Medlemmar: 5990 st.
Visa menyn

Men skämtar du med mig?

Davidsson och Mannen
tor 9 okt 2014 kl 08:50

Inledningsvis vill jag be om ursäkt till, bland andra, Woody, som jag lovade ett annat blogginlägg än det som nu kommer att skrivas. Jag lovade ett inlägg som skulle handla om idag kontra igår, om Arsenal nu i relation till Arsenal då och kring Wengers ändrade syn på fotboll. Detta inlägg är så gott som redan skrivet och kommer att publiceras nästa gång, men idag kände jag mig bara tvungen att skriva av mig kring ett annat ämne, ett ämne som redan tidigare varit glödhett, men som nu, sedan gårdagen, skapar väldiga flammor av höggradig ilska inom mig.

För igår kom informationen om att Mesut Özil nu sällat sig till skaran långtidsskadade Arsenalspelare. Att Debuchy, Giroud och Gnabry nu fått sällskap och att den spelgenialiske tysken kommer att vara frånvarande minst året ut, minst tre månader och troligen längre. Nu tror jag inte att vi står och faller med Mesut Özil, särskilt inte i och med att Wenger har bestämt sig för att använda honom där han inte gör någon som helst nytta för laget, men vår redan tunna trupp är nu närmast parodiskt skör. När informationen började ploppa upp i mitt flöde utgick jag ifrån att det var ett skämt, att någon tyckte att vår skadesituation redan var så löjlig som den var, och liksom bara inte kunde motstå att använda dess löje för ett så kallat banter.

Nu hade jag ju helt fel, det var inget skämt utan visade sig vara helt på allvar. Men det känns ändå som om någon skojar med mig, som att det är på låtsas och som att någon skall hoppa fram och säga ”äh, gick du på den lätte?”. Och det är nästan som när en av de största någonsin, Tage Danielsson, talade om sannolikhet. Att saker som inte ens är sannolika än mindre kan vara sanna. Och att risken för en upprepning är så liten att den är försumbar. Med det menas att den finns inte, fast bara lite. Fast hos Arsenal finns den. Hela tiden. Och mycket av den.

Denna uppställning gjorde Viasat utifrån säsongen 2013-2014. Vad säger siffrorna? Bild: D&M

Nu har det än en gång visat sig att den risk som Wenger hundratals gånger sagt sig göra allt vad han kan för att eliminera, hängt över oss för att sedan ramla ned och knocka oss i huvudet. Mesut Özil, som hade sju skadefrånvarodagar i Schalke, 29 i Bremen och inga alls (noll dagar) under hela sin tid i Real Madrid, har nu varit i Arsenal i något mer än ett år och redan, i och med gårdagens uppkomna knäskada, samlat ihop till hela 133 dagar av skaderelaterad indisponibilitet

Och Arsenal som lägger miljontals pund per år i förebyggande åtgärder och personalkostnader för att minska skaderisken, där Shad Forsythe bara är den senaste i raden av anställda, fortsätter att kasta realkapital på den redan ymnigt flammande brasan. Vi har i åratal varit överlägsna alla andra lag i skadeligan och detta år har det bara blivit värre. Man undrar om personerna i bakgrundsgruppen (märklig översättning…) är rakt igenom inkompetenta, att de bara är en samling tjoande lallare som fuskat sig in i en toppklubb eller om de plötsligt bara glömt av allt de en gång kunde. Eller om sanningen är den att de inte får göra sitt jobb, för att någon annan skall bestämma allt?

För man undrar vad som är fel i klubben. Hur så många spelare, som tidigare var tämligen friska, kommer till klubben och vips blir sköra som glas. Okej om vi pratar om Rosicky som redan innan han kom till klubben hade ett skade-CV på gränsen till genans, men alla andra? Eller de som formats av klubben själv, antingen sedan barnsben eller sedan tonåren? Gibbs och Wilshere, Walcott, Oxlade-Chamberlain och Ramsey? Och nu Mesut Özil..?

