Medlemmar: 8783 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: Tjoff-Tjoff, -Wembley Here We Come.

Davidsson och Mannen
lör 8 mar 2014 kl 16:47

Efter sju sorger och åtta bedrövelser var det äntligen dags för FA-cupens semifinal och det blev, äntligen, en match som både var bra rent kvalitativt och fick rätt slutresultat. En fantastiskt böljande match med chanser som avlöste chanser och två lag med rejäl offensiv övervikt. Matchen stod, efter Özils 1-0 i 7:e minuten och Lukakus 1-1 i 32:e, och vägde innan AOC, efter ett lysande pass av Özil svepte in i straffområdet och förbi en Barry som till slut tvingades riva ned honom och straffen var ett faktum.

Straffen som blev till pluralform då häradsbetäckare Giroud inte heller här kunde hålla sig på rätt sida linjen, utan var inne och fulade i straffområdet innan straffen var slagen. Arteta visade fantastisk kyla när han fick slå straffen igen och denna gång lyfte upp den i taket ovanför en åt rätt håll kastad Joel. 2-1 följdes sedan av Girouds upprättelse i form av 3-1 i 83:e och 4-1 i 85:e av den libidinöse fransmannen. Ett inte bara väl spelande, utan också väl kämpande, Arsenal stängde sedan matchen vilken tog oss ett steg närmre en trofé i form av en semifinal helgen före påsk. Tjoff-tjoff, inga grejer. Bara bra och gratis fotbollsgodis till alla barnen. Mina spelarbetyg är som följer:

Fabianski: 2,5/5. Hade knappt rört bollen innan Lukaku gjorde 1-1 i 32:e, men räddade sedan Mirallas skott i 35:e, random Evertonspelares mörsare i 73:e och Lukakus distansskott i 89:e. Ungefär det, va? Såg bra ut, utan att briljera.

Sagna: 3,5/5. Började med att i 10:e minuten ge bort bollen till Evertonkontring, men satte igång sig genom att rädda samma kontring från resultat genom en lysande brytning. Var sedan kvick längs med sin offensiva kant och ungefär motsvarande brytsäker i defensiven. Läste spelet bra och blev väl bara överspelad vid ett enda tillfälle.

Mertesacker: 3/5. Tämligen lugn match där allt han gjorde såg enkelt ut. Stod i vägen, styrde och gjorde precis det han brukar göra. Viktig i sitt smått 100 %-iga positionsspel där saker och ting bara hände runt omkring honom, samtidigt som han opåverkad stod kvar och till slut, nästan ständigt, stod i vägen.

Vermaelen: 2/5. Bra med bollen och helt okej i spelet man mot man, men tyvärr även löjligt fladdrig i positionsspelet. Blandade fina brytningar med smått livsfarliga bjudningar och ingav inte alls något vidare förtroende denna eftermiddag. Kämpar och offrar sig, men på tok för yvig för vårt defensiva spel. Lyste helt med sin frånvaro vid Lukakus 1-1-mål där inspelet kom från hans yta.

Gibbs: 3/5. Aktiv längs med den kantlinjen och oerhört involverad i det offensiva, även inne i Evertonboxen. Kämpade på bra i det defensiva, men fick inget stöd av Vermaelen som mest verkade röra till det för Gibbs. Spelade mestadels väldigt smart där han utan yviga gester eller stora medel gjorde sitt jobb förtjänstfullt.

Flamini: 3,5/5. Var smått usel vid Evertons kvitteringsmål där han bara joggade bredvid Barkley istället för att ta bollen, men var bortsett från denna situation mycket bra matchen igenom. Lite väl nasty tackling, då han fick sitt gula kort i 23:e, men annars ständigt på rätt sida av både lag (regelboken), boll och motståndare. Skällde ut Özil även denna match och instruerade (okej, gapade på) sina medspelare matchen igenom.

