Medlemmar: 7576 st.
Visa menyn

Szczesny mot rôla

Davidsson och Mannen
fre 9 maj 2014 kl 08:01

Jag vet inte hur det var med er, men min uppväxt och skolgång var, fram till det att pubertetens egenproducerade hormonpiller kickade in, i princip ett enda långt kutande på, eller till, skolans fotbollsplan. Djungelns då rådande lag var att det barn som, efter att klockan ringt ut till rast, sprang snabbast och först kom till fotbollsplanen fick vara så kallad försteväljare, medan den som kom dit näst först blev så kallad andreväljare.

Försteväljaren var, inte helt ologiskt, den som fick välja spelare till sitt lag först, medan andreväljaren var tvåa och så höll utvalsprocessen med varannanväljande på tills i varje fall försteväljaren var nöjd och ansåg sitt lag vara bra nog eller att de resterande barnen inte var så mycket att hänga i julgranen. Situationen som då uppstod var ofta den att försteväljaren gapade ut att hen ville ha en viss person till medan det andra laget fick ta resten. Eller inte ”resten”. Utifrån den lokala dialekten var det mer ”rôla” som skulle skeppas iväg till motståndarlaget.

”Någon/vi mot rôla” kunde också ha en annan betydelse, såsom i ”vi (få) som är bra mot de (flertaliga) som är tämligen rôtna”, men inte i det här fallet. I den här situationen användes uttrycket då försteväljaren värderade den sist utvalde spelaren som bättre än skräpet som var kvar varför andreväljaren fick ta sig ann detta uppenbara överskott i process som i en modernare form skulle heta ”Hen mot rôla”. Så fick det bli och så var det där och då.

Och i precis samma situation står Arsenal inför söndagens match mot Norwich. Om inte chelsky förlorar med sjutton mål, borta mot Cardiff City, så är vår match i realiteten helt betydelselös. Norwich har förvisso en filosofisk möjlighet att, genom seger mot oss och intag av de 17 måls sämre skillnad de har gentemot West Bromwich, klara sig kvar i ligan, men matchen bör nog ses som ett lite sorgligt farväl till förstaligan för Norwich del och en helt betydelselös träningsmatch för Arsenal. En likvaka i kontrast till någon form av generalrepetition, inför FA-cupfinalen den 17:e.

Däremot har matchen betydelse för vår målvakt Wojciech Szczesny. Vår polske vän är en hållen nolla ifrån att ha gjort sig förtjänt av priset The Premier League Golden Glove, vilket går till den målvakt som, under innevarande Premier Leaguesäsong hållit flest nollor. I rådande stund så delar Szczesny förstaplatspositionen med chelseas Petr Cech, men kan, som du redan förstått, gå förbi den skadefrånvarande tjecken och stå som ensam segrare. Nu kan man ju tycka vad man vill om individuella pris i en lagsport i allmänhet och om ett pris där en halvfigur som Pepe Reina stor som dominant i synnerhet, men Szczesnys behov står i bjärt kontrast till övriga lagets, den så kallade rôla.

Fotbollsturist D&M framför den rakt igenom fantastiska awaypuben, The Compleat Angler, i Norwich. Bild: West Ham-Johan.

Så visst skall vi spara betydelsefulla spelare inför nästa lördag. Överutnyttjade spelare som Mertesacker, Koscielny och Sagna borde få behövlig vila. Likadant borde gälla för nyligen återkomna duon Ramsey-Özil och sannolikt även för den snart rakt igenom urkramade Le Coq Sportiff på topp. Å andra sidan ryktas speltidsbehövande killar som Wilshere försvunne Gnabry vara på väg tillbaka och det har till och med talats om att Fotbollens Jesus, han som alla talar om men ingen har sett i verkligheten, Diaby vara väljbar för försteväljare Wenger. Allt detta, inklusive det sistnämnda och högst omtumlande, ger mig följande startelva, med medföljande förklaring:

Szczesny
Jenkinson – Koscielny – Vermaelen – Monreal
Arteta – Wilshere – Zelalem
Gnabry – Akpom - Rosicky

Back Five: Eftersom Mertesacker är i än mer behov av vila och en av de absolut viktigaste spelarna att ha på planen nästa helg, får Koscielny ta på sig det ståndtals svåra arbete att hålla ordning på Vermaelen i dennes sista match för klubben. Gibbs ryktas vara spelklar, men jag ser hellre att Monreal får starta och att den skadedrabbade unge engelsmannen får komma in och få 20-25 minuters speltid av upptrimmande orsaker.

