Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Shit-Chat: Ett asynkront och laggande Arsenal

Davidsson och Mannen
ons 24 sep 2014 kl 08:45

Ligakuppen är nästan någon form av tidsmaskin. Du får ofta möjligheten att se in i framtiden i form av den ofta tämligen rikliga mängd unga spelare som egentligen inte skall leverera nu, utan om ett par år. Samtidigt sänds matcherna sällan i de vanliga och betalbara kanalerna, utan man får hålla tillgodo med en laggande och grynig piratstream, vilket blir en lätt historisk fläkt från en svunnen tid. Själv satt jag och såg en bild med den franska kommentatorn tystad, samtidigt som jag körde en engelsk streams ljud (eftersom bilden var för dålig). Detta gjorde att bilden förvisso var något laggande, men ändå okej, men också att ljudet låg sådär en fem, sex sekunder före bilden, vilket gav mig en något asynkron upplevelse.

Och precis som med mitt matchtittande var det med gårdagens Arsenal. Asynkront och laggande. Långsamt spel runt en samlad Southamptonbox, små försök till innovationer men bristande timing och resultatlösa enmansprojekt. Rutinerade spelare som Wilshere, Podolski och Rosicky skulle få speltid och ta ansvar, men av detta blev det föga då endast den förstnämnde kommer undan med godkänt i betyg och där Podolski var närmast skrämmande stillastående och där Rosickys rostighet blev oss synnerligen drabbande. Sanchez frisparksmål var rena poesin, men bortsett från den och några vackra lyrbollar från Diaby, var vi långsamma, uddlösa och tämligen tråkiga att se. Nu mötte vi ett näst intill ordinarie Southampton men jag tycker ändå vi hade kunnat förvänta oss mer av Arsenal, framför allt av de spelare som stått utanför startelvan och stampat för inträde.

Shit: Tempot, rutinerade spelare som inte höll och resultatet. Om jag skall vara ärlig så är jag inte jätteledsen över att vi inte längre är med i ligakuppen, men en förlust är alltid motsatsen till vinst och således inget positivt att ta med sig in i en ligasäsong som ännu inte satt sig. Dessutom minskar resultatet möjligheten för att spelare utanför startelva och bänk får den matchtid de så mycket behöver.

Jag tycker Diaby kommer undan sin comeback med äran i behåll, men jag hade väntat mig oerhört mycket mer av spelare som Podolski och Rosicky. Den sistnämnde försökte äga boll och driva upp tempot, men strandade ständigt på utsträckta ben eller den egna obetänksamheten. Rosicky skall vara temposättande och kreativ, vi behöver honom just för detta, men när vi behövde honom igår fick vi inget av det. Samma underskott går att applicera på Podolski som inte bara skall vara hotfull avslutare och målgörare, han skall också använda sina löpningar för att öppna upp för andra i laget. Av detta såg vi precis ingenting. Han joggade mest omkring och såg frånvarande ut och Southampton kunde lätt stänga sin högerkant och använda den till anfallsspel.

Så över till det sh-t jag tycker stinker mest, tempot. Vi hade några spelare, bland andra Bellerin, som fick bollen och genast satte fart. Men när vi kom till straffområdet, ja då drog samtliga arsenallister i bromsen, började passa i sidled och därmed förlora överläget. Jag kan inte förstå meningen med detta stillastående sidledspassande. Vad vill Wenger med detta? Du kan förvisso göra ett drömmål, som Wilsheres mot Norwich förra säsongen, var sjunde-åttonde match, men om du inte får in bollen i mål de övriga så spelare det liksom ingen roll. Gårdagens match var ännu ett exempel på hur lätt Arsenal är att förvara sig mot när allt bromsar in och övergår till stillastående duttande. Denna ståstill-fotboll gör mig lika vansinnig som nedslagen.

Chat: Sanchez, Hayden och Bellerin. Utan något som helst stöd från Campbell var Bellerin precis så lovande som utlåningen av Jenkinson skröt vilt och brett om. Ett antal fina brytningar, enorm snabbhet de först tio-tolv löpmetrarna och ett passningsspel som redan passerat fjolårets Sagnas. Lite valpigt otimad ibland, men hela tiden med en ansvarstagande strävan efter återerövring.

Den nittonårige Isaac Hayden gjorde sin första match från start i Arsenals a-lag(?) och jag måste erkänna att hur mycket jag än önskade en rutinerad försvarsbjässe som tredje- eller fjärdeval i klubben, har jag faktiskt viss förståelse för att Wenger lät bli att handla in en sådan. För om Hayden håller vad gårdagsmatchen lovar, så kommer han snart banka riktigt hårt på dörren till trupprotation. Mycket bra med bollen, följsam och vältimad i sitt brytningsspel. Lugn, trygg och säker i sitt positionsspel.

Gårdagens match var väl inte direkt det slutgiltiga beskedet om att Sanchez skall spela centralt, jag tror fortfarande att han i och med att Welbeck kom till klubben, gör sig bäst som ytter, men gårdagens match var ännu ett exempel på hur viktig han redan är för oss. Ständigt i rörelse både med och utan boll, närmast flaminisk i sitt pådrivande och med en bollrelation som stundtals är nästan smärtsamt underskön. Från det uppoffrande defensiva slitgörat till det magiska frisparksmålet ger en spelardynamik vi skall vara oerhört tacksamma för.

