Medlemmar: 6225 st.
Visa menyn

At My Signal: Unleash Hell

Davidsson och Mannen
mån 26 maj 2014 kl 09:06

Den serie texter som jag nu ämnar publicera kommer med största sannolikhet att skriva om sig själv ett antal gånger de kommande tre månaderna. Du, jag och en massa andra arsenalister kommer att bolla inköpsbehov, spelarpositioner och spelarnamn så till den milda grad att vi knappt kommer att minnas vad vi så säkert visste, vad vi önskade och vad vi förutsåg någon gång i slutet av maj. Då vi just hade vunnit FA-cupen, då hela galenskapssäsongen låg framför oss och då hoppets låga ännu lyste över Arsenalland.

Jag hävdar inte att denna låga per automatik kommer att kvävas och dö, jag hävdar endast att den tid vi just är i, med den nämnda trofén i hand, med förnyelse av säsongskort, och all den propaganda som detta för med sig, samt ännu inte uppknutna spelare i förseglade affärer, ger en oändlig vind i seglen för den fotbollsintresserade globetrottern. Utifrån de behov jag, i föregående trupprelaterade text, fastslog klubben ha, har jag spekulerat och föreslagit spelaraffärer som jag anser klubben bör göra. Idag håller jag mig vid the back five, medan jag i nästa inlägg kommer gå över till mittfält och anfall, vilket jag kommer runda av i en summerande del tre.

Reservmålvakt: Nu när Fabianski är på väg att lämna oss, måste hans plats fyllas. Inför årets säsong lånade vi in Emiliano Viviano från Fiorentina/Palermo som någon sorts back-up eller utmanare till Szczesny vilket nog gick lite sådär, varför även han, med största sannolikhet kommer lämna en tom plats i truppen efter sig. Känner vi Wenger rätt så kommer den ena av dessa två vakanser fyllas av vår argentinske 21-åring Damian Martinez som spenderade vinter och vår i Sheffield, där han med stadens onsdagsklubb spelade 11 matcher i The Championship och 4 i FA-cupen, utan att göra någon egentlig braksuccé. Det troliga är nog också att Martinez får konkurrera om truppens tredje målvaktsplats med den 18-årige Matt Macey som kom till klubben från Bristol Rovers dubbelvinnande U18-lag inför säsongen 12/13 och som många i klubben spår ha en oerhört ljus framtid.

Det har talats om ett antal olika målvakter vilka skulle kunna bli aktuella för Arsenal. Det har nämnts Andreas Isakssons gamle antagonist, danske Kasper Schmeichel som, efter att han återfört Leicester City till Premier League, nu sägs vara kontraktslös men även Villas Brad Guzan har ryktats vara på väg från Birmingham med destination Londons Finaste. Jag tror inte någon av dessa är varken aktuella för oss eller vad vi behöver. Lillpojk Schmeichel är nog mest ute efter ett bättre kontrakt och Guzan efter lite sinnesro i en Villa-tillvaro som varit präglad av en ägares ovilja att väcka en sovande gigant, vilket nu, med största sannolikhet, kommer att avrundas i och med ett troligt ägarbyte.

Så mitt förslag, på ny målvakt bakom den uttalade förstemålvakten Szczesny, är Cardiff Citys just uråkte David Marshall. Den skotske landslagsmålvakten Marshall är en reslig herre med mycket erfarenhet, men har, erfarenheten till trots, inte hunnit bli äldre än 29 år. Självklart är han ute efter en plats som förstemålvakt och hans säsong som en av de bästa målvakterna i hela Premier League lär inte heller göra honom anbudslös. Med största sannolikhet kommer han vilja lämna Cardiff, på samma sätt som han lämnade Norwich när de åkte ur ligan -09 och en plats i ligans topp fyra borde absolut kunna locka. Köper vi Marshall så får vi inte bara en målvakt som tämligen säkert täcker luckan efter Fabianski, vi får också en placeringssäker och trygg målvakt som är bra nog att utmana Szczesny och hålla denna på tårna. Marshalls marknadsvärde är, enligt transfermarkt, på ungefär £2.2 miljoner vilket vore rena reafyndet i dessa sammahang.