Mittfält: När Zelalem som näst intill rekordung befordrades till a-lagsspelare såg många framträdande i ligakuppen och ligainhopp i antågande för den bollfördelningskompetente tyskamerikanen. Dessa förväntningar besvarade Wenger med att mönstra allt äldre startelvor ju längre säsongen led och där stod Zelalem med sin tvättade a-lagshals utan att få skina i primärljuset. Detta skall rådas bot för på söndag och han kan göra det i sällskap av en comebackande Wilshere och en Arteta som ändå inte bör starta kommande lördag.

Anfall: Upp som en sol och ned som Artonåringen Som Försvann, verkar nu vara återupplockad från de Wengerska frysboxarna och skall därför självklart spela. Han gör det tillsammans med den lika rutinerade som dynamiske Rosicky men också med Chuba Akpom som inte bara har ett synnerligen skönt namn, utan också är tillgänglig för ligaspel efter att ha lyft Brentford till smått oanade höjder och divisionsbyte.

Förklaring: Wenger som alltid slagit sig för bröstet och hävdat att han inte köper stjärnor utan skapar dem, men på senaste tiden, med undantag för Özil, endast bekräftat det förstnämnda, har här chansen att släppa fram några av nästa säsongs trupprotationsspelare för en stunds vädring i en något ljummen hetluft på Carrow Road. Nu får han väl, med det färdiga kontraktet som bara väntar på att bli påskrivet, antingen ösa på med färdiga stjärnor i sommaren shoppingvagn eller leva som han lär. Det förstnämnda (stjärnshopping) hoppas vi på efter finalen den 17:e, medan han har en bra möjlighet till det sistnämnda redan nu på söndag. COYG. 

Kommentarer

Bild för Glenn

Vore en rolig elva att se. Jag efterlyst under säsongen att Wenger blir sämre och sämre på att släppa fram unga lovande spelare. Fegare kanske? Gnabry fick chansen några ggr i år men sen försvann han, många trodde mkt på Zelalem redan i år men han har vi ej fått se något av alls, hade hellre sett en spelare som Akpom fått chansen än en full Bendtner osv...

Jag vill iaf minnas att Wenger var en tränare som verkligen släppte fram unga och lovande spelare. Ett par varje år som verkligen fick chansen. Walcott, Oxlade, Wilshere mfl är ju beviset på detta idag. Men i år har vi haft ligans äldsta lag i någon match om jag inte minns fel?

Fram med lite ungtuppar och köp några stjärnor i sommar så kanske jag orkar ett år till med dig Wenger (inte för att vi har något val).

COYG

Bild för Davidsson och Mannen

Mickys// Ja, visst känns den startelvan rätt skön. För visst är det som du säger att Wenger matchat sitt project youth-snack med att köra äldsta startelvan sedan Leeds spelade EPL, typ. Nu är juniorverksamheten i klubben förvisso inne i någon form av inbördeskrig varför spelarutvecklingen, fullt logiskt, har fått stå tillbaka och produktionen till a-laget, lika logiskt, bromsats in. Men Gnabry var ju bra i höstas och Zelalem snackades, efter Asienturnén, upp något enormt, så varför har chanserna inte givits dem? -Ingen aning!

Så visst; in med ungtupper och färdiga stjärnor (så kan ivägskeppningen av the deadwood fortsätta) och vi kan få vårt riktiga Arsenal tillbaka. Det som vinner och är bäst.