Är det något fel på gräset på Emirates eller Colney, äter spelarna galet eller tränas det felaktigt? Är Wengers dokumenterade oförmåga till trupprotation en bov i dramat och överspelas somliga spelare rakt in i väggen? Stressfrakturer och mjukdelsskador? Ständiga sträckningar av de bakre låren och alla dessa dj-la knäproblem? Vad är det som klubbens högavlönade anställda inte kan hantera, som andra klubbars personal kan? Varför är det ständigt vi? Varför verkar det inte finnas någon hejd på skadeeländet som kretsar kring en klubb som Arsenal?

Kommentarer

Bild för Lennart Sandström

Helt sjukt!! Klart att det inte handlar missflyt längre. När detta uprepas säsong efter säsong. Märkligt bara att man inte hittar orsaken när det har pågått så länge. Massor borde väl ha gjorts kring detta . I år tog man in Amerikanen Forsythe, som säkert var väl scoutad för sin roll. Sedan står det ju klart att ju fler skadade spelare vi har i truppen,desto färre kan vi gå runt med och då ökar ju skaderisken.Den onda cirkelns förbannelse.

Intressant det du skriver om dom spelare som fostrats i klubben och faktiskt är väldigt skadebenägna. Det visar väl om något att det finns galenskaper att analysera i klubbens verksamhet.Gör om gör rätt!

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för Woody

DM// No worries. Detta är spörsmål nr 1. Absolut är något fel i det förebyggande arbetet. Förmodligen något i vattnet på London Colney som ger benskörhet och allmän muskelförslappning. Minns att kungliga Djurgården körde ett stenhårt koncept tidigt 2000-tal som byggde upp och minimerade skador. Arsenal beordras härmed att kontakta och lära av den famöse snackpåsen Zoran Lukic. Alternativt har någon lagt en förbannelse över klubben. Rock on !

Bild för George Adams

Tror på den senare Woody. Hitta wooddoo kvinnan ;-)

Bild för George Adams

Intressant att du tar upo DIF framgångar under Lukic/Åkerby. Var faktiskt på en tränarutbildning med dessa herrar vid denna tidpunkt där dom beskrev sitt upplägg som den gamle tyngdlyftar gurun Inge Johansson utformat. Tufft och tung "gammaldags" funktionell träning a la Pehr Henrik Ling med fokus på bålstärkande övningar och hela det paketet  enl den gamla skolan var den "nyheten" 

Säkert både stärkande och uppbyggande. Även om det var "old news". Skulle vara extremt intressant att få en inblick i vårt fysiska upplägg. 

Bild för Fredde

Tycker det är helt sjukt att vi kan ta in en kille som är världsledande i skadeförebyggande träning men endå åka på allt det här. För jag tror absolut inte att Wengér går in och kör över Shad Forsythe. Man tar inte in en sån kille och sen fullkomligt ignorerar hans idéer om vad som behövs göras. Och eftersom det engelska landslaget återkommer gång på gång till våran träningsanläggning och även andra landslag använder våran träningsanläggning flitigt, jag har svårt att se det förekomma om det är ett strukturellt fel med våra gräsplaner, det måste ju bli allmänt känt bland landslag (och hos oss) att gräsmattan framkallar alla möjliga skador. Och jag tror absolut att den möjligheten har kollats över, nånting annat vore extremt amatörmässigt och direkt sorgligt.

Men klart är som du säger att det här skadeläget år efter år är helt oacceptabelt.

You win some, you draw some

Bild för gunsmoke

Här driver England med Arsenal på sociala medier. Klassiska kanonen är utbytt mot en rullstoll med tanke på skadeläget.

Bild för gunsmoke

Såg nya klubbcresten i AB nyss, men allvarligt så tror jag att man har alldeles för litet av matchliknande tuffa träningar och en ganska /lätt/tunn och kortväxt trupp, som saknar förmåga att dels spela fysiskt och dels ha en trygghet att falla ner i ett djupt liggande försvarsspel, där man inte behöver vara jagad jämt. 

Det är allmänt känt att man ska spela lite över gränsen mot Arsenal, vilket också i sig ger ett hårt slitage på spelarna. Ser man till de varningar som vi drar på oss, så är det många som är för dumt fult spel pga att man inte räcker till i närkampsspelet, motståndarna får gult mot oss för ganska brutalt spel.

Egentligen är allt ett systemfel och många av spelarna är inte de vinnarskallar som går in 100% i närkamperna, då kommer skadorna också. Men det är EN man som har EN idé om vilka spelartyper HAN vill ha, HUR träningarna ska bedrivas och HUR matcherna ska spelas, det är väl det man alltid återkommer till. 