Konklusion: En del chat, men överhängande del shit. Vi förlorade en match som vi hade i vår hand och vi åkte ur en kupp som jag i och för sig inte är så intresserad av men som skulle kunna ge många av de unga, matchbehövande, spelarna en nyttig boost. Några små guldkorn att ta med sig in i framtiden, men samtidigt en tämligen oskön sörja av långsamhet, obeslutsamhet och sidledsdannande. Ingenting för mig, ingenting som gör mig glad och ingenting som får mig att känna att truppens soliditet ökat. Nu bryter vi ihop och kommer igen. Vi kan börja mot de otvättade kusinerna från landet, redan på lördag.

Kommentarer

Bild för André Johansson

Bellerin var helt okej men imo väldigt slö i positionsspelet i vissa sammanhang. Han lever lite ibland på sin snabbhet för att rädda upp det. 

Som även du nämner tycker jag det är onödigt  att spela ut sig första matchen i ligacupen. Spelarna som var på plan behöver mer senior matcher just för att de ska kunna få matchtempo och kunna vara tillgängliga för a-laget när det väl behövs. Det såg man klart och tydligt på Rosicky och Podolski. 

The biggest of games,the biggest of names. Its Henry

Bild för Davidsson och Mannen

Hoppas jag har rätt och du har fel. :-) För jag tyckte Bellerin var näst bäst, efter Hayden, i backlinjen. Visst brast han ett par gånger i positionsspelet men var, som du är inne på, oerhört snabb att reparera, men framför allt spelade han "rent", dvs. hårt och resolut utan övervåld och utan att dra på sig onödiga frisparkar eller kort. Moget, kan man säga så? I skuggan av Hayden, men väldigt lovande.

Sedan anser jag, generellt, att tre nittonåringar och en, kvarvarande rest klubben inte kunde bli av med i, Coquelin inte skall bilda backlinje. Samtliga dessa tre skall skolas in succesivt och jag tror både Chambers och Hayden skulle kunna fungera som avlastare med någon av Mertesacker/Koscielny. Likadant med Bellerin som skulle må bra av en solid och i varje fall bitvis defensivintresserad snubbe framför sig. Något man inte kan anklaga varken Campbell (igår) eller Özil (Dortmund) för.

Bild för zimzon

Ja man kan ju inte beskylla det här bolltrillande som olycka i arbetet när reserverna går exakt samma fällor. Så vad fanken vill han få ut av det? Vi har som sagt snabbaste truppen i PL, men spelar förbaskat långsamt!?

Twitter: @zimzon80

Bild för Fredde

Det är nu det märks att vi behövde få in en back mittback till. Hayden må vara lovande men man behöver en rutinerad mittbacks-backup. Chambers har i mina ögon den platsen som man kan viga åt en lovande spelare. Hayden som också han är 19 år ska inte behöva agera 4e val, han ska bli utlånad när vi nu har Chambers. Bellerin? Har otroligt mycket att lära, men har många råkvalitéer som måste utvecklas. Det som förbryllar är att vi har ett enormt överflöd på mittfältspositionerna och ytterpositionerna som inte kommer få nog med speltid.

You win some, you draw some

Bild för Edwin Karolczak

Lite småkär i Hayden faktiskt.

Bild för Davidsson och Mannen

zimzon// Ja, du sätter fingret på den ömmaste av punkter: Vi har snabbaste truppen i EPL, men spelar ändå så otroligt långsamt. Kan någon begripa varför?

Freddee// För en så lovande 19-åring som Hayden så borde utlåning vara den självklara vägen att gå, det håller jag med om. Men detta är Arsenal. Utlåning borde även gälla Bellerin, men detta är Arsenal. Framtungt som attan med alla dessa yttrar som skulle behöva spela och samtidigt tvingas vi köra med tre 19-åringar i backlinjen för att ingen erfarenhet handlas in. Hur kan man anse detta vara att sköta en klubb väl?

EdwinK// Det är inte svårt att bli det!

Bild för Fredde

Nu tycker jag nog att klubben sköts väl, men att truppen är helt felbalanserad i det här läget. I mina ögon så sköts klubben på ett så pass bra sätt så att vi har alla möjligheter att ha en balanserad trupp med mycket spetskvalité och även en bra nivå på reserverna.

Edit: Wengér har med andra ord balanserat truppen fel. Gazidis som sköter klubben i stort har trots en mycket svag start på jobbet i våran klubb jobbat upp sig senaste åren. Tänker främst på våra nya sponsorsavtal och ersatt Brady med vad som verkar vara en bra och meriterad akademiansvarig. Hans (klubbens) jobb är ju att få fram så mycket resurser (pengar/talang) som möjligt till Wengér och a-truppen, det har klubben/Gazidis gjort bra. Wengér som de flesta vet pekar klubben/Gazidis i olika riktningar när det gäller värvningar.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Ah, då är jag med dig helt. Sedan dyker små frågor upp dels om hur mycket makt Gazidis har i relation till ägaren och hur mycket ägaren faktiskt tar ut ur klubben. Och då känns det inte så bra, kanske.