Medlemmar: 7576 st.
Visa menyn

Lägg Av!

Davidsson och Mannen
mån 25 aug 2014 kl 09:35

I Nationalteaterns musikhistoriska asterisk ”Lägg Av” ber den något pressade narkomanen sin socialtjänsthandläggare att just lägga av. Narkomanen hävdar att handläggaren inte förstår någonting och bara är någon som sitter på socialförvaltning, fluktar i någon pärm och håller koll på allting. Vidare hävdar narkomanen att han lever, men också, för h-vette, skiter i hur det går för honom.

Så känner inte jag, varken till livet i stort, till den välfärdsstat som socialtjänsten får anses representera och inte heller inför Arsenal FC från norra London. Men när jag i lördags såg den ungefär timmeslånga perioden mellan de inledande 10 minuterna och de avslutande 20, så ville jag mest ställa mig upp ur grabbens soffa, där jag satt och såg matchen, och skrika åt Wenger att lägga av.

Egentligen hade jag tänkt skriva en Shit-Chat, om inte annat för att skapa en så kallad rutin, men jag känner att det inte är läge och att jag vill skriva om någonting annat. För visst är det chat alla dagar i veckan, när Arsenal vänder ett 0-2-underläge till oavgjort på knappa 8 minuter, visst vill man prata mer om den moraliska styrka vi återigen visade och viss vill man hypa vår förmåga att få med oss ett bra resultat, vilket jag anser oavgjort borta mot Everton vara, trots att vi spelade dåligt. Egentligen vill jag ju det. Men ändå gör jag annorlunda.

För jag vill ställa mig upp och skrika åt Wenger att han skall lägga av med sin taktiska sinkadus i form av det nu, i tre matcher, använda 4-1-4-1. Eller kanske inte systemet i sig, utan på sättet han fyller respektive position. För i lördags såg vi hur det centrala mittfältet tightades upp i form av Flamini, Ramsey och Wilshere. Men vi såg också att Ramsey, reduceringsmålet till trots, var smått usel, att Özil offrades ute i isolationismens vänsterytterposition och att en ensam Sanchez inte fick något som helst kreativt understöd från det centrala mittfältet att arbeta med.

För två, tre år sedan ojade jag mig under rubriken ”Falsk Matematik” över hur Ramsey och Arteta, istället för att ha en defensiv mittfältare, delade på det defensiva ansvaret vilket då hämmade både Ramseys och lagets kreativitet. Nu drar Wenger det ett varv till. För istället för att ha handlat in en mittfältare som faktiskt kan ta ett helhetstag om ytan framför backlinjen, skrynklar Wenger ihop den ofta runtvridna mittfältstriangeln till en liten tuss som man bara vill slänga i papparskorgen. På ett sådant mittfält fanns uppenbarligen ingen plats för lagets absolut största kreatör, på det mittfältet fanns uppenbarligen ingen klargjord ansvarsfördelning och från det mittfältet fick årets rubrikköp, Alexis Sanchez, inga som helst arbetsredskap att verka med.

Nu byttes i Wilshere ut och Cazorla in i 74:e minuten och vipps fylldes det centrala mittfältet av kreativiteten som det saknat, vipps började bolltrillandet bära frukt och vipps täcktes den taktiska malören över med en smäktande upphämtning. Men det ändrar ändå inte faktum. Ramsey och Wilshere gnagde varandras hälar när de spelade tillsammans centralt, de fick inte alls igång något av all den kreativitet de bär inombords och fjolårets stora propagandainköp, Mesut Özil vankade slokande av och ann ute till vänster.

Mesut Özil är ingen ytter. Han kan inte försvara (se Evertons 1-0-mål) som en ytter skall kunna, han löper inte på det sätt som en ytter måste göra och han kommer, framför allt när han spelar till vänster, helt fel med bollen när han väl får den. En kreatör som Özil skall äga banans mittfåra, han skall inneha oändligt mycket boll och vara den som styr och ställer. Han ser passningspotential som ingen annan, han kan öppna ytor som ingen annan och han kan både bända och knäcka sönder motståndares mittlås som ingen annan.

