Medlemmar: 8876 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: Nära men ändå så långt borta

Davidsson och Mannen
ons 12 mar 2014 kl 09:43

Igår, tisdagen den 11:e mars spelade Arsenal sin sista Champions Leaguematch för den här gången. Vi avlade det sista besöket i den finaste av fotbollssalonger. Där bubblorna är som mest bubbliga, där kristallen är som mest kristalliserad strålkastarljuset lyser som allra starkast. På dem som briljerar och på dem som krackelerar. Nu vill jag inte påstå att vi krackelerade, vi höll snarare ihop laget bättre än vi brukar göra, men skadan var ju i och med 2-0-förlusten hemma redan skedd.

Förlusten var redan grundlagd och ingen, bortsett från Wenger, trodde väl att denna match skulle gå att vända. Vi hade en, i mina tycken, bra gameplan, med tät defensiv under första halvlek för att sedan försöka pressa högre, återfå boll snabbare och försöka skapa mer offensivt i den andra. Vi lyckades med det ena, men inte riktigt med det andra. Jag tycker att vi överlag gjorde en bra match mot ett bra motstånd. Ett motstånd som självklart hade sitt tvåmålsöverläge att gå på och således inte behövde förta sig nämnvärt, men ändå ett motstånd så kompakt hoppressat av höggradig fotbollskompetens att det nästan gjorde ont när man försökte se vilka sprickor som skulle kunna uppstå.

Inga sprickor uppstod i den tyska muren, vi var förvisso täta defensivt men lyckades inte skapa så värst mycket framåt. Vi lyckades aldrig riktigt hota dem och de blev således aldrig hotade eller skakade, på det sätt de stundtals blev under förra årets motsvarighet. Vi är nu utslagna ur Champions League, 1-1 borta mot Bayern är både smickrande och kosmetika på en och samma gång. Nu får vi sikta in oss på FA-cup och ligaavslutning och vi kommer, tyvärr, få göra det utan storvärvningen Mesut Özil som nu även han har sällat sig till skaran av skadade spelare. Det talas om tre till fyra veckor vilket på arsenalska troligtvis betyder sex till åtta. Så kan det vara. Det kostar att föra flerfrontskrig med en lövtunn trupp, nu får vi se hur högt priset blir. Mina betyg är som följer:

Fabianski: 3,5/5. Ännu en förtroendeingivande insats av den evige hackkycklingen som nu växt till sig och inte längre ser ut som en nedtryckt misfit på en allt för stor skolgård. Väl skyddad av sin backlinje gjorde han det han skulle, men bjöd även på en dubbeldelikatess i form av straffräddningen när Robben förpestat sporten fotboll ännu en gång. Rättvisa skipades och rättvisa även till denne polack som nu kommer söka sig andra jaktmarker där han, med största sannolikhet, kommer att få spela större roll än han fått, och förmått sig till att, göra i Arsenal.

Sagna: 2,5/5. Hade ännu en tuff afton mot Bayerns vänsterkant som var allt annat än lätthanterlig. Löpte ofta bra defensivt, gjorde ett antal brytningar, men fick aldrig riktigt ordning på sin arbetsplats. Rejält bortfintad vid 1-0-målet, men annars bra i det defensiva. Var helt osynligt offensivt i första halvlek, men bättre i andra.

Mertesacker: 3,5/5. Började matchen med en närmast grotesk bicykleta när han, i 11:e, minuten räddade oss från Bayernakontring. Och på den vägen var det, eller snarare inte. Inga lull-lull utan resolut, välplacerat och välavvägt matchen igenom. Var förvisso lite väl het att täcka upp bakom en bortfintad Sagna vilket skapade central yta vid 1-0-målet, man var i övrigt stabil och säker matchen igenom. Inför matchen gick det rykten om att han skulle vara kapten för dagen. Detta visade sig sedan vara felaktigt, men vad rätt det hade varit om så var fallet.

Koscielny: 3/5. Lite mer fladdrig än the BFG, men å andra sidan väldigt följsam. Tog sig ann Fotbollsmördare Robben gång efter annan och gjorde det väldigt bra. Resolut och handlingskraftig utan att falla utanför ramen. Situationen som gav Bayern straff tänker jag inte ens kommentera, för den hade absolut ingenting med Koscielny att göra.

