Medlemmar: 8875 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: Ännu ett platt fall under press

Davidsson och Mannen
lör 1 mar 2014 kl 19:34

Fakta

+

När Arsenals spelschema slår Stoke Away doftar det alltid någonting speciellt i luften. Inte för att de båda lagen brukar tävla med varandra såsom konkurrera i samma tabellområde och, uppenbarligen, inte heller något geografiskt relaterat såsom en rivalitet grundad i närliggande. Att möta Stoke borta är alltid någonting speciellt av annan orsak. Ingen missade väl Ramseys avsparkade ben för fyra år sedan, ingen lyckades väl undgå den fotbollsideologiska brännpunkt som uppstod mellan Wenger och Tony Pulis och få har väl suttit och tittat på match från Britannia och undgått det primitiva brölande som kommit att bli till någon sorts auditivt trademark för klubben Stoke City FC och dess följarskara. 

Nu är tiderna något annorlunda. Borta är Tony Pulis, borta är det primitiva spelet som vilade på långbollar eller långa inkast på storvuxen targetplayer och borta är lagets allra mest grottlika spelsätt. Vid rodret står nu Mark Hughes, det talas vitt och brett om spel på marken och laget vill lite sådär frejdigt kallas för Stokelona som referens till passningsskicklighet och bollinnehav. Men mycket är fortfarande sig likt. Arsenal är fortfarande hemmapublikens hatobjekt nr 1, den gutturala kulissen är fortfarande densamma och Stokes spelartrupp är fortfarande till bredden fylld med så mycket oskön ohyra att det räcker och blir över. Och mer därtill.

Denna ohyra skulle världens vackraste lag återigen tvingas konfrontera denna lördag eftermiddag och den blandningen spelare gav oss en oerhört händelsefattig första halvlek där Stokes press med ett tight centralt mittfält satte rejäla käppar i hjulen för Arsenals passningsspel. Arteta pallade inte pressen, Wilshere lade sig för, i princip, allt och Podolski var gick inte att finna någonstans. En tät och välfungerande backlinje, Rosickys fartökningsvilja och Cazorlas centralsökande bollhantering var enda energin i en annars riktigt segdegande första halvlek.

I andra halvlek höjdes tempot något. Stoke rullade igång och vi hängde på. Sedan körde vi fast i ett, återigen, lågt bolltempo med sidledspass och touchar utan reell destination. Spelet vaggade som en skruttig pensionär för vinden fram till 75:e matchminuten då Koscielny skulle rensa bort bollen, men i stället rensade bort sista chansen att hänga med i ligatabellen. Domare Jones dömde straff, för något som mest tordes ses som en miss och där var vi dömda. Att Wenger sedan toppade anrättningen med att sätta in Yaya Sanogoal, som sköt upp mot 27:e-28:e bänkraden när chansen väl kom, ja det gjorde inte saken bättre. Vi föll pladask, vi hade ingenting och vi var på det stora hela helt värdelösa offensivt. Mina spelarbetyg är som följer:

Szczesny: 2/5. Hängde tvätt i 47:e och sålde sig väl billigt på straffen, men gjorde även några räddningar och tämligen välavvägda nedplockningar. Lite tveksam i spelt med bollen.

Sagna: 2/5. Bra defensivt och höll tämligen tätt på sin kant. Steg i andra halvlek också upp och bidrog allt mer offensivt ju längre matchen led. Föll tyvärr för lockelsen att slå sina inlägg i mittbackshöjd, dvs inte på marken utan i lätt bortnickad höjd.

Mertesacker: 2/5. Ett antal bortnickar och brytningar, men hade ovanligt svårt att hantera en så lättläst spelare som Crouch. Fick inte den ordning på på baklinjen som han brukar.

Koscielny: 1,5/5. Gjorde några riktigt fina brytningar och till dessa även några rensningar. Jagade Adam på ett härligt sätt i 8:e och i 21:e, men missade, och hade väldigt svårt mot, Crouch vid ett antal tillfällen där han borde styrt upp och röjt iväg. Sedan kom den där handssituationen, vilken jag har oerhört svårt att lasta honom för. Oerhört hårt dömd straff.

