Medlemmar: 7576 st.
Visa menyn

Allt är som vanligt men ändå helt, helt annorlunda

Davidsson och Mannen
tis 26 aug 2014 kl 10:25

Det är ju lite Arsenals grej det här med att spela kvalmatcher för att nå Champions League. Och alla som följer den moderna toppfotbollen känner ju till att spel i Champions League, vid sidan av sjukt hissnande mängder pengar, är det som lockar fotbollsspelare, och sportens parasiter -agenterna, att välja ny klubb när agenten anser byte är nödvändigt för spelarens (och agentens prestige) och lönekuvert.

Eftersom vi inte har haft möjlighet att matcha de ekodopade lagens lönekuvert så har kontinuerligt spel i Champions League varit en av de morötter som Arsenal har kunnat locka med när nya spelare skall knutas till klubben. Inget spel i Champions League = inga värvningar av prestigefulla namn, så har det kommit att bli. Och i denna lika självklara som snåriga ekvation har klubben fastnat, varför vi ständigt tvingats, eller ansetts vara tvungna, att vänta till att avancemang till huvudturneringen är säkrat innan börsen öppnas och spelare handlas in. Ofta långt senare än konkurrenterna satt sina trupper och ofta långt efter att de spelare vi önskat och/eller behövt redan tingats av andra arbetsgivare än Arsenal.

När säsongen 14/15 tar sin början är allt som vanligt. Vi börjar ligaspelet lite knackigt, denna gång med att ta tre poäng, och vi följer upp ligastarten med det obligatoriska kvalet till Champions League. Allt är som vanligt men, men ändå helt annorlunda. Vi fyllde tidigt luckorna efter flyttade spelare och vi spetsade dessutom med en spelare ur skiktet just under de absoluta största stjärnorna. Och vi har fortfarande kvalspelet till Champions League kvar. Vi har fortfarande den största spelarmoroten på greppbart avstånd. Efter att inte ha lyckats göra mål på bortaplan är den långt ifrån säker, men den är fortfarande så nära att vi kan säkra den genom en bra insats i morgon.

Vinner vi mot Besiktas, och således tar oss till Champions Leaguespel, tror jag det kommer hända saker på Arsenals transferfront. Det kan faktiskt vara så att det redan nu finns färdiga övergångsförslag som bara ligger och väntar på att realiseras när platsen i fotbollens finrum är säkrad. Bland annat twittrade, för någon vecka sedan, den ofta träffsäkre @thearsenalhorse att Khedira kommer spela i Champions League denna säsong. Ingen mer information, twitter är twitter och graden av sanningshalt är också därefter. Du vet att potentiella lögnare frodas där som överallt annars, du vet att man inte kan tro på någonting förrän Jim White läser upp .coms pressmeddelande, men ändå ligger fältet plötsligt vidöppet för de ymniga spekulationerna, vilka i varje fall jag väljer att låta mig dras med av och i. Och var vi Arsenalister inte desperata redan, så lär väl inte Girouds förmodade långtidsskada gjort det hela bättre eller lugnare för oss. 

Fjolårets propagandavärvning Mesut Özil är ett måste att utnyttja i morgon. Bild: D&M

Oavsett vilka spelaraffärer vi tror att de styrande i klubben redan arbetat fram, som bara ligger och väntar på att bli färdigställda i och med att spel i Champions League säkerställs, är morgondagen match så nästan svindlande viktig för oss. Fjolårets Fenerbahce var redan, i och med den väntande domen, slagna på förhand medan Besiktas är något helt annat. Gör det ett mål är vi nere i en av de djupaste bryggorna på många, många år. Och trots all glädje över att vi tog en poäng på Goodison Park, vilket jag anser är en bra skalp, så tyngs jag av oron över hur det hela såg ut i lördags. Inte så mycket av att vi såg tunga och nedtränade ut, inte så mycket för att 4-1-4-1 kanske är hängslen och livrem istället för ett par nya byxor, utan på grund av det enorma resursslöseri jag blev tvungen att bevittna.

Som jag nämnde i gårdagens inlägg, så skavde herrar Ramsey och Wilshere varandras hälar i en trängsel de aldrig rådde bot på, all Özis kreativa briljans slängdes bort på vänsterkantens soptipp och all den smarta löpförmåga Sanchez skulle kunna bidra med, snoppades av som en utopererad blindtarm. Det är möjligt att lag som Real, barcelona eller shitty har råd att låta sina storstjärnor rulla runt på ovana, och prestationssänkande, positioner, men Arsenal har det inte. Arsenal har inte alls de marginaler i vår trupp, så att vi kan slösa bort den näring som göder oss eller, för den delen, bita den hand som föder oss.

Så när vi i morgon möter Besiktas i en, för säsongen 14/15, direkt avgörande match, handlar det om att göra truppförbättringar möjliga, det handlar om att ge Arsenal som köpande klubb det lockbete som behövs och det handlar om resursoptimering av det vi redan har. Efter lördagens första 70 minuter, minus några i början, känner jag mig så nervös och smått desillusionerad att jag inte ens kan förmå mig att ta ut någon startelva. Jag ber bara om att Wenger skall svälja sin stolthet, erkänna att experimentet inte föll väl ut och att han därför låter Özil åter få spela centralt.

