Medlemmar: 8804 st.
Visa menyn

Redemption Song

Davidsson och Mannen
fre 28 mar 2014 kl 08:14

Först och främst skall jag erkänna att jag aldrig har varit något stort Bob Marleyfan. Min relation till denne, en av de stora inom reggaen, har sträckt sig till pinsamma fylleskrål av ”Buffalo Soldier” eller till att jag tyckte ”Mr Brown” med sina rader ”Mr Brown is a clown, who rides through the town in a coffin”, var en högst skön låt, men annars var Marley och övrig reggae, lite för soft, lite för vän och lite för accepterande för den då oerhört mycket mer intensive förlagan av dagens förslappade och insuttne Soffpotatis-D&M.

Detta till trots vill jag använda Marleys ”Redemption Song” som trampolin in i dagens text. För Redemption Song blev sista låten på Marleys sista studioskiva,”Uprising” och skrevs när han hade diagnostiserats med cancer i ena foten. En cancer som sedan spred sig och som, genom en metastas i hjärnan, avslutade hans liv 11 maj 1981, mindre än ett år efter att ”Redemption Song” släpptes.

För låten och dess titel är oerhört adekvat för var Arsenal står idag, våren 2014, och var vi står inför mötet med Manchester City nu på lördag. För redemption i betydelsen inlösen/återlösen, sonande eller befrielse. Infriande, räddning och gottgörelse, de träffar alla rakt in i mitt rödvita hjärta. Men så gör även betydelsen hopplöshet. Vi står i ett läge där vi fått sona för våra taktiska brister ett stort antal gånger, där vi fått betala dyrt för vår naiva inställning till motstånds kompetens, vår övertro till den egna och där vår lätt tillbakalutade hållning till den moderna fotbollens realism fyllt många av lagets följare med en känsla av hopplöshet. Så för oss är det dags att sjunga vår Redemption Song.

Och precis som Marley var då är Arsenal idag svårt sjuk. Någon diagnos är ännu inte satt, men tillståndet av sjuka går inte att på något sätt att ta miste på och symptomen skriker oss i ansiktet stormatch efter stormatch. Arsenal av idag haltar, har uppenbara kognitiva bister och har en slutledningsförmåga som en 5-åring skulle skratta åt. Klubben är naiv, blåögd och vanskött som en missbrukares 14 skabbiga hundar. Vi ser en vacker yta med en ständigt utsåld toppmodern arena, men själen håller ändå på att ruttna. Vi stinker som en otvättad långvårdspatient, vi lallar verklighetsfrånvänt runt som rena psykospatienten och vi gör dadaistiska misstag som särskolans träningsverksamhet skulle få skolinspektionen på sig för.

Arsenal är lika sjuk som Marley var när han skrev Redemption Song och om vi inte skall gå samma öde som Marley gjorde så måste de stora frågorna ställas och svar på dem ges. Jag är ännu inte i stånd att ställa rätt frågor, jag är på tok för upptagen med att förbereda mig inför nästa match med ett av dessa topp 4-konkurenter vi så notoriskt brukar få storpisk av. Nu är lördagens match i och för sig på hemmaplan, men eftersom de senaste mötena med storlag smiskat upp oss redan på ett par minuter och eftersom vi inte ens kunde vinna över ligans då allra mest formsvaga lag, Swansea, i tisdags så vet jag inte vad jag skall förvänta mig av lördagskvällen.

Ibland känns ens supporterskap …som en nedlagd gruva i Stoke-On-Trent. Bild: Flickr.com: ”Ken_Davies_Archive”

Det har gått så långt att jag nästan möter matchen med en resignerad nöjsamhet om vi slipper förnedring. Jag skulle bli själaglad om vi lyckas knipa en poäng (på hemmaplan!) och räknar med att vi i bästa fall förlorar acceptabelt. Vi, The Famous Arsenal, vi skall behöva krypa ihop i förnedringens fosterställning för att kunna ta emot skit utan att skadorna förvärras än värre och förnedringen än mer total. Vi, The Arsenal? Hemma, i vår egen, så kallade, borg? Vi är så ledbrutna att vi stint stapplar mot vår egen undergång och mitt upp i allt detta skall vi möte ligans bästa spelartrupp, shittys. Shitty som trots skador och trupprotation enkelt avfärdade sin granne United i tisdags. Jag vet vem som styr i Arsenal men önskar ändå att vi ställer upp med följande startelva:

