Medlemmar: 8510 st.
Visa menyn

En fråga om utveckling

Davidsson och Mannen
mån 13 okt 2014 kl 08:18

Nu har det gått exakt en vecka sedan föregående måndag, vilken i sin tur var dagen efter föregående söndags förlust mot chelsea. Vi var många som lade våra pannor i djupa veck, funderade över livets ständiga förgänglighet och kom fram till ett antal högst adekvata frågeställningar rörande klubbens nuvarande situation, utveckling och framtid. Själv var jag inne på det i mitt förr-förra inlägg då jag undrade vart vi, som klubb, egentligen är på väg. Sedan den texten skrevs har vi, att lägga till det övriga eländet, förlorat Mesut Özil till inte mindre än tre månaders skadfrånvaro, vilket gör oss Arsenalister än mer förvirrade. För i och med de nya sponsoravtalen och några tämligen rejäla prislappar som medföljt spelare till klubben, signaleras storslagenhet samtidigt som vi fortfarande står kvar med en trupp som inte bara är skör som balsamträ, utan även i sina bästa och mest hela stunder fortfarande är långt ifrån komplett. Truppen leds av en manager som ibland visar nästan unikt respektbringande fingertoppskänsla för att i nästa stund framstå som omkörd, idélös och tämligen malplacerad.

Efter att en vecka har gått har en del av melodramatiken svalnat av till mer jämntjockt ojande och när jag en kväll slöscrollade i mitt twitterflöde, snubblade jag över en frågeställning som, hör och häpna, var väckt av en gammal spurslegendar tillika tämligen sinnesslö new age-snubbe. En exxspursande flumtomte fick D&M att tänka till, kan ni tänka er ironin!? För ingen mindre än Glenn Hoddle hade varit ute i snillevärlden och spekulerat och jag måste erkänna att det inte bara lockade fram ett antal tankar utan också en ännu en sådan där, livsviktig, frågeställning. Den väckte frågan om utveckling.

Den gamle Hoddle berättade om Wengers förhållningssätt till det centrala mittfältet, att Wenger i Monaco främst använde Marcel Dib och Jean Philippe Rohr, vilka enligt Hoddle var två solida rackare som gillade att tackla och som, trots deras övriga fotbollskompetens, främst var ute efter att skydda sin backlinje. Vidare att Wenger gjorde samma sak i Arsenal där Patrick Vieira och Emmanuel Petit, senare Gilberto ”Den Osynlige Väggen” Silva, fick bilda solida centralblock. Vieira var förvisso en omställare och en box-to-box-mittfältare, men han medförde också en ständigt närvarande höggradig fysik som backlinjeskydd, samt en utstrålning som ingav tonvis med respekt, på gränsen till rädsla.

Med Wengers historia i rummets ena referenshörn ställde sig Hoddle undrande till hur Wenger nu har valt att tänka om, tänka på annat sätt och valt att… hur skall vi säga… utveckla sitt sätt att se på fotboll. Att vi i förra säsongens bortamöte med chelsea ställde upp med ett mittfält bestående av Arteta, Cazorla och Oxlade-Chamberlain och i det senaste med Flamini, Wilshere och Cazorla. Samtliga är fina fotbollsspelare, men knappast några backlinjebeskyddare i klass med Vieira, Petit eller Silva. Samtliga är goda bollhanterare men erbjuder ingen vidare samling gemensam muskelmassa att skrämma iväg trixande skolgårdsfintare med och de är knappast några att skrämma olydiga ungar till lydnad med, eller hur? Vi ställde upp med centrala mittfält där endast Flamini skulle gå att betrakta som defensivt kompetent (men egentligen även han är en box-to-box-mittfältare) och där övriga är offensiva spelare, alternativt offensiva spelare som skolats om under defensivspecialisten (obs: återigen ironi) Wenger.