Bild för Fredde

Fabianski eller Viviano får gärna stå i mina ögon, Viviano speciellt som varit utlånad till våran läktare, szczesny kan få ena handsken så kan Cech få den andra. Sanogo med sina 4 starter och 8 inhopp får även han också starta. Akpom får gärna följa med Brentford till championship på lån nästa säsong men ser helst till den här matchen att de som varit med oss hela säsongen och inte spelat så mycket ska få en match. Och angående Källström lånet så kunde man helt enkelt ha gett Zelalem chansen i den enstaka matchen som Källström blev tvungen att starta. För nog tycker jag att som innermittfältare i Arsenals a-trupp så ska man klara av att se till att Zelalem får tillräckligt med tid på sig att fördela bollar mot West Ham hemma oavsett om man heter Flamini eller Arteta.

Men det känns som att ligacupen har gått från en turnering där man lyfte fram unga spelare och sen fyllde på med reserver till att man spelar de i a-truppen som inte spelade helgen innan och fyller på med några unga spelare på bänken. Samtidigt som Wengér kanske har tröttnat på snacket om att han inte vinner någonting och därmed valt att spela säkrare kort. Men han har endå gett Gnabry (delvis) chansen i år, dock så har han oturen att spela på de positioner där vi har det mycket bra ställt (i vanliga fall) och han måste antagligen konkurera ut någon av Podolski, Cazorla, Walcott och The Ox samtidigt som Campbell imponerar stort i sina låneklubbar. Kanske att man inom 2 år kan sälja av Cazorla och Podolski och ge Gnabry och Campbell (om de fortsätter utvecklas) "riktiga" platser i a-laget. 

Och det ska nog sägas att om man får upp en spelare i snitt till a-truppen per år så gör endå akademin ett mycket bra jobb. Är det innbördeskrig så har man endå en bra grund att stå på. Alla generationer kan inte fostra en Wilshere och en Gibbs. Och utav en fa-youthcup vinnande generation (finaltruppen) så är det egentligen bara Coquelin och Wilshere som idag fortfarande är kontrakterade av klubben. Dock så är det 5 i league1, 3 i championship och 1 i PL utöver Le Coq och Wilshere från den truppen som är kvar i engelska seriesystemet. Det handlar inte om att fostra spelare till a-truppen utan att fostra så många som möjligt till så hög nivå som möjligt så kommer en och en annan komma upp i a-lagsnivå. Om jag inte minns helt fel så gav inte generationen som vann youthcup 2000 och 2001 så mycket till vårat a-lag heller.

You win some, you draw some

Bild för Koolner77

Måste besviket konstatera att du ser mycket yngre ut än vad jag föreställt mig, D&M. Men din blogg får fortsatt toppbetyg, trots detta!

Du har ingen jävla aning. Stöd klubben.

Bild för Guris

Vilken nuna D&M, det pirrar lite skönt.

Rôla är ett skönt uttryck och härleds direkt till den 08:ska skolgårdens "vi mot röset". Oavsett vilket av det västra eller östra uttrycket som kom först, så är det ett konstigt uttryck. Rôla/röset, fint.

Bild för gunsmoke

Helt betydelselös match, ingen av de 17 som ska vara med Wembley nästa helg ska ju absolut inte vara med på Carrow road, inte ens på bänken, speciellt med tanke på risken för skador, men även för kort som kan medföra avstängningar måste man ju tänka på. Men såna idéer ska inte bli alltför tydliga för mr stubborn, för då brakar han väl in med hela finaltruppen till morgondagens match.

Snygg bild förresten.

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Läsvärt inlägg även om jag inte håller med om din målvaktsprioritering! Sedan tror jag som du, att en snubbe som Akpom gärna får ta ett år på lån för att växa. Detta särskilt satt i relation till den falnande vilja Wenger visar att skola in de yngre. Och inbördeskriget som uppges råda inom vår undomsverksamhet är nog inte alls av godo, verkar mest vara farbröder som snacker dynga bakom varandras ryggar. Fast nu skall det tydligen vara nya snubbar på väg in till nästa säsong.

Koolner77// Hemskt ledsen att jag gjorde dig besviken! :-)

Guris// Tackar! Och härligt att man, som det heter, lyckas leverera!

gunsmoke// Håller helt med dig om att Wembley är 100% prio, med viss passus för den nämnda Szczesnyn. Och visst är det en grym bild. Härlig pub, härligt bortafölje och jag bara följde med i den ljuva stömmen. Inte ens jag kunde paja den bilden!