Medlemmar: 7576 st.
Visa menyn

Back to Life, Back to Reality

Davidsson och Mannen
mån 18 aug 2014 kl 13:40

Nu är jag tillbaka. Tillbaka till bloggen, tillbaka från semestern och tillbaka i EPL-sällskapet. Hur spännande jag än må anse mig själv, min tillvaro och min just avrundade semester vara, så är detta en Arsenalblogg och det är om Arsenal det skall handla, idag såväl som alla andra dagar. Så jag väljer att avrunda denna ingress med att endast informera om att jag har haft tre fantastiska veckor med fru och barn i den andalusiska värmen, vi har badad, läst böcker och letat efter Arsenalnyheter i påtaglig wifi-skugga. Vi har valt bort det vardagliga för semesterns guldkant, har hunnit med att både dricka och äta gott och önskar man mer information om min framfart längs den sydspanska kusten är det bara att kolla upp min twitter.

I lördags fick jag, precis som du, se Arsenal premiärspela mot Crystal Palace och ta en lika självklar som långt in sittande seger. Det såg sådär ringrostigt ut, Wenger hade redan börjat träna på trupprotation och de stapplande steg vi tog togs endast för att inhämta de tre poängen. Så oavsett hur ineffektiva våra arsenalister än må ha framstått, så är jag nöjd med vad jag såg. Nöjd över att vi vann, nöjd över att tre nya spelare, Sanchez, Chambers och Debuchy, gjorde väl ifrån sig men framför allt för att fotboll nu, efter tre månader, var tillbaka. Tillbaka till livet, tillbaka till verkligheten. 

Tyvärr gick Gibbs sönder och tyvärr fortsätter Koscielny att vandra längs med randen till skadefrånvaron. Vi möter Besiktas i det livsviktiga kvalet till Champions League redan i morgon kväll (tisdag) och vi gör det, trots sommarens fina nyförvärv, med en trupp som är långt ifrån färdig för att konkurera på, minst, två fronter. Jag vet om att Wenger har utsett Arteta till lagkapten och jag tycker Arteta var bra mot Palace i lördags, men det är också någonstans där hans kvalitativa ribba ligger. Och vi är fortfarande i skriande behov av en central mittfältare med defensiv spetskompetens. Vi har en bra back up till Gibbs i form av Monreal, men vi är fortfarande en mittback kort, varför den positionen måste ha förstaprioritet, tillsammans med nämnda CM/DM, inför transferfönstrets avslutande del.

Utifrån att det idag är måndag och morgondagen är matchdag vill jag ge dig min bild över hur vi skall använda befintligt manskap på bästa sätt. Jag vet att Wenger och jag ser tämligen olika på vissa saker, men tror ändå att vi kommer att mötas i en nyckelfråga, om inte i morgon så i varje fall längre fram. Jag önskar att vi möter Besiktas med följande, kanske något ovana, startelva:

Szczesny
Debuchy – (Koscielny) Arteta – Chambers – Monreal
Flamini – Ramsey – Wilshere
AOC – Sanchez – Cazorla

Back Five: Här lyser frågetecknen med sin frånvaro, mycket tack vare att utbudet av tillgängliga spelare är tämligen ringa. Däremot är Koscielnys deltagande just ett frågetecken och saknar han möjlighet att delta i spel vill jag, hellre än att tvinga en otränad Mertesacker spela, introducera Arteta till den roll som jag tror är han framtida. Du som läst bloggen känner nog till att jag inte är helt förtjust över hur Arteta agerade föregående säsong och jag har vid ett flertal tillfällen ondgjort mig över hur Arteta inte längre kan hantera spelet med bollen när han sätts under press.

Arteta är fortfarande en oerhört smart fotbollsspelare men har inte längre farten att skapa sig den framförhållning som i slutänden ger den yta och tid han behöver. Däremot är han positionssäker och läser spelet bra, varför han, sin forna offensiva spetskompetens till trots, skulle göra sig utmärkt som mittback i ett rörligt och bollskickligt Arsenal (här vindlägger jag mig för att inte dra paralleller till en Tacoälskande göteborgare spelandes för ett Boråslag) och han skulle utifrån en position som mittback inte bara kunna styra spelet tidigare, utan också förskansa sig om den tid han behöver men inte längre kan ge sig utifrån en mittfältsposition.