Vermaelen: 1,5/5. Blandade fina uppstötar, brytningar och bortscreeningar med rena vilsegångar. Fick bra stöd av Podolski men försatte både honom och sina övriga medspelare i högst osköna ensamheter med sitt tämligen impulsiva rörelsesätt. Kämpade, slet och försökte, och detta skall han ha kredd för, men nja… inte godkänd i går heller.

Arteta: 2,5/5. Återigen en match där Artetas brist på fart blev tydlig. Han räcker helt enkelt inte till längre och blev frånsprungen gång efter annan. Han kompenserade dock detta oerhört bra igår och stod rätt, bröt högt vid ett antal tillfällen och gjorde en bra defensiv match. För han lyckades tillsammans med de övriga på det centrala mittfältet låsa fast och hålla stången mycket av Bayerns kreativitet och hjälpte i och med det både mittbacksparet och ytterbackarna. Borde kunnat göra mer i spelet med bollen och hade ett flertal tillfällen, främst i andra halvlek, där medspelare hade slagit om, var uppe i fart och hade kontring på gång, men där Arteta lät bli att slå den öppnande passningen för att istället vända och slå i sidled. Och sådant resursslöseri har man inte råd med på denna nivå.

Oxlade-Chamberlain:3,5/5. Jobbade kopiöst i press-spelet både högt upp och lägre ned i banan. Täckte ytor, stressade och stängde av spelvägar för Bayern. Till detta var han, främst i första halvlek, smått outstanding i spelet med bollen, när han tog tag i den, växlade upp på nolltid och plötsligt blev ett offensivt hot från ingenstans. Allt mer Ramsey-isk för var dag som går med sina nästan furiösa löpningar och en ständigt hot vilket Bayern tvingade ned i form av frisparksresulterande oschystheter, gång efter annan. 

Cazorla: 2,5/5. Även han jobbade stort på sin centrala mittfältsposition och han sprang enormt för att stävja Bayerns anfallsuppstarter, främst i första halvlek. Lika ofta i eget straffområde som Arteta och AOC och ofta väldigt vältimad i sina brytningar. Hade ett par fina crossbollar, bland annat omställningen till AOC i 8:e, då AOC tvingade Dante till ett smått orange gult kort, men det var främst i andra halvlek som Cazorla började fördela bollarna som han skulle. Ett par fina tvåfotare och ytterligare några bra spelvändningar, men kom ändå inte riktigt upp till önskad nivå i slutproduktionen.

Özil: 1/5. Enorm waste of talent att förvisa Özil till högerkanten och väl där lyckades han, under sina 45 spelminuter, förvisso stödja Sagna lite rätt okej, förvisso ha en fin löpning utmed kanten i 6:e minuten, men på det stora hela mest ge Bayern inkast. Blev rejält lurad av Alaba och joggade lite löst innan en eventuell förklaring kom i form av ett hamstringrelaterat byte i halvlek. Nu blir han, som sagt, borta en tid och tyvärr är det just den tiden som är som mest avgörande för hur vår ligasäsong skall komma att summeras. Inte hans fel att han skadas, men inte mindre deppigt för det.

Rosicky: 2,5/5. Kom in istället för Özil och startade andra halvlek väldigt piggt. Tog de löpningar som Özil inte kunnat göra och blev därför det, i varje fall bitvisa, djupledshot vi behövde. Kämpade, löpte och glidtacklade. Men körde, precis som nästan alla andra, fast i den bayerska försvarsmuren.

Giroud: 1,5/5. Hade en bra nick på hörna i 32:e minuten, vilken räddades av Neuer, en fin targetnedtagning och vidaredistribuerande till Özil I 42:e, men var i övrigt helt osynlig under första halvlek. Lite mer delaktig i andra och länkade ihop ett antal gånger, men kom aldrig riktigt igång som offensivt hot. Helt chanslös mot Bayerns rörliga mittbackar.

Podolski: 3/5. Presenterade sig genom att, sådär oerhört frigörande, bete sig som ett svin vid Bayernhörna i 4:e minuten. Var matchen igenom sådär härligt stingslig och grinig och sådär tyskt jag-gör-väll-vad-jag-vill matchen igenom. Bra defensivt understöd matchen igenom och ett underbart, och så Podolskigt, 1-1-mål där han bara knuffade bort en töntigt frisparkssökande Lahm för att därefter bara trycka upp bollen i nättaket. Och sedan målgesten… iskall blick och bara pekandes upp mot bortafansens sektion, långt borta under taket. Underbart. Kärlek.