Om Sanchez spelar centralt eller ute till höger, om Campbell får speltid eller inte eller på vilken plats Chambers kommer att spela, tja… Jag bara önskar att vi vinner matchen. Att vi tar oss vidare. Att vi ger oss själva möjligheten. Att vi knyter ihop säcken. Att vi är redo att stå kvar, stå emot, stå pall. Inte vika ned oss, om vi faller kunna resa oss och gå vidare. Gå fram, gå upp, klättra tillbaka dit vi hör hemma i fotbollshierarkin. Och för att kunna göra det måste vi ägna oss åt den absoluta resursoptimeringen. Bättre än så är vi, vad Wenger än må hävda, inte idag, sensommaren 2014. Sex dagar kvar till transferfönstret stänger. Sex dagar som kommer att avgöra och definiera säsongen 14/15. En ny säsong, samma förutsättningar. Alltid en strid på kniven, alltid med ryggen mot väggen och alltid i sista skälvande stunden. En ny säsong, allt är som vanlig, men ändå helt annorlunda..? COYG.

Kommentarer

Bild för Ola Svärd

"Det kan faktiskt vara så att det redan nu finns färdiga övergångsförslag som bara ligger och väntar på att realiseras när platsen i fotbollens finrum är säkrad."

Det är underbart med optimism - sannolikheten dock större att påven skulle uppträda utan konstig mössa.

Finns nån ersättare till Giroud verkligen tillgänglig? Nån som verkligen vill och är tillräckligt bra? Samma med Arteta. Wenger kommer säga att TW snart är tillbaka o att truppen är bred o stark. Diaby i full träning så..

Usch va neggo jag låter - hoppas jag har så in i bängen fel!!

Utan Ramsey, OG, Arteta, Gibbs, Sanogo (?) känns det som högst osäkert läge inför returen. Jag är redan nervös för Demba Ba.

 

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Davidsson och Mannen

Den meningen skrev jag i ett sting av optimism, innan jag insett vidden av Girouds skada och då tänkte att vi behövde köpa en CM/DM och en mittback (jag vill påstå att Sanchez köptes in som blivande 9:a), och tänkte att så få bollar borde väl Wenger, Law och killarna kunna hålla i luften samtidigt. Nu när Giroud visar sig vara borta nästan tre månader, ja då blir det snårigt värre för oss.

För det är ju inte så att någon säljande klubb därute sitter och inte har koll på att Arsenal dels har pengar men nu också har forward-, DM/CM och till viss del även mittbackskris? Lägg den självklarheten till en annan, att Wenger sällan betalar överpris, så vipps så försvann i varje fall en del av min optimism.

Fast å andra sidan tänker jag bara att vi bara måste vinna på onsdag. Och gör vi det, ja då kommer Wenger et al att öppna penningpungen som alla vet är tillgänglig. Hoppas...

Bild för Tobias Alsing

Är sjukt nervös speciellt när man tänker på att denna Demba Bà finns på andra sidan. Han kan ni avgöra den här matchen till besiktas fördel. Hade kunnat varit ett grymt komplement till vårdat lag. Usch säg att vi klarar av detta!!!! 

Bild för Davidsson och Mannen

Usch, precis så känner jag. Jag pendlar mellan hopp och förtvivlan, mellan tillförsikt och nästan krampaktig nervositet. Kommer bli en lång dag och en lång kväll (där man hoppas slippa en lång sömnlös natt). Och denne Bà... usch ja.

Bild för gunsmoke

Statistik från PL, vilken spelare?

What price would you put on him if you didn’t know his name? A 27-year-old French international with 101 appearances and 40 goals from 80 starts in the last two seasons.

A player with five starts in the FA Cup and five goals and four assists. Five goals and seven assists in 14 starts in the Champions League. Two goals and one assist from one start in the league cup. A striker in his prime years who has had a direct hand in 64 goals in 80 starts and 101 appearances overall.

How much would you pay for that striker, if Arsene Wenger had paid £22m for him? Or £32m?

Bild för Davidsson och Mannen

Giroud..?

Bild för gunsmoke

Javisst, det är den utskällde som kostade £12m, men med ett grymt facit, eller hur? För det blir lite av att sakna kon när båset är tomt, lite väl mycket panik tycker jag, för visst måste vi klara av turkarna på Emirates vattnade gräsplan, det blir tempo ikväll, men vi kommer nog att sakna Giroud framöver.

Nu kommer det skador på spelare som är rena förslitnings/överbelastningskador p.g.a för hård matchning, Giroud måste vara den fw i alla topplag i europa som gjort flest matcher med sitt klubblag under förra säsongen, han var ju dessutom med i Les Blues ända till kvarten som startman eller inhoppare med alla träningspass som detta medför under ett VM. Sedan åter och knappt någon vila. Det kan bara sluta på ett sätt, väldigt förutsägbart och med en lång skadeperiod....

Problem för min egen del, är att jag slog vad (100 sek)med min son om att Giroud skulle leda skytteligan den 1:a december, utan att ta med någon skadeklausul. Man kan inte vinna allt....å andra sidan kan jag alltid att hävda att så hade skett med en frisk och hel Giroud.

 

Bild för Davidsson och Mannen

100 kronor fattigare familjeförsörjande fader, illa! Nej, visst är Giroud ofta utskälld men jag tycker egentligen inte det är något speciellt fel på honom. Felet är att han, som du är inne på, under sina år i klubben i princip varit ensam forward. Förra året var han väldigt bra fram till nyår där han, fullt logiskt, kroknade. Så ja, det kunde ju nästa bara sluta på ett sätt.  

Så ja, felet är väl då inte Girouds, utan snarare Wengers. Vi måste ha rotation i truppen och jag tror att Sanchez köptes in av samma skäl som vi försökte få Suarez förra sommaren. För att kunna spela med Giroud, men också kunna ersätta honom när han behövde vila. Nu han det ju tyvärr inte bli så...