Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: Variga finnar, begynnande rynkor och hängande påsar

Davidsson och Mannen
ons 29 jan 2014 kl 09:39

Jag skulle kunna göra på två olika sätt. Jag skulle kunna tala om en match med två eller till och med tre olika ansikten. Om en första halvlek som en pubertal måndagsmorgon, med en oförmåga att masa sig ur sängen och en ovilja att se sitt finniga plyte i spegeln. Om en sju minuters prime i andra halvlekens inledande skede och ett lika massivt som förfulande förfall som satte in bara minuterna efter 2-1-målet och sedan blev till en staplande vandring bland hängande påsar, osköna rynkor och ett förfall utan dess like.

Eller så kan jag skriva att gårdagens första halvlek nog var det sämsta jag har sett i år. Om en laguttagning som snuddade klåparens osköna gränssnitt, om en monomental brist på initiativförmåga i den lagdel som förväntas initiera kreativitet och ett närmast katatoniskt förhållningssätt till sporten fotbolls allra enklaste beståndsdelar. Om en offensiv lojhet, handlingsförlamning i managerfåtöljen eller om en nästan monumental oförmåga att upprätthålla självklara spelpositioner.

Manu borta, Napoli borta, West Brom borta och gårdagens match mot Southampton har inte bara gemensamt att de var usla insatser med lika usla resultat. Gemensamt för dessa matcher är också att det centrala mittfältet bestod av Arteta och Flamini. Och inte ens en lallande soffpotatis som D&M kan undgå det frapperande mönster som denna mittfältssammansättning visar. Detta centrala mittfält är för mycket av samma och saknar helt den kreativitet, den förmåga att sätta igång spelet och den fördelningskompetens ett centralt mittfält behöver. I försvarsspelet hamnade de i knäet på backlinjen, det bildades en ocean av yta mellan dem och den offensiva fyran och när vi skulle börja anfalla stod de båda, främst Arteta, felvända och oanvändbara för backarna vilket tvingade dem att spela ut bollen på kanterna där Soton enkelt kunde skära bort alla försök till offensivt spel.

Jag är riktigt irriterad, jag är bitter över att vi nu givit bort ligaledningen till ekodopningslagen och jag är så, ursäkta språket, djävla trött på att se den totala avsaknaden av matchcoachning från Wengers sida. Har du gjort fel så får du rätta till dem. En av Flamini och Arteta skulle tagits ut i halvtidsvilan, Cazorla skulle placerats centralt och Podolski eller AOC skulle fått ta vänsterkanten. Vi behövde kreativitet, fart och initiativförmåga, Wenger svarade med passivitet. Lika onödigt som uselt. Lika frustrerat som kastrerat. Mina betyg är som följer:

Szczesny: 4/5. Kom rejält på mellanhand vid Sotons 1-0-mål och borde ha kunnat göra mer än att flaxa till när Fontes nick lämnade Monreal. Men var, bortsett från detta, Arsenals absolut bäste spelare igår. Jag räknade till inte mindre än åtta räddningar och två oerhört välavvägda utrusningar när mittfältet tappat fattningarna och lämnat backlinje ensam. Mycket bra match igår, trots den otäcka fot-mot-pung-incidenten i 37:e minuten.

Sagna: 2/5. Oj vad svårt han hade det mot firma Shaw och Lallana, mot deras fart och omställningsförmåga. Inte helt ologiskt så härleddes båda målen från just Sagnas ofta övergivna högerbacksplats. Stort plus för jobbet han gjorde i samband med Girouds kvitteringsmål och passen till detsamma, men bortsett från detta bjöd han inte på mycket att hurra för.

Mertesacker: 3,5/5. Oerhört fotbollssmart igår, läste spelet lysande och stod nästan alltid rätt. Blev tunnlad vid 2-2-målet och stötte fel i 32:e minuten, men var bortsett från dessa händelser ständigt på rätt plats. En lång tå, ett utsträckt ben eller en spänstig skalle. Mertesacker bjöd på kvalité och var ett av få ljus i gårdagsmörkret.

