Medlemmar: 8839 st.
Visa menyn

Gör om, gör rätt

Davidsson och Mannen
fre 7 mar 2014 kl 08:09

Vi såg väl alla vilken mardröm Arsenal hade mot stora stygga Stoke och hur avklädda vi blev när Stoke satte oss under press. Vårt centrala mittfält krympte i takt med att pressen ökade och våra kantspelare kom aldrig igång i någon som helst rörelse. När Oxlade-Chamberlain byttes in i 74:e minuten producerade han mer rörelseenergi än resterande lag hade gjort tillsammans fram till dess, men Wengers plan B blev till slut ändå att köra ballongbollar mot en flåsande fallfrukt till Giroud och en nyinsatt, men kanske inte helt rättinställd, Sanogo.

Vi alla vet ju hur det blev. Det blev ett platt fall vilket tillsammans med övriga ligaresultat gjorde att vi föll från andreplats, med god kontakt på ledarna, till en tredjeplats som i realiteten, i och med shittys två matcher till godo, betyder en fjärdeplats. Here we go again, klubba ner sälar och jaga färgblinda pensionärer med skärbrännare. Vad som i höstas såg både bra och nytt ut, ser just nu ut som samma gamla vanliga Arsenal de senaste åren. Vi tappade till ligatoppen och fick vända oss om för att försvara Fjärdeplatstrofén.

Men det finns en sak som håller mig över ytan just nu. Det finns en faktor som spelar in och som gör att den bajsbruna dimman, som Arsenal är insvept i just nu, skingras något. Och den saken, den faktorn, är att vi är en hemmamatch ifrån att vara i semifinal i FA-cupen. Vi möter Everton på lördag och vinner vi den är vi bara en match ifrån vår första FA-cupfinal sedan straffdramat mot manu våren -05. För mig är ligan störst och den enda viktiga alla dagar i veckan. Förutom när vi har chans att nå semifinal för att sedan kunna nå final i FA-cupen.

Rena drömmen om den här killen river upp hål i Evertons försvar. Bild från Flickr.com: ”Rouge Soul”

Inför vårt möte med Bayern senast slog jag ett slag för att (peta Giroud för att sedan) använda Özil som så kallad falsk 9:a. Jag vidhåller fortfarande att det vore ett lämpligt försök att bryta mönster, om inte annat för att få in en kille som Cazorla från kanten in i de regioner av banan som hans huvudsakliga kompetens faktiskt kommer som mest till nytta och således få in mer fartfyllda spelare på ytterplatserna. För är det någonting vi kan ta med oss från friaskot på Britannia senast, så är det fartens inflytande på spelet. Och skall inköpet av Özil optimeras, så måste vi slänga vår gå-passa-gå-långsamt-fram-till-tjonga-resultatlösa-inlägg-fotboll slängas på soptippen för evigt. Vad gjorde Özil så fantastisk i Real? Jo, omställningar och andras spelares fart och löpningar. Av dessa anledningar ser min startelva mot Everton ut på följande sätt:

Szczesny
Sagna – Mertesacker – Koscielny – Gibbs
Flamini – Cazorla – Özil
Oxlade-Chamberlain – Giroud – Gnabry

Förklaring: Backlinje och målvakt känns, trots min enorma vurm för Jenkinson, inte mycket att orda om. Det mer spännande (okej…) är enligt mig hur jag vill utforma vårt mittfält. För här ryker samtliga tre centrala mittfältare som startade mot Stoke men de gör det av olika anledningar, varav några är självklara och progressiva, medan andra är direkt deprimerande. Flamini ersätter Arteta eftersom Arsenal vinner fler matcher (71.2%) med Flamini än med Arteta (50%) på det centrala/defensiva mittfältet.

Cazorla ersätter Wilshere, vilken ännu en gång har fallit offer för sin egen tjurskallighet/stolthet över att få representera sitt land, vilken i kombination med ondskans axelmakter Agger(foolsenspelare)-Hodgeson(fd foolsenboss som är patetiskt lojal med sin forne argetsgivare)-Rodgers(foolsenmanager ’nuff said) gör att Wilshere, i princip, har spelat färdig denna ligasäsong. Tack skall ni ha you foolsenloving FA. Nej, jag är inte bitter. Utifrån dessa rådande omständigheter av elände, får Cazorla överta denna centrala yta, som box-to-box-spelare, i vilken han lyckades riktigt bra i, både i Malaga och i Villareal. Den i veckan kontraktsförlängande Rosicky skulle även han kunna användas som box-to-box-mittfältare bakom en Mesut Özil som återfår sin nr 10-position.

Och det är här vi har nyckeln, när vi går över till en anfallstrio där Giroud, i brist på rörligare alternativ, har kvar sin fastlåsande funktion och centrala position. En central position som skall ha tillgängliga truppens mest rörliga spelare, AOC och Gnabry på var sin sida. Och visst, Gnabry kanske inte är en av truppens elva bästa spelare, men han har tillsammans med AOC något som vi inte bara haft enormt underskott av, utan också optimerar övriga delar i den offensiva 5:an, farten. Rörligheten, accelerationen och förmågan att dra isär ett motståndarförsvar.