Mittfält: Här skall, den i lördags till läktaren förvisade, Flamini dammas av för att komma in och damma till det som tilldammas behöver. Självklart är jag varse om att Flamini inte har det bredaste av register, men eftersom han har mycket av det övriga truppmedlemmar saknar och eftersom statistiken berättar att Arsenal vinner långt många fler matcher när han spelar än när han inte gör det, så skall han vara ankaret backlinjen behöver ha framför sig. Ramsey är självskriven och i väntan på att Özil är tillbaka får Wilshere, alternativt Cazorla, agera vikarie.

Anfall: Här tror jag att vi närmar oss en intressant diskussion. För för mig är Oxlade-Chamberlain självskriven i startelvan och för mig fungerar Cazorla, eventuella tempotapp till trots, oerhört bra ute till vänster, varför vi kommer in på en fråga som är lika central i startelvan som i den allmänna diskussionen rörande både transfers som rolltagning. Alexis Sanchez skall spela som central anfallare mellan två yttrar.

Självklart begriper jag att Sanchez aldrig kommer att fungera som någon target eller fastlåsare av långbollar och självklart har jag sett honom fungera bra med högerkanten som utgångsposition. Men det är från en central plats som hans, inte bara ihärdiga utan främst, väldigt smarta löpningar kommer till sin fulla rätt. Där både Sanogo och Giroud visade slaknande form, där är Sanchez det självklara valet och det är just här som jag tror att min och Wengers syn kommer att mötas. För jag är övertygad om att inte bara Campbell är tänkt som centralt strikeralternativ, jag tror att Wenger, när han köpte Sanchez, såg den så kallade Falska 9:a som vi saknat sedan den osnutne holländaren lämnade oss för textilierna i Manchester. Om inte nu, så i varje fall när Walcott kommit tillbaka och vi står med ett förmodat överskott på ytterpositionerna. Wenger tänker då, jag säger nu. Jag säger redan i morgon, redan då skall vi spela Sanchez som central anfallare.

Så, nu har vi avhandlat det. Nu vet du att jag är tillbaka som bloggare här på Arsenal.se, du vet att jag såg matchen i lördag och du vet att jag inte slutat lägga näsan i blöt eller spela besserwisser. Självklart anser jag att Wenger borde tänka som jag, ta ut just min uttagna startelva och självklart utgår jag ifrån att han borde tänka som jag kring killar som Arteta och Sanchez. Bland annat.

Hoppas allt är väl med er, att ni hälsat fotbollssäsongen lika välkommen som jag har gjort och att även ni ser fram emot det här underbart täta matchandet som förvisso sliter både på spelartrupp, på en själv och på ens närliggande relationer, men som är så fantastiskt generöst i all sin ymnighet. Vi har det livsviktiga kvalet just framför oss, vi har däremellan en synnerligen svår match på Goodison Park och vi har två veckor kvar av säsongsavgörande möjligheter till spelarinköp. Samtliga dessa tre ting kommer jag att återkomma till. Välkommen tillbaka till D&M-bloggen och på återseende.

Kommentarer

Bild för Ola Svärd

Ja så härligt att få läsa dina tankar o ideér igen. Eller härligt o härligt..Arteta som MB i en som du utrycker dig "livsviktig" match!? Nästan så man sätter eftermiddagskaffet i knät. Nej tack från mig:). Sanchez som central kan säkert funka, och jag tror säkert han kommer få möjlighet under säsongen - just nu måste vi dock få igång fransoserna där framme  - Giroud får säkert starta. AOC kan får starta till vänster eller höger men hans ojämnhet under matcher gör mig lite orolig. Kapacitet finns ju men jag vill få upp honom några snäpp, typ på Sterling-nivå vilket jag tror han ska klara. Cazorla får börja nöta bänk, ett som är säkert.

Vi måste göra mål och det ska vi bara klara av.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Davidsson och Mannen

Jag ser att vi inte helt möts i frågan Arteta-som-mittback och jag förstår att idén kommer lite plötsligt och kan anses vara lite märkligt applicerad på en match av denna dignitet. Detta är en tanke jag har gått och ruvat på länge och för mig så blir det allt mer verklighetsnära. Nu verkar det ju som om Wenger håller på att lösa mittbacksfrågan genom att handla in Kostas Manolas från Olympiacos, men låt mig ändå förklara. BFG är ännu inte färdigtränad, Koscielny är skadad och truppen har underskott på mittbackar.

Till skillnad från många andra så anser jag Artetas svårighet egentligen vara spelet med boll.  Mot sämre lag går det alldeles utmärkt men när vi möter bättre lag, som sätter högre och större press på en bollhållande Arteta, blir han stressad och passar bakåt eller i sidled, varefter vårt anfallsspel helt går i stå. Jag tror det var Rooney (såklart på SAF:s direktiv) som för två eller ett och ett halvt år sedan, först var den som tydliggjorde Artetas brist som blivit allt mer påfrestande ju fler lag som insett den.

