Medlemmar: 8839 st.
Visa menyn

Varför dröjer Wengers förlängning?

Davidsson och Mannen
mån 10 mar 2014 kl 11:38

Fakta

Måndag är inte bara dagen efter söndag. Den är även dagen efter de engelska tidningarnas söndagsbilagor och dessas ymniga spekulerande, intrigerande och fastslagningar av rena falsarier. Jag tar rygg på detta, garanterar att inga trovärdiga svar kommer givas men däremot lite allmänt löst hållet spekulerande. Och ämnet för dagen är, som du förstår, Wengers kontrakt. Eller snarare bristen på offentliggörande av ett påkritat dyligt.

Arsène Wengers kontrakt med Arsenal går ut när kommande sommar tar vid och rykten om dess förlängning har florerat ett ganska bra tag nu. Det nya kontraktet har ryktats innehålla en höjning av en redan synnerligen välansedd lön och längden på kontraktet sägs vara tre ytterligare år. Snacket om förlängningen har varit igång ett bra tag men offentliggörandet lyser med sin frånvaro. I denna frånvaro hopas frågorna och i när dessa står obesvarade frodas spekulationerna.

Många har hävdat att Wenger och klubben väntar in lagets resultat för att offentliggöra en redan överenskommen förlängning vid den mest optimala tidpunkten. Andra hävdar att Wenger till och med väntar med att signera ett nytt kontrakt och väntar in lagets resultat innan han gör valet att stanna kvar eller att lämna klubben. Under gårdagen fick dessa spekulationer en ytterligare dimension. För en söndag i England hade inte varit en söndag i England om inte tidningarnas söndagsutgåvor dansat på bordet i form av fortsatt spekulerande där det ena antagandet är vildare än det andra.

Gårdagens instick i debatten var väl lika trovärdigt som söndagspublikationer brukar vara men väcker ändå frågan. För konklusionen var att Wenger står och väger över kontraktsförlängning och orsaken är att styrelsen avser att inskränka hans totala makt över klubbens transfer. Orsaken till denna inskränkning skulle vara att styrelsen anser Wenger vara aningen räddhågsen och ovillig att spendera pengar klubben och göra fler stora inköp som skulle kunna göra laget bättre.

Kan det vara så att klubbens styrelse har svårt att bestämma sig? Bild från Flickr.com: ”Newcastle Libraries”

Med kännedom om söndagsblaskornas blaskande och med skopor av salt i beredskap så väcker spekulationerna ytterligare spekulationer vilka samtliga bottnar i frågan: Varför har klubben ännu inte offentliggjort en förlängning? Varför har surret om det nya, färdiga och påskrivna kontraktet tystnat alltmer ju mer tiden går och Arsenal tappat placeringar i tabellen?

Jag har inget som helst svar. Men jag har oerhört svårt att tänka mig att styrelsen (läs: majoritetsägaren) har börjat tappa det totala förtroendet, som de då tordes ha haft fram till nu, för Wenger och nu vill inskränka hans makt över de spelartransfers som han under hela sin tid sägs ha haft total kontroll över. En sida av mig skulle kunna tycka att det var begripligt om styrelsen ville lägga sig i mer, men tror varken klubbens styrelse har kompetens nog eller Arsenal vara en klubb där den typen av kakburksnorpande skulle kunna vara aktuellt.

Men vad är då orsaken till att beskedet dröjer? Kan det vara så att Wenger tvekar? Kan det vara så att han faktiskt vill se om vi tar en trofé eller om vi tar en säker plats i nästa säsongs Champions League (egentligen: tar tredjeplatsen i ligan) innan han binder upp sig för fler år i klubbens tjänst? För inte kan det vara klubben/styrelsen/ägaren som tvekar?

Kommentarer

Bild för zimzon

Jag har reagerat på att bland annat Gazidis vid tillfällen gått ut och sagt att det är så gott som klart och det ena med det andra. Wenger däremot, han har väl mest sagt att det inte är någon brådska med det? Jag känner att det är Wenger som tvivlar en aning på om han verkligen ska skriva nytt, om det beror på det som nämns i din text har jag såklart ingen aning om. Men nånstans tror jag inte att han är helt nöjd.

Å andra sidan så har Wenger inte varit så nära som han är nu. Han är ju 1-2 pusselbitar från att på absolut störst allvar konkurrera med City och Chelsea om ligan. Jag tror inte att han vill sluta vid det här laget. Han vill göra klart det här "projektet" och om de inte då räcker till en ligavinst, eller CL för den delen, så abdikerar han möjligen.

Många frågor, få svar.

Twitter: @zimzon80

Bild för Davidsson och Mannen

zimzon// Ibland undrar man ju om de två snubbarna över huvud taget snackar i fikarummet. Det känns ju mer regel än undantag att de säger diametralt olika saker i precis alla frågor. Allt från pengar på banken/att spendera till detta med Wengers kontrakt. Den ena handen har uppebarligen ingen aning av vad den andre gör, typ.

Sedan delar jag din bild i att det är i Wenger som tvivlet bor, jag tror styrelse, Gazidis och ägare är toknöjda så länge CL-spel uppnås. Däremot är jag inte säker på vad som rör sig i Wengers huvud. För om jag förstått det rätt, så har han alla möjligheter att göra de transfer han önskar och har så haft i de två senaste fönstrena. Han har varit 1-2 pusselbitar ifrån under två fönster nu (med viss reservation för att Flamini och Özil är pusselbit nr 3 och 4). Frågan är då hur hans projekt egentligen ser ut. Vinna eller vinna på sitt eget sätt?

Bild för Martin Palmér

Kan ju vara så enkelt att det inte finns någon anledning för varken klubb eller manager att fokusera på detta just nu. Arsenal vill ha honom kvar och han vill stanna sen löser man det praktiska efter säsongen. Ibland är det bara så enkelt

Bild för zimzon

Visst kan det absolut vara så, det ÄR säkert så. Men jag tycker man hör ett tvivel i Wengers röst som man inte har gjort förut. Det känns inte alls självklart att han kritar på.

Och D&M, jag är rätt övertygad om att han vill göra det på sitt sätt. Om vi tar Özil till exempel, självklart så ser Wenger Özil som en stor spelare, men jag tror nog att det tog emot en aning. Det var några andra faktorer som tryckte på, styrelse och fans?

Twitter: @zimzon80

Bild för Davidsson och Mannen

Martin Palmér och Zimzon// Ja, Martin, ibland är en god cigarr bara en god cigarr, jag är med dig där. Men som vår gode Zimzon är inne på så behöver man inte vara konspiratoriskt lagd för att skönja en viss missklang mellan vad Wenger säger och vad Gazidis säger. Sedan tror jag också att det är som ni båda är inne på; Wenger skriver på för X antal år till och att kontraktet ligger färdigt och bara väntar på påskrift, alternativt redan är signerat men inte offentliggjorts.

Sedan kommer vi till detta med att Wenger vill vinna på sitt sätt. Och det är väl här som vägarna delas upp i två. Jag älskar Arsenal. Jag älskar förvisso det Wenger gjort för klubben, men hans sätt är inte viktigare, för mig, än klubbens prestationer. Jag vill att Arsenal skall vinna, det är och kommer alltid vara prio ett för mig. Om det sedan sker med eller utan Wenger, det är inte avgörande. Ingen är större än klubben.