Mittback: Under den just avslutade säsongen dansade Arsenal på försvarsmässigt synnerligen slak lina. Inte utifrån att vårt försvarsspel över lag var dålig, snarare tvärtom då vi, bortsett från matcherna mot de övriga topp 5-lagen, skötte oss tämligen bra. Den slaka linan kryper in i resonemanget mer utifrån att vi hade två synnerligen kompetenta mittbackar som nr ett och två, medan vi bakom dessa hade en vakans och en Vermaelen som helt tappat timingen och som, när han väl fick spela, endast spred oro och tappade poäng omkring sig. Oavsett om Vermaelen flyttar eller blir kvar är vi i ett smått akut behov av en mittback som kan gå in och avlasta Mertesacker eller Koscielny, främst den förstnämnde, utan att vi riskerar att haverera eller implodera.

Under vinterns transferfönster skrev jag så här: Marseilles N’Koulou har ryktats intressera Wenger, men hans ringa längd (180 cm) gör det lite svårt för mig att tro att han är svaret på mina frågor. Kanske Celtics holländare Virgil van Dijk som också han har ryktats till oss, och shitty, vara något. Stor (193) enligt uppgift positionssäker och med en bra insats under innevarande Champions Leaguesäsong under bältet, skulle han kanske vara redo för spel den engelska förstaligan, frågan är om det kommer att bli i topplaget Arsenal. Ett annat, av arsenalrykten omhuldat, namn är Anderlechts senegalesiske Cheikhou Koyaté som med sina sex CL-matcher, åtta landskamper och 194 centimeter inger sjok av respekt och inneboende potential.

Även en himla nice och kall kille som BFG behöver ibland vila. Bild: Flickr.com: ”adidasfussball”

Jag tror inte någon av dessa, ovan kursiverade spelarnamn, har spelat bort sig från storklubbarnas radar och jag skulle inte tacka nej till någon av de två sistnämnda, men jag har ett annat förslag på blivande mittback i Arsenal. Min önskespelare är lika logisk som provocerande och jag är medveten om att förslaget går stick i stäv med min egentliga syn på vilka spelarövergångar som är okej och som inte är det. 

Mitt förslag till mittbacksinköp till Arsenal, sommaren 2014, är Steven Caulker från Cardiff City. Ännu en spelare från det nedflyttade Waleslaget, fast det är inte alls den aspekten som kan uppfattas provocerande hos den landslagsuttagne tjugotvååringen. Som många av er redan vet så har Caulker sina rötter i Londons absoluta skuggsida och han spenderade åren mellan 2007 och sommaren 2013 med att smutsa ned sin själ i Tottenham Hotspur:s organisation. Sin vana trogen behöll spurs skräp och avyttrade kvalité, vilket är just vad Caulker även för den breda publiken visat sig vara. Han är sina 191 centimeter till trots oerhört rörlig, han läser spelet bra och är nyttig på både offensiva och defensiva fasta situationer.

Caulker skulle kunna ge vår backlinje stabilitet även när vår store fantastiske tysk behöver vila. Han kostade Cardiff lite drygt £8 miljoner för ett knappt år sedan men jag tror att hans marknadsvärde, trots The Bluebirds tämligen sunkiga säsong, snarare är stärkt än försvagat. Skulle vi kunna komma över den emotionella tröskel hans otäcka historia i Middlesex innebär, och knyta honom till klubben, så skulle vi ha tre mittbackar av hög till mycket hög Premier Leagueklass. Och det kan det väll anses vara värt?

Högerback: Här står jag tämligen still bortsett från att jag, metaforiskt, bankar mitt huvud mot en ruggad vägg av rött tegel. För mitt drömscenario hade varit att Sagna skrev på för två eller tre år och att Jenkinson succesivt skolades in som ordinarie i takt med att han lär sig försvara på samma fina sätt som hans offensiva spel. Nu ser Sagna ut att lämna oss, varför vi antingen kan nöja oss med Jenkinson uppbackad av, den enligt många oerhört lovande, Hector Bellarin eller handla in nytt förstaval, elternativt back up till Jenkinson.