Till vänster är Özil lika bortkastad som han var i Tysklands landslag, till vänster blir han lika oanvändbar som han mestadels var i VM och till vänster hamnar han dessutom inte bara långt ifrån där han skall vara, utan också på fel kant utifrån sin fina vänsterfot. Visst förstår man att Wenger fluktar i tyskarnas taktikpärm och försöker skapa sig koll över hur han skall få in alla centrala spelare på plan och hur han skall lösa den till synes olösliga ekvationen att låsa ett centralt mittfält/ytan framför backlinjen utan att betala dyrt för den spelartyp han inte ens verkar vilja ta i med tång. Men hur mycket Wenger än fluktat och försökt hålla koll, så vill jag bara ställa mig upp och skrikande be honom lägga av.

Lägga av med ett system som isolerar en löpstark och begåvad, om än något kortvuxen, striker, lägga av med att offra en elftedel på två spelare som inte kan spela ihop på samma position och lägga av med att ännu en gång offra en central kreatör på en vänsterkant där han skrumpnar, tappar form och helt förlorar mening. Lägg av, Wenger!

Kommentarer

Bild för Nattefrost

Håller med, skall försöka hålla mig kort.
Den största oron hos mig ligger varken på avsaknad av utpräglad dm eller komplement i backlinjen även om jag mer än gärna ser förstärkning inom de sektorerna.
Min oro ligger i:
1 Det är för tunnsått på forwardsplatsen. OG är för ojämn, blandar bajs med honung.
Sanogo är för dålig idag, hans tid kanske kommer men som vanligt finns varken tid eller tålamod att vänta in den gyllene brevbäraren.
Campbell vet vi för lite om.
Sanchez ser jag som en kantspelare f.ö

2 Överflödet av centrala mittfältare & underflödet av naturliga yttrar vilket förpassar centrala spelare på kanterna.
Varken Wilshere Cazorla eller Özil skall vara på kanten i mina ögon.

En kantspelare för mig är en tvåvägsspelare som skall jobba lika hårt åt båda håll. Ljungberg är ett lysande exempel på min drömytter.
Wenger har stannat upp många spelares karriärer just genom detta fenomen.

Varken Cazorla Wilshere eller Özil har heller de rätta egenskaperna för att göra ett fullgott arbete som yttermittfältare.
Sanchez tror jag har den workrate som krävs, Theo brister i sin defensiv men är guld värd i sin offensiv. Oxen är ett fullgott alternativ men i övrigt känns det fattigt på kanterna.

3 Sista men dock det största orosmolnet är Wengers oförmåga att balansera laget som du beskriver i ditt inlägg.
Oavsett om det finns 5 centrala mittfältare att spela så skall inte alla 5 starta oavsett vad de heter. De 3 bästa centrala skall starta centralt och de 2 bästa kantspelarna skall starta på kanten.
Att Wenger kommer ändra på detta lär dock inte ske.

Summering: Jag vill ha först och främst en yttermittfältare, en naturlig sådan och en målskytt av hög kaliber.

En dm och komplettering i försvaret är bonus men inte prio 1 för mig.

Wengers coachning finns inte mkt att säga om, att den är svag vet vi. Att den inte kommer förändras vet vi med hyfsat stor säkerhet också.

Bild för Davidsson och Mannen

Ja du, Nattfrost. Om din målsättning vara att hålla dig kort, så gick det väl lite sådär, va? Om din målsättning däremot var att skriva en läsvärd och mustig kommentar, jag då gick du f-nken i mig i mål med stort A i Ordning och Uppförande.

1: Visst är OG ojämn, minst sagt. Och visst skulle jag önska en ny forward av världsklass såsom Reus, Cavani eller Falcao, men jag skulle också till fullo glädja mig åt en lågbudgetlösning såsom Luic Remy. Sedan tror jag, återigen och lördagsmatchen till trots, att Sanchez är den forwarden. Inte bara i Wengers ögon utan även i verkligheten. Självklart saknar han OG:s targetfunktion och fastlåsningskraft, men det hade även Suarez gjort, om vi lyckats ro honom i hamn förra sommaren.

Det vi såg av Sanchez var en forward helt utan understöd. Han sprang ned och hämtade boll när han inga användbara bollar fick och han slet som attan defensivt. Men när han var i straffområdet och passningen kom, ja då kom den i form av en menlös bananlyra. Även här är det fel tänkt/instruerat av Wenger.

