Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

En analys av ett gravt systemfel

Davidsson och Mannen
ons 10 sep 2014 kl 09:58

Sommaren 2005 sålde Arsenal Patrick Vieira till Juventus som, i calciopolis kölvatten, sedan blev Inter. Det talades om att Vieira under ett antal år hade velat lämna den engelska fotbollen för Madrid, att Wenger vägrat släppa honom men att han, efter FA-cupvinsten mot Manchester Unitet, där Vieira slog sin sista spark för klubben, var redo att tillmötesgå lagets kaptens önskan om transfer, vilken dock inte landade i Spanien utan i ett Italien i gungning. Orsaken till att Vieira till slut såldes sägs ha varit att en ung mittfältare med katalanskt ursprung vid namn Francesc Fabregas, då visat sig vara mogen att ta över ansvarsbördan på det centrala mittfältet.

Med den unge katalanen på hand var Wenger redo att släppa både lagkapten Vieira, dennes tröjnummer, men också plats på Arsenals centrala mittfält, till Fabregas. Det vi då inte visste, men som blev uppenbart ungefär två år senare, var att Wenger också valt att överge sitt tidigare raka och på spelomställningar vilande system, där Vieira var högst väsentlig i sin oerhört igångsättande funktion, för ett possessionsbaserat system, utformat just efter denne Cesc Fabregas.

Åren gick och Cesc Fabregas växte, under det specialbyggda spelsystemet, ut till en mittfältare av absoluta toppsnitt. Föga förvånande insåg fc barcelona sitt misstag och hämtade med hjälp av ett högst tvivelaktigt tillvägagångssätt, hem honom till moderklubben där han skulle förverkliga både sig själv, den glassgubberandiga klubben och hela katalanska regionens grandiositet. Nu blev inte Fabregas den frälsare nepotisterna hade önskat sig, han skolades om till någon sorts hjälpgumma och är nu, sedan i somras, förvisad till Londons oskönaste av skuggsidor, men faktum kvarstår: Arsenal ändrade spelsystem för att optimeras efter Fabregas kompetens och när han lämnade för spel i barcelona stod vi kvar med ett system, trots att den viktigaste pusselbiten för det saknades.

Här firar Fabregas med fru ett gott nytt år. Gulligt. Bild från Flickr.com: ”thanhtrungsg”

Ramsey fick försöka axla den falna manteln och även om vi idag ser en synnerligen avgörande spelare i Ramsey var försökte med honom som arvtagare på nr 10-positionen mer eller mindre ett fiasko. Rosicky vikarierade med den äran, men det var inte förrän vi, sommaren -12, köpte Santi Cazorla från Malaga som vi faktiskt ersatte Fabregas. Som ni vet ersattes, eller snarare förvisades Cazorla från den centrala positionen just bakom anfallet ut till vänsterkanten, när Wenger för drygt ett år sedan fick nys om att en av världens bäste nr 10, Mesut Özil, hux-flux fanns tillgänglig. Värvningen blev en stor propagandaseger för klubbens styrande, men styrde även in klubben i en positiv loop efter en sommar som gått i tandagnisslandets tecken.

Vi kan säga vad vi vill om Arsenals imploderande ligasäsong 13/14, men uppenbart var att vi i Mesut Özil inte bara fått en värdig ersättare för Fabregas, utan kanske till och med en spelare som var bättre än katalanen. Özil kunde ibland se nonchalant eller ointresserad ut, men när han var på banan och när han hade medspelare som tog nödvändiga löpningar var han assistenten som levererade fotbollsmässig magi när magi var det enda som kunde hjälpa. Så när Özil nu, hösten 2014, skall starta sin andra säsong i klubben, säsongen då han verkligen skall bevisa att han är en av de största och då klubben inte bara skall ha avlagt en så kallat Big Summer, utan även visa att FA-cupvinsten inte var målet utan bara vägen fram till större segrar, vad händer då med Fabregas arvtagare? Med pusselbiten vi saknade under så många år, men till sist slog transferrekordet gånger tre för att få till oss?