Szczesny
Jenkinson – Sagna – Mertesacker – Gibbs
Flamini – Kongo – Rosicky
Oxlade-Chamberlain – Podolski – Gnabry

Jag vet att Vermaelen kommer gå före Jenkinson i Wengers menlösa backlinjesrockad, jag vet att Arteta får starta så länge benen bär honom till småjoggning och jag vet att Podolski inte varit sådär lysande som central striker. Men jag vet också att jag inte vill se Vermaelen möta varken Aguero, Negredo, Silva eller Dzeko. Jag vet att Artetas spel senast förvisso såg bra ut, men inte genererade någonting och jag vet att alla Podolskis samlade tillkortakommanden inte kan väga tyngre än hur Girouds steg har framstått sedan januarifönstret öppnade sig för alla andra än Wengers Arsenal. Och jag vet att Wenger aldrig skulle nedlåta sig till att spela cynisk fotboll med tät defensiv och snabba omställningar…

Och kanske vet jag ändå att jag egentligen inte bär så stora förhoppningar på lördagens match. Att alla mina önskningar och förväntningar för länge sedan har övergått till ilska och frustration som sedan i sin tur mest har övergått till resignation. Att allt hopp man kände en gång för så länge sedan, gick förlorad längs med vägen och att jag nu bara står kvar med en smärtsamt gnagande samling obesvarade frågor. Om hur vi kunde hamna här, i denna fasansfulla röra. Hur vi kunde låta alla transferfönster gå oss helt förbi och hur vi ännu en säsong kan stå med mer än en halv startelva på skadelistan. Hur gårdagen tedde sig och hur framtiden skall utformas. Hur, genom vad och av vem?

Och kan denne sjukling till fotbollslag resa sig (”Uprising”) när det ser som mest nedtyngt ut? Kan klubben sona sina brott, råda bot, bättring och framverka gottgörelse när det som allra mest behövs? I den allra mest krökta av stunder, i den allra mest hopplösa av tider, när höstens glättiga yta har krackelerat och vi står kvar med ett sinnesbefriat spektakel i händerna? Kan Arsenal sjunga en sång av infriande av alla de drömmar vi följare närt men en efter en har bestulits på? Jag vet inte, men jag vet bara att om klubben har för avsikt att göra så, så gör den rätt i att börja på lördag.

Kommentarer

Bild för Christian Karlsson

Håller med om det mesta i startelvan. Är dock osäker på om Källström håller en hel match (eller åtminstone 75 minuter som brukar vara Wengers minimitid för byten oavsett resultat i matchen) så då kanske jag istället skulle starta med Flamini och Ox på mitten med Rosicky framför och sedan flytta över Gnabry på högern och låta Cazorla spela på vänstern. Att Podolski och Jenk ska starta istf Giroud och Vermalski måste väl tom en blind hön... fransman se? Sen vill jag gärna se ett längre inhopp av Källström!

Bild för Lars-Göran Ehn

Dessvärre håller jag med om ord som "resignation, ilska och frustration" och är livrädd för att vi än en gång ska sla slaktas. Att Wenger skulle ha lärt sig något av endast 3 hämtade poäng av 30 mot topplagen de senaste åren är för mycket att hoppas på. Vi kan i värsta fall få se tvåsiffrig förlust om formen är som mot Chelsea och viljan och nervositeten är som mot slutet mot Swansea. Usch o fy för att plågas dessa timmar men ändå kommer jag sitta där o krampaktigt hålla i fjärrkontrollen i tron att jag ska stänga av om vi ligger under med 4 mål i första halvlek, hua.

Bild för Davidsson och Mannen

Burken// Precis, jag tänker att Kongo gör sina första 60 minuter och att vi då hållt tätt (tjeeena!), att vi då byter in offensiva krafter såsom Cazorla (skall spela som 10:a), flyttar ned Rosicky till sin rätta position framför Flamini, växlar upp och bender ned shitty till brytning.

