Medlemmar: 7610 st.
Visa menyn

Vet du egentligen vad du håller på med?

Davidsson och Mannen
mån 20 okt 2014 kl 11:55

Fakta

Vi blir oerhört långsamma i spelet med boll, positionsförflyttningarna från eget straffområde till motståndarna går i tidskrävande snigelfart och när vi väl kommit dit blir vi smärtsamt sårbara när vi förlorat bollen och motståndarna slår om till kontring.

Jag vet inte hur det är med er, men som jag erkänt här på bloggen tidigare, hade en jag en lång period då jag verkligen älskade Arsène Wenger. Allt han gjorde för oss klubben, för oss som älskar den och för fotbollen som företeelse i stort. Allt han gjorde tvärtemot andra som sedan visade sig vara den enda rätta vägen, alla svåra val han gjorde som sedan visade sig vara genialitet och alla steg han tog mot strömmen. Men sedan hände någonting. Det som hände var inte bara att vi, genom arenabygget gick igenom ett enormt ekonomiskt stålbad i en tid där oligarker och shejker skrev om fotbollskartan, blev en annan klubb i relation till vår omgivning. Det som hände var också att Wenger inte längre var densamme. Eller snarare att han var just densamme fast världen omkring honom hade förändrat sig och att han inte lyckats adaptera till det nya. Och succesivt gick min kärlek, som kärlek ibland tenderar att göra, över till ilska, till en känsla av svek och till att vara övergiven. Kanske inte till hat, men i varje fall till någon forma av aversion.

I lördags spelade vi hemma mot Hull City och efter att ha bjudit på 20 minuter av finfotboll, föll vi igenom totalt och lyckades bara rädda en poäng genom Sanchez insatser kryddat med en Welbecksk kvittering. Eftersom jag lovat familjen att de skulle få bågå hockeypremiär, så såg jag inte sista kvarten utan följde matchen genom twitter och olika livescoreappar, och när vi sedan kom hem unnade jag mig ett glas rött vin och försökte återskapa den kvart jag av matchen som jag missat. Jag väntade mig känslor av lättnad och kärlek, i och med Welbecks sena kvittering och den undvikta förlusten, i kontrast till ilska och frustration över hur det såg ut och det tämligen mediokra resultatet. Men jag fick ingenting av dessa.

För genomgående var att vågorna gick tämligen låga, känslostormarna likaså och inte ens det till synes eviga battlandet mellan Wengers motståndare och förespråkare verkade kunna komma igång. Matchens resultat och spelet vi presterade verkade mest bemötas med en undvikande axelryckning och luften verkade, då som idag, ha gått ur klubbens följe. Vi orkar liksom inte längre bråka, vi orkar inte längre skrika och peka mot det som är fel och vi orkar inte längre investera alla dessa känslor eftersom ingen avkastning verkar ges. Vi blir inte längre ilskna, inte längre arga och orkar inte längre bry oss. Vi är bara smått resignerade.

Efter åtta ligaomgångar är vi redan hela elva poäng från ligaledarna men bara fyra från nedflyttning och vi har bara lyckats vinna över ett tränarlöst Crystal Palace och ett magsjukt Aston Villa. Säsongen som skulle lova så gott är i princip redan över, de vackra spelarnamnen är antingen skadade eller kastar sina fotbollspärlor för svinen och bytet av spelsystem har, hur mycket man än önskar motsatsen, bara blivit ett enda gigantiskt fiasko. Vi offrar vissa spelare genom att spela dem ur position och vi offrar andra genom att utsätta dem för svårigheter de saknar kompetens för. Och jag undrar, vet Wenger egentligen vad han håller på med? Har han verkligen kontroll på situationen? Är han verkligen i förarsätet eller sitter han bara och tjurar längst bak med hörlurarna på och mobilskärmen som skydd mot verkligheten? För att han skyller ifrån sig och alla skadeproblem på otur bara patetiskt, att han vägrar ta ansvar för uteblivna värvningar och istället tjurar som en 6-åring känns bara löjligt, men hur han väljer att disponera den kompetens och den potential truppens hela delar ändock besitter, det gör mig riktigt orolig.