Arjen Robben: 0/5. En fantastisk fotbollsspelare som kan göra nästan vad som helst med bollen. Topp två i världen på sin position och topp tio allt som allt. Men vad f-n håller karln på med? Han förpestade spelet fotboll på Emirates och han fortsatte göra det igår. Det är fullståndigt vidrigt att se hans inte bara patetiskt övertydliga utan i system satta fuskförsök. Det är få spelare jag avskyr, men Robben har nu, en gång för alla, blivit en av dessa. Fantastisk och fantastiskt vidrig. Värd alla avsky han kan få.

Wenger: ?/5. Allt hänger som du vet ihop. En härligt förskjuten laguppställning med en ny central trio. Detta gjorde oss tightare men fick som konsekvens att Özil offrades för att sedan, oerhört symboliskt, bli ännu ett offer för hur Wenger väljer att jobba med Arsenals trupper. Spelarna går alltid sönder. Ingen klubb i ligan kommer ens i närheten av Arsenals skadesituation, inte på flera år. Och vem är, återigen, ansvarig för detta?

Nu åkte vi ur CL i åttondelsfinalen ännu en gång, efter att ännu en gång schabblat bort förstaplatsen i gruppspelet och kommer nästa gång, om vi nu når CL-spel till hösten, högst troligt ha ramlat ur den högsta seedningsgruppen och kommer således få svårare lottning i gruppspelet. Wenger säger att vi har vänt skutan, satt ny kurs och är på rätt väg igen. Jag vet inte riktigt, jag…

Så nu är besöket i fotbollens finrum till ända för denna gång och vi är tillbaka i vardagsrummet där vi hör hemma. Özil är nu lagd till den redan digra skadelistan och vi skall nu möta spurs, chelsky, Swansea och shitty innan månaden mars är till ända. Skall vi ha någon chans att spela europeisk finfotboll även säsongen 14-15, bör vi nog göra allt som står i vår makt för att vara Arsenal mot Everton mer än Arsenal uppe i Stoke. Och detta med en fortsatt lövtunn trupp. Nu bryter vi ihop. Sedan går vi vidare. I nästa blogginlägg skall vi prata tottenham och det är ju alltid lika uppmuntrande. Tack för idag och välkommen åter då.

Kommentarer

Bild för Lennart Sandström

5 mittfältare på skadelistan.Finns ingen gräns för vårt skadeelände känns det som. Men inte så konstigt då vi leasar redan skadade spelare numera! Viktigast dock, vad är väl CL jämfört med FA-cupen? 

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för André Johansson

Att åka ur va ju faktiskt bra för oss om man ser hur läget är kommande tid, dock tycker jag det är tråkigt att vi för fjärde ? året i rad spelar ur oss i första matchen. Bayerns överlägsenhet blir ju eftersom vi bara vill ligga lågt och inte har någon att slå upp bollen till sen då giroud är på tok för ensam. Det är ju enkelt att bli dominerande i sådana matcher.

På senare tid tycker jag även att giroud fått oförskämt mycket kritik, man kritiserar honom för sådant han egentligen inte ska göra. Han är en straffområdes spelare, bara se hur hans mål går till. Han funkar ju utmärkt när vi äger kanterna och kommer med bollar inte mot straffområdet.

Igår var han ju nere som DM och hämtade boll och försökte vända upp. Klart som tusan att han får kritik då när han verkligen inte har några kvaliteer för det. Sen om det är hans eget fel eller wengers är en annan 5a 

The biggest of games,the biggest of names. Its Henry

Bild för Ola Svärd

Ja rubriken stämmer verkligen, vi är egentligen chanslösa och det ordentligt. Först när vi får ett ok resultat hemma dvs seger kan vi jämföra och se. Skönt ändå det stannade vid kryss.