Jobber// Ja det är fullständigt vidrigt att tänka på hur illa det kan gå på lördag. Min lösning är att helt ha släppt matchen, räkna med den som förlorad och bara bli glad om siffrorna hålls nere eller om vi till och med råkar knipa en poäng. För vi är inte längre på samma nivå som de andra topp 4-lagen. Vi är mil efter shitty och vårt eventuella CL-spel nästa säsong räddas bara av manus implodering, av spurs being spurs och att Everton hade en rejäl svacka för några månader sedan. Om vi nu lyckas hålla Toffies stången... vi får se nästa helg.

Bild för Glenn

Har läst idag med D&M. :-)

Håller med om det mesta. Problemen du beskriver har funnits länge även om folk  (även jag själv) lyckades förtränga en del av de när det gick bra i höstas och vi var top of the leage varje vecka ett bra tag. Något drastiskt måste göras och flytta på Wenger är första steget.

blir rädd när jag ser Podolski som ensam topp. Han är helt urusel på den platsen och inte gjort någon som helst nytta. Helt ointresserad av att delta i spelet. Enda gången han gör nytta är när han får komma in i minut 65 mot trötta backar. Då blixtrar han till. Sen blir jag förbannad på all skit han håller på med på plan. Tjuvnyp, solklara straffar mot oss mm... Känns som en bortskämd 7-åring.

Ska Giroud vila så ser jag nog hellre Sanogo men det är rent ut sagt pinsamt att vi i en toppmatch mot Shitty väljer på en trött Giroud, en helt oprövad snubblande Sanogo eller en ointresserad Podolski som striker. Saknas bara att slänga in en full Bendtner i ekvationen också.

Cazorla ska inte heller spela. Den håller jag med om och Sagna som MB har ju funkat bra. Jenkinson mot Nasri och Clichy/Kolarov på den kanten....då blir det åka av....

 

COYG

Bild för Dixon

Det kan inte bli mycket värre ändå...

Precis, min gode D&M! Nu jäklar slänger vi om i startelvan. Vad är det som säger att spelare som deltog mot Chelskij är bättre denna gång? Nej, ut och njut nu, gubbar. Nu kör vi ebligt denna modell:

                                         Szczesny

                      Jenkinson   Sagna Mertesacker  Gibbs

                                   Flamini        Kimpan

                     Rosicky             The Ox               Podolski

                                             Sanogo

 

På bänken; Fabbe, Monreal, Vermaelen, Arteta, Cazorla, Gnabry, Giroud

En 4-5-1-uppställning där Rosen och Poddan får ta ett rejält jobb hemåt. Det kommer att gå fort på kanterna. En oerhört inspirerad Kim kör så länge han orkar och Oxen gör räder offensivt. Sanogo snubblar hit o dit i straffområdet och till sist får vi en oförtjänt, ytterst tveksam straff med oss. Poddan gör mittbena på Hart och dunkar upp den i nättaket. En grinig och ytterst förvånad Pellegrini ser Arsenal vinna orättvist med 1-0...

...fast sen vaknade jag när rasten var slut, med pannan på tangentbordet...faaaan oxo...

Trevlig helg, gubbar!! :-)

Bild för Jesper Eskils

Tack för din blogg som är den bästa!

Men vad ska man säga om vårt lag , önskar att matchen inte blir av mår så dåligt av denna totala kollaps , kan inte se annat än ännu ett dunderfiasko mot shitty imorgon.

Bara att titta på din startelva....

Total avsaknad av en striker , vi har ingen ens med alla spelare tillgängliga tyvärr.

Funderar allvarigt på att skita i matchen och supa mig riktigt full istället , länge sedan jag kännt en sådan ångest inför match.