I nuläget, med Sagna med största sannolikhet på väg från klubben, skulle jag helst av allt se klubben handla in en erfaren, stabil och gärna ligavan högerback för Jenkinson att luta sig mot. Det har inte ryktats om någon sådan, erfaren och säker, högerback på väg till oss utan de det har snackats om har varit shittys Arsenalfantast Micah Richards som nu, trots Manchesterklubbens behov av homegrown-spelare, uppges vilja röra på sig. Richards var en gång i tiden ansedd som näste store landslagsback, versatil som han är, men alla skadorna har bromsat upp hans utveckling avsevärt.

Det har snackats en del om Richard, men framför allt har det ryktats om Toulouses 21-årige Serge Aurier, vars klubb, enligt ryktesspridare, redan skall ha blivit kontaktade av Arsenal. Och tja… han verkar ju bra, Arsenalfantast och kan, trots sina 175 cm, vikariera som mittback, men känns varken speciellt erfaren eller van vid den engelska fotbollen. Sju landskamper för Elfenbenskusten på erfarenhetskontot är ju i varje fall inget minus, men kanske inte riktigt vad jag önskar mig. Inhandlas han så får vi, med största sannolikhet, in en lovande kille som tog högerbacksplatsen i Årets Lag i Frankrike och vi torde också få en konkurrenssituation inte olik den vi har på vänsterbacksplatsen.

Och det kan ju vara bra. Världens kanske inte mest trovärdiga källa coal.com har hävdat att Wenger är intresserad av Atlético de Madrids Juanfran, vilket är en både erfaren och meriterad killa, vilket nog skulle passa min kravbild något bättre. Men hans ålder skall ställas i relation till inköpspris, varför det sistnämnda bör vara tämligen modest, vilket det, med tanke på hans och lagets framfart under säsongen, knappast kommer att bli. Men vad vet jag?

Nu har jag avhandlat The Back Five och anser mig således, med råge, vara färdig för idag. I nästa inlägg återkommer jag med mittfält och anfall och kommer då fortsätta mig att spekulera hej vilt och hiva runt olika spelarnamn till både höger, vänster och mittemellan. Hoppas läsningen varit givande, på återseende i nästa inlägg och var inte rädd för att göra din röst läst i kommentarsfältet nedan. Tack för idag.

Kommentarer

Bild för Philip Karlsson

Kul läsning DM! Du förgyller den annars så grådystra måndagen.

 

Bild för Davidsson och Mannen

Härligt. Och tack så mycket!

Bild för George Adams

Intressant!

Det är en ganska knivig sits på vissa positioner tycker jag. Vi har coming man´s på målvaktssidan och en Jenkinson som jag verkligen hoppas kan ta steget. Frågan är om man skall värva "klass" på flera års kontrakt på dessa positioner och förpassa talangerna återigen till bänken eller om man skall satsa på några äldre erfarna som talangerna får och "kan" utmana om en plats i startelvan.

Både Guzan och Marshall är riktigt bra målvakter och frågan är om någon av dom är mycket sämre än Szczesny, tveksamt. Vi får inte glömma att vår förste keeper stått bakom ett avsevärt bättre försvar än vad dessa gent´s har haft glädjen att få göra. Tror det blir jämt skägg om någon av dessa kommer och jag vet inte om det är bra eller dåligt. Jag förordar nog en klart uttalad förste målvakt.

Mittbacksvalet du gör är klockrent tycker jag. Bra spelare! Skulle vi dessutom få över en av mina stora favoriter i Martinez som DM så vet vi att vi också får till ytterligare mittbacksalternativ. En annan mb jag följt genom åren är Fernando Amorbieta, nu i degraderade Fulham, kanke kunde va nått, men som sagt Caulker, ja tack!

Högerback är svårast, tycker jag av ovanstående skäl. Vill ha in Jenkinson. Är klubben beredd att mista honom genom att värva en som är ungefär lika bra. Eller kommer Wenger köpa klass på denna positon? Richards blir mitt val av de du nämner. Skall vi satsa på klass och får drömma lite. Lägg pengar emellan om Sagna går till Shitty och byt Zabaleta ;-) Eller signa Coleman.

Football - Created by the poor, stolen by the rich...