2: Vi har överflöd av centrala, små spelare som ingen (bortsett från Flamini) brinner för det defensiva. Självklart håller jag med dig här. Och de wingers vi har är antingen i frysboxen (Podolski), skadade (Walcott) eller på väg att centraliseras (AOC). Cazorla var lysande när han byttes in, men det var ju för att han fick spela centralt, på en B2B-plats.

Däremot vidhåller jag att Wilshere skulle kunna bli den ytter vi behöver eller i varje fall det ytterkomplement vi behöver. Som han var i junior- och reservlag, innan Wenger skolade om honom till central mittfältare. Att ha Wilshere ute på högerkanten med hans fina och kreativa vänsterfot som där ute skulle slippa mycket av det stryk han ständigt faller ned av, centralt.

3: Ja, här är vi helt överens. Du twittrade klokt (jag minns inte ordagrant) om att lagets bästa måste sättas i första rummet och då kommer några, kreativa, centrala spelare att få vila. Kan Wenger rotera så är detta någonting gott, för då kan vi slåss både i ligan och i CL, men att tvinga ut en snubbe som Özil på vänsterkanten för nedkylning och nedtryckning i deppighet, ja det har vi ingen nytta av.

Jag ser din summering och ser dina önskemål. Jag låtar mer åt en defensivt inriktad central mittfältare, en mittback och en striker. Även om jag förstår hur du tänker. Sedan kan man ju tillägga att Ljungberg spelade centralt i HBK innan han kom till Arsenal...

Bild för George Adams

"Klockers"igen pojkar!

Vi måste ändra organisationen helt klart för det här fungerar inte

4-2-3-1 eller 4-3-1-2 heter mina förslag i siffror. Men A och O är att utnyttja våra vassaste spelare där dom gör bäst nytta!

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar och jag håller med om det även gäller Nattfrosts inlägg ovan!

Sedan skulle jag gärna spela 4-1-4-1, om Özil sattes centralt och om vi använde en central mittfältare som var bättre än Flamini och bättre på att försvara/skydda backlinjen än vad Arteta är. För precis som du säger: A och O är att utnyttja våra vassaste spelare där de gör som bäst nytta. Klockrent!

Bild för Patrik Boberg

Bra talat igen D&M. Du beskriver precis samma frustration som jag när jag satt och spydde ut känslorna tillsammans med en polare på telefon. Hur f-n kan man misshandla världsspelare som den karln gör.....?????  Özil... say no more för du sätter huvudet på spiken klockrent. W har ju en makalös förmåga att placera spelare där de presterar som sämst. Har beundrat och önskat den killen till oss sedan 2010 och så använder vi honom så här.

Som du skriver ser man ju att det inte funkar särskilt bra när han spelar på det sättet i Tysklands landslag heller. Risken är ju att killen lessnar ur totalt med tappad tro på sig själv och då har W lyckats göra en Arshavin av honom också (som han också satte helt fel under större delen av tiden hos oss).

Om han ändå ska använda alla våra "stjärnor" fel kunde han väl köpt tillbaka Fabregas som i alla fall sannolikt hade kommit in på en position han känner till och som han är bland de bästa i världen på.

Nä W... Lägg Av ! 

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar! Och tja… din fråga är fullt bekräftad. Hur f-n kan man misshandla en världsspelare som Özil på det sättet? På samma sätt som han gjorde med Arsjavin (som du tar upp)! Bedrövligt. Och till viss del även Podolski, även om han var placerad rätt, men behandlad illa. Så ja, det här experimentet måste han lägga av med snabbt, Mr Wenger.