Koscielny: 3,5/5. Precis som mittbackskollegan Mertesacker så bjöd även Koscielny på ett antal fina brytningar, men använde främst sin fina rörelseförmåga och timing. Hans underbara jobb och bollerövring i 29:e och jättebrytningen med sitt långa högerben i 42:e höll oss kvar i matchen under första halvlek. Kanske lite passiv vid 2-2-målet, men annars en mycket bra match igår.

Monreal: 1,5/5. Om Sagna var ”ojojoj”, så var Monreal igår närmast ”ajajaj”. Han hade det oerhört jobbigt på sin kant, förvisso utan understöd från CM:s, och stod inte alls upp och mot Sotons bolltempo. Närmast lam vid Fontes 1-0-mål och alldeles för många tagna felbeslut. Slog inlägget som föranledde 1-1-målet och var något bättre, framför allt offensivt, i andra halvlek, men det räddar tyvärr inte Monreals insats igår.

Arteta: 1/5. Var skall jag börja? Arteta brukar ha svårt med motstånd som pressar högt och gårdagens match var inget undantag. Hade galet hög felprocent i passningarna, var smått handlingsförlamad i spelet utan boll och tappade helt höjd i sitt defensiva positionsspel. Skyddade varken mittbackar eller Monreal och gick och gömde sig när vi skulle försöka sätta igång egna anfall. Var mest passiv och feltimad och några fina crossbollar (26:e, 33:e och 90:e) räddar inte heller hans betyg från att bli annat än underkänt.

Flamini: 1,5/5. Räddade Cazorla och Arteta med avgörande brytningar i 11:e respektive 20:e, sprang oändligt mycket utan boll och lyckades få in några fina tacklingar på framstormande hemmaspelare. Var delaktig i förarbetet till 2-1. Plus för att han, tillsammans med Lee Mason, korrigerade Wengers felaktiga laguttagning i 81:e matchminuten.

Özil: 3/5. En mycket märklig insats från Özil i går. För under första halvlek så utmärkte han sig vid fyra tillfällen. De grymma kroppsfinterna i 26:e minuten och sedan tre underbara hemjobb (13:e, 41:e och 47:e) där det sistnämnda kryddades med en smått rosickisk glidtackling. En mycket bra andra halvlek där han, i princip, själv uppehöll Southamptons backlinje, med fina rusher i 64:e och 93:e, härlig fördelningsförmåga och en visad vilja att faktiskt försöka rädda äran och tre poäng.

Gnabry: 1,5/5. Det kan tyckas hårt att sätta ett sådant betyg på den unge tysken, men bortsett från hans aktivitet i början av andra halvlek och en fin defensiv löpning i 60:e var han nästan helt osynlig. Gjorde inte många synbara fel, var bara inte med i matchen och det är ju, som sanningen skall fram, inget vidare. Byttes ut mot AOC i 70:e minuten.

Giroud: 2,5/5. Ett underbart klackmål, en fin insats då han lät bli bollen och lurade försvarare vid Cazorlas 2-1 och en underbart öppnande löpning vid Özils jätterush i 64:e. Till detta några nedtagningar och räddningar på mållinje respektive just framför den vid defensiva hörnor. Inte lika bra med boll som utan och inte lika bra offensivt som defensivt.

Cazorla: 2/5. Började med det där numera smått klassiska bolltappet i 11:e minuten och kom egentligen aldrig in i matchen bortsett från 10-15 minuter runt de båda målen. Ett lysande 2-1-mål och ett par bolltrixningar (24:e, 52:e och 55:e), men alldeles för anonym insats för en så kreativ och bra spelare som Cazorla. Borde kunnat göra mer och ta mer ansvar fram till bytet mot Gibbs i 86:e.

Wenger: 0,5/5. Som jag nämnde ovan så har vi spelat Arteta och Flamini tillsammans förr och det har gått åt pipsvängen vid nästan samtliga tillfällen, men ändå insisterade Wenger på den CM-kombon igår och resultatet blev såklart därefter. Långsamt, saggigt och alibipassande i sidled. Ett CM-block som nervöst satt i knäet på backlinjen, lagdelar som inte alls höll i hop och en allt mer frustrerad Flamini som verkade inse vart hän det balkade. Wenger och endast Wenger bär ansvaret.

