Medlemmar: 5011 st.
Visa menyn

Nu får det f-n i mig vara något bra, Mr Wenger

Davidsson och Mannen
mån 9 jun 2014 kl 15:35

I dessa tider av galenskap är det smått omöjligt att skilja rykten som är baserade på verkliga händelser från de som är rena fantasifoster eller till och med baserade elakhet. Det pratas högt och lågt om spelare som är på väg åt än det ena, än det andra hållet och enligt mitt twitterflöde har vi i princip kommit överens med en ny anfallslinje och förhandlar med ett antal klubbar för ytterligare en. Lika många spelare är, i princip, klara för andra klubbar och våra konkurrenter har redan fyllt på med såväl bredd som spets som överflöd.

I det flesta fall är det bara klicklockande påhitt eller rena illmarigheter, men i ett par av dessa ryktesvågor verkar det faktiskt ligga sanning bakom svallningarna. Vi har redan sett de CL-klara Liverpool FC handla in bredd på anfalls- och ytterfronten och nu verkar det också som om våra blåa antagonister från västra London håller på att göra något liknande, fast med den skillnaden att det inte handlar om bredd utan om spets. Om spets i absolut världsklass och om spets så obönhörligt vass att den tvingar sig in i våra arsenaliserade själar och skapar sorg, smärta och i många lägen också brinnande vrede.

För i dagarna skall Chelsea, enligt allt mer trovärdiga källor, offentliggöra att de inhandlat Cesc Fabregas från FC Barcelona. Samme Fabregas som inte bara lämnade oss för några år sedan utan också var själva galjonsfiguren för Arsène Wengers Project Youth. Han strejkade sig ifrån oss för att gå till sin moderklubb, spelade där andrafiolen i väntan på att Xavi och Iniesta skulle bli till åren, men har nu, trots att varken Xavi eller Iniesta blivit något vidare yngre, fallit i onåd hos katalanerna som, genom agent Dein, låtit marknaden veta att detta spelgeni nu är tillgängligt. Barca väljer Rakitic varefter Fabregas längtar till fruns barn i London.

Enligt ryktena skall Wenger ha tackat nej till den möjlighet att matcha kontraktsförslag som skrevs in i övergångskontraktet med Barcelona, varför Fabregas kommer att landa i en annan toppklubb hemmahörande i London, nämligen ligakonkurrenten Chelsea. Vår Cesc Fabregas, där borta i det blåa Chelsea. Wengers Fabregas i Mourinhos Chelsea. Enligt den allmänna meningen var Fabregas önskan att återvända till Arsenal, att Wenger ville betala ungefär £25 miljoner, men inte kunde tänka sig matcha Chelseas bud på ungefär £30 miljoner plus eventuellt £4 miljoner i add ons. Så för £5 miljoner mindre, ja tack, men för £5 miljoner mer, nej tack. Då behöver vi inte längre den spelartyp som Fabregas är, utan behöver prioritera andra positioner i truppen.

Ursäkta min franska, men nu är det f-n i mig upp till bevis Mr Wenger. Bild från Flickr.com: ”Feversham Lens”

Och ja, i min värld skall vi prioritera en defensiv mittfältare, en versatil anfallare, en högerback och en duglig andremålvakt. Och utifrån detta behöver vi inte Fabregas. Vi behöver inte Fabregas, på samma sätt som vi inte behövde Özil i höstas. Då vi på Özils position redan hade Cazorla med Rosicky som duglig back up, men där vi i och med Özils ankomst till klubben fick ett enormt uppsving och lyft både spel- och prestigemässigt. Så nej, vi behöver inte Fabregas, på samma sätt som vi inte behövde Özil. Samma Özil som tillsammans med Flaminis ankomst satte igång en enormt positiv spiral som var i rörelse fram till bluffen om truppens djup synades och korthuset föll ihop i takt med förslitningsskadorna kickade in. Och då Wenger valde att klippa, klistra och styra upp situationen genom att låna in en redan skadad Kim Källström.

När nu Wenger väljer att tacka nej till Fabregas, de fem miljonerna pund i skillnad eller inte, och låter honom gå till chelsky gör han inte bara en av de förmodade konkurrenterna (om det nu är ligaseger Arsenal vill uppnå) så oändligt mycket bättre. Han tackar också nej till en spelare i absoluta toppskiktet, som kan spela på i varje fall fyra av elva positioner och det för rena reapengen. Wenger ville ha Draxler i januari, men tackar nej till Fabregas i juni. Och han gör därmed, ännu en gång, om samma misstag att inte bredda den trupp som år efter år, säsong efter säsong, krackelerat och brustit på grund av sin egen sprödhet. Det bidde ingen Fabregas, skall det månde bli en Kongo?

