med bollen för att sedan blixtra till med en passning som få verkade se komma. Ljuvlig assist till Podolskis 1-0-mål, en rad öppnande passningar och även ett tämligen stort hemjobb gladde. Stort plus när han 17:e, skällde på och förmanade Bendtner när denne inte pressade och tog det defensiva jobbet. Frigörande, hoppfullt och visar att killen har lätt att lära och stor potential...

Gnabry: 2,5/5. Ännu en lovande start för den unge tysken som började matchen oerhört lovande. Föll lite när det gällde involvering i andra halvlek, men återkom mot slutet. Slog hörnan som föranledde, det heltyska, 2-0-målet och backade upp Jenkinson genom föredömligt att täcka defensiva ytor. Skulle önska lite mer konstans och lite mer bibehållna initiativ från honom, men det kommer förhoppningsvis med fler spelade matcher.

Bendtner: 1,5/5. Nja du Lorden, det vette f-nken. Hade en vacker nedbröstning i 18:e och en bra nedtagning i 42:e, men det var nog det mesta. Fintade bort sig själv både i 30:e och 69:e och tokmissade i bra läge i 60:e. Om vår danske vän, som inte alls hade varit hos frisörskan vilket jag hört rykten om, är den andrestriker vi skall vila mot under våren, ja då får vi det tufft. Gjorde inte alls det smutsiga pressjobbet som Giroud skämt bort oss med utan ägnade sig mest åt att förstrött slöjogga runt på Coventrys planhalva.

Podolski: 3,5/5. Två klassmål och nära det tredje ett par gånger. Kass centralt, mellan 71:e och 79:e, men smått lysande som vänsterytter. Rörlig med och utan boll, lätt för de andra att involvera och en högst vital del med sitt temp och sin strävan framåt i banan. Hans 1-0-mål lovade oerhört gott, när han tog emot Özils boll i steget, gjorde sitt ryck, en lätt vrickning förbi och sedan klassavslutet. Torde inte spelat sig längre bort från startelvan inför tisdagen, med gårdagens insats.

Wenger: 2/5. Jag vet att vi har en troféchans i FA-kuppen och jag vet att vi behöver hugga på alla chanser vi har. Men vill du ha slitageskador i februari/mars, när de svåraste matcherna spelas och ligan kommer att  avgöras, ja då skall du spela Koscielny, Mertesacker och Özil mot League One-motstånd i januari. Är truppen för tunn på mittbackspositionen, så är det ingen annan än Wenger som bär ansvaret och gårdagens match tyder nog, trots allt, på att just så är fallet. Wenger må vara en mästare på poker, men det är ett högt spel han spelar.

Nu skall jag runda av här, jag skall göra helg med ungarna medan frugan skall åka till svärmor (min, dvs. hennes moder) och bistå inför dennas kommande flytt. På menyn står idag grabbens fotbollsträning, FA-kuppmatcher och, eftersom barnens moder är utlokaliserad, kebab till middag. Sämre kan man ha. Tack för idag och tack för igår Arsenal!