Jo, vi sätter honom ute i anonymitetens vänsterflank och fyller områdena kring honom med medspelare i sävligt lunkande. Och den plats som var utformad efter Cesc Fabregas mall och sedan till slut fylld av Mesut Özils magi, den ersätter vi med två eller till och med tre roterande box-to-box-mittfältare. Vasa? Vad? Vafalls? Kan det verkligen vara sant att en av världshistoriens mest utvecklade fotbollshjärnor, Arsène Wenger, när han till slut får den saknade pusselbiten, väljer att pressa ned den på fel ställe? Och låter den i många år tomma platsen, trots att vi nu i Mesut Özil har en bättre pusselbit än den som lämnade för lyckan i Katalonien, bestå obesatt? Hur kunde detta ske? Vad är meningen och hur tänks det?

Här har vi en magi som Arsenal måste optimera. Bild från Flickr.com: ”FRESHFAUXX/Herman Lee”

Under föregående säsongs möten med så kallade storlag, läckte Arsenal som ett såll och det blev allt mer smärtsamt hur uppenbart fel Wenger tänkte i dessa möten. Han spelade med hög backlinje och valde att spela med en dubbel pivot där den ene, Ramsey, är en renodlad tvåvägsmittfältare och den andre antingen, i Arteta, är en omskolad offensiv spelare som saknar både tempo, hårdhet och förmåga att sätta sig i respekt, eller, i en Flamini, en rivig rufflare med stort hjärta men tämligen hög riskfaktor.

Wengers val hade gjort att vi fortfarande hade ett centralt mittfält som saknade förmåga att täcka av ytan framför backlinjen. Och istället för att fylla platsen bredvid Ramsey med nödvändig kvalité så låter han nu, hösten 2014, systemisk räkenskap ersätta kvalité med kvantitet och på det sättet offra det centrala mittfältets kreativa spets, den forne så kallade Fabregas-positionen. När vi nu äntligen har en värdig ersättare så offras denne för det grava systemfelet, som i sin tur korrelerar med en ännu olöst ekvation på det centrala mittfältet.

På tio år har vi således gått från Vieira till Fabregas till ett systemfel som sätter rätt spelare på helt fel position. Vi har gått från snabba omställningar till possessionsfotboll till hängslen-och-livrem-fotboll. Vi har gått från ett fruktat Va-Va-Voom till en omtyckt underhållningsenhet till en sömnpillrande här-händer-absolut-ingenting-fotboll. Är det rätt väg att gå? Är det rätt sätt att optimera de resurser vi har i en fotbollsvärld där Jättar Glufs-Glufs roffar åt sig det mesta de kommer åt? Är det så man får spelare att trivas och prestera över sin egentliga nivå?

Jag väljer att utgå ifrån att Wengers sömnpiller anno sensommaren 2014 endast är en tillfällig lösning att använda i möten med de så kallade storlagen och att vi i resterande matcher återanvänder det system som optimerar den kvalité vi, bland annat i Mesut Özil, besitter. Att lördagsmatchen mot city blir en där detta system i brist på nödvändig mittfältskvalité fyller sin funktion, men att vi därefter släpper Özil från bojorna ute på kanten, friger honom åt den plats han hör hemma och sätter fart på det lag som fallit offer för systemfelets nedsövande paralys. Hur ser du på detta?

Kommentarer

Bild för Corben

Perfekt.

Jayarse på twitter.

Bild för Davidsson och Mannen

Tackar. Det räcker liksom. Jag är nöjd.

Bild för George Adams

Helt enig!

I många år var laget extremt framtungt och i mitt tycke av den anledningen felbalanserat.  Nu försöker Wenger balansera upp det hela med resultat att kreativiteten drabbas och där har  den största kreatören, hittills drabbats allra  mest. Envisa människa,  tänk om vi haft vår nya Viera. Då kunde Özil fått gasa mera framåt.

Bild för zimzon

Hur jag ser på detta? Jo du, ser jag bra på!