Det här fick bli mitt bröd och skådespel. Då förstår du själv. Bild: Håkki-D&M

Vi kan skylla poängtappet i lördags på individuella misstag och peka finger åt Flamini, Mertesacker eller Monreal. Men då gör man det inte bara för enkelt för sig, för missar också hela bilden. För var någonstans var Gibbs vid 2-1-målet, var var Wilshere, var var Cazorla? Och varför är spelare som faktiskt var riktigt bra förra säsongen så rakt igenom usla denna säsong? Wenger skyller på VM, men spelade Ramsey, Flamini och Arteta VM i somras? Monreal och Szczesny, var de i Brasilien? Gör Wenger vad han kan för att optimera befintliga resurser eller har han till slut tappat förmågan?

4-1-4-1 är ett system som jag egentligen inte har så mycket emot, men Arsenal saknar helt spelarna för att använda det. Systemet vilar på en defensiv mittfältare av världsklass, som kan läsa spelet och täcka av stora ytor framför backlinjen men som dessutom har förmåga att hantera boll under press. Vidare på att de två främre i mittfältstriangeln underkastar sig det hårda stödspelet och jobbar box-to-box i 90 minuter för att fläta ihop och inkorporera anfallslinjen. Varken Flamini eller Arteta är tillnärmelsevis bra nog för den ensamma rollen och har i det nya systemet, gång på gång lämnats ensamma och genant gjort bort sig helt utan behövligt understöd. Varken Wilshere eller Cazorla gav i lördags det behövliga understödet och matchen mot chelsea var även det ett bevis på att de är fel spelare i den roterade mittfältstriangeln som Wenger väljer att använda. Det är en sak om du har spelare som Schweinsteiger, Kroos och Khedira eller om du har bollkonstnärer som Pirlo eller Xabi Alonso att tillgå, men så är inte fallet i dagens Arsenal.

Med det 4-1-4-1 och de spelare vi använder blir vi förvisso breda men på tok för korta, dvs. backlinjen kommer upp för högt och anfallet är för lågt eller avskuret från mittfältet. Vi blir oerhört långsamma i spelet med boll, positionsförflyttningarna från eget straffområde till motståndarna går i tidskrävande snigelfart och när vi väl kommit dit blir vi smärtsamt sårbara när vi förlorat bollen och motståndarna slår om till kontring. Laget saknar helt balans och styrka, de respektive lagdelarna saknar helt kontakt och spelarna verkar över huvud taget inte blivit varse om vad de är satta att göra på plan. Vi har sett det så många gånger i år och det blir nästan övertydligt, gång efter annan, att våra spelare antingen är för dåliga på att spela i det nya systemet, eller kanske är bra spelare, fast för andra spelsystem än det som används. De är antingen urbota korkade eller inte informerade om vad som gäller och jag vet egentligen inte vad som skulle vara värst.

Varken jag eller Steve Bruce är några fotbollens masterminds, men Wenger blev helt utroterad av Bruce i lördags och när till och med soffpotatis och tillika fotbollslallare D&M, ser det uppenbart dysfunktionella med nuvarande spelare i nuvarande spelsystem, så blir frågorna de självklara: Vad f-sen håller Wenger på med? Vad gör han? Vad tror han att han skall uppnå? Vet han över huvud taget vad han håller på med? Vi är vana att ingenting vinna, men att i varje fall spela bra fotboll, men nu kan vi inte vinna över högst modest motstånd på hemmaplan och det ser inte ens bra ut. Vi är varken booring one-nil to the Arsenal eller efterföljande beautiful loosers, vi är bara booring loosers. Vi är varken eller, vi är ingenting, vi är bara en undvikande axelryckning. Vi är ett mittenlag som skvalpar omkring en ocean från ligaledarna men med fyra poäng ned till nedflyttningsstrecket och mannen som styr skutan har styrelsens fulla välsignelse men verkar inte ha den minsta aning om vad han håller på med.

Kommentarer

Bild för Davidsson och Mannen

Ja, inte f-nken kan jag korrekturläsa mina egna texter. Först stycket innehåller ett "oss" för mycket och ett syftningsfel som även det är på tok för mycket. Ursäkta.

