Medlemmar: 8700 st.
Visa menyn

Shit-Chat: No Shit!

Davidsson och Mannen
tor 28 aug 2014 kl 08:23

Jag önskar att jag kunde säga att jag aldrig var orolig. Att jag kunde framställa mig som en cool katt, orubblig stod eller som den där überlugna filbunkssnubben. Men det vore att ljuga. Gårdagsmatchens sista 15 minuter var nog den mest arbetssamma, idrottsrelaterade, stunden jag upplevt på många, många år. Värre än vårens FA-cupfinals berg- och dalbana, värre än alla CL-kvasl sammanflätade till ett galgfäst rep och värre än CL-finalen -06:s vidriga avslutning, inklusive Mad Jens röda kort dessförinnan.

Gårdagsmatchens avrundning var hemsk. Fru D&M försökte säga god natt, och allt jag hörde mig själv producera som svar var någon sorts blandning mellan ett svagt muspip och en besvärande harkling. Jag kunde knappt förmå mig lyfta blicken, knappt framhäva en nickning och än mindre någon sorts verbal respons eller relationell återknytning till kvinnan jag älskar. Jag var så pressad, så nervös och så lidande. Jag antar att jag förstorat matchens betydelse, förlorat proportionerna och lagt in för många ödens avgöranden i denna match. Jag var så avskuren, så instängd och så fjättrad. Som vanligt, men ändå så helt annorlunda.

För gårdagsmatchen var £30-miljonersmatchen, vägskälet och framtidsskaparen. Ännu en säsong, ännu en höst. Som vanligt, men ändå så helt annorlunda. Och matchens gestaltning var ungefär som vi vant oss att se denna säsong, med ett kompaktare Arsenal med tre hårt arbetande centrala mittfältare, en ensamt springande striker och en helt avskuren Mesut Özil. Vår högerkant var lysande, med Debuchy och Oxlade-Chamberlain, på det nämnda mittfältet var Cazorla magisk i den B2B-roll jag tidigare hävdat att han var rätt för, Wilshere visade stora framsteg och Flamini höll sig, med en hårsmån, på rätt sida av lagen.

Nu är vi i fotbollens förlovade land, nu måste vi se till att utnyttja läget optimalt. Bild: D&M

De båda mittbackarna turades om att stöta upp, nästan otäckt ofta, och i banans andra änden går Sanchez’ insats att dela in i en menlös första halva, fram till ledningsmålet, och en rakt igenom lysande därefter. Avskuret allena i första och fundamentalt närvarande i sina oändliga löpningar i andra. Snubben som lyckades betala tillbaka nästan hela köpesumman i en enda match, inte dåligt det. Sedan får vi ju inte glömma Monreal som igår visade varför han var spansk landslagsman innan han kyldes ned i Gibbs skugga. Igår var han bra, trygg och ständigt på rätt ställe.

Så kvar i Shit-hörnet står endast Mesut Özil. Eller tja…Kanske inte Mesut Özil själv, utan placeringen av honom. Han var igår lika betydelselös som mot Everton i lördags, hans enorma kompetens kastades återigen helt bort och hans förmåga att dyrka upp mittförsvar blev, ännu en, helt outnyttjad. Har du en av världens bästa nr 10:or i laget så spelar det ingen roll vilket system du egentligen önskar, du måste använda honom där han är som bäst. Jag hade, som undantag, kunnat se honom på en högerkant där han rättvänd, med den magiska vänsterfoten inåt i banan, skulle kunna styra spelet, som den högerfotade Zidane gjorde på sin vänsterkant i Juve och Real, men inte längs med vänsterflanken. Där blev Özils genialitet endast reducerad till en gammaldags ytter med fallenhet för lättja och lojhet. Köper du en Özil, så vet du vad du köper och om du ändå har köpt honom så måste du använda honom. Inte kasta bort honom på meningslöshetens sopberg.