Nu ryktas det om ytterligare tre år med Wenger, vilket igår fick mig att sucka över ytterligare tre år med obefintlig matchcoachning. För det må vara som propagandaapparaten vill få det till, att värvningen av Özil var på grund av Wenger, men någon matchcoach har han aldrig varit och hans smått provocerande passivitet igår gjorde mig vansinnig. Det må vara så att Wenger, av någon orsak, avskyr Podolski eller att dennes kropp ännu inte är 100 % hel, men det fanns så många möjligheter att vända denna match, så många redskap att använda och så många lösningar tillgängliga. Wenger valde att använda ungefär noll av dessa.

D&M: 3/5. Efter att den nya Pumadealen annonserats i veckan tog jag konsekvenserna och avlade en löprunda på milen. Detta för att i varje fall försöka komma i matchtröjform till lanseringen av de ultraslimma och skoningslösa Pummaställen i juli. Hängbuk och ölkagge gör sig inte så där himla bra i Puma, varför åtgärder måste vidtas redan nu. Annars var jag mest som Flamini;mycket löpning, inte så kreativ, mest frustration och sedan gonatt.

Arsenals Fitness Crew: 0,5/5. Lagom till att matchen blåstes av kom beskedet att Ramsey förvisso varit aktuell för spel mot Southampton och att han tränat under gårdagen, men att han nu kommer att vara borta i fyra till sex ytterligare veckor. Och jag förstår ingenting. Vi är en av världens största klubbar, med en av världens finaste (säger de i alla fall) träningsanläggningar, men hur kan vi då ha personal som uppenbarligen, gång efter annan, missbedömer spelares rehabiliteringsstatus? Detta är ju inte första gången och detta kan komma att kosta oss chansen till ligaseger. Hur f-n är det möjligt?

Nu är jag bara sur, bitter och arg. Jag vill bara att denna dag skall gå så snabbt som möjligt så att jag kan sätta mig i soffan och hoppas på West Hamvinst och på ett kryss mellan spurs och shitty. Och på att Wenger, eller vem det nu är som bestämmer i den här klubben, ser på gårdagsmatchen, ser att vi inte räcker till och ser att vi inte bara behöver taktiska förändringar utan också kreativ input i form av nyförvärv redo att gå in i startelvan. Tre dagar kvar på fönstret nu. Agera!

Kommentarer

Bild för zimzon

Ja vad säger man? Pricken över i:et.

Twitter: @zimzon80

Bild för Kaj Poikela

Håller med i allt, till och med decimalerna.

Bild för Davidsson och Mannen

Zimzon och AC// Tackar och gott att ha er med!

Bild för zimzon

Men jag börjar tvivla på den agenten Jim igen... ;)

Twitter: @zimzon80

Bild för Davidsson och Mannen

Zimzon// Neeej, varför då? Vad har han gjort nu?

Bild för B-G

DaoMa... Har du nån statistik på våra vinster mot hyfsat motstånd när vi haft Arteta-Flamini?
Nyfiken, finns det inget bra mönster alls när dom spelat? 

Twitter @grvdga

Bild för Jajo67

Spot on D&M. Nästan läskigt hur usla Monreal & Arteta var - höll på att riva huset vid Artetas alibijogg hem vid 2-2 målet, katten rusade upp på övervåningen i ren panik. 

Wenger kommer aldrig att bli någon matchcoach han verkar ha en förmåga att helt blunda för vad som händer på planen om det inte passar in i hans förutbestämda manus.

Bild för Davidsson och Mannen

Bangkok_Gooner// Här har vi (förhoppningsvis, om länken fungerar) en sammanställning över hur de olika kombinationerna fungerat fram till igår: https://twitter.com/gunnerthoughts/status/425667626749009920/photo/1

Janne Jonsson//Lite så kände jag också, jag satt och, som min fru säger, "tantsuckade" i soffan av ren bedrövelse, både över vissa spelarinsatser och över Wengers oförmåga/ovilja att ändra matchbilden. Man blir ju bara tung inombords av sådant här...