Så nu, Mr Wenger. Nu Mr Tre År Till Vid Rodret. Det är nu du skall stiga fram och visa att det fanns en orsak till att tacka nej till den världsspelare du inte hade råd att köpa i januari, när du fick nöja dig med en redan skadad föredetting, men som du nu ges smått till skänks. Nu måste du visa varför du tackade nej till årets Özil upphöjt till två, Cesc Fabregas. Nu måste du ge oss en versatile världsstriker, du måste ge oss en defensiv mittfältare skyhögt mycket bättre än alibijoggande Arteta och du måste ge oss en högerback av toppsnitt som också kan spela ett bättre mittbacksspel än säkerhetsrisken Vermaelen.

Wenger ha gjort sina prioriteringar och kommer också dömas efter dem. Det talas mycket om A Big Summer men samtidigt också om tålamod. Jag har visat tålamod i så många år, men när du tackar nej till en spelare som är ”Big” på så många plan, ja då måste du f-n i mig ha något riktigt bra på gång. Och du måste säkra dessa världsklasspelare till klubben. Spelare som gör så att vi blir bättre än vad vi hade blivit med Cesc Fabregas i laget. Inget annat än detta bästa duger. Inga bortförklaringar, inga ursäkter och inget patetiskt skyllande på rådande omständigheter eller andras elakheter.

Kommentarer

Bild för Christian Vela

Väl talat!

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar!

Bild för Ulf Dejehed

Håller med till 100%

Bild för Davidsson och Mannen

Klart som f-nken du gör, Uffa!

Bild för Björn Lindström

Exakt. Man undrar vad han har på gång för att tacka nej till Fabrigas. Måste vara ngt i hästväg. Hade lätt sålt ngn av de andra för att lämna plats för Fab.
Jag kan förstå många som tycker att Fab grinade sig från oss för tre år sedan, men jag hade då hellre haft honom med oss än mot oss...

Bild för Davidsson och Mannen

Absolut, hellre med oss än emot oss. Och tackar man nej till en spelare av Fabregas kalliber, ja inte har man dämpat förväntningarna på nästa nyförvärv! Wenger Knows?

Bild för MikeR

Precis jag tror också det hade varit jäkligt mycket pedagogiskt win på at få in Fabregas i laget igen, tycker det är helknepigt när vi vet att vi saknade en mittfältare i år...hm vi får väl se vad som händer, hoppas en hel del på Di Maria och eventuellt Benzema. Tycker iof inte Benzema är den vi behöver och tycker Giroud gör det lika bra, men en så samspelt trio från Real vore kul att se

I'll answer to nobody !!

Bild för Davidsson och Mannen

Den pedagogiska vinsten, precis. Precis på samma sätt som värvningen av Özil berättade för omvärlden att Arsenal faktiskt inte bara är en klubb utför, så skulle värvningen av Fabregas ha kommunicerat så mycket positivt till spelarna i laget, till omvärlden och framför allt till spelare vi vill skall komma till klubben. Alla bra spelare (bortsett från några undantag, ex Ibrahimovic) vill omge sig med bra spelare, så Fabragas hade gjort oss än mer attraktiva. (Här kan vi jämföra med vad lånet av Kongo kommunicerade till omvärlden om vår manager och om läget i klubben...)

Di Maria är ju fantastiskt bra och vore toppen för oss, men tackar vi nej till Fabregas för att sedan gå efter Di Maria, som förvisso är en annan typ med mer fart och mer teknik, tja... jag vet inte. Skall man hårddra det så behöver vi både och ingen av dem. För ingen av dem är striker, ingen av dem är någon defensiv mittfältare och ingen av dem är en versatil högerback. Så resonemanget tenderar att bli något cirkulärt.

Bild för daddy dj

Hur vet vi, vi som bara läser silly season att det verkligen förhåller sig på detta sättet? Vi vet egentligen ingenting vad som försiggår i kulisserna. Det enda vi vet är när övergångarna är bekräftade och först då kan vi ifrågasätta.

Bild för Davidsson och Mannen

Absolut, och det skriver jag också i första stycket. Men den här texten blev något profylaktigt för mig. Jag VET att Fabregas inte kommer att gå till oss, jag VET att det kommer göra ont så in i h-vette i mig och jag VET att smärtan kommer att återkomma varje gång jag ser en bild av Fabregas i blått. Smärtan blir såklart inte mindre för att jag skriver ett sk-tet blogginlägg, men jag gjorde vad jag kunde för att möta smärtan innan den jagat ifatt mig totalt.

Vi vet ingenting, men vi kan fortfarande ifrågasätta. Skulle Wenger, mot alla odds, gå in med ett sent bud och stjäla Fabregas tillbaka till oss, ja då är min text helt meningslös. Men det är ett pris jag gladeligen skulle betala alla dagar i veckan. Wenger får gärna överbevisa mig.

Bild för B-G

Vore fantastiskt roligt och rättvist om det var ett rävspel ala lex Demba ba. 