Bild för George Adams

Jag har tjatat rejält hela fönstret, och precis som skribenten mfl har jag velat att klubben ska skaffa in en världs spelare på defensivt mittfält.  Inte bara av  uppenbara defensiva orsaker, utan även för att offensiven och helheten skall bli bra. Med en riktigt vass defensiv mittfältsgeneral och en b2b som även är skicklig defensiv och som kompletterar DM väl, förbättras balansen i laget. Vi kan trycka upp ytterback på bollsida och behovet av Yttermittfältare med den roll Özil blir tvingad till minskar radikalt. Vi kan spela mera med" vandrande och platsskiftande " mittfältare. Precis som vi gjort när vi spelat som bäst genpm åren. Det är ett spel vi har spelare för, och jag kan inte förstå när vi försöker oss på ett mera statiskt spel som vi gjort de senaste matcherna.  Så med en stark defensiv ryggrad blir vi inte bara bättre bakåt. Är övertygad att anfallsspelet oxå skulle förbättras.

Ni kommer väl ihåg Brolin i VM 94 där han från en teoretisk ymf roll vandrade och var hjärnan bakom VM mest målfarliga lag. Sterlings fria roll bakom Suarez /Sturridge är ett annat exempel på hur jag anser Özil borde nyttjas. 

Bild för Davidsson och Mannen

Jag tycker du tar upp en lika genialisk som ofta helt förbisedd aspekt av behovet av en riktigt defensivt kompetent mittfältare: Att det gynnar offensiven. Helt med dig, tummen upp!

Sedan är jag inte helt med dig angående Brolin, eller snarare jag förstår vad du menar, men är inte säker på att den är applicerbar på Özil i Arsenal säsongen 14/15. För dels så använder vi, tyvärr, inte det snabba omställningsspelet som svenska landslaget var så bra på -94 och dels använder vi bara en anfallare. Men världsklass-DM:ns inverkan på offensiven, den var briljant!

Bild för George Adams

Exemplet med Brolin, var bara ett sätt att belysa hur man kan använda en lysande playmaker/stjärna om man som i Sverige, i detta fall inte var beredd att tulla på balansen med 2 sittande stenhårda imf (Thern, Schwartz) och en löpare (Ingesson/Mild). Genom att ge Brolin denna skräddarsydda roll kunde Svensson ändå ha övriga ingredienser på mittplan, Genialt!

Dessutom 2 anfallare som kompletterade varann, Ännu bättre. Wenger kanske ska ringa Tommy och be om några kloka råd ;-))

 

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, det var väl också så som Zidane användes i Juve och i Real? När central playmaker flyttades ut till vänster för att få mer yta. Men skall man flytta ut Özil till någon kant så skall det, i så fall, vara den högra. När han har sin starka fot och passningsvinklarna inåt. Till vänster hamnade han bara i inläggsläge och det vet vi ju hur det går med en ensam striker. Sedan var ju, som du är inne på, VM94-laget fyllt till bredden av hårt arbetande rollspelare. Rollspelare som ständigt var redo att göra det hårda jobbet och dra isär motståndarlaget för Brolins (och Therns) kreativitet. Det kan man ju inte direkt säga om Arsenal 2014…

Bild för Fredde

Nu tror jag mer att Wengér satte Özil på kanten för att ge honom minuter och ha Wilshere och Ramsey (med flåset uppe) som drivande krafter i mitten. Men på det sättet så finns det ingen som tar ytorna framför motståndarnas backlinje. Wilshere och Ramsey vill starta längre ner och vara med och spela upp bollen. Özil struntar oftast i det och ser till att öppna en yta framför motståndarnas backlinje och sen när det är dags förvalta den så gör han det. På kanten så vet han inte riktigt vad han ska göra, som i VM var han kass men mot slutet så fick han börja vandra mer precis som han vill, då blev han bättre. Cazorla är även han en spelare som tar den ytan även om han inte kan öppna upp dom och förvalta dom fullt lika bra så är det där han är som bäst. Yttrar ska vara djupgående spelare, Flamini ska enbart ha deffensiven osv. Vi behöver få in Luiz Gustavo, eller motsvarande spelare.

Totalfotbollen fungerar inte, PUNKT.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Jag hoppas att Wenger tänkte som du är inne på, att Özils placering var någon form av temporär introduktion, men jag delar också helt din bild av konsekvenserna. För, som du är inne på, så drar Wilshere och Ramsey inte bara i samma bollinnehavsyta, de delar även samma startområde och löpningar.

Avslutningsvis vill jag understryka mitt medhåll i det du avslutar kommentaren i.  Att totalfotbollen inte fungerar!