Gibbs: 2,5/5. Backlinjens bäste med sedvanligt välplacerad defensiv lagt till, successivt, allt mer offensiv. Följsam man-mot-man, överlag välriktade inlägg och ett par uppmuntrande rusher längs med linjen eller till och med in i boxen.

Arteta: 0,5/5. Folk skäller på Özil när han inte får igång spelet, till stillastående medspelare, men vad borde vi i så fall säga om Arteta? Hans kreativa del av spelet var inte dåligt, det var totalt obefintligt. Sidledspassningar, båkåtditos och fullständigt meningslös bollhantering, från början till slut. Varenda gång vi möter lag som sätter press bollhållaren, då bleknar Arteta totalt. Frisparken rakt i muren i 86:e, suck. Om vi lämnar det offensiva och övergår till det defensiva så kan vi ta och räkna på hur många bollar han tappade och hur många kontringar han tillät, vilket gör att vi hamnar på... äh vi skiter i det här nu och går över till...

Wilshere: 1,5/5. Får mycket folk på sig, faller och får frispark. Men idag gick det till överdrift. Slagen endast av Giroud i fallfruktsligan och fick heller inte igång särskilt mycket i det kreativa. Några fina passningar och en läcker skarv, i 62:e, men tja... Var bättre i det defensiva där han löpte och täckte ytor föredömligt. Utbytt mot Sikta-mot-himlen-så-når-du-kortsidesläktarens-tak Sanogo i 81:e men borde, i stället för Rosicky, fått lämna tidigare.

Rosicky: 2/5. En av få, ickeförsvarare, som kommer undan med äran i behåll. Många fina passningar, några av de sedvanliga bollrusherna och, tillsammans med Cazorla, den ende som tycktes ha något intresse i att skapa något med bollen. Löjligt gult kort i 53:e och lika löjligt utbytt, i den 74:e, mot en pigg, rörlig och passningsskicklig Oxlade-Chamberlain.

Cazorla: 2,5/5. Sköt överlag ganska uselt, men hanterade, bortsett från detta, bollen väldigt bra. Många fina passningar, några småsöta dribblingar och en blick som var höjd över den övriga medelmåttligheten. Stort plus för hans yt- och bollsökande rörelse, där han bytte kant eller lämnade dem för centrala ytor.

Giroud: 1/5. Ja, Stokes försvarare är stora. Ja, de är nog till detta säkert också ganska elaka. Men detta är seniorfotboll, det är engelska Premier League och då får man försöka stå upp. Jag vet att han fick många elaka nyp och sparkar, men han lade sig nästan parodiskt mycket idag. Linkade upp ett par gånger, men hade överlag på tok för dålig adressering på sina toucher för att få godkänt idag.

Podolski: 1/5. Jag måste erkänna en sak. Jag vet faktiskt inte om Podolski var på plan under första halvlek. Det kan vara jag, det kan ha med åldern eller tristessen att göra, men var höll Podolski hus idag? Jag såg honom glimta till i början av andra halvlek, där han sökte några centrala ytor och bolltouchar, men gick mest till protokollet genom ett par skott utanför och något rakt på Begovic. I övrigt var han osynlig. Fick en bonusminut i och med att han byttes ut i 66:e och inte 65:e minuten mot en Özil som förvisso hade ett fint skott strax utanför i 83:e, men annars även han var tämligen bleknosad.

Wenger: 1/5. När jag såg startelvan, tänkte att Wenger verkligen måste lita på Monreal eftersom han riskerar Gibbs, genom att spela honom mot Stoke, och att Ramseys comeback nog torde ligga ganska nära i tid eftersom Wenger riskerar Wilshere, på samma sätt som Gibbs. Och någonstans här emellan måste också orsaken till att Flamini vilade och Arteta fick starta, ligga. För när vi möter lag som sätter press, bra eller medelmåttliga som Stoke, så åker Arteta dit på passivitetsvarning åtta dagar i veckan. Det ser en soffpotatis som D&M, det borde f-n i mig även Wenger se.