Bild för Davidsson och Mannen

Carlshöjd// Ja, det är just sjukt det är. Rakt igenom. För oavsett om det handlar om att spelare, som tidigare varit hela, kommer till oss och BOOM blir skadade, eller om de som varit hos oss i många år och som just dras med skadebekymmer i många år, så är det bortom alla förklaringsmodeller hur en sådan här fotbollsmässig misär kan vara möjlig på denna nivå.

 

Woody// Gott, men ja, detta är så ogott man kan komma. Och ditt DIF-exempel är oerhört spännande, för ibland känns det som om Wengers upplägg skiljer sig så oerhört mycket från andras utifrån att det alltid skall vara boll med. Och då kanske övningar som de DIF:ska har fått stryka på foten. Att Wenger ibland är så mån om att vara progressiv, först med det senaste, att han genom åren förkastat en mängd ”gamla” tankesätt som kanske inte var så illa ändå. Eller?

 

GeorgeAdams//Ja Voodoo eller Wengoo, det är frågan det, (nej, jag bara skojar lite). Men precis, gammal brottarträning, springa i backhoppningstorn eller andra, som du skriver ”old news”. Allt gammalt är ju inte skit, tänk bara på sådana snillen som vi!

 

Freddee// Det är förhoppningsvis som du skriver, men man börjar ju nästan undra. Hur många nya rehabsnubbar/snubbor har vi inte tagit in de senaste 8-10 åren? Och eländet bara fortsätter. Sedan tror jag att Colney är populärt för att det är oerhört fint och just modernt. Men gräsmattan där var ju något av det första som idioten Terry gnällde om när han slutat i landslaget.

 

Gunsmoke// Grym bild, jag såg den på twitter igår, helt rätt. Tyvärr. Men ja, kanske är det brist på matchliknande träning, kanske är det mjukhet i relation till omgivningens tuffhet eller så är det kanske vårt oerhört bollägande och stillastående spelsätt som gör oss till lättsänkta måltavlor. Och detta att andra ligger på gränsen mot oss, hur f-n kan det få fortgå? Jo, om vi bortser från FA:s och resterande världs oändliga orättvisa gentemot oss, så är det kanske för att vi själva är en samling väna skolgossar som i princip aldrig spelar tufft själva? Sedan förstår jag vad du menar med EN man, EN idé, där tror jag nog också att det ligger rätt mycket...

Bild för George Adams

Tror Gunsmoke är nått på spåren, och även Carlshöjd som t o m har en "sanning" som underline. För vad lärde man sig som liten Karlsta'pöjk när man skulle möta tuffa för sin ålder storväxta landsortsgäng hemma i Värmlands skogarna i ungdomsåren.  "Gå in i närkampera'stenhårt o föörst pöjker, annars göör böönera moos av er" sa tränaren.

Ligger en hel del i det. ;-)

Bild för Woody

Min numer avlidne fader sade exakt så. Smäll på som fan i närkampen så känns det inte. I dessa dagar finns en tendens att hela tiden se framåt. Det anses bakåtsträvande att tänka annorlunda. Bruka det korrekta i alla lägen är mitt motto och det då oavsett tidevarv. För övrigt gäller detta allt och inte bara den stora väsentligheten fotboll. Förexten är väl Kos skadad också ? Finns det möjlighet att plocka in kontraktslösa ? Jonas Gardell, Bojan Djordic, Skara-Bert och han sångaren i Lasse Stefanz ska enligt obekräftade uppgifter ha visat intresse och via mail hört av sig till Wenger. Rock on !

Bild för Ola Svärd

Det är högst tråkigt med alla dessa skador. Ett lag som Liverpool anser sig ju vara väldigt skadebenägna oxå men tabellen ovan visar ju annat. Nu var det oxå deras år det förra så visst är det viktigt att ha låg skadefrånvaro. Finns det nån historisk statistik bakåt kanske man kan se och säga nåt. Ett enskilt år ju helt bortkastat för att dra slutsatser.