Arteta: 3,5/5. Tog idag en mer offensiv, en mer box-to-box, roll än brukligt och var också oerhört mycket bättre än han överlag varit i år. Många fina passningar, ett par vackra trianguleringar och totalt iskall när han tvingades slå om straffen, vilken hade kunnat bli början till slutet/raset om han missat. Tappade förvisso bollen ett ganska stort antal gånger, men var lättare att förlåta idag när han bidrog mycket mer till spelet.

Özil: 4/5. Ett mål, ett assist och ungefär 1000 rätt slagna passningar. Började matchen centralt men höll, i andra halvlek, mest till på vänsterkanten, varifrån han tråcklade upp Evertons, fram tills dess, ganska tighta defensiv. Var ena sekunden där och andra sekunden ute till höger för att slå smörpass till en vindsnabb AOC att kuta vidare på. Özil jobbade idag också oerhört fint defensivt, kanske inte i den höga pressen utan mer i jagande hemjobb, vilket var lika roligt som moraliskt stärkande att se. Hann som sagt också att bli utskälld av Flamini, även denna match. Spännande.

AOC: 4/5. Inget mål och heller inget målpass, men ändå planens bäste spelare denna dag. Visade med nästan smärtsam tydlighet hur viktigt fart, det vill säga löpningar även utan boll, är för dagens Arsenal. Jobbade stort i sitt tvåvägsspel där han bjöd på några riktigt fina brytningar, sköt från distans och var i sina ständiga positionsbyten otroligt svår för Everton att få tag i. Tvingade fram straffen och tvingade ständigt Everton att backa. Mycket bra match.

Sanogo: 1,5/5. Det är något smått gulligt över denne gänglige fransman. Wenger hävdar att han vari Frankrike och byggde muskler ett par månader, men man undrar om dessa inte fastnade i tunneln under kanalen. Inte usel eller värdelös, men heller inte godkänd i en match där han förvisso hade två eller  till och med tre fina target-touch-tillfällen, men mestadels såg frånskuren ut.

Cazorla: 4/5. Började till vänster men bytte ofta till högerkanten innan han landade i en mer central utgångsposition i andra halvlek. Låg bakom första målet genom en fin löpning och en ypperlig passning fram till Özil. Följde sedan upp det med att slå fina crossbollar, nätta passningar till helt rätt ytor och dessutom ta ett par uppmuntrande skott. Dock var hans brytningar och omställningsspel det jag gick mest igång på. Han var vid ett flertal tillfällen ganska långt tillbaka för att återerövra bollen och när han tog den så slog han helt rätt passningar med ständigt isärrivande snabbhet.

Wenger: 4/5. Bra startelva, bra byten och bra gameplan (tror jag). Visst hade jag gärna sett Gnabry eller Rosicky från start, men med tanke på resultatet satt i relation till både rotation och lagets visade inställning, kan betyget inte bli annat än mycket bra denna dag. Giroud fick en halvtimmes vila innan han kom in och satte avtryck både två och tre gånger. Rosicky stod för hockeyassist vid 4-1, men även för ett par fina löpningar och Jenkinson fick spela lite klassisk FA-cupfotboll med några frejdiga tjongar.

D&M: 3/5. Jag har, precis som Arsenal, varit nere i en både djup och segdragen formsvacka, där den största dippen var en högst styvmoderlig behandling och uppvaktning i samband med Fru D&M:s födelsedag under veckan som gick. Detta fick såklart de konsekvenser det förtjänade och jag skall strax kasta mig in i duschen för att ta emot svärmor som skall passa barnen då Fru D&M skall bjudas ut på relationsreparerande restaurangbesök. Plus i kanten för föredömlig småbarnsförälderlösning där frun bjuds ut på restaurang samtidigt som man själv slipper plågas av den annars obligatoriska schlagerfinalstittandet. Lovande uppryckning, det måste tillstås.