”Is it raining, is it snowing? Is a hurricane a-blowing?” Bild från Flickr.com: ”vespaskank”

Här slutar Hoddle med att konstatera att de mittfältare Wenger brukade föredra inte är den typen av spelare som Wenger föredrar idag och att fransmannen således har ändrat sitt sätt att se på fotboll i allmänhet och det centrala mittfältsblocket i synnerhet. Min känsla är att Wenger i somras, men även förra sommaren, faktiskt var ute efter en bollsäker tvåvägsspelare med främst defensiva styrkor, men att de han var ute efter helt enkelt blev för kostsamma i relation till den vikt Wenger numera lägger vid just denna spelartyp. Att en kreatör eller snabb winger (läs: omskolad central spelare) gärna får kosta skjortan, men att den, i mångas ögon, något mer primitive spelartypen CDM skall kunna gå att fås för reapriser.

Om så är fallet så hävdar jag att Wenger faktiskt inte har valt att utveckla sin syn på fotbollen utan främst har missat en oerhört viktig poäng. Att denne spelartyp inte alls är någon vattenbärare, den billige brunkartypen eller ett nödvändiga ont som det går tretton på dussinet i den engelska grottmänniskopräglade fotbollen. Utan att denne spelartyp är en av de viktigaste spelarna i dagens fotboll, och således borde få kunna kosta mer, eftersom det är just denne typ som gör att de övriga, de dyra och offensiva investeringarna faktiskt kan bära frukt. Att den defensivt specialiserade mittfältaren är kittet som gör att vi hållet tätt, ankaret som gör att vi inte driver iväg i vild sjögång och låset som stabilt håller laget samman till ett. Att denna spelartyp kan bjuda på nödvändig fysisk närvaro, vara upp i motståndarnas ansikte och bryta mark för de offensiva spelarna att vandra i.

Och det är här känner jag att Wenger faktiskt har tappat kollen och där hans agerande väcker enorm oro inom mig. För ibland känns det som om det inte spelar någon roll vilka spelare vi ställer på banan, de är ändå inte redo att spela det spel som behövs. Om Wenger väljer att offra den nu skadade Özil för att ha tre, i stället för två, spelare att centralt skydda lagets backlinje, så verkar de ändå inte har fått användbara instruktioner att jobba med. Laget hänger inte ihop, laget läcker och det centrala mittfältet är, oavsett hur många spelare Wenger väljer att trycka in där, fortfarande för tunt och oförmöget att göra det jobb som hans forna mittfältsblock med bravur brukade utföra. Ibland blir jag rädd för att inte ens Khedira, Bender, Gustavo, Schneiderlin eller Carvalho skulle göra skillnad, eftersom deras faktiska primäruppgift ändå skulle fortsätta att vandra i motvind under Wenger naiva skuttande utmed de fotbollsideologiska ängderna. Och att vår genanta skadesituation går hand i hand med att fysikaliteten totalt har raderats bort från Wengers hårddisk.

Så är detta, det vi ett par år har skymtat och det vi nu ser idag, en Wengers dröm om totalfotbollen 2.2? Där alla skall kunna spela på samtliga positioner, där alla är välartade och väna bollhanterare och där ingen ansvarsuppdelning egentligen skall behöva finnas? Där alla spelare är stöpta i samma form, som små, snälla och tämligen veka, och där de alla är inlåsta i ett hermetiskt tillslutet spelsystem producerat i Wengers egna lilla ljusskygga tankesmedja? Där spelarna, bortsett från mittbackar och målvakt, bara är en aldrig sinande ström av tekniska, snabba och små omkulldruttande filurer? Där Arsenal idag är en enda stor sockerdoftande fotbollsfabrik, där spelarna är små tacksamt sjungande Oompa Loompier och där Wenger är en missförstådd Willy Wonka? Är det denna utveckling vi står och helt, utan aning om det, bevittnar?

Kommentarer

Bild för André Johansson

Jag håller med dig. Men är det inte också så att när man inte har dessa väldiga herrar på mittfältet som verkligen kan ta smällarna och tacklingar åt laget så måste våra bolltrippande mindre herrar försöka med detta vilket resulterar i mycket mer smärta i kropparna. 

The biggest of games,the biggest of names. Its Henry

Bild för Davidsson och Mannen

Exakt. Det är en av alla vinster med att faktiskt tänka som Wenger gjorde förr. När den fysiska dimensionen bidrog dels i stund men också i långa loppet. Absolut!