För nu måste Wenger lära sina adepter att göra om och göra rätt. Arsenals matcher har den senaste tiden, med Sunderlandmatchen och de första 10 minuterna mot Bayern som enda undantag, varit trötta, segdragna och tämligen långsamma tillställningar. Om inte ännu en säsong skall kastas till soporna så måste truppens kreativitet förlösas. Och det kan endast ske om den täta och välfungerande Back Five, eller snarare Back Six när vårt absoluta förstaval på DM-positionen, Flamini, ges en chans, får sällskap av en nästan smärtsamt hög grad av rörelse utan boll. Stokematchen måste få bli vändpunkten, det absoluta bottennappet och märket vi rundade för att ta oss tillbaka upp där vi hör hemma. I ligan, i FA-cupens semifinalspel och med ett spel som är värdigt namnet Arsenal FC.

Några som helst frågor på det?

Kommentarer

Bild för 71Zeke

Glasklart.......

 

Gunners forever

Bild för Dixon

Bara att instämma...i vanlig ordning, min gode D&M!

Stokematchen var en enda lång Caliguansk orgie i gåfotboll och sidledsfetischism. Lägg därtill långa inlägg mot en drös 1.90-motståndare i straffområdet, där vi förlitade oss på en viss fransman som lika ofta var nere vid hörnflaggorna och dribblade...

Jag var glad när vi signade Arteta, som jag då tyckte var en av PL:s bästa mittfältare, men nu tycks han gå på tre cylindrar och då mest bakåt eller i sidled. Precis som du är inne på är det farten som saknas. Farten och kreativiteten och viljan att ta löpningarna utan boll. Inte bara stå still och vänta in passningen, för att SEDAN börja röra på sig...

Arsenals signum har ju, åtminstone tidigare, varit fart och ett bländande passningsspel i högt tempo, som tvingat isär motståndarlagen. Av detta syntes absolut INGET mot skit-Stoke! Benknäckargänget tackade och tog emot och fick en ganska behaglig dag på jobbet... Tyckte vi tappade det centrala mittfältet fullständigt? Framåt var det otroligt stillastående, vilket gjorde Stokes orcher glada i sinnet.

Nej, ställ nu ett kreativt mittfält på banan. Sätt blåslampa i arslet på forwards och se till att hotellcasanovan håller sig där han ska, nämligen i och omkring straffområdet. Med rätt inställning (vilken jag ställer mig lite frågande till senaste matcherna) och hemmaplan ska vi ha en bra chans att ta oss förbi Everton. Dock anbefalles en hälsosam respekt för Toffes kompetens och slagkraft. De är alltid välorganiserade och starka som ett LAG, även om de mest färgstarka stjärnorna saknas...

Kom igen nu, Arsenal! Nu kör vi!!

Bild för Davidsson och Mannen

71Zeke// Hääärligt!

Dixon// "Stokematchen var en enda lång Caliguansk orgie i gåfotboll och sidledsfetischism." Lika härlig som talande beskrivning, den hade jag velat komma på själv! För jag håller med dig i att vi tappade CM helt och att Arteta tyvär har stått för en synnerligen negativ metamorfos denna säsong. Jag känner inte alls igen killen och undrar var den riktiga Arteta har tagit vägen. För i år har han, med några undantag, varit lite av varken eller. Inte kreativ nog, inte snabb nog, inte defensivt bra nog. Och det är deppigt att se.

Bild för gunsmoke

Bra, härligt att läsa, självklart håller jag med om allt, det som är problemet enligt mitt tyckande, det är att vi saknar dessa Drexlertyper som vi hade chansen att få i jan-fönstret (1iaf), dvs stora starka torpeder som skär in mellan mitt och ytterbackar, och med det skapar större ytor för Giroud att agera på.

Men nu har vi ju också mr Wenger som med sin stubbornhet vägrar att ändra på något som andra har olika åsikter(han är nog den enda managern som ställt upp med de gamla och stillastående mittbackarna Sol Cambell och Silvestre mot Barcelona , om Sir Alex hade idiotförklarat det så skulle Wenger göra om det), enda sättet för honom att plocka bort Arteta, det är om alla unisont skulle börja hylla Arteta och såga Flamini. Under förra sommaren måste någon jävel ha lyckats vaccinera Arteta med bromsolja för han är sig inte lik, precis som du påtalar. Jag bävar bara inför Källströms debut, vilket kan innebära - att om hela England skrattar, så blir han ordinarie.

Vi behöver även se över hela besättningen tycker jag, ska Arteta, Cazorla, Roscisky vara med i truppen eller säljas, eftersom vi ska bygga laget runt Özil (vilket i och för sig känns som rysk roulette) så upplever jag att spelartyperna som har lite av hans spelstil är överflödiga och för orörliga utan boll. Sedan har vi också problemet med brittska spelarna som i mitt tyckande inte framstår som några släktingar till Einstein direkt, av toppklubbarna verkar vi ha dragit nitlotterna där, lite skämtsamt kan man väl uttrycka -synd att IQ-teser inte ingår i läkarundersökningarna.

Som vanligt hoppas jag alltid att jag har fel i min negativa inställning och att Arsenal vinner alla titlar.

 

Bild för Davidsson och Mannen

gunsmoke// Oerhört läsvärt, om än något dystopiskt, inlägg. Jag håller med dig, Wengers envishet har tidigare varit till hans fördel, idag liknar den mer och mer hans, och klubbens, kvarnsten. Det är liksom som om man ibland undrar vilka matcher han ser (och analyserar i efterhand) när vissa saker är uppenbara, men som han vägrar att ändra på. Och Silvestre... kanske SAF:s bästa spelaraffär någonsin?