Bra att sätta in Oxlade-Chamberlain, men han borde inte offrat Rosicky. Att Arteta fick vara kvar på planen när vi kämpade för kvittering är för mig en gåta och att Sanogo var den offensiva kraft som skulle bli tungan på vågen är bara stor komedi rakt igenom. Som man sår får man skörda och som man ropar får man svar. Är det Wenger som är ansvarig för laget? Om så är fallet kan han inte få godkänt denna eftermiddag.

Domare Mike Jones: 1,5/5. Straffen kunde han lika väl släppt och den var oerhört petigt dömd. Men det jag irriterar mig på är inte den, utan att han lät Stoke, främst ärkegrisen Adam, komma undan med precis allt. Roligast blev det när Giroud sparkades ned, bryskt bakifrån av Pieters (tror jag) varefter Jones gav Stoke frispark. Eller när Adam stämplade en liggande Giroud i 69:e utan domarreaktion. Eller när samme Adam sätter dobbarna i Artetas lår varpå Jones friar. Eller när han blåste av första halvlek, på sekunden, mitt i en Arsenalkontring. Eller när han lät Stoke ställa upp muren ungefär fem meter från bollen vid frisparken i 86:e. Eller...

Jag är otroligt irriterad just nu. Inte arg, mer uppgiven och irriterad. Även jag förstod att vi inte skulle ha häng på ligatiteln fram till maj, men att behöva se ett så ömkligt Arsenal spela en så bristfällig och resultatlös fotboll som vi fick se idag, det hade jag hoppats slippa behöva se. Visst är Stoke bra hemma, men så undermåliga vi var idag är bara provocerande att ägna mer tankeverksamhet än nödvändigt åt. Vi kan bara se de uppenbara mönstren och hoppas att Wenger till slut även han ser det övertydliga. Vi är inte på långa vägar ett färdigt lag. Möter vi lag som pressar bollhållare eller speluppläggare så faller vi pladask. Bättre än så är vi inte. Tyvärr.

Kommentarer

Bild för Jajo67

En orgie i uselhet

Tror inte det spelar någon roll vad Wenger ser han kommer envist köra vidare med det han bestämt sig för oavsett hur bedrövligt det ser ut.

Men det ärr ju iaf tur att vi inte saknar en striker...för gjorde vi det skulle vi väl löst det något av de föregående tre fönstren.

#AvgåAlla

Bild för Torbjörn Nylin

Ja, du D&M idag håller jag inte med dej alls. Tycker Arteta var vår bästa spelare. Stod upp bra krigade och tycker att han bidrog framåt också Ska jag kapa några blir det Wilshere & Cazorla. Fick frispel på Cazorla i andra när hanvid ett kontringsläge sprang baklänges i 30-40 Meter, när han sedan får bollen mot kroppen så står han på hälarna och blir lätt byte. Wilshere ligger mer än han står. Tycker även Kos ska mycket högre betyg. Ja straffen jävl... hård, Utd har inte fått en sån emot sig på detta årtusende. Jävl... skit omgång.

n

 

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Cosmos

Ur en annan synvinkel och för att provocera lite så kan man se detta ganska positivt!

Hur då undrar vän av ordning, jo varje gång vi har gjort en plattmatch så har nästa match inneburit en kraftansträngning och ett vinnande resultat! Och nästa match är ........

 

FA-cup mot Everton! Troligen den buckla som vi kan lättast komma i närheten av, tyvärr!

Bild för Janne Lindström

2 till alla utom Podolski och Cazorla( 1,5)

Hur du kan såga Arteta så mycke förstår jag ej.