Bild för Torbjörn Nylin

Du har som vanligt skrivit en välfunnen artikel. Med själva bullseye på att det är den eller de CDM som tillåter de andra att lysa. Exemplen på det är ju många, för oss som kommer ihåg -94 Vm så har vi ju våra Thern& Schwarz men även Dunga i Brasilien som ett tydligare exempel. Har under säsongen sett ett par matcher West Ham, och måste säga att jag saknar Song något fruktansvärt, han har under de matcher jag sett varit outstanding, kan inte tänka mig vare sig dansbandskungen eller MF varit i närheten av det han presterar. Nu vet man ju att vi inte kommer att få se Song i våran tröja igen p.g.a AW:s något överdrivna envishet. När jag endå är inne på westham så saknar jag nog Jenkinson lika mycket.

 

Captain Tony A på Twitter 

Bild för George Adams

Har du postat till Kroenke? 

För här har du återigen tagit upp en av de stora orsakerna till våra tillkortakommanden sedan en herrans massa år (minus den knappa Cupvinsten förra säsongen) Mkt bra D&M. 

Det riktigt vattnas i munnen när man tänker på hur det kunde se ut, och hur det faktiskt såg ut i början på Wenger eran.  Då slitstarka men samtidigt boll säkra mittfältare ( som ändå var bra bollspelare av hög spelmässig klass) kompletterade och understödde en alldeles magnefik backlinje och låg som ett tryggt tungt ankare att svaja kring för våra kreativt offensiva spelare. 

Idag saknar vi inte bara den av många av oss så hett eftertraktade CDM av hög klass,  utan jag tycker vi kan kosta på oss att säga att vi även saknar,  eller åtminstone har brist på rejält slitstarka funktionella och användbara b2b mittfältare av ex typen Ray Parlour. Eller Dirk Kuyt för och ta ett ytterst tydligt exempel. Vattenbärare, lagspelare och så ytterst värdefulla för sina lag. Visst i den rollbeskrivningen kan nog den hårfagre till viss del slå sig in, men det är väl också den ende. MF anser jag i detta fall och denna roll helt enkelt inte tillräckligt bra, även om hans defensiv och fighting spirit fortfarande uppskattas. 

Det skulle vara ytterst intressant att göra en balans sammanställning , spelare för spelare i våran trupp i jämförelse med våra konkurrenter.  Då menar jag inte den balans som Wenger uppskattar att den eller den spelaren innehar för att passa in i "wengerbollens" totalfotbolls tänk,. Inte heller vad den enskilde spelaren uppger att han klarar av i diskussionerna med sin manager. Utan helt enkelt vilken balans i offensiva och defensiva egenskaper våra spelare mht till erfarenhet och tidigare prestationer faktiskt besitter och klarar av.

Nån som tror vi har jämnvikt?

Bild för Fredde

Grejen var ju att Vieira var så multikompetent att han kunde stänga ytan framför mittfältet samtidigt som han kunde driva på i anfallen, (årets)Ramsey och Wilshere är inte i närheten där än. Gilberto var så överkompetent på att stänga ytan framför backlinjen men kunde endå spela bollen framåt, dagens Arteta och Flamini hade inte varit värdiga att få putsa Gilbertos dojjer.

En kille som Blind imponerar stort på mig. Han kommer till United och får deras ursäkt till backlinje att se bra ut. Vi har betydligt bättre mittbackar, Mcnair och Blackett räknas in som våra Hayden och Ajayai. Och Mertesacker/Koscielny är bättre än deras (ständigt skadade) alternativ. Men Blind har hittills stängt igen mitten helt. Han får Mcnair att se bra ut. Han har rett ut deras hönsgård så gott det går, visst kommer dom släppa in korkade mål men han reducerar antalet korkade mål dom kommer släppa in.

Sen om vi tar ett tydligt exempel där vi saknar en kompetent DM så är det Dortmund matchen, att Mikitharian inte gjorde hattrick säger nog mest om hans oförmåga att avsluta.