Självklart går vi in i närkamperna och tar smällarna - att säga nåt annat är ju bara pinsamt, och säger väl mer om hur "vi" supportrar försöker förenkla och se allt i svart eller vitt. Samma klyscha som att vi skulle sakna ledare på planen. Sen kan jag tycka att en sån som Jack istället borde avvakta och inte gå in vissa närkamper - spela lite smartare för kroppen (och laget) helt enkelt dvs välja rätt läge att gå in tufft. Ox är ett annat exempel. Jag är ständigt orolig för att dessa två ska gå sönder i nån "onödig" närkamp de inte behöver gå in i.

Långtidsskadorna är till stora delar otur och tillfälligheter (undantag Diaby förstås..:)). Debuchys felsteg/landning kan hända vem som helst, Girouds motlägg sker i varje match utan att ett ben i foten går av mm. Özils knä vet jag inget om mer än att vääääldigt många spelare i toppfotbollen råkar ut för knäskador nång gång under karriären.

Det tar väl sedan ett tag för den nya killen att sätta sin prägel på truppens fysik. Intressant o bra drag av klubben.

Nu är väl TW och Gnabry tillbaka. Arteta och Ramsey nära. Sanogo inte långt därifrån (tror jag).

Var positiv - match om åtta dagar!

COYG

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för George Adams

Det finns självfallet en gråzon T.A både avseende orsakerna till skadorna som givetvis har sina orsaker av många olika faktorer, och det du nämner angående ledaregenskaper på planen. Om vi tittar på det senare så finns det självfallet både formella (utsedda av lagledningen) som informella (dvs mera av personlig karaktär självpåtagna) ledare i vår trupp. Frågan är bara, är dom verkligen tillräckligt bra på denna superviktiga uppgift och vilken status och acceptans har våra "ledartyper"  i truppen, då bra ledarskap förutsätter förtroende mm. Både du och jag har ju valt ex Tony Adams en spelare med stora informella och formella ledaregenskaper som vårt "alias" och i allafall när det gäller mig så vad just det som gjorde att jag beundrade Tony så mycket. För i övrigt var han enl mig ingen jättestjärna. Men han var en ledare och inte minst det viktigaste av allt... De andra följde honom... och det är väl precis det ledarskap handlar om  

Vem på planen nu för tiden utstrålar ledaraura,, det Frank Mclintock,  Pat Rice, Kenny Sansom,  David O'Leary Tony Adams och Patrik Viera visade när det gäller att leda sina styrkor? Jag säger att ingen är ens i närheten.

För att återgå till skadeeländet,  så tror jag att den största orsaken till våra mångåriga och återkommande problem är spelartypen vårt lag i stor utsträckning är byggt utav. Inga klassiska krigare där heller direkt..

 

Bild för Fredde

Och så blev nu Koscielny hemskickad från den franska truppen med en hälskada. Missar han flera matcher så är det en dunderkatastrof som knackar på dörren. För vi har 2½ mittbackar i truppen där Chambers nu också måste täcka upp för Debuchy som är skadad. Kalla hem Jenkinson för guds skull. Bellerin duger helt enkelt inte nu, Jenkinson är inte Arsenal kvalité men killen har varit med på seniornivå ett tag nu.

You win some, you draw some

Bild för Jokkster

Är ju inte bara Rosicky, lägg till Diaby och Sanogo, killar som man hade varit förvånad om de höll sig mer friska än skadade sedan ankomst. Betänk sedan att bägge dessa två har platser i 25-mannatruppen vilket i realitet innebär att vi spelar med en 23-mannatrupp redan innan andra typer av skador tas med i bilden.

Jag kan ta att man chansar på skadedrabbade spelare och lägger några miljoner på dem med förhoppning att det ska bli bättre. Jag kan inte ta att man risekerar Arsenals framgångar på att ha dem med i truppen när alla med över IQ fiskmås vet att de kommer vara skadade mer än de spelar. All denna skugga faller på Wenger och inte på Diaby och Sanogo vars skadehistorik innan Arsenal talade för sig själv.

Bild för Davidsson och Mannen

1: Ursäkta för mina sena svar på era kommentarer. Jag har mycket både på jobbet och privat just nu, varför jag kämpar för att hålla bloggen levande, men har det lite tufft. Hoppas jag blir bättre när lägena lugnar ned sig (och att de gör det).