Överlag så är jag väldigt glad, men framför allt lättad. Senast vi mötte Everton hemma blev det början till en vecka från h-vettet vilken kröntes med förnedringen borta i den oljeindränkta delen av Manchester. Nu kan vi ta med oss denna match in i en soft veckomatch innan helgens North London Derby kickar in. Förlust idag och veckan hade känts vidrig. Nu är vi åter på banan och borde få en viktig moralisk boost att ta med till Three Point Lane. Tack för idag, slut för idag!

Kommentarer

Bild för Davidsson och Mannen

Ahhh, i den djupa formsvacka jag är i, har jag såklart skrivit fel i textens inledning. Det skall ju såklart vara kvartsfinal och inte semifinal! Dum-dum-D&M! För den felskrivningen ger jag D&M -/5 i betyg. Silvestreklass.

Bild för André Johansson

Oj som vi klagat på Arteta, men oj så bra han va idag. Va det kanske för han spelade mot Everton mån tro ? 

The biggest of games,the biggest of names. Its Henry

Bild för Guris

Han är värdelös, men i såna här matcher funkar det när han får tid på sig att slå sina jävla sidledspassar till förbannelse. :)

Bild för gunsmoke

Kan Flamini och Arteta dela upp positionerna som idag då kan vi hota Bayern, man of the match var Flamini, sedan kan man inte sluta upp att beundra Giroud, kolla på hans rörelser innan 3-1 målet, med några snabba steg och kroppsfinter skapar han sin egen öppna yta, det är världsklass.

Jag satt på Emirates i december och såg oss mot Everton, det var en poäng som jag kände mig glad över, men under hela matchen så ropades det movement, movement, idag fanns movement där. 

Efter den matchen blev jag blev även glad för den enträgne volontären nere i kurvan innan T-banestationen, som gjorde reklam för att skänka pengar till Londons hemlösa och soppköken som Arsenal sponsrar, han poängterade att vi behövde inte vara rädda för att sponsra Chelseafansen, varvid han fick frågan - do we feed the spursfans, svaret kom snabbt, yes we gona feed the spursfans, we gona feed them to the lions.

Nästa vecka ska vi käka upp dom.

Avslutningsvis känns det skönt att vara lite positiv, har nästan funderat på att sadla om till fotograf, för dom handhar ju en hel del negativ.

 

Bild för Fredrik Norman

Cazorla passning som startar 4-1 målet var så vacker att jag nästan började grina.

Rocky med två hockeyass.

Chambo kommer bli hur bra som helst. 

Cazorlas kroppsfint till 1-0.

Finns sjukt många fina ögonblick i den här matchen. 

Özil onetouch mål. 

Till och med Arteta var grym idag. Gjorde han någon passning i sidled? Han var ständigt påväg framåt i banan. Han tog skott. Lite som Arteta var för två år sedan. 

Bra betyg bra skrivet. Jag är lyrisk. Nu hoppas vi att vi får Sunderland eller något annat av skräplagen och att city får pisk av Wigan.

Bild för Torbjörn Nylin

Helt underbart med lite posivtivt. Tänker främst på Arteta,Cazorla & Özil. AOC visar åter igen att det är han vi måste satsa på i Walcotts frånvaro. Tycker kanske PM borde få lite högre betyg, att göra det man förväntas göra är även på fotbollsplanen en underskattad bedrift. - Eller... Hoppas reparationen gick okej :)

 

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Davidsson och Mannen

Gunnerlover// Ja, han var bra. Och han fungerade mkt bättre som CM (med Flamini bakom sig)än som DM eller som dubbelpivot med Flamini bredvid sig. Bra match av honom. Och oerhörd mental styrka vid straffarna. Sedan håller jag med dig om Flamini, men han fick i min bok ett rejält minus för passiviteten vid deras mål. Girouds inhopp också positivt.

gunsmoke// Till AOC:s löpningar, Özils utnyttjande av dem och Cazorlas passningsspel, var Flaminis DM:spel det stora utropstecknet. Och det gjorde Arteta gott. Härliga anekdoter av dig där!