Jag tycker endå det känns som att det finns ganska tydliga roller där Arteta och Flamini ska vara deffensiva och Ramsey/Wilshere ska fylla på framåt och ha Özil (?!!!!) framför sig. Men Arteta och Flamini duger helt enkelt inte, då blir först Ramsey och Wilshere lidande, och eftersom dom inte är så pass bra som t.ex Yaya Touré så kan dom inte göra båda jobben med att länka ihop laget och hålla ihop deffensiven. Och sen blir det i mångt och mycket upp till de 4 där framme och göra nånting. Förra årets Ramsey sprang ikapp situationerna åt båda hållen men har hittills inte varit i närheten av lika bra. Och då lider först Özil som får för lite understöd och sen resten av offensiven eftersom Özil inte kan leverera fram till dom. Väldigt hårddraget och förenklat.

Som någon i kommentarerna påpekade så hade Song gjort underverk på vårat mittfält.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Torbjörn Nylin// Härligt att du uppskattar texten och ja, jag tycker det är lite av andemeningen, spelartypen som vilket du också är inne på oftast inte syns mest eller får de stora rubrikerna, men som är själva förutsättningen för att andra spelare skall skina. Dunga är väl det klassiska exemplet och ja, till och med den hos oss defensivt ofta småslarvige Song har ju lyft enormt i Hammers. Och just givit denna roll/rollspelare ett visst mått av upprättelse.  Och ja, #BättreÄnArteta borde bli januarifönstrets största hashtag tillsammans med #MindreSkadebenägenÄnDiaby.

GeorgeAdams// Nej, det har jag inte, men Wenger fick sig en tegelsten i inboxen, som vanligt. :-) Och visst är det underbara stunder man ger sig när man tänker tillbaka på hur Wenger formade Arsenal förr i världen, du nämner Ray Parlour vilken är en personlig favorit, och vi talade förr i världen om balansspelaren, vilken inte alls får några rubriker idag. Men som, återigen, är precis vad vi saknar av adekvat kvalité. För precis som du är inne på; någon som ens tror att vi har någon form av jämnvikt i truppen/startelvan nu för tiden?

Freddee//Visst var han det, visst var han just mulitkompetent och tillsammans med den nischade rollspelaren Gilberto bildade de en dynamo långt mycket mer effektfull, starkt och potent än dagens. Och jag håller, tyvärr, helt med dig om Blind, som verkligen givit united ett ansiktslyft. För han gör jobbet, han tänker smart och ser till att realisera sina smarta tankar i effektivt positionsspel. Dortmundmatchen är ett exempel, jag tycker nästan samtliga matcher där vi möter bättre eller till och med likvärdigt motstånd avslöjar oss. Och jag gillar Flamini något oerhört, ja jag gillar även Arteta en del, men det är allt mer avslöjande och uppenbart att ingen av dem (trots att Flamini var bäste Arsenalspelare mot chelsea) håller måttet längre.  

Bild för Woody

Absolut saknar vi idag den arbetande innermittfältaren som sliter i det fördolda. Det flesta äro nämnda. Även om till och med Song borde nämnas. Synd att han liksom alla andra förstörde karriären i Barcelåna. En anekdot: För 25 år sedan lyckades jag övertala en kompis att skippa ett syndigt liv och satsa på fotbollen (Stockholm div 4). Det var på den tiden man spelade fotboll utan att tjata om löpningar och ytor och annat överanalyserande dravel. Vi bildade innermittfält. Jag frågade "Är det ok om du sliter och jag står för tanken" ? Självklart blev svaret. Han är idag 53 bast och har enligt uppgift kontaktats av Arsenal. Rock on !

Bild för Björn Lindström

Dags att ringa Lasse Lagerbäck.

Bild för Brattis

Månne kan den spelaren som du eftersöker heta Fabregas? Här hade AW ett gyllene läge att ta tillbaka en spelare som har fostrats i truppen sen 16-årsåldern och har sedan mognat till en världsspelare i just den positionen dagens Arsenal saknar. Motivering: Hans längtan tillbaka och troligtvis en vilja att också "betala tillbaka" till AW och fansen för sin svekfulla sorti till "mammas gata i Catalonien". Men personliga principer står tydligen över vad alla andra kan se är det rätta. Vissa beslut som AW tar är sett ur ett barns perspektiv, inte ur ett vuxet perspektiv. Jag har tyckt tidigare att Mourinho är den barnsliga typen, men han är ju för f-n smart och det har visat sig att det är Wenger som fortfarande inte har växt upp ur sin barnsliga naivitet. Detta får vi fans lida för...... 