Vet att du gillar Podolski men att i princip ge samma betyg som AOC känns grymt...mot AOC. Hästlängder bättre. Podolski tycker jag visade nåt sista 20 kanske när han slapp jobba hem. Arteta däremot gör en riktigt bra match igen men det är iofs mer väntat när spelet blir på egen halva. Hoppas nu Ramsey är tillbaka - överskottet av mittfältare i trupplistan visar något helt annat i verkligheten. Vem lastas.. ja du..läkarteamet förstås och kanske AW fast när det gäller Özil har han ju vilats på sista tiden. Ramseys skada han slog upp första träningen får läkarna ta på sig. Jacks skada är han delvis själv skyldig till då han inte klev av frivilligt (jag vet inte om den förvärrades av fortsatt spel men knappast förbättrades). Dåligt av Jack mot arbetsgivaren kan man nog säga. Så är det med det...

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Davidsson och Mannen

carlshöjd// Turneringar du inte kan vinna (eller klara ett viktigt kval från -ex komma trea eller fyra i ligan för att få in CL-cash nästa säsong) är tämligen ointressanta. Vi kunder inte vinna CL detta år och CL är för oss mer av en inkomstkälla än en tävling. Precis som du är inne på har vi möjlighet att ta FA-cuppen och det måste, tillsammans med att komma före foolsen och spurs, vara denna säsongs nuvarande målsätting.

Våra skador är en produkt av hur Wenger väljer att träna/förbereda spelarna, rotera i truppen och hur han väljer att sätta samman den genom att lyfta upp unga spelare, värva eller låta bli att värva redo spelare. Vi har i nuläget lika många spelare på skadelistan som shitty, foolsen och chelsky tillsammans. Frågor på det?

Gunnerlover// Jag tycker också att det var lika logiskt som bra, en blessing in disguise (stavning?) att vi inte längre har tre fronter, utan bara två, att slåss på. Och denna års utvandring grundlades när vi krökte rygg nere i Neapel.

Sedan är det ju det här med Giroud. Vi har en tendens att fiska efter syndabockar och nu här Giroud, tillsammans med ett par andra, farligt nära att bli en sådan, eller som du är inne på få för mycket kritik. Jag tycker en forward som inte gör mål skall ha kritik. Men det skall också en manager som inte köper in vad vi behöver och inte formar laget för att optimera systemet efter det vi har tillgängligt, ha. Eller som kör slut på spelare så att de antingen skadar sig eller tappar totalt i form. För mig är Giroud en bra och högst användbar spelare. Men att starta, i princip, varenda match för ett topp 3-lag i världens mest krävande liga? Nja...

T.A// Visst var vi oändligt långt ifrån och visst var AOC bättre än Podolski, men tycker du verkligen att jag var så grym mot AOC när Podolski fick 0.5 sämre? Nu tycker jag att du är grym mot mig. :-) För jag tycker att Podolski, precis som Arteta och AOC, jobbade oerhört matchen igenom för att hålla koll framför, och hjälpa, backlinjen. Och det gjorde han bra. Sedan får han lite extra för målet och framför allt för målgesten. Iskall och stekhet på en och samma gång!

Och alla dessa skador. Som jag skrev ovan är det ju, hur jobbigt det än kan vara, så att Wenger är den som utformar truppen och hanteringen av den. Hur stor koll ahn har på läkarna eller de övriga i fysteamet vet jag inte. Men den stora svårigheten är ju att vi ständigt sliter på våra viktigaste spelare vilka till slut skadar sig. Att det, som i Özils fall, blev just efter en viloperiod tror jag egentligen inte är så otroligt ovanligt. Har ingen statistik, men jag har för mig att den typen av händelser avhandlats förr bland oss Arsenalister. Sedan det där med Wilshere... ja där blir man bara arg. Agger förbättrade ju foolsen läge avsevärt. Träningslandskamper under pågående säsong borde totalförbjudas. Grrr...

Bild för Micke

Håller med i mycket, dock tycker jag Ox är värd ett högre betyg och att du var lite snäll i betygsättning på Robben! 

Bild för jeppelarry

Grym text som vanligt men jag tycker ändå att Verm var OK varken mer eller mindre. (satt iallfall inte och svor åt honom)

Wenger får även minus för fiaskot med att få med ryo... hahah! oehört klantigt 

 

 Hotta han i nellorna! Helvetes kukatröska!