 

Bild för Patrik Boberg

Frustrationen, ångesten, ilskan och uppgivenheten... Du fångar känslan väl. Jag har varit inne på det i några inlägg på din blogg tidigare... "Att Wenger aldrig skulle nedlåta sig att spela cynisk fotboll med tät defensiv och snabba omställningar". Gör han det kan det gå, vi kan i alla fall minimera risken till fler förnedringar. Vårt anfall ser ut som det gör efter det som du påpekar overksamma/obefintliga januarifönstret vi gjorde på forwardsidan och genom Walcotts oturliga frånvaro pga. ännu en i truppen självklar och förutsägbar skada. Podolski hellre än Giroud just nu då han i alla fall lyckas trycka in en boll nån gång utan sjuttielvatusentrehundraåttofem chanser, felvänd mot målet eller ramlande på rygg med ett "merde" som stående kommentar. Nu är Podolski visserligen tysk så han skriker väl scheisse om han missar eller lägger sig ner men just det känns mindre viktigt. Vi måste trycka in bolldjäv..... i Shittys mål i morgon. Dessutom hålla dem borta från vårt mål med kontrollerad defensiv, charmig och alldeles underbar gammal Arsenalfotboll...

REVANSCH....... Ha en skön helg vänner och i morgon krigar vi fram våra gubbar till något som få mer än vi tror är möjligt just nu. 

Bild för Dag Torgersen

Diagnos på dagens Arsenal är en klassisk Pungbråck , och inte är det en stor grej å fixa detta. Inn med Gnabry från start.Giroud startar på bänken.

                                                      Szczesny

                                    Jenkinson     BFG   Sagna    Gibbs

                                                   Flamini  Kim

                                         Gnabry     Ox       Rosicky  
                                                           

                                                       Podolski

                         

       

Bild för Corben

Jag gav upp för flera säsonger sedan att vi ska kunna matcha de engelska topplagen, dom har visserligen bättre spelare och ska väl visserligen slå oss oftare än vi slår dem, men ärligt. Vi ska ge dom en match om poängen varenda match, det ska va oavgjorda, någon uddamålsförlust, det ska va en knapp seger här och där, kanske någon match är det ok om siffrorna springer iväg i slutet när vi försöker kvittera och dom kontrar in ett par.

Men att va så fullkomligt nerpissade och bortspelade rent taktiskt i princip alla match (nej Pool hemma i november var fan inget topp fyra gäng) som vi alltid blir är helt onödigt och bedrövligt.

Vi vet att City kommer leka bort oss imorrn, och de är ju det värsta av allt, för det laget vi ställer på planen, skulle med rätt instruktioner och inställning ställa till en match för samtliga motståndare bortsett från Barcelona och Bayern M, kanske tom Bayern som jag menar blivit mer lätthanterliga under Pepen.

BAM en Flaminitacklning över låren på Silva första tio och en sjuhelvetes utskällning för att han filmar på det, sen en liknande på Yaya, så är det bra sen.

Man har resignerat innan matchen, och det är kunskapen om vårt lag som ligger bakom det, och det är acceptabelt för en del supporters, ofta supporters som av en outgrundlig anledning inbillar sig att dom är bättre supporters också.

Röv.

Jayarse på twitter.

Bild för Dag Torgersen

Möjligen dags att byta ut London Calling med nått annat när man trippar ut på Emirates,varför inte Happy hunting ground med The Sparks...ja ironi.

Bild för Torbjörn Nylin

Dina musikaliska liknelser är alltid en fröjd att läsa. Känner också igen mig i din uppgivenhet, men din 11: nej !! Köper din backlinje fullt ut men vill ha Fabbe i målet, sen från vänster Monreal, Arteta-Flamini bakom Rosisky, AOC och på topp Giroud. Det viktigaste är att stänga deras höger därför Monreal, Jenkinson fixar sin kant själv och avslutar med en ful/underbar kapning på Nasri. - se där en 11:a som håller tätt tills den inbytte Prins Poldi avgör i 85:e. Tror faktiskt inte det är omöjlgt att vi startar så här, vi kan väl inte gärna starta me en offensivare  11:a mot Shitty än Swansea. COYG

COYG

Captain Tony A på Twitter 

Bild för Henke

Det är dags för Arsenalledningen att lyssna på en annan Marley-låt; "Get up, Stand up" och vrida upp volymen på raderna "You can fool some people some times but you can't fool all the people all the time"!