Twitter: @zimzon80

Bild för soulbroder

Jag blir så vansinnigt frustrerad över att Wenger envisas med att spela Özil på kanten. Jag hoppas att detta endast är tillfälligt. Jag är långt ifrån expert på ämnet, men jag kan inte förstå hur en så rutinerad coach som Wenger kan agera på det sättet. Hur tänker han!? Ser han inte att det är helt fruktlöst att sätta Özil på den positionen. Jag undrar hur lång tid det tar innan Özil tappar lusten och börjar se sig om efter en annan klubb. Slöseri!!!..  Tack D&M för fina texter. Det är riktigt kul att följa dig på Arsenal.se

Bild för MikeR

Härligt skrivet som vanligt..Jag satt å kikade på Özil lite speciellt sist och han rör sig faktiskt en hel del över stora ytor så han är ju inte kanonfast på vänstern, det jag hoppas och tror är at AW saknar löpare på sidorna, han har iof Ox och Sanchez nu när Welbeck anslutit sig. Men det kanske är ett drag att ändra spelet när både Walcott och Sanchez kan växeldra med Özil i mitten och Welbeck som spets....hm vad vet jag, men det vore ju skönt om det fanns en tanke bakom det hela för just nu känns det lite meeh med utnytjande av i min mening vår största playmaker.

I'll answer to nobody !!

Bild för Davidsson och Mannen

George Adams// Härligt att vi är överens. Precis så känner jag, denna brist på balans och denna ovilja att se det vi alla andra ser är så uppenbart. Och detta soppa-på-en-spik-relaterande till någon så viktigt som det centrala mittfältets balansering har nu kommit med sin räkning. Det kostar. Det kostar oss Özil.

Zimzon// Det gör du? Det tolkar jag som någonting bra.

soulbroder// Tack för berömmet och kul att läsa att du gärna följer det jag skriver här på arsenal.se. Så: Ja, över till denna obegripliga gåta, hur Wenger tänker kring Mesut Özil. Och där har vi ju inga svar, för det är ju som du skriver, att försöket är helt fruktlöst. Özil skrumpnar och krymper, försvinner allt mer och risken är överhängande att det scenario du skriver om, att Özil tröttnar och lämnar oss, känns allt mer närmande (om inte försöket läggs ned). För visst är det ett enormt slöseri!

MikeR//Tackar så mycket för superlativen! Och visst är det så att Özil ofta är mer i rörelse än vad vi, framför tv:n, ser i det övriga matchbruset. Och visst skulle Özil göra mer nytta om han smedspelare rörde på sig, men varför skall han sättas till vänster? Med vänsterfoten fel? Om Wenger ändå hade gjort som Mourinho, när denne i vissa matcher satte Özil ute till höger, då han var rättvänd in i banan och kunde screena av passningsalternativ därifrån. Öppen mot spelet. Nu, till vänster, hamnar han felvänd och med ryggen indirekt mot spelet vilket stjäl en massa av honom.  För precis som du är inne på, så känns det tämligen ljummet att utnyttja vår främste playmaker så dåligt som vi i nuvarande system gör.  

Bild för Woody

Som vanligt ambitiöst och som ofta korrekt skrivet. Wenger är i mina ögon ett geni. Tyvärr har han under de senaste åren visat sig mänsklig. Mannen tänker fel, coachar fel och formerar laget fel. Resultatet blir liksom bra men med en ständig saknad efter det där stora extra. Özil (den senaste tiden Slösil) blir ett joggande frågetecken. Upp till bevis nu mot fuskarna på Lördag eller mao inget fjuttduttande med 38 instick etc etc. Rock on !

Bild för George Adams

"Wenger är i mina ögon ett geni. Tyvärr har han under de senaste åren visat sig mänsklig. Mannen tänker fel, coachar fel och formerar laget fel. "

Vilken del kallar du genialiskt av detta?

Var.. är väl snarare närmare sanningen?

 

 

Bild för Davidsson och Mannen

Woody// "ambitiöst" och "korrekt", det är man inte van vid att få som kommentar. Är mest van vid "flummigt" eller "wtf?", så jag är nöjd. Men du, vi vet ju vad Wenger gjorde förr (imperfekt) och har gjort (perfekt) men vet vi om hans genialitet håller för presens? Sedan är jag med dig i att det blir bra, men ändå inte ända fram till det stora extra. Alltid en eller två pusselbitar kvar...