Bild för Dixon

Så var det över för den här gången då. Manegen krattades ju som bekant INTE när vi i vanlig ordning slarvar bort gruppsegern inför slutspelet. En Szczesny kvar på planen och en Özilstraff i nät på Emirates hade kanske gett en annan utgång i dubbelmötet, men Bayern ÄR ett av världens just nu bästa lag och det är ingen skam att förlora med sammanlagt 3-1 över två matcher. Surt dock att vi numera ALDRIG räcker till utan får det automatiska respasset i åttondelen varenda gång... Lite tröst dock att det avlastar en redan sliten och skadedrabbad tunn trupp. FA-Cup-semi mot Wigan känns trots allt bättre än en semi mot Chelskij eller Shitty, MEN, Wigan finalvann mot Shitty och slog dem på Etihad, där vi torskade med 6-3... Varningsflagg hissas härmed! Ingen underskattning nu för tusan!!

Har sagt det förut och säger det igen, vi BEHÖVER Podolskis grinighet och småelaka spel när vi möter fysiska lag. Trots detta får han otroligt lite speltid. Tycker att spelare som Wilshere och Cazorla plockas bort när vi möter större och starkare motståndare.

Özil blandar och ger. Funderar ibland på om det ligger mera bakom prestationerna än det rent fotbollsmässiga..? Han signalerar då och då en viss tveksamhet, eller låt oss kalla det lätt resignation på planen i stället för att låta ögonen glöda och knyta näven?

Arjen Robben måste ju vara en oäkta, adopterad son till Ashley Youngs föräldrar?! Den mångårigt slipade och förfinade falltekniken hade gjort Buster Keaton och Laurel & Hardy gröna av avund... 

Bild för mr350sl

håller helt med om robben, ett riktigt hatobjekt. Tycker väl att rebery är värt att nämna i samma ämne. söker lite mycket. (jag kan vara färgad)

Bild för Davidsson och Mannen

Micke// Hehe, du tycker det, va! Tja... Jag respekterar din åsikt till fullo, men är nog ändå rätt nöjd med mina betyg gällande dessa spelare. Men visst, jag var lite snäll mot Robben.´

jeppelarry// Tackar så mycket för de berömmande orden! Och Vermealen ja... Jag har läst mig till att ganska många delar din åsikt, att han var helt okej. Men då vill jag vända lite och ställa frågan om vi verkligen har samma kravbild på Vermaelen som vi har på de andra backarna? På exempelvis Monreal och Jenkinson vilka båda fått sig sina kängor denna säsong. Har vi verkligen det? Jag tycker vi är oerhört mycket mer förlåtande gentemot Vermaelens bedrövliga positionsspel, helt obefintliga inläggsspel och hur han sätter medspelare i oskönt klister, med sina småtokiga rusningar och stötbrytningsförsök. Men va f-n, där kan vi ju tycka olika. :-) Och Ryogate, herregud. En toppklubb 2014, obegripligt.

Dixon// Jag läser det du skriver och kan inte annat än säga att jag håller med om precis allt. Det är liksom där Arsenal står. Vi står där vi ställt oss. Ingen annan än oss själva, från spelare upp till den/de som bestämmer i klubben. Vem eller vilka det nu är.

mr350sl//Visst är Ribery värd att nämna i detta och andra högst osköna sammahang (brrr), och det säger ju en hel del när han glöms bort i relation till Robbens vidrighet. Oerhört oskön!

Bild för Fredde

Irriterade mig som fan på att Bayern tog varje chans dom hade att lägga sig, kände dom någon kontakt så la dom sig (Schweinsteiger undantag). Robben behöver man inte gå in på, Martinez filmar bort friläge för oss och verkar sakna en ryggrad så fort det vankas närkamp, Ribery likaså, Mandzukic var en hård kille förra året osv... Det som är mest irriterande är att dom inte ska behöva hålla på så, dom är så pass överlägsna. Lahm bestraffas dock för att han väljer det enkla alternativet att falla ihop efter en handpåläggning från Podolski.

Sorgligt att Guardiola kan få den effekten på ett så pass fint lag. Kan ta att vi förlorar men blir förbannad över deras uppträdande och filmande.

Håller dock med om Vermaelen, hans impulshjärna tar över alldeles för mycket. ALLA 50/50 (20/80 bollar också!) bollar ruschar han iväg som ett barn efter hemglassbilen. Podolski håller egentligen inte måttet och om Schalke 04 är intresserade så släng in han och £20m för Draxler. Hans defensiva jobb är alltid bra men man har inte en ytter/nr 10 för att dom ska jobba bra deffensivt. 

You win some, you draw some