Så med denna parantes av Shit, kan vi konstatera att vi Arsenalister har mycket positivt att tala om. Kanske inte krampkampen igår, utan mer vad den kan och bör innebära för klubben. Vi är nu i Champions League, vi har ännu mer pengar att spendera och vi har över huvud taget ingenting att skylla på. Vi behöver en central mittfältare med huvudsakligen defensiv spetskompetens som är redo att gå in och leverera från dag ett. Vi behöver en mittback som kan avlasta Mertesacker och Koscielny så vi slipper lägga allt ansvar på lovande landslagsmannen Chambers späda axlar. Och vi behöver, i och med Girouds halvårslånga frånvaro, en ny central anfallare som håller för regelbundet spel i Premier- och Champions League.

Jag vidhåller det jag tidigare hävdat att Sanchez är inhandlad för att spela som central anfallare, men varken han eller någon annan (tänk: fjolårets Giroud) kan bära bördan själv. Sanogo är allt annat än redo, Podolski och Walcott är inga centrala anfallare och Campbell må vara hur lovande som helst, men är fortfarande en stor chansning. Så nu måste herrar Wenger, Gazidis och Law slutföra jobbet som de förhoppningsvis redan initierat. Bred front måste knutas ihop till tre nyförvärv av klass. Det finns inga ursäkter, inga frågetecken och ingen tveksamhet. Det är inte hjärnkirurgi eller raketforskning, det är uppenbara behov hos ett lag som nu har både ekonomiska muskler och karriärmässig dragningskraft. Inget snack och ingen tveksamhet, vi har alla kort på hand och nu måste de spela ut dem på rätt sätt. No Shit.

Kommentarer

Bild för Ola Svärd

oj oj vad jobbigt det var sista 10-15. Trodde inte jag kunde bli så nervös under match. Nu är vi där igen för 17:e året i rad och frågan är vad klubben vill med avancemanget. Finns möjlighet att överhuvudtaget påverka truppen så här sent? Ja det bordet det väl göra men...Vem/vilka spelare är tillräckligt intressanta och verkligen kan konkurrera om en plats? Skulle bli förvånad om klubben köper/hittar en färdig striker, möjligen att det går att hitta en mittback. Podolski lär bli kvar vilket förstås är bra.

För övrigt tror jag Wenger har ett litet lyxproblem i herr Özil. För att spela centralt i PL/CL måste du kunna tackla och vinna närkamper - eller i vart fall försöka vinna dem. Givetvis viktigt även på kanten men centralt än viktigare. Özil är bra med boll centralt men frågan är om det räcker. Det ska räcka mot lag på undre halvan i PL men kanske inte mot topp sju? Igår var det LAGET som vann matchen och där ingick han, fram till utvisningen. Alltså svårt att ha synpunkter i laguttagningen.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Davidsson och Mannen

Ja lika jobbigt det var då, lika underbart är det att vi klarade avancemanget. Sedan är det ju upp till Wenger, styrelsen/Gazidis och Law att göra vad de kan för att optimera detta 17:e år av CL-spel.

När det gäller Özil är jag lite orolig. För den snubben måste vi dels få igång för att vinna, men framför allt få igång för att ha nytta av honom. För en så stor stjärna som Özil, han måste känna sig viktig och central. Spelar han för många matcher ute i ingenmansland, så förlorar han fästet och sedan är det nog tack och adjö. Vi kan tycka vad vi vill om sköra egon, men honom/hans måste man nog vara lite försiktig med. Så därför måste han in central även om det kan innebära ett systemskifte/återgång.

Bild för Fredde

Tyckte annars att Udinese var ett kval för sig. Igår så var jag aldrig riktigt nervös när de började rulla upp anfall, dom hade ju inte skapat någonting under hela matchen. Deras största målchans var ett inlägg som seglade över Ba med lite marginal.

För framtiden så tror jag absolut att Sanogo kan göra ett jobb hemma mot Hull, Burnley, Tottenham, QPR osv (de svagare lagen på hemmaplan fram till nyår). Javi Martinez framtid är osäker efter att Xabi Alonso har anlänt?