2: Detta inlägg var tämligen grunt, känslomässigt och utan någon vidare analys. Nästa inlägg blir bättre, jag lovar!

GeorgeAdams// Nu måste jag erkänna att min kunskap i ämnet värmländska är tämligen grund, där endast Bengt Alsterlinds feelgoodvibbar finnes som språklig referens, men jag antar att det du menar, men också refererar till gällande Carlshöjd, är den fysiska närvaro som Arsenal hade då, men saknar idag. Stämmer det? Och där är jag helt med dig, lag vet att de kan köra över oss, för det gör aldrig ont att möta oss, man riskerar aldrig någon som helst form av vedergällning. Nu är jag uttalat mot våld i alla dess former, men sporten fotboll är en kontaktsport, sporten Wengerball är det, uppenbarligen inte. Och Arsenal tävlar i sporten fotboll.

Woody//Det verkar som om din far var en synnerligen klok man. Koscielnys skada skall var smått kronisk, vilket är oerhört illavarslande, men inte akut, varför han troligtvis kan spela mot Hull, om hans smärttröskel tillåter det. Gällande övriga namn i relation till Arsenal vågar jag intet säga. För efter att Kongo kom till oss i vintras är vi ju inte säkra mot några omöjligheter.

T.A// Visst kan det tänkas att vi supportrar förenklar saker och ting, det ligger liksom i vår natur (vi är bäst/vackrast och de är kassa/sämst och fulast), men här, och kring ledarskapsfrågan, vette sjutton om det verkligen är en svart-vit klyscha. För vi har ju i många år, i princip sedan, FA-cupvinsten -05, har vi saknat fast ledarskap och en fast fysisk hand för motståndarna att konfrontera. Du tar Jack som exempel och han är ett lysande exempel (jag håller med dig) , för han är tämligen vilsen och hade verkligen behövt någon där ute som skulle leda och lära honom prioritera och väga av sitt spel och sin hushållning.

Sedan över till långtidsskadorna där egentligen endast trauman, dvs. saker som händer Ramsey och Eduardo (till viss del även Girouds nuvarande skada), är de som inte går att förebygga. En absolut merpart av knäskador, som exempelvis Özils, har muskulär orsaksgrund, stukningar, felsteg/landningar som du nämner likaså. Man bygger upp kroppen och gör den tålig. Eller så låter man bli. Vi kan skylla på otur, men otur har mycket lite med skadeförebyggande verksamhet att göra. Det finns så många sk. sanningar kring detta och den väg Wengers Arsenal har valt att gå har ju inte hittills, de senaste 6-7 åren givit lysande resultat. Och då måste man våga göra någonting annat. Där står vi.

Freddee// Jenkinson kan vi, om jag förstår det hela rätt, inte kalla hem, har för mig att avtalet mellan klubbarna är ettårigt och Wenger har, mig veterligen, aldrig brutit ett sådant avtal (bortsett från Bellerins med Watford i fjol, men då för att han var skadad och skulle -häpp- rehabiliteras hos Arsenal, inte Watford). Koscielnys skada är, som jag skrev ovan, vad jag begriper som en tämligen kronisk, men inte akut skada, där smärtan i relation till Koscielnys tålighet för smärtan är den stora varningslampan. Det luktar förslitningsskada, gör det inte? Och då landar vi i din fråga om mittbacksbredd, vilket i sin tur landar i för ringa rotationspotential (eller ovilja att rotera). Som i sin tur kan vara en av orsakerna till alla förslitnings- och stressrelaterade skador. En tämligen oskön ond cirkel.

Jokkster// Varmt välkommen tillbaka, det kan inte sägas för många gånger! Jag valde att inte ta med Diaby, eftersom hans skador, troligtvis/kanske, har sin upprinnelse i den makabra överkörningen han blev offer för, för en herrans massa år sedan, men Sanogo är jag helt med på. Som du är inne på, smått idiotiskt att låta dessa tickande skadebomber uppta platser i en EPL-trupp. Och då landar vi, ännu en gång, i den lilla, tunna och skadesårbara trupp som Wenger valt att jobba med. Och ja, jag kan inte se att någon annan än Wenger bär ansvaret för det, kring det kan inga frågor råda.