Bild för zimzon

Angående Draxler-gate. Men den börjar ju ta fart igen.

Twitter: @zimzon80

Bild för André Johansson

Håller med dig med allt. Problemet med när vi spelar med arteta och flamini som du nuddar vi är att båda två av dom är bäst i försvarsläge, med kroppen riktad mot morståndarens mål. Alltså med båda de två spelarna har vi alltså väldigt svårt att få kreativitet framot genom deras mittfält. 

Med Wilshere,ramsey eller cazorla centralt med özil har vi spelare som gör sin gubbe i samma moment de får bollen. Som det blev igår blev det i snigelns tempo alternativt långbollar till giroud som inte klarade av att vinna dom, eller att skarva bollen till just ingen. Vi behöver djupleds löpande centralt mittfält, ge oss draxler nu tack =) 

The biggest of games,the biggest of names. Its Henry

Bild för Fredrik Norman

Monreal borde fan få stryk. Han var så jävla dålig igår att jag blev mörkrädd.

Arteta var han ens på planen?

Vad gör idiot Flamini?

Cazorla dräller med bollen på egen planhalva igen, kan ingen förklara för honom att om man inte har kortpassningsalternativ skicka iväg den högt och långt.

Sagna var också usel bortsett assisten till Girouds mål. 

Älskar fan Özil synd att han inte fick sätta sin chans. Han såg ruggit pigg ut både mot Coventry och igår. Synd att vi inte har Theo som kan löpa i djupled.

Så jag ber om ursäkt om någon tar illa vid sig. Men jag befinner mig i sydligaste Norge helt utan vänner och familj i snöstorm på jobb. Livet suger i allmänhet och matchen igår gjorde det inte lättare.

Bild för Sven-Erik Eriksson

Scezney skall inte släppa in ettan...även om Monreal är jätteskyldig...

I med-och motgång!

 

 

Bild för Davidsson och Mannen

Zimzon// Ah, det vanliga surret. #hoppashoppashoppas

Gunnerlover// Absolut, klok iakttagelse där med hur de är vända när bollen blivit våran. Det är konstigt, för när Ramsey eller Wilshere är med och spelar med en av Flamini/Arteta så är båda (Flamini och Arteta) oerhört mkt mer rättvända än de är när de spelar ihop. Mycket märkligt. Så det blir ett loose-loose-läge där.

Hemulen13// Jag är mot våld (bortsett från Flaminis utövande av detsamma, vilket jag är för) men jag förstår din frustration över Monreals ickeinsats vid målet. Tamt. Och ja Arteta var där, geografiskt, men spelmässigt inte så mycket, va?

Flamini, ja där kan man tveka. Det är klart att det finns ett visst mått av idioti i den tacklingen, men en spelare som Flamini lever på gränsen och på just den galenskapen. Man såg allt eftersom matchen gick och vi inte kom någon vart, hur hans frustration växte. Hur han blev mer och mer aggressiv. Denna aggressivitet är oerhört viktig för ett, i övrigt ganska snällt Arsenal, men den måste kanaliseras till någonting gott. Det gjorde den i början av säsongen och mycket därefter också, men inte i tisdags Och sådana frågor är ju, som bekant, en ledarskapsfråga…

Sedan håller jag med dig om Özil som lyste upp andra halvlek med sina löpningar och sin vilja att få igång någonting. Och tänk om Podolski hade löpt i stället för småjoggat när sista omställningschansen kom, då kanske. F-sen också.  

Sven-Erik// Nej det skulle han såklart inte gjort. Han kom på mellis vid inlägget och lyckades sedan inte reparera sitt misstag och flaxade sedan bara till på chans när nicken kom. Så absolut, det skulle han ha tagit.

Bild för Fredrik Norman

Håller med dig helt i ditt tänk angående Flamini. Jag blev som sagt aningen frustrerad därav mitt lite lätt överdrivna sett att se på saken. Tycker egentligen inte att Monreal skall ha stryk i den bemärkelsen. Men jag förstår inte varför Gibbs inte får starta.