/Janne

 

 

Bild för Per-Erik Eriksson Frank

Bedömningen av alla spelare utom Arteta är väl ganska träffande. Jag tycker att Arteta gjorde en dålig match liksom alla andra i laget, men snarare bättre än medelspelaren, än sämre. Han höll i bollen och sökte verkligen medspelare, han löpte 15-20 meter med den gång efter gång men utan någon i rörelse att sätta den på. Vad ska man då göra? Sidledspass och hoppas att någon annan kan hitta på något från annan utgångspunkt är väl det enda som är kvar? Att gå på offensiva räder som CDM och riskera att tappa bollen mot deras CM känns som ett rätt kass idé när ingen i ens eget lag hjälper en. Jag tyckte att han försökte försvara och lyckades sådär, men när medspelarna gång efter annan känner för att ge bort bollen i usla positioner kan man inte göra mycket för att stoppa en kontring om dom vet hur man passar en boll.

Frisparken som Arteta tog begriper jag inte överhuvudtaget. Vad fan ska Cazorla ha där och göra? Det är alldeles för nära muren för att hålla på att peta den och vara löjlig. Petar du på den bollen kommer muren så nära att du inte har en chans att slå den över. Arteta har ett för bra tillslag för att inte slå den direkt, så jag hoppas att det inte var hans korkade idé att göra på det viset.

Extra besviken på Jack Wilshere och Olivier Giroud idag. Deras uppsyn på planen är värdelös. De verkar uttråkade, griniga och ointresserade. Låt bli att vara sådana bortskämda nöjda multimiljonärer och gör det ni får betalt för - spela, visa vinnarattityd och gör ert bästa. Det kan man knappast berömma dom för att ha gjort idag (eller de senaste matcherna heller).

Rock 'n roll, fotboll och allmän förvirring.

Bild för Corben

Du har helt rätt om Arteta, där vi ska ha en chef har vi en spelare som på sin höjd är medelmåttig. Fullkomligt utan kravbild enligt vissa och totalt urvärdelös. Giroud är en fjant, inget nytt under solen.

Kontraproduktivt med ett jävla försvarande av usel coaching, värdelös anfallare och en nr 10 som är helt befriad från spelsinne.

Vidrig insats, lite ord om comebacker nu av spelare nu, klåpare, piss.

Jayarse på twitter.

Bild för Håkan Lynghed

Håller med flera andra att Arteta inte är sämre än nån av de andra. Sämst bland alla dåliga är Wilshere för sitt ideliga klagande o gnällande. Väx upp för f.. Podolski för att han vår helt osynlig. Carola för att han var för långsam o för självisk vid ett av de få tillfällen vi hade i första halvlek. Samt Wenger för sin laguttagning o sitt gnäll på domaren för straffen. Bäst var Rosicky som ger fart, Oxen som kan göra nåt med bollen o skapa lägen för andra samt Gibbs som alltid håller en hög lägstanivå. Oxen är den ende offensiven spelaren som visar form o skall såklart starta en sån här match. Han hann ju skapa mera framåt på sina få minuter än vad resten gjorde på hela matchen. Bl.a den lysande framspelningen till vår påläggskalv till anfallare. Glömde nämna att denne Sano-o-gosjälvklart är sämst bland alla dåliga. Wenger måste vara den enda på denna jord som anser att denne pojklagspelare är en spelare för högsta ligan i England. Suck.

Bild för gunsmoke

Som jag sagt tidigare, fjärdeplatsen är verkligen i fara, viktigare än nånsin att inte Spurs tar den för då kommer dom att dominera norra London så länge Wenger är bossen i Gunners.

Att vi dessutom inte då kan rida på vågen av Özil och locka till oss fler världsspelare blir ju ett megaproblem, speciellt när vi då ska konkurrera med Man U om stora spelare för att nå minst plats fyra kommande säsong. Man kan ju bara gissa vad dessa spelare väljer, att spela med RVP o Rooney eller med en underpresterande Özil som troligtvis även behöver ytterligare en säsong för komma in i PL-tempot. Jag vet att det låter elakt, men den sanningen närmar sig snabbt nu.

Bild för Davidsson och Mannen

Janne Jonsson// Ja, så kan man också, fullt riktigt, uttrycka det. Och ja, jag kan förstå vad du känner när du taggar #AvgåAlla, även om jag är rädd för att det inte löser läget helt.