"Once a Gooner Allways a Gooner"

Bild för Fredde

Det jag menar är att det i den matchen var det som tydligast. Visst mot Chelsea kan man ta upp Hazards soloräd som ett övertydligt exempel. Men mot Dortmund så befann sig Mikitharian ständigt i farliga lägen med boll, han tog sig ständigt in bakom vårat mittfält i vad som verkade vara en hel ocean av ytor. Han kunde ha sett till att det blev 4/6-0 i den matchen med tanke på ytorna han bjöds på men han förvaltade dom ytorna på ett mycket dåligt sätt när han väl var i lägen. Immoble fick även han gå ner och möta upp och även till slut vända upp och vara rättvänd mot våran backlinje.

Och ju mer jag tänker på det så är nog Daley Blind Uniteds bästa värvning för året. Det spelar ingen roll hur många mål Di Maria ligger bakom när de släpper in fler mål men Blind reducerar antalet de släpper in.

Jag är fundersam på om Khedira är svaret, tror snarare på att en spelare typ Luis Gustavo är det. Med tanke på våran uppsättning så vill jag ha en deffensiv specialist som helt enkelt är bättre än våra nuvarande DMs. Khedira är mer gående box to box och då finns det andra behov, då ska man även se till skadehistoriken. Grejen är ju då också Khedira hade varit våran bästa CM oavsett ansvarsområde. Om han nu går för en extremt låg summa i januari/gratis i sommar så visst, men då är i mina ögon inte DM positionen löst, utan man har egentligen ersatt Wilshere och/eller Ramsey. Som jag ser nu på transfermarkt så är Khedira, Toulalan, Nigel De Jong även en superrutinerade Chellini står utan kontrakt i sommar. Toulalan och De Jong är precis de typerna jag vill åt, en av dom kan vara utmärkt som backup. Chellini upfyller i mina ögon en plats som rutinerad backup som låter Chambers stå på tillväxt lite mer. Ser även att Milner (på tal om Parlour, så när man kommer) i sommar är utan kontrakt, det skulle vara intressant i mina ögon för att han är extremt mångsidig och han skulle bära med sig en extrem vinnarskalle.

Det Wengér sa om Arteta förra året, mycket märkligt uttalande, var att "han har ett år till på våran nivå". Jag har aldrig sett ett sådant uttalande överhuvudtaget, varken från Wengér eller ens idioten Mourinho som kan säga vad som helst. Artetas och Flaminis kontrakt går ut enligt transfermarkt även så går Diabys och Coquelins kontrakt ut. Jag tror inte att någon får förlängt och därmed finns mer löneutrymme och platser i truppen. Samtidigt så bör man sälja Podolski. Herregud va fel det är att redan börja tänka på kommande transferfönster...

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Woody// Jag räknar med att din kompis kommer, hand i hand med Kongo, i januari. Lite rutin skadar ju inte…

Björn// Det är så otroligt härligt att se att det går bra för honom och vilken upprättelse för den pragmatiska fotbollen, långt från tredelad kostym och shining. Heja Gympa-Lasse!

Brattis// Fabregas är egentligen inte riktigt den spelartyp jag tänker på, mer en defensivt orienterad. Men jag hade ju, så klart, inte tackat nej till Fabregas heller, vem med förståndet intakt skulle kunna göra det? Oups.

Freddee// Sorry, jag klumpade ihop ditt exempel med mina egna och erkänner absolut att den matchen hade kunnat bli resor värre med tanke på hur vi öppnade upp oss och bjöd på oceaner av ytor framför backlinjen. Håller med dig. Och Blind ja, vi får väl hoppas att hans form går över, för annars har de fått en synnerligen bra spelare för kaffepengar (var det inte typ £8mille, eller något liknande?).

Sedan håller jag med dig om Gustavo, vore drömmen för oss. Men jag hävdar att även Khedira vore grym för oss för dels är han #BättreÄnArteta men sedan är han också en renodlad defensiv mittfältare från början och det är, om jag minns det rätt, mest sedan han flyttade till Real som han blivit mer den box-to-box han är idag. Sedan tar du upp en kille som De Jong som förvisso verkar vara galenpanna i klass med Melo, men en dj-kla bra DM. Och någon sådan har vi ju inte.