Och man köper inte en kille för £42m ena året för att året efter sätta han på en plats som man inte får ut max av honom. Och hur han presterade på en direkt felaktig position? Han spelade fram målet, eller iallafall Wilshere som missade mottagningen innan Sanchez spurtade fram och slutförde anfallet. Grejen med Özil också är ju att han inte ska behöva gå in i närkamper att han skapar sig själv så pass mycket tid som han behöver. Klart är iallafall att vi får ut mindre av Özil på kanten än Cazorla och mer av Özil än Cazorla i mitten.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, usch ja. Jenkinson som nyinköpt L1-spelare på backplats, va? Laget i sönderfall (Nasri och Cesc), usch ja, det var hemskt. Skilnaden är väl att vi nu förväntades göra den där "Big Summer", började bra men sedan bara dog ut helt, varför riskskålen kändes så oändligt tung.

Sanogo vågar jag inte uttala mig om och detsamma gäller nog för Martinez. Frågan är hur länge de kommer ha nytta av Alonso, men vad vet jag?

Visst spelade Özil fram till målet och visst hade han mer boll igår än i lördags, men han såg ändå ordentligt lidande och frostig ut där ute/borta. Och på det stora hela på tok för lite involvering av truppens mest kreative kille. - "Klart är iallafall att vi får ut mindre av Özil på kanten än Cazorla och mer av Özil än Cazorla i mitten." Det håller jag HELT med dig om!

Bild för Woody

Problemet (om det nu finns något) med dagens Arsenal är och har varit tydligt under de senaste åren. Laget är obalanserat och tämligen förutsägbart. I ljusa stunder briljerar teknik och snabbhet sönder motståndet. I mer mediokra stunder blir det inte bra. Arsenal har idag en uppsjö av små lättviktiga, snabba och tekniska spelare. Spelet blir en uppvisning i underfundiga små skarvar och instick som i sig är trevliga att beskåda då det fungerar. Många gånger blir det dock nästan tråkigt att titta på. Förutsägbart liksom. En andraplan finns inte då Arsenal saknar tyngdspelare. Giroud är den mannen men är för ojämn för att vi ska få titlar. När sedan denne nu blir skadad så ser det än mindre ljust ut. Arsenal måste ibland bli mycket rakare i spelet. Podolski är märkligt hanterad av Wenger. Herr Podolski har i sina bästa stunder den rakhet och tyngd framåt som Arsenal ofta saknar. Det här handbollsduttandet blir ofta rejält tjatigt och då i synnerhet när det inte fungerar. Balansera truppen och ge oss fler alternativ anpassade till motstånd och matchbild. Görs inte detta lär Arsenal hamna på position 4-6 återigen. Rock on !

Bild för Davidsson och Mannen

Åh, så överens jag är med dig i det du skriver här. 1: Behovet av en Plan B (som inte är Sagnas usla inlägg i ingenmansland, hoppas Debuchy är bättre). 2: Det raka spelet, omställningsspelet, Va-Va-Voom. Slippa det handbollsduttande som du skriver om för ett direktare Arsenal. Som vi var förr...

Bild för George Adams

Words!

Bortnickning av Adams, Viera vinner andrabollen utanför straffområdet genom lagom tufft försvarsagerande, Snabb första 30 m pass ut på Pires som snabbt hittat en fri yta i vänsterkorridoren där han tar mark, pass in på Bergkamp som snyggt serverar T Henry i fart. Vänster innerläge, en skruvad bredsida lågt i bortre. Smack, boom, Pang.

One -nill to the Arsenal. Tid från bollvinst tills bollen sitter stolpe in 8-9 sek.

Så skall fotboll spelas... Även Arsenals..

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, men precis. Herregud. Skall det vara så himla svårt. Jämför tre och en halv timmes sidledspassande utan att ens ha kommit in i motståndarnas mittfält (läs: 4-1-4-1 med mästerkreatör Özil som högst vag vänsterytter), med det som du nämner. Boom, boom, boom så har vi ändrat matchbilden till vår fördel. Skall det vara så himla svårt, Wenger?