Medlemmar: 7167 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: Norra London fortfarande rött? Check!

Davidsson och Mannen
sön 16 mar 2014 kl 20:45

Sådan här matcher är lika roliga för den neutrale åskådaren som de är plågsamma för en lätt dystopisk Arsenalist som Yours Truly. Ni vet de där öppna matcherna som ena sidan av mig njuter av, rent underhållningsmässigt, men där den andre, den dominante, lider sig igenom i plågsamma invärtes krämpor. Svårast är det när vi står och slår bort bollen, när vi är under press och där det nya, det Wengerskt moderna Arsenal, tvingas uppföra sig som det gamla, det Grahamskt solida, Arsenal.

Sådana matcher, som den idag, när man inte vågar lita på att vi faktiskt är det vi var idag. När vi gör ett tidigt, och rakt igenom underbart, mål för att sedan täppa till, spela gris och hålla tätt i mer än 90 minuter. När vi är vad vi en gång var, one-nil Arsenal. Då vågar jag nästan inte hoppas, jag lider rakt igenom, kan sitta paniskt kissnödig i en kvart men inte våga lämna matchen av rädsla för att någonting skall hända just då. Men ingenting hände. Mer än att vi faktiskt höll emot, vid stod pall och vi red ut stormen. Trots en målvakt som var märkbart flaxig, trots det där bollinnehavsunderläget och trots att vi aldrig lyckades låsa fast bollen på deras planhalva. Och trots att man ständigt satt och tänkte ”nu händer det, nu kvitterar de”.

Men de gjorde inte det, de kvitterade aldrig och vi imploderade aldrig. 1-0-vinsten må vara hur oförtjänt eller orättvis som helst, ur ett neutralt öga, men så f-bannat rättvis i mina. Helt rätt, från början till slut. Underbart i all sin primitivitet, förlösande i all sin krämpa och helt rätt i all sin eventuella orättvisa. Mina spelarbetyg är, tro det eller ej, som följer:

Szczesny: 2,5/5. Stod arbetslös under långa stunder första halvtimmen och började andra halvlek med att först tappa bollen mot en framstormande gb för att sedan göra en rent almuniask jättemiss när han försökte kompensera det minuten efter. Gav där bort tidernas kvitteringschans och han kan bara tacka sitt mittbackspar för att så inte skedde. Styrde sedan upp skutan något genom några fina nedplock, någon bortboxning och ett par riktigt fina räddningar i matchens slutskede. Inte bra dag, idag.

Sagna: 3,5/5. Höll den lille Rose i strama tyglar och satte in så mycket kropp så att det andra gula hände i luften vid ett flertal tillfällen. Men lyckades, detta till trots, hålla sig kvar på banan och det tack vare sin ypperliga timing i tacklingarna, de defensiva löpningarna och i brytningarna. Var kung när Sherwood spelade allan i 88:e.

Mertesacker: 4/5. Nickade, om jag räknade rätt, bort bollen vid, minst, fjorton tillfällen idag. Tappade gb i 28:e, men var annars grym. Räddade tillsammans med Koscielny både Szczesny och Arsenal i 47:e och var hur stabil som helst matchen igenom. Oerhört skönt med en sådan stod i försvaret.

Koscielny: 4/5. Otroligt följsam och brytsäker. En mycket bra match där han hade huvudsakliga ansvaret för att neutralisera spurs enda anfallsredskap. Löste sin uppgift prickfritt. Mycket bra. Och sådant slit, sådant engagemang, sådant hjärta. Antagligen lagets bäste idag.

Gibbs: 2,5/5. Jag har aldrig sett Gibbs rensa så många bollar till inkast, idag måste varit hans toppnotering på den fronten. Någon betygsmässig toppnotering blev det dock inte för en Gibbs som hade en väldigt svår första halvlek men en något bättre andra. Tog de enkla lösningarna, stötte lite på vinst och förlust och var inte alls så positionssäker som vi vant oss vid.

Arteta: 3,5/5. Missade Chadli i 14:e men gjorde ett stort antal fina brytningar, stod ofta helt rätt i spursbollruntrullningen och var dessutom bra i spelet med bollen. Fick idag också med sig ett större antal frisparkar än vad han fått de senaste månaderna, lite som förra och förrförra säsongen. Och det brukar vara ett gott tecken för dansbandsikonen.

AOC: 3,5/5. Mycket bra i första halvlek, med rörlighet och bra bollhantering (minus frilägesmissen i 15:e). Att högst märkligt assist till målet vilket liksom blev symptomatiskt för den unge AOC denne dag. Sprang, täckte ytor och täckte bollen, när han snodde åt sig den, föredömligt. Mattades i andra, men skall vara mycket nöjd med sin insats denna match.

Cazorla: 3/5. Fick inte alls ut vad vi är vana vid att se honom få ut i sitt spel med bollen. Men som han slet, som han täckte ytor och som han, trots sin offensiva position, gav understöd i försvaret. Slog många fina djupledspassningar i första halvlek, men ägnade sedan andra halvlek, i princip, bara till att jaga boll och spursare. Förvisso svag 3:a, men ändå 3:a.