Hemulen13// Jag håller med dig i, i princip, allt du skriver. Jag är inte lika toksåld på Artetas passningsspel, vilket jag faktiskt tycker var lite sidled ibland och borde kunna bli bättre. Men resten håller jag med dig om! Och tack skall du ha. Go Latics!

Torbjörn Nylin// Ja det känns verkligen som att det var längesedan man fick gå runt och vara arsenalnöjd. Positiv, väldigt längesedan! Håller helt med dig om AOC vilken borde vara startspelare vecka efter vecka med sin fart och explosivitet. Och BFG ja... jag är med dig där. Det bara saknades anteckningar i mitt block på honom, och då blev jag lite osäker, men det var inte han igår!

Och reparationenen ja. Den gick f-n riktigt bra. Ostron och råbiff fick hon i sig innan vi gick vidare på något, i vår ålder, så ovanligt som barrunda! Môcke bra!

Bild för Fredde

Håller inte helt med om Sanogo, inte helt godkänd, man måste vara mer delaktig i spelet för det. Men hans löpningar öppnar upp för övriga spelare och i slutet får Giroud komma in mot tröttkörda backar. På 1-0 målet så har faktiskt Sanogo löpt upp en yta som Özil förvaltar på bästa sätt. Håller med om betyget men tycker endå att att hans rörelse är ett litet plus i kanten som lovar mycket för framtiden!

Come on Wigan!

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Jag håller helt med om att Giroud hade en enormt mycket enklare uppgift, när han kom in mot trötta Evertons, än Sanogo. Men ärligt, Freddee... Sanogo var inte mkt att hänga i djupledsgranen i går. Jag tycker han jobbade bra mot Bayern (och var det också mot foolsen?) då han pressade och just löpte som du var inne på. Men igår?

Bild för Guris

Sagna ska ha minus 17,3 för sin slöa hemjogg vid 1-1.

Bild för Fredde

Inte att han löpte och pressade som en tok utan för hans offensiva spel utan boll faktiskt öppnade upp ytor på ett sätt som man bör kunna kräva av en anfallare men man sällan ser våra anfallare (Giroud) göra det. För han gör endå en hel del löpningar för att öppna upp åt andra offensivt. Inte för att nödvändigtvis få bollen utan för att öppna upp en annan yta.

1-0 var i mina ögon ganska exemplariskt där han tar med sig en mittback ut och den andra mittbacken tvingas välja mellan en bollförande Cazorla och Özils löpning.

Men tycker som sagt att det här är det minsta man ska kunna kräva av en anfallare men tycker endå det är intressant att se skillnaderna när Sanogo gör det på en inte alltför hög nivå och när Giroud inte alls gör det. Özil, Cazorla och The Ox drog enorma nyttor av den rörelse som Sanogo faktiskt bidrog med.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Guris// Det kan så vara, men då skall Vermaelen ha det dubbla för att han både lät bli att ta sin yta och ens försöka stå ivägen för bollen vid samma tillfälle. (Och jag sänkte Flaminis 4:a till en 3,5 just för dennes lite slöa insats i samband med målet). Men visst, där var Sagna inte.

Freddee// Okej, jag förstår vad du menar. Och jag får erkänna att jag varken i stund eller nu, så här ett par dagar senare, minns Sanogos löpning vid 1-0, men isärdraget var ju Evertons försvar, så det är inte omöjligt att du har rätt! (Och Sanogos betyg få ett litet plus). Sedan är ju varken Sanogo eller Giroud de mest löpande forwardsen i världen, framför allt inte i djupet. Där skulle vi behöva en Suarez- eller till och med Rooney-typ. Draxler? Jaja, vi kan väl enas om att Sanogo har en bit kvar? En lyckad utlåning i 15-20-lag i ligan?