Fabregas och Wenger lurar skjortan av Mourinho och skriver på för AFC i slutet av sommaren :)

önskedröm!

Twitter @grvdga

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, herregud. Jag har inte ens tänkt på ett sådant scenario, men det skulle vara så fantastiskt att ord inte kunde beskriva det. Wow, jag blir helt till mig bara av tanken!

Bild för Glenn

Hoppas Bangkok har rätt men är rädd för att det än en gång brunnit i huvudet på Wenger och att det är av envisthet, stolthet eller någon annan mindre smickrande egenskap som han "släpper" Fabregas till någon av våra värsta konkurrenter.

Sen spelar väl inte 5 miljoner någon roll? Vi har väl ett fast pris i klausulen så då ska det väl inte spela någon roll hur mkt ryska smutsiga miljoner Chelski kommer med?

In Arteta we trust!

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, samma envishet och stolthet som tog honom och Arsenal till toppen har också visat sig vara både hans och vår akilleshäl. Och som jag skrev innan så hoppas jag evinerligt att B_G har rätt, men tror tyvär inte att så är fallet. Sedan har jag för mig att klausulen inte alls handlar om ett fast pris, utan mer att vi dels har rätt att informeras om anbud, dels således har rätt att matcha dem, samt att vi får en viss procent av den summa som eventuellt försäljningspris överstiger vad barca betalade till oss. Så visst spelar chelskys blodspengar roll, men mer utifrån att de får barca att vilja sälja och i relation till vad Wenger är villig, eller uppenbarligen ovillig att betala.

Bild för George Adams

Om han, den envise och långsamma, agerar och signar Martinez (motsv), en riktigt bra högerback, en roterande MB och en rörlig klassavslutare, samt gärna någon till som är villig och snabb att gå i djupet + reserv Joel, får gärna Fabregas spela i vilken tröja som helst för mig, av flera skäl

1. Det finns en sportslig anledning som gjort att han inte riktigt platsat på "sin bästa position" i Barcelona. Han har inte visat tillräckligt, och har nog trots sin ålder peakat.

2. Det är sant att vi behöver bredd. Men enligt min ringa uppfattning så har vi just på offensivt mittfält övertalighet, inte minst sedan Özil kom. Att jag sedan mycket hellre skulle se Cesc än just Özil (en värvning jag varit och är tveksam till), i röd vitt, av bl a känslomässiga skäl, är en annan pilsner.

3. Cesc, lämnade oss en gång på ett rätt tråkigt sätt. En gammal hund glömmer inte!

Give us our Arsenal back. Kroenke Out!

Bild för Davidsson och Mannen

Jag har svårt att se Fabregas som en spelare som utmanar endast om sin bästaposition, den som Özil har men som också kan innehas av Cazorla och Rosicky. Tyvär ser jag Fabregas som en oerhört begåvad, versatil och mulitkompetent spelare. Han värvade till Arsenal som striker, blev någon form av box-to-box innan han landade som offensiv mittfältare. I skitbarca har han också spelat på kant och faktiskt gjort det oerhört bra. Och jag ser inte alls att han har peakat, mer att han fått en ganska trist roll i skuggorna av de tre stora i det laget.

Att sättet han lämnade oss skulle kunna sätta käppar i hjulet är jag med dig på. Men för mig står förlåtelsen i relation till vad han skulle kunna erbjuda oss och då glömmer jag, min ålder till trots, hans fula avsked.

Sedan är det precis som du säger och som jag var inne på i texten; för Wenger in världsklasspelare och spelare som höjer oss rejält, ja då är saken en annan. Men har han för vana att göra det..?

Bild för George Adams

Nej bäste D&M. Han, den långsamme och envise har ju tyvärr inte det. 

Men, som sagt. Hoppet är det sista...

Give us our Arsenal back. Kroenke Out!

Bild för Davidsson och Mannen

...precis. Hoppet är det sista.

Bild för Sebastian Jonsson

Vill inte ha honom, inte tillräckligt bra för det priset. Hoppas han floppar även i blått.

Bild för Davidsson och Mannen

Jag måste säga att för det briset är han fantastiskt bra. En halv mille lägre än vad manu betalade för den hårfagre belgaren. Och tyvär har jag oerhört svårt att se att han skulle floppa borta vid Fulham Road. Man kan säga vad man vill om den spanska ligans tre-lag-mot-resten (fast tvärtom), men poäng har Fabregas skapat år efter år, både i barcelona och i spanska landslaget.

Bild för Joacim Lagerqvist

Diaby är ju frisk nu D&M, då ser inte Wenger någon plats för en Fabregas i truppen!

Bild för Davidsson och Mannen

Underbart att du är tillbaka Jokkster. Och cirkeln slutes på något sätt genom att prata Fabregas vs Diaby, för jag tror det var i just den diskussionen som du och jag möttes på forumet för första gången. Och att du, som sagt, nu är forats svar på Diaby a la ALANS! What took you so long?