Bild för Alexander Larsson 2

Intressant att läsa bloggen och alla kommentarer. Men bra att detta skadeelände äntligen kommit upp till ytan. Har kännt att något varit fel under lång tid (kommer ihåg Ljungbergs eviga skador i slutet på Arsenal-karriäen).
Nånting som dock slagit mig senaste två åren eller så, är att skadorna kommer såpass tidigt, redan under försäsongen och under de första matcherna. Måste ju vara nånting galet med upplägget. 

Bild för Davidsson och Mannen

Superalex// Ja, precis. Man upplever någont galet med upplägget kring träningen av spelarnas kroppar. Deras fotbollstänkande känns, så här på rak arm, som vältränat och tillgodosett, men kropparna; musklerna i dem, stabilitet och elastisiteten? Inget där, känns oerhört eftersatt. Alla "hamstrings" (bakre lår) som ryker stup i ett, alla knän som laggar ihop (se mitt svar till T.A ovan), hur kan vi inte jobba förebyggande så att vi faktiskt förebygger detta? I en klubb på vår nivå, oerhört märkligt, håller helt med dig.

Bild för Jokkster

Diaby hade en diger skadehistorik redan innan tiden i Arsenal, men visst han har ju inte direkt blivit hjälpt av Dan Smiths "tackling".

Bild för Fredde

Om man ser vilka som tar upp platser i truppen nu som är extremt skadedrabbade så är det nuförtiden Diaby, Walcott och Sanogo. Rosicky tycker jag fyllde sin funktion senaste säsongen. Han ska inte spela alla matcher och förra säsongen så fick han endå ganska mycket speltid (25 start 14 inhopp). En spelare som Ox spelade 12+8 förra säsongen och då spelade varenda ytter så fort han var frisk för alla andra var skadade, kanske därför vi har 7 yttrar till 2 positioner i år?

Jag vet att Walcott sitter på en hög lön, iochmed prestigen som man la vid att inte tappa honom. Men jag hoppas att Sanogo och Diaby sitter på extremt "låga" grundlöner och har väldigt höga prestationsbonusar, något annat är inte aceptabelt.

Men absolut med den obefintliga backbredden vi har så måste vi hålla igång samtliga och rotera kraftigt med de vi har. Mertesacker kan nog spela alla våra matcher då han får vila ordentligt nu under landslsuppehållen, men resten borde roteras i stort sett varje match som inte är toppmatcher. Nu har vi tur som har Hull hemma nästa lördag, då bör vi kunna vila Gibbs & Koscielny, Chambers får gå in i mitten och Bellerin på HB. Hur i hela världen ska den här uppsättningen klara av julschemat? Vi kommer få ställa upp med Coquelin och Hayden i mittförsvaret som är flankerat av Monreal och Bellerin. För det är så extremt irriterande att vi ska ha 7 jäkla yttrar till 2 positioner men 6 backar till 4 positioner. Det ska räcka att ha 5 jäkla yttrar och sen ha 8 backar i en trupp, det ger en manager nog med manövreringsförmåga både taktiskt och rotationsmässigt samtidigt som han kan hålla spelarna i fråga nöjda.

 

Nu vet jag att jag återupprepar mig otroligt men det blir mer och mer korkat ju mer jag skriver om det.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Jokkster// Det kanske han var, jag minns inte riktigt. Och han var då så ung att man mer såg på den potentielle framtidsmannen än kollade eventuellt dåvarande problem, så det kanske du har rätt i.

Freddee//Ja, Walcott var mer viktig att inte förlora, då för någon januari sedan, än att behålla. Hög lön, förvisso snabb och faktiskt ganska bra i boxen (minns alla assist till rvp), men tämligen endimensionell. Rosicky och AOC har jag inga problem alls med, AOC:s knäproblem i fåregående säsongs inledning var ju dessutom en av dessa få traumarelaterade som jag nämnde ovan. Men Sanogo och Diaby... tja den förstnämnde borde nog vara lågavlönad och den sistnämnde borde nog, om han har någon hyfs i sig, rehabba gratis. Sedan skall vi INTE tala om backbredden, för då blir jag bara primitiv, osaklig och tvärilsk. Men jag säger inte emot dig, tyvärr, jag håller snarare med om all bedrövelse på den fronten...