George Adams// Ja, det där var jag inne på också. Inte helt säker på att jag håller med den gode Woody här.

Bild för Woody

Kan vara läge att tänka till ibland. Det geniala i Wengers agerande är att han leder klubben med stolthet och inte faller in i vansinnet som de flesta andra toppklubbarna ägnar sig åt. Förmågan att med tålamod utveckla spelare underifrån är idag både unikt och imponerande. Att Wenger sedan tyvärr tappat som direkt matchcoach ifråntar inte honom epitetet geni i det större sammanhanget. Penningförvaltarna hos Mansour, Ryssen osv kan icke jämföras med Wenger. Vad som verkligen irriterar är att han inte fullt ut inser vad som i nuläget fallerar och verkligen rättar till det. Got it ? Rock on !

Bild för George Adams

Woody; Leder med stolthet stämmer säkert, (Vem hade inte gjort det)

Men som du säger går det inte att jämföra ägarskapet och därigenom spenderandet i Arsenal och "oljeklubbarna" motsv, och vi får alldrig glömma att Wenger som manager först och främst skall bedömmas utifrån hans ansvarar för den sportsliga delen, dvs resultaten och där anser jag det finns klara brister, oavsett hans kanske "humanare" ideologi och "sportsmanmässiga" framtoning.  Hans självgodhet över dessa egenskaper är snarare ibland rätt stötande stundtals är min åsikt.

Att han tidigare var duktig på att hitta talanger och sedan lyfta dom håller jag definitivt med om. Men dagens talangfabrik heter inte Arsenal, där har både Chavs och Soton med flera ett stort övertag.

 

 

Bild för Fredde

Özil ska vara cementerad i mitten, trodde/hoppades att när Özil spelade på kanten så var det för att ge honom minuter. Men att sätta fotbollsvärldens bästa blick/passningsfot på en kant är ett sånt slöseri så att det är sjukt åt det. Özil ska spela i nr 10 rollen, PUNKT. De andra ska för att få ut så mycket som möjligt ur Özil (världens bästa kreatör) vara snabba djupgående spelare. Sen får man balansera med de andra spelarna, kan även gynna Ramsey/Wilshere att få in en spelare av högre deffensivt snitt.

Tycker även att Cazorla har gjort det bra i mitten, så det var svårt att peta honom eller flytta på honom när han endå gjorde det så pass bra i mitten. Men visst ska Özil alltid utgå från mitten.

 

George Adams//

Wengér har ytterst sällan lyft spelare från akademin, han har fyndat in relativt unga och relativt okända spelare och utvecklat dom. T.ex Anelka, Vieira, Henry osv men spelare som gått hela vägen i akademin och varit lyckade är betydligt färre. Då räknar jag inte in Walcott, Ramsey, Cesc osv utan räknar bara in Cole, Gibbs, Wilshere osv. Jag räknar mer Denilson som en akademi-produkt än Cesc iochmed att Cesc kom mer eller mindre direkt till a-laget.

You win some, you draw some

Bild för George Adams

Absolut Freddee!

Wenger har aldrig varit en hejare på att utveckla egenproducerat, vilket vissa gärna vill framhäva. Det han däremot, i allafall tidigare var duktig och känd för är ( precis som du skriver) en fallenhet på att utveckla och lyfa relativt okända spelare till en avsevärt högre nivå. Det skall han ha cred för. Men dock inte i den omfattning som många kring AFC fortfarande hyllar och än idag glorifierar honom  för. Det är trots allt ett bra tag sedan hans riktiga stora"om förvandlingar " TH 14 och Cesc lämnade oss. Nej. Även Arsene är mänsklig och att han "knows" i alla lägen är "bollocks". Inget annat..

Bild för Davidsson och Mannen

Woody, Freddee och George Adams// Härligt tugg och befriande att ni håller den goda stämningen trots vissa åsiktsmotsättningar. Tack!

Bild för Fredrik Norman

Håller Wenger på att förvandla Özil till en ny Arshavin är min fråga?