Bild för George Adams

Jag upptäckte inget grammatiskt fel D&M. Däremot återigen en väl analyserad text, som jag står bakom till 100 %. 

what´s goin on in this club?

Hopplösheten står tydligt inför dörren. Ett par matcher med poängtapp till, och klubben kan stå inför en riktig förtroende kris. 

Bild för Jonas S

Håller med. Bra analys över våra problem i 4-1-4-1.

Jag hade inte förväntat mig att vi skulle hänga med i toppstriden i år med Wenger vid rodret. Men nog ligger vi lite mer pyrt till än man kunnat föreställa sig. Efter bara åtta omgångar också.

Men jag väljer att se på det positivt. När intresset för arsenal så sakta svalnat efter alla dessa år med Wenger så har man mer tid med annat. Och jag sparar en hel del pengar på att inte längre flyga över till London var och varannan helg.

Be excited!

Bild för Davidsson och Mannen

GeorgeAdams//Då läser du lika dåligt som jag! :-) Men jag tar gärna emot ditt värmande beröm ändå, tack för det. För ja, där står vi, med den frågan: Vad f-n är det som händer med vår klubb? Jag känner inte igen den. Jag fattade booring one-nil och cyniskt vinnande med elak offsidefälla och jag fattade Va-Va-Voom. Jag kunde någonstans förstå, även om jag inte föredrog, kortpassnings-Arsenal som enligt de objektiva spelade vackert, men inget vann. Men det här: Booring and loosing Arsenal. Var kom det ifrån? Jag begriper ingenting!

Jonas S//Tack för att du var med på analysen, ibland känns det som om min inre röst bara ältar obegripligheter som "vriden mittfältstriangel", "förtätat men förstoppat mittfält" eller "ett kungarike för en diamant". Men det är bara så jag är... Jag glädjer mig i din förbättrade ekonomiska situation, men är ledsen att jag inte kan säga detsamma. För Arsenal just nu kostar mer än pengar, hälsan, glädjen och kärleken. Jag avskyr att vara apatisk och att inte bry mig, men det blir någon form av skyddsbeteende, att bara försöka strunta i eländet och att lura sig själv att tro på att det är det man gör. Typ.

Bild för gunsmoke

Ja två saker kan vi vara säkra på:

1; vi kommer att spela med samma taktik hela säsongen, för det har A Wenger bestämt.

2; vi kommer att bli av med 30 miljoner med jämn regelbundenhet under hela säsongen, för det har Stan Kronke bestämt.

Bild för George Adams

Either the Board or Wenger Must Go - Arsenal 1 As…: http://youtu.be/7gSFEaI4HdA

I och för sig ett gammalt klipp från förra säsongen. Men det sammanfattar just nu känslorna rätt bra!

Bild för Brattis

Ja, va ska man säga egentligen. Bra skrivet som vanligt D&M, håller med dig. Det finns en bok skriven av Anders Engquist, titel: "Att växa som vuxen". Funderar skarpt på att skicka den till Wenger i julklapp, översatt  till Strasbourg-franska så att inga språkförvecklingar kan uppstå. Se ut som en tjurig 6-åring och slå ut med armarna som en missförstådd och bedragen Jesus håller bara inte för en man som fyller 65 på onsdag. Nu fick den gode Campbell chansen sista 20 och tog den, anser jag, löpte, utmanade, slog smarta pass och kunde kanske vinklat sista passet in lite bakåt så hade det förmodligen blivit mål och 3 inkasserade poäng. Men han lär väl få fortsätta på bänken i fortsättningen. Nej, lite booring, good old 4-4-2 i fortsättningen med tryggt försvarsspel och varför inte prova Wellbeck tillsammans med Campbell på topp? COYG

 

"Once a Gooner Allways a Gooner"

Bild för Adamberg

Jag tackar för väl formulerade slutsatser. Jag lider också över resignationen, sorgen över det förlorade engagemanget för denna klubb med denne Arssene "skylla ifrån sig" Wenger. Det öär ett under hur han ensam i hela fotbollsvärlden kan behålla förtroendet och sin plats trots sådan numera usel förmåga till matchcoaching och oförmåga att hänga med de stora tränarna. Vad finns det att hoppas på denna säsong? Alla andra tränare får gå efter säsonger av besvikna resultat- men inte Wenger. Varför???