Bild för George Adams

Flera bra förslag Freddee.  Nu får man väl halva AS efter sig men även Milner ser jag vore ett mycket bra tillskott (precis som du skriver , på tal tal om mångsidige Parlour).

 

Bild för Fredde

Skulle det verkligen vara så dumt med en galenpanna? Vieira var ju en galenpanna av rang, De Jong är en elak jävel. Skulle gärna ha en elak jävel som gör att Hazard oroar sig för den kommande smällen han kommer få när han börjar ta fart in för att komma förbi våran DM. Jag bollar inte för att De Jong ska vara vårat första val men att ersätta Flamini (andra valet) med De Jong vore i mina ögon ett uppköp och som sagt en spelare med den historiken gör att motståndare vet att det kan komma att göra ont. Angående Khedira så känns hans skadehistorik som ett stort no no. Özil var aldrig skadad i Real Madrid, Khedira är skadad i massor. Özil har varit betydligt mer skadad hos oss än i Real Madrid, om det blir fallet med Khedira så har vi en ny Diaby.

Känns som att alla renodlade deffensiva mittfältare är #BättreÄnArteta (nymodigheter med HASHTAGS) i varje CL klubb som har ambitioner att nå minst en tredjeplats i gruppen.

 

George Adams//

Visst vore han bra? För jag tror inte att han förväntar sig en startplats i någon topp4 klubb. Men att han ska kunna bidra med taktiska möjligheter i vissa matcher och en bra attityd. Och som vi båda egentligen kommit fram till så kan han spela allt från högerback till central spelfördelare och endå vara hyfsat bra på allt. Är en mycket bra spelare ifall man vill stänga en kant, om t.ex David Silva opererar från kanten så sätter man Milner på honom. Kan hoppa in centralt och göra ett minst lika bra jobb som Arteta, har en hög lägsta nivå men når sällan de yttersta topparna, man vet vad man får.

You win some, you draw some

Bild för George Adams

Släng in Wenger som DM. Han är väl galen så det räcker. Skämt åsido. Absolut borde det finnas plats för en "Tie Domi" i truppen och de Jong är ett exempel. Att veta om att jävlas vi med Ramsey eller Wilshere, eller någon annan av flugviktarna kommer ofrånkomligt kosta ett par rejäla blåmärken är inte fel. 

Bild för Davidsson och Mannen

GeorgeAdams// Jag håller med dig, även om jag är otroligt kluven till en spelare som De Jong. Killen verkar vara rakt igenom empatistörd och tom, men en dj-kla bra defensiv mittfältare. (Sedan är din referens till den albanske lönnmördaren 5/5 kaftaner!) Milner, ja det är en spännande fråga. För han har liksom fått lite kasst rykte, trots att han var en av de mest lovande engelsmännen för några år sedan (minns när jag såg Englands U21-lag på Gamla Ullevi i EM för en massa år sedan, då var han lysande). Mest fått spela ytter i shitty, frågan är vad han är idag och hur han skulle klara sig som box-to-box (vilket han egentligen nog mest är). Men bättre än sitt rykte, absolut.

Freddee// Jag antar att du hör min ambivalens och hör den skrika högt i skyn. För nej, det är inte så dumt att ha en galenpanna i laget och ja, Vieira var en sådan. Men han var också något mer, för mig var han mer härföraren, den cyniske (och smarte) taktikern mer än livsfarlig tokfurste. Men om man jämför med Flamini så är väl De Jong en uppgradering och en bättre och mer svårmött spelare.

Gällande Khedira så har han, om jag förstått det haft två allvarliga skador och frånvaros, den nuvarande och den från i våras. Utöver detta har han väl varit i princip frisk. Men jag förstår hur du tänker och kan se risken i att signa honom, absolut. Angående Milner så var jag inne på det ovan, i svaret till GeorgeAdams, att han är ganska svår att i nuläget helt ha koll på. För jag tycker han har känts ganska begränsad på en kant, men som du säger bra på att stänga den. Däremot kanske han har potential att bli enormt mycket bättre om han spelar centralt. #BättreÄnArteta ?!