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar! Ja visst är det lite knivigt på ett par platser. Vi står, som du är inne på, inför ganska avgörande val här. Och ja, i målvaktsfrågan vill jag då ersätta en reservmålvakt med en förstedito, vilket jag egentligen inser blir svårt. Ett annat alternativ som dök upp är shittys Pantilimon, som tydligen skall ha blivit free agent trots att han hade två år kvar på sitt kontrakt -varför vet jag inte. Där skulle vi kunna värva in en andremålvakt, som inte gjort bort sig, som just andremålvakt. Kanske skulle han kunna vara ett namn för oss, vi har ju till skillnad från shitty homegrownspelare så det räcker. Eller?

Och ja, på högerbacksplatsen har vi just ett sådant, liknande, dilemma och jag har inget egentligt bra svar. Jag skulle kunna ha en konkurrentsituation liknande den mellan Gibbs och Monreal, men utifrån att Jenkinson knappt har spelat i år men periodvis var riktigt lovande förra säsongen, är det svårt att säkert veta vad man har i honom och således också vad man behöver förstärka med. Svårt.

Gött att du var med på den mittbacksfräckisen! Men Amorebieta, ja. Har inte helt koll, men var inte han väldigt poppis när han var i Bilbao..?

Bild för Farbror Frej

Amorebieta har varit pinsamt dålig i Fulham. Floppvärvning.

Bild för Davidsson och Mannen

Okej, jag har inte alls koll på hans insatser i Fulham, tänker mest på snacket kring honom då han spelade i La Liga.

Bild för Farbror Frej

Jag tror fortfarande på en "Schwarzer"-värvning på målvaktsplatsen. En gubbe med sina sista år i karriären. Där skulle jag gärna se Ceasar, QPR säljer honom nog gärna då de lånat ut honom till Toronto. Tanken att värva Caulker kittlar lite retsamt som när vi värvade Campbell. Alltid kul att få de bästa av Tottenham och göra det bättre i Arsenal.

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, Ceasar snackades det ju jättemycket om höstas, va? Jag skulle vara helt med på den, det vore verkligen att skapa bredd i truppen, pusha Szczesny och samtidigt föra in behövlig rutin. Caulker var även du med på, härligt. Och du lägger dessutom till ännu en dimension!

Bild för Glenn

Bra skrivet och intressanta tankar.

Nu hoppar jag händelserna i förväg lite och snackar även mf och anfall.

Min rädsla är att "endast" målis, hb och striker inhandlas. Dessa tre måste ju bara inhandlas om vi tappar Fabianski och Sagna. Det måste väl även en blind höna se.

Men som du skriver behöver vi verkligen en mb även om Vermaelen skulle stanna. Tror dock att Wenger gör sig av med belgaren och kanske kanske köper in en ny då.

Vad jag inte tror inhandlas är en DM. Där tror jag han tyvärr nöjer sig med Flamini och Arteta.

Kan ju bli en offensiv mittfältare till. Vi har ju bara ca 25 st.

Så enligt mina snabba uträkningar behöver vi värva minst 5 spelare i år igen. Det kommer inte att hända. när det hände för ett par år sedan var det fultl kaos och vi köpte allt vi kunde få tag i. Låt oss inte få ännu ett sådant fönster!

COYG

Bild för Davidsson och Mannen

Tack så mycket för berömmet! Och ja, jag delar också din rädsla för att Wenger skall tänka antal spelare och inte nivån på kvalité och därför bara ersätta de lämnade spelarna utan nämnvärd förstärkning. Blir det så så skjuter han sig (och oss) i foten ännu en gång. Fast å andra sidan har ju både Bendtner och Park lämnat. Detta skulle ju öppna upp för lite nyförvärvsgodis.

Jag hoppas du har rätt om Vermaelen/mittbackspositionen, men hoppas du får fel rörande DM-positionen. Jag tänkte återkomma till mittfält och anfall i nästa inlägg, och därför inte ge mig in i något resonemang just nu, hoppas det är okej?

Bild för Glenn

Helt ok. Var ju jag som var lite tidig där :-)

Ser fram emot nästa blogginlägg.

Hoppas också jag har fel på DM för jag tycker vi måste förstärka där. En av anledningarna till våra stora förluster i år.