 

Torbjörn Nylin// Wow, ja där tycker vi uppenbarligen helt olika. Jag håller inte alls med dig och måste medge att det är en helt annan Arteta jag såg än den du beskriver. Men så kan det vara!

Cosmos// Mycket bra, tack för den! Just nu känns det sk-t, men om det blir som du lyfter fram så skulle det kännas oerhört mkt bättre!

 

Janne Lindström// Här tycker vi olika. Jag sågar Arteta ordentligt eftersom jag tycker att han, igår, var lika usel som han brukar vara när han sätts under press. Han fick inte alls igång passningsspelet och valde så gott som ständigt det enkla alternativet, i form av sidleds- eller bakåtpassning, trots att exempelvis Rosicky, Wilshere och/eller Cazorla gick att tillgå. Och för att han tappade så oerhört mkt i det defensiva. Brast i markeringen, tillät kontringar a la kortet mot Palace och lät bli att ta spelare inne i boxen. Kom på mellis och lät, av någon konstig anledning, bli att trycka till. Thats Why!

 

Calico// Jag förstår vad du menar, men tycker ändå att han, Arteta, helt enkelt var för dålig. Som jag nämnt ovan i svaren så gjorde han för många fel i relation till vad han presterade och det kan inte vara okej. Sedan håller jag med dig om fallfrukterna Giroud och Wilshere, oerhört tråkigt att se deras gester och ständiga uppgivande.

 

Corben// Wow, där var en som håller med mig om Arteta, äntligen! :-) Sedan är jag inte riktigt säker på vem du sågar, när du sågar vår nr 10. Är det Rosicky är jag inte riktigt med dig. Och coachningen... Jag väljer att inte gå in i den diskussionen. Du får följa HolmaIns tidslinje på twitter, så får du dig lite D&M-galla till livs.

 

Håkan// Jag håller, som du förstår, inte med dig angående Arteta. Men är fullt på banan när det gäller din syn på Podolski, Wilshere och Rosicky. Och om AOC och Sanogoal...

 

gunsmoke// Jag är inte helt med dig i din svartsyn gällande Özil. Men tyvärr så håller jag med om resten. Det är inte den ljusaste av morgondagar vi har framför oss. Och för mig är dessutom ännu en 4:e plats illa nog. Ännu ett år och ännu ett år med allt längre avstånd till Europas toppfotboll. Vi riskerar att missa sidningsgrupp i CL-gruppspelet och således få än svårare att gå vidare. Så den där negativa spiralen som spursarna pratade om, den är vi inte helt befriade ifrån att riskera att hamna i. A va f-n, vad tungt det känns nu.

Bild för Fredde

Det är parodi när vi har NOLL spelare som går i djupet. Wilshere går bara ifall han ska in på väggspel, Podolski, Cazorla, Arteta, Giroud, och Rosicky går inte i djupet överhuvudtaget. The Ox kommer in och går i djupet utan boll, det blir kaos direkt i Stokes försvar. Özil kommer in och håller endå upp spelet. Det är klart att vi inte skapar någonting när vi har exakt NOLL spelare som går i djupet utan boll. Özil skapar ett halvläge för att han är så förbannat skicklig.

Wilshere och Podolski var knappt delaktiga i spelet överhuvudtaget, Giroud var lika stationär som vanligt men mindre tung än vanligt. Cazorla och Rosicky vill båda åt ytan precis utanför straffområdet, den fanns inte igår för att Stoke inte behövde oroa sig för djupledslöpningar.

Utifrån nuvarande uppställning och taktik så verkar det vara Podolski främst som skulle stå för de löpningarna. Men att ingen spelare under 75 minuter kunde ta en djupledslöpning utan boll är för mig under all kritik. Om Arteta eller Wilshere går utan att vara 100% säkra på att få bollen  så skapar det många frågetecken för Stoke.