Rosicky: 4/5. Kan man känna kärlek i en vristträff så var Rosickys den man i så fall skall falla för. En rush, en pass som blev till någon form av väggspel och sedan en boll som hade kunnat vara i luften i evigheternas evighet. Ett klassmål och så härligt att det kom just då, just idag, just mot dem. Jagade boll hela matchen, initierade mycket med sitt fina passningsspel och sina löpningar. Byttes ut i 69:e och var nog helt urlakad då. Kärlek. Härligt.

Giroud: 2/5. Hade några fina targetfunktionstillfällen och en smått odödlig nedtagning i 92:e, men var dels nästan helt osynlig i första halvlek och blev heller aldrig den fastlåsare vilket han skall vara. Lyckades inte hålla upp spelet och räddas av sina defensiva presslöpningar utan boll. Sprang också offside ungefär tusen gånger, vilket inte nog inte är ett jätteplus, om vi skall vara ärliga.

Podolski: 2/5. Inte heller han var något vidare idag och det trots hans fina löpvilja i första halvlek. Blev felaktigt avblåst för offside i 13:e, pressade fint ett par tillfällen men var också lite för passiv i understödet till Gibbs. Sköt utanför i 36:e, men har som bästa insats sin uppklättring i bortaklacken efter matchen.

Wenger: 3,5/5. Jag saknade Flamini från start, men är annars nöjd med startelvan. Ganska förutsägbara byten, men vad gör det när de höll resultatet? Ingenting om du frågar mig. Om det är han eller hans assisterande som är ansvarig för försvarsarbetet vet jag inte heller, men bra var det. Vi var solida, kollektivt tajta och sådär lagom tråkiga som jag älskar. Även om det var jobbigt att se.

D&M: 4/5. Lät bli att ta den inplanerade löprundan för att istället ge Fru D&M sovmorgon, fixa smutstvättberget och utföra min del av familjens städbeting. Kickae sedan boll med sonen innan jag tidigt började med förberedelserna inför för middagen genom att baka egna hamburgerbröd, gjorde sedan någon form av Greklandinfluerade burgare och avslutade efter matchen dagen med att medla mellan nämnda fru och hennes (och min) enormt viljestarka dotter. Puh, fångad i den feminina stormvinden redde jag ut den riktigt bra.

Och precis så gjorde Arsenal. De var liksom fångar i en virvelvind av oskönt spursspel, föll lågt och var, precis som jag, under press. Men stod pall, tog sina poäng och avgick som vinnare. Oerhört skönt. Och så fantastiskt viktigt inför säsongsavslutningen. Mycket, mycket skönt. Tack Arsenal. Så mycket kärlek.

Kommentarer

Bild för Ola Svärd

En sån där otäckt nervös andra och där jag i första skrek som en besatt på Poldis icke-jobb på egen halva. Vi får tacka vårt underbara försvar och ett trubbigt spurs anfall för de tre poängen. Adebayor var väl spurs bäste och det märks lite skillnad mellan Giroud o honom. Klasskillnad när Ade är på rätt humör.

Nu läste jag att AOC är skadad oxå - ifos en självklarhet att nån går sönder och lika självklart fick han ändå spela närmare 90 min. Kanske att det inte är så farligt tänker jag då...han behövs så in in i bängen.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Dag Torgersen

Arteta 4/5 Varför? Ett perfekt hår!

Bild för Davidsson och Mannen

T.A// Ja, det smärtar rejält att erkänna, men gb var oerhört bra igår. Och som du är inne på, en enorm skillnade gentemot vår Giroud. gb var inte bara deras enda hot, han var ett rejält hot nästan varje gång de tjongade upp bollen. Men du; AOC skadad? Det där får inte vara sant. Han har ju växt till enormt viktig den senaste tiden.

DT// Dansbandskingen Arteta har alltid 5/5 för sitt hår. När det gäller det mer prestationsbaserade delen av betyget är det ju inte alltid samma standard. Fast igår var han bra. Och han slapp också mycket av den där pressen som han har så svårt för.  

Bild för Torbjörn Nylin

D&M Bra som vanligt och även betygen, det enda skulle väl vara att Cazorla skulle ha haft lägre isf. Måste väl någon gång kunna slå bollen bakom deras backlinje fanns ju ett hav där. Satt ju nästa och drömde om Kongo.

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Håkan Lynghed

Kan bara instämma i att det var en nervös väntan på signalen på slutet. Kan bara tacka vårt mittbackspar för en perfekt genomförd match. Arteta/Flamini samt Sagna/Gibbs också bra.

Men håller även helt med Torbjörn, den här matchen skulle vi ju stängt de första 20 minuterna med en 3-4 baljor! Mera huvudlöst försvarspel än de vita presterade har jag aldrig sett maken till! Med en anfallare som varit lite alert o en mittfältare (typ Özil el varför inte Kongo) som kunde matat in bollar bakom denna idiotiskt högt stående backlinje borde vi förnedrat dem rejält.