Henke

Bild för Davidsson och Mannen

Mickys// Ja visst kommer detta läge inte som en blixt från klar himmel, det är en successiv stagnation vi bevittnat en lång tid. Absolut. Angående Podolski är jag, som jag skrev i texten, varse om att han varit ganska usel som central striker, men nu är läget som det är. Giroud har helt kört fast och vårat fastlåsningsspel helt kapsejsat. Av den anledningen vill jag ändra lite, chansa och röra om. Podolski på topp är ett exempel på detta. Men Sanogo, nej där är inte jag ännu.

 

Dixon// Du slänger då om rejält i startelvan, ja! Men jag tycker ändå att AOC, med sin fart, skall vara på en kant och Rosicky, med sin box-to-box-kompetens skall vara just där. Men kull med omkastning.

 

Jeppe// Tack skall du ha för berömmet, tack! Och ja, inget varken kul eller lätt läge vi är i och startelvaförslaget är ju ett lysande symptom på detta.

 

Patbob// Ja, absolut, Wengers naiva fotbollstänkande är rena antitesen till den effektiva cynismen som vi sett besegra oss, bland annat i chelskymatchen. Revansch... ja det vore något. Härligt att du vågar tro.

 

DT// Nu har jag tack och lova inga erfarenheter av pungbrock, men jag tror jag förstår bilden. Och ja, byt plats på Rosicky och AOC så är jag helt med dig.

 

Corben// Ja, det är märkligt hur nedslagen man har blivit i relation till de så kallade toppmatcherna. Förr var man eld och lågor inför dessa matcher, nu mest som du beskriver. Resignerad. För vi ger ju alltid motståndarna hjälp, handikapp och försprång. Som du är inne på och som vi talat tusentals gånger, denna totala avsaknad av adekvat taktik. Vi ger bort match efter match och det har varken spelarna, fansen eller klubben nytta av.

 

Torbjörn Nylin// Tack, härligt att du gillade referensen. Jag blev ordentligt nöjd när jag kom på den och kilade in den i sammanhanget vi är i. Så över till startelvan. Jag förstår helt hur du tänker i skyddsaspekter, men dels tycker jag inte Szczesny varit dålig nog att peta (framför allt inte för någon som redan gått ut och sagt att han skall lämna oss), sedan Giroud; jag hoppas jag har fel, men i nuläget känns han totalt iskall. I boxen såväl som på planen, med boll såväl som utan. Men som sagt, hoppas du får rätt!

 

Henke// Mycket bra förslag, den tar vi!

Bild för Sven-Erik Eriksson

Att ha Jenkinsson som enda alternativet på en högerback ser jag som ett mycket större problem än att måste välja mellan en trött Giroud, en oprövad Sanogo och en omotiverad Podolski som  center, som någon av de tidigare inläggen beskrev situationen...Jenkinssons terränglöparsteg har jag riktigt svårt för...han ser ständigt vilsen ut. Tappat kompassen typ....

I med-och motgång!

 

 

Bild för Fredde

Det som är sorgligt är att utav de som är tillgängliga idag så är det inte många som tar plats i City. Det är få i våran trupp som är bättre än motsvarande i Citys trupp. Skulle vara Gibbs & BFG. Inte nog med att vi har få i dagens trupp som är i närheten av City-nivå men det haglar av misstag och en allmän nivå till att inte bidra nånting i form av djupledsspel eller svårare spel på offensiv halva. Började egentligen vara så här dåligt mot Stoke och sen dess har vi tappat Özil vilket syns nu även i spelet är ett JÄTTE avbräck. Som jag ser det blir det inte sämre med Sanogo iallafall och förmodligen hade det varit bättre att ha Sagna som mittback och Jenkinson som ytterback än att spela Vermaelen, men belgaren kommer att spela.

Jag tror det är en jätte risk för en överkörning ikväll igen. Bara vi slipper de riktigt pinsamma siffrorna.

 

Edit: Fan vad det känns förjävligt att inte ens kunna lägga in ett skrällkryss på oss själva på tipset. Helt meningslöst.

You win some, you draw some