Försvaret för mig är ganska felfritt men iochmed vårat obefintliga offensiva spel så ser det värre ut än vad det är. Enda frågetecknet är för mig ett läge Crouch fick i straffområdet men inte förvaltar alls. Angående straffen så är man enligt mig illa ute ifall man ska döma straff vid såna situationer, slutar med att spelare börjar lobba upp bollar mot händerna.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Jag håller fullt och totalt med dig gällande den totala avsaknaden av djupledsspel. Jag tror också att tanken var att Podolski och i viss mån Rosicky skulle stå för det, men det blev, som du är inne på, inte förrän AOC kom in som rörelse började uppstå. Arteta och Wilshere, ja de överraskade inte många stokare, direkt. Och då hamnar vi åter i frågan: Är spelarna så här dåliga, eller blir de så här dåliga i Arsenal? Jag vet inte.

Bild för zimzon

Du vet nog vad min ståndpunkt är angående Arteta. Sånna här matcher, eller perioder som det nu varit undantaget BM, är det som oroar mest. Bounce back har aldrig varit viktigare, det ser verkligen skit ut. Värst av allt? Ja det är väl att det finns en väldigt stor risk att vi hamnar bakom Liverpool. Det skämtar man inte bort...

Twitter: @zimzon80

Bild för Ola Svärd

En total lagprestation som väcker en mängd frågor. Att tävla i att såga enskilda spelare är rätt onödigt när laget havererar, dock får väl kanske de med defensivt ansvar mer eller mindre godkänt. Nya friska på lördag - men vad läser man då - jo att det ska spelas landskamper i veckan. Som om inte matchprogrammet för de våra räcker till ändå i mars? Nu vet jag inte hur många landslagsspelare Everton har men detta tar helt klart bort fokus och inte minst tar dessa samlingar ut sin rätt både fysiskt och psykiskt. Hade hoppats på en vecka med laddning på hemmaplan. Någon/några ville annat..

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Davidsson och Mannen

zimzon// Ja just risken att hamna efter foolsen, smärtar nästan mest just nu. Jag kan ta att vi inte vinner ligan, men allt annat än topp 3 denna säsong vore bedrövligt. Och jag vill att foolsen skall implodera och bli uppätna av ett hysteriskt formstarkt Everton. #DreamOnDum-D&M

T.A// Jag har ingen primär lust att såga enskilda spelare eller att skapa syndabockar, jag sätter, i mina THR, bara betyg på spelare efter deras insats i respektive match. Och ja, jag tycker fortfarande att Arteta var värd sitt låga betyg i lördags, på samma sätt som han var värd sitt "bra" (jag tror han fick 3:a) mot Sunderland förra helgen. För då var han bra, i lördags var han det, enligt mig, inte.

Sedan är det ett problem att Wenger inte har bättre koll på trupprotation och på sina spelares svaga sidor. Arteta fungerar bra mot lag som ligger lågt men tämligen uselt mot de som pressar. Men så tycker, uppenbarligen, inte Wenger. Och då blir det som det blir.

Bild för Fredde

Helt bissart att när vi var untouchables så hade vi 2-3 spelare som alltid kom bakifrån i djupledslöpningar & Henry som joggade ifrån försvarare. Då med Bergkamp som la djupledsbollarna, skillnaderna mot idag är att istället för Bergkamp så har vi Özil (går ganska jämt ut i kvalité) men i övrigt så har vi egentligen bara (just nu) The Ox som går i djupet. Ramsey och Walcott gjorde det hela tiden när dom var friska.

Jag skulle vilja se en upställning där Ramsey, Ox och Walcott spelar tillsammans med Özil. Men det kommer dröja till nästa säsong. 

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Ja, absolut. Och även om fotbollskartan är helt omritad sedan 03/04 så är det så rätt att jämföra med just det laget. För precis som du säger, Bergkamp gjorde det Özil gör/bör göra idag, problemet är att vi köpt in spelare för en possesionsfotboll som ingenting gav. Och när vi kör fast tjongar vi menlösa inlägg som plockas ned av mittbackar.

Jag tycker ditt uppställningsförslag är bra, men om vi i nuläget trycker in Rosicky eller Cazorla på Ramseys plats och kör AOC och ex. Gnabry på Walcotts plats, så..? Då kanske vi slipper såsande kantspel men bibehåller hög grad av kreativitet.