Giroud blir jag inte klok på, igår var han sådär fullständigt värdelös att man nästan satt o längtade efter pojklagsSanogo el fylledansken! (En lyckad nedtagning i 92 förlåter inget!!) . Han misslyckandes helt med att utnyttja denna ocean av fria ytor (hur många ggr sprang han offside??) och han misslyckades med att låsa fast bollen när vi behövde det. Det duger inte. En etta blir betyget. Läste just i skitbladet att han ska flytta hem till Frankrike igen pga av att frun ställt detta ultimatum. Spelar han som igår kommer jag inte att sakna honom. Då får Wenger leta en ny forward igen. Ska vi gissa på Anders Svensson? Eller det finns kanske nån som vi kan på fri transfer från Färöarna?

Bild för Baron

DM, alltid härligt att få återuppleva ett skönt resultat igen genom att läsa en skönt komponerad rad om den samme.

Trots att jag nästan aldrig uttalar mig om dina (eller andras) betyg, så måste jag ställa två frågetecken.
Cazorla, du måste ha sett en massa saker jag inte såg, han gjorde förmodligen sin sämsta match i Arsenaltröjan, han schablade bort ett flertal bollar och sprang mest och gömde sig. En gåta varför inte han byttes ut tillsammans med eller före Rosicky. Ett par av den lilla spanjorens viktiga brytningar resulterade i en direkt felpass och ny våg från lasagneätarna.

Ställer mig också frågande till en 4/5 på D&M, nu såg jag inte insatsen med egna ögon utan får helt förlita mig på din egen återberättning. Men med mina mått mätt är det ett betyg klart i underkant.

Ta bort en pinne från Cazorlas betyg, flytta dessutom en halv pinne från Cazorla till dig själv, och vi har en betygsskala som är komplett, serverad med en kort, koncis och välkomponerad inledning.

hahaha@Lord_Sugar: 1-1 at Newcastle

Bild för Ola Svärd

Läser på physioroom att AOC är skadad (gör jag alltid efter varje match av nån anledning). Å andra sidan står det att dansken är knäskadad, måste väl vara hjärnskadad de menar. Jag litar på att det är felinfo om vår king AOC!

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Davidsson och Mannen

Torbjörn Nylin// När jag skulle sätta mig och sätta betygen var jag nästa på väg att skriva en text utan betyg. För jag var så tumlad, så urkramad och så utan riktig koll. Jag vet att många givit Cazorla lägre betyg, att många varit lite missnöjda med hans insats och ansett den vara hans sämsta på ett tag. Jag håller inte riktigt med om detta. För han var, trots att han på papperet tog över Özils roll, någon form av box-to-box-CM och låg bakom, om inte många så i varje fall, i princip de omställningar vi hade. Så visst, jag hör dig och de som håller med dig. Men håller ändå inte riktigt med dig. :-)

Håkan// Ja visst var det nästan oskönt spännande. Och visst skulle vi gjort oerhört mycket mer av den inledning vi hade. AOC skulle gjort mål eller passat till Podolski, som i sin tur gjort mål, i 15:e minuten och där skulle matchen varit så gott som över. Absolut.

Sedan möter jag Cazorlakritiken med att ge mig själv kritik för ett för högt betyg till Giroud. För han var inte godkänd (2:a i betyg) och borde fått ett lägre betyg än vad jag gav honom.  Nu längtade jag inte efter fylledansken eller Sanogoal, utan efter en, som du också är inne på, djupledslöpande central striker. En dynamisk, rörlig och kreativ spelare. För det var inte Giroud i går…

Baron// Ah, härligt att läsa, underbart. Och jag läser att du har en annan åsikt om Cazorla än den jag givit uttryck för och jag hoppas att förklaringen ovan skänkt dig lite ljus kring hur jag tänker kring honom.  Jag kan hålla med dig om att han inte var så synlig i det offensiva, men jag tycker att han var mer av Arteta igår. Han täckte ytor, bröt och försökte ställa om, när han fick några löpande forwards (eller AOC) att slå bollarna på. Så kan vi kompromissa i form av att det kanske någon form av inverterad synergieffekt? Typ.

Sedan är det ju nästan ännu mer underbart att du vill höja mitt egna betyg. Jag var rädd att jag framstod som lite väl självgod där jag satt och hamrade på tangenterna i går kväll. Så va f-n, jag håller med dig och höjer mig själv till än mer upptagna skyar! Heja Baron, han vet han!

T.A// Alltså… Utan att försköna eller glorifiera spelare i onödan, så är AOC ett mer eller mindre måste mot chelsky, mot Swansea och mot shitty (då i och för sig kanske Ramsey är tillbaka). AOC är enligt mig snabb som Walcott men oerhört mycket mer komplett rent tekniskt och spelbegåvning mässigt. Med tanke på truppens lövtunna utseende så har vi helt enkelt inte råd med fler skador. Och definitivt inte på spelare som bidrar med något vi har underskott av, rörelse.