Som mittback skulle Artetas svaghet inte bli så avgörande utan han skulle där dels ha mer tid på sig utan press, dels kunna använda sin kreativitet på ett tidigare stadium men framför allt ha mer nytta av de positiva sidor han, trots min kritik, har. Han läser spelet väldigt bra, är placerings- och brytsäker och är noggrann i närkampsspelet, även om han inte är så tuff. Så av dessa orsaker skulle han, sin kreativa ådra till trots, bli en habil mittback i en hög och rörlig backlinje som Arsenals.

Bild för Phorreall

Är det månne en Soul II Soul referens du startar sensommaren och säsongen med? Gott i sådana fall. Härligt att se en blogg igen från dig!

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar, tackar. Och visst var det Soul II Soul jag refererade till i rubriken. För hur mycket metal man än må ha varit (och är) så var S2S (okej, läs: sångerskorna och kvinnorna dom dansade) en första MTV-pushad glimt av det vackra England. Inte det nedgångna, slitna och tyngda England, utan det snygga, lockande och pockande England. Så yes, Soul II Soul var det!

Bild för George Adams

Välkommen tillbaka D&M, härligt!

Jag tycker idén med Arteta som en MB backup är spännande, och jag delar din analys helt avseende den bildskönes spelstil och hans brister, och för den delen även hans förtjänster. Tror Arteta definitivt skulle kunna tjänstgöra som en bollsäkert MB alternativ, företrädesvis mot lite sämre lag. Att dock debutera i denna roll i en svår och lurig bortamatch på ett galet stadion i Istanbul, är kanske lite mycket begärt. Samtidigt är precis som du skriver alternativen inte jättemånga. 

Hoppas också att Sanchez får testa på topp i denna bortamatch, även om jag berömmer Giroud för det avgörande inhoppet in Lördags där han verkligen visade klass och vann den matchvinnande nickduellen mot 2 m Hangeland och ytterliggare en Palace spelare.

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar så mycket. Och ja, då stod vi inte så långt ifrån varandra i Arteta-frågan ändå! Vi testar i en annan match, mot ett annat motstånd, skall vi enas om det? Sedan håller jag med dig om att Giroud är viktig i luftrummet, inte minst på defensiva fasta, men tänker nog att andra spelare borde kunna göra det jobbet samtidigt som Sanchez rörlighet och fotbollssmarthet fäller avgörandet till hans fördel.

Bild för Woody

Arteta som mittback, ja varför inte. However det som imponerat mest i de 2 bataljer jag särskådat denna säsong är Calum Chambers. Han verkar både tuff och tydligt läskunnig. Kan vara en synvilla men han ser extremt lovande ut. En något avslagen Mansour och ett tillbakapressat CP kanske icke är någon större prövning, men ändå. Vad som saknas är idag och även tidigare är  centertanken som tofflar in fula mål. Är Sangolo den spelaren ? Vill som alltid se Arsenal dra på krutare från distans istället för detta extrema plottrande med söta instick och 13 pass innan skott. Ser gärna att vissa frågetecken rätas ut i Turkiet i afton. Rock on !

Bild för Davidsson och Mannen

Gott att du hänger med i min Artetatanke för jag är helt med i din gällande Chambers. Han var dessutom bra i Emirates Cup (nåja) och har även givit mig intrycket av att vara, som du kallar det, läskunnig. Smart, rörlig och bra med bollen, men samtidigt resolut och på inga sätt mesig. Oerhört bra jobbat av Wenger, får man säga.

Så över till centertanken, som du kallar det. Och tja... Wenger jämför ju Sanogo med Adebayor vilken, hur oskön hans personlighet än verkar vara, är en j-kel till forward. Jag minns att man, under hans första tid i klubben, skrattade gott åt hans toffliga försök att hantera boll i högt tempo, varefter han utvecklades till att bli både en bra target och en habil målskytt. Frågan är om Sanogo har det Wenger ser i honom och ännu en är om hans till synes veka lekamen tillåter honom att utveckla denna, eventuella, potential. I rådande stund ser jag gärna att han, när han är hel, spelas mot sk. sämre lag, men inte ges något större ansvar än som tredjeforward. Kanske en utlåning vore något, jag vågar ännu inte vara säker på min sak.