COYG

Bild för George Adams

Håller med om att Amorbieta underpresterat i Fulham, samtidigt är det inte många i det "ängagänget som gjort någon vidare säsong, så det tror jag är orsaken till hans prestation. I Bilbao var han kung. Bra spetskvaliteer och en riktig krigare med bra inställning.

Football - Created by the poor, stolen by the rich...

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, det är svårt att säga hur bra han "egentligen är". För i Bilbao var han, som vi varit inne på, både bra och älskad. Ibland är det svårt med mittbackar som går från la liga till EPL, vår egen Squillaci är ju ett exempel på spelare som var grymma där men helt adjös här. Svårt...

Bild för George Adams

Sant! Men killen har en "brittisk spelstil" tuff och bra inställning så det borde inte vara orsaken. Som 3 e mb hade han funkat, bättre än den belgiske säkerhetsrisken som velar omkring där nu. Vill vi ha riktig klass och konkurrens där bak, lätta på lädret och signa Hummels, så tar vi Klopp om 2 år ;-)

Football - Created by the poor, stolen by the rich...

Bild för Davidsson och Mannen

Jag håller med dig om behovet av konkurrens även på mittbackspositionen. Jag gillar Vermaelen och hans do-or-die stil, men han är ändå så gott som oanvändbar för oss. Tänk tanken om någon av Koscielny/Mertesacker hade blivit skadade, hade vi klarat fjärdeplatsen då? Hade vi tagit oss till final och vunnit FA-cupen då? Mitt svar är nej, det hade vi inte.

Bild för Fredde

Tycker att afrikanska spelare generellt är en dålig idé pga att deras mästerskap spelas i tid och otid. Ibland 2 år irad och ibland inte alls (vad det verkar). Hur som när det spelas så har vi som mest matcher i ligan. Det fungerar för alla ligor utom England för dom har endå ett vinteruppehåll. Om vi ska ha vårat förstaval som ränner nere i afrika och spelar en jippoturnering med prestige (dom kan knappt garantera spelarnas säkerhet) så tycker jag att vi ska välja andra spelare. Allt kan avgöras av vilka vi får möta medans vår ytterbackstjärna/mittback är borta. Visst kan man ha afrikaner i laget men inte backar där kontinutet är viktigt. Richards som fyller 26 i år får gärna visa att han kan hålla sig skadefri. Juanfran tycker jag framstår som det bästa alternativen av de du tar upp till högerbacken.

Mittbackar? Ska vara en yngre mittback som endå har rutin så Caulker passar nog bra in där men slår gärna ett slag för Ginter (nästan samma namn som Günter med porrlooken). Kan bli dyr iochmed att han kom med vm truppen men lär knappast vara aktuell för spel. Men PL spelare brukar i regel vara övervärderade så kanske är jämt skägg på prisnivån.

Målvakten? Det finns så många kompetenta målisar som är bosman i sommar, vi borde satsa på en av dom. Landreu, Hildebrandt och Schmeicel är alla utan kontrakt. Alla 3 är bra och Marshall känns som att han förväntar sig en nr1 tröja efter alla hyllningar. Främst för att dom är beprövade målvakter under en lång tid men även för att spara krut/pengar till andra positioner och dom förstår vad som förväntas av dom (andremålis).

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Jag håller med dig om det svåra i att köra med afrikanska spelare, pga ACoN. Oerhört oskönt att dessa spelare "drabbas"/klubbarna drabbas. Minns hur Gervinho blev helt förändrad och förlorad efter den turneringen och aldrig hittade rätt igen. Så där är jag med dig helt. Och ja, just nu känns väl Juanfran eller liknande som mer aktuellt. Eller vad säger vi om NUFC:s Debuchy?

Håller med om Ginter, för är det inte så att han även spelat DM rätt mycket och därmed skulle kunna ge oss fler alternativ och indirekt också bättre bredd. Eller har jag fel?

Gällande målvakt köper jag din poäng rakt av. Visst är £15 mille för mycket för en andrekeeper. Kanske Norwich Ruddy vore något?

Bild för Fredde

Santon i Newcastle? Vänsterback, men högerfotad.

You win some, you draw some