Adam

Bild för Adamberg

Jag kan till och med tänka mig Svennis framför Wenger!

Adam

Bild för Fredde

Back to basics. Sätt försvarsspelet, det primära målet får bli att hålla nollan. Sunderland som vi har i nästa omgång har behövt be sina fans om ursäkt och kommer vilja visa upp mer kampvilja nästa match.

Läste på viasatsport att Elfsborgs läkare (!) tror att alla våra skador beror på att våra spelare är förhållandevis otränade. Med tanke på Shad Forshytes (fystränaren) inträde i klubben så ser jag det som ett hån mot honom att någon spelare skulle vara otränad. Att det är för mycket smålagsspel och för lite uppbyggnadsträning. Jag vill tro att den "världsledande" Shad Forshyte som man antagligen har betalt relativt stora pengar för får genomföra sina idéer till 100%.

Om Wengér går emot honom så är han direkt korkad. Men jo det känns som att våra spelare är lite vekare, ingenting att sätta emot osv. Och att sträcka sig 20 minuter in i matchen (Arteta/Ramsey) tyder nog tyvärr på att dom är förhållandevis otränade. För dom måste vara uppvärmda 20 minuter in i matchen men dom ska omöjligen kunna vara så slutkörda så att dom sträcker baksida låret. Bedrövligt Wengér, amatörmässigt. Och ja det märks även i närkampsspelet, Ramsey ska kunna ha en hel del att sätta emot, Arteta benämns ofta som att han är för "snäll". Flamini är inte snäll men mer vilja än kraft. Våra spelare känns som att dom är otränade ju mer jag skriver om det...

You win some, you draw some

Bild för George Adams

Freddee! Skulle detta vara sant, att våra spelare skulle vara otränade, pga att det prioriteras för mycket 5-5, kvadraten och den gamla klassikern GRIS o dyl på träningarna, i stället för delvis uppbyggande träning vore det inget annat än en stor skandal. Det är ju professionell idrott vi pratar om. Med synnerligen välavlönade deltagare.

Men att något inte stämmer i periodisering och träningsupplägg råder det samtidigt inget tvivel om.

Bild för Davidsson och Mannen

gunsmoke// Att Kroenke kommer att fortsätta lyfta pengar ur klubben ser jag också som en självklarhet. Hans ägande följer en oerhört tydlig linje: Han köper bra lag med fina arenor (gärna där han kan fortsätta bygga supermals eller annat runt dem), sedan blir klubbarna, samtliga, ekonomiskt välmående klubbar i ligornas mittenträsk. Klubbarna är långt från den framgång de hade när de köptes och Far och Son Kroenke är lika impopulära överallt. Så ja, han/de kommer nog fortsätta roffa åt sig vad som roffas kan. Den stora rädslan i detta sammahang är att Den Väldige Uzbeken skall tröttna och sälja sina aktier till Kroenkefamiljen, för då har de möjlighet att föra över alla sina Arsenalrelaterade skulder på klubben a la Glazer i manu, och då sitter vi djupt i sk-ten.

Sedan är jag rädd att du har rätt angående spelsystemet, men hoppas du har fel. För mot Villa spelade vi ju 4-2-3-1 med Özil centralt och även som spelet inte var något lysande så var resultatet bra. Och tja… frågan är ju hur många matcher vi måste förlora innan Wenger får bita i det sura äpplet och antingen byta tillbaka eller hoppa på 4-4-2-diamanttåget. Hellre dör han väl…

GeorgeAdams//Visst gör klippet det. Och jag älskar vreden, ilskan och energin i den gamle mannen och hans passion. Jag älskar det, f-ckin älskar det. Han pekar finger och är primitiv, ja ibland är det så det är och så det känns. Att styrelsen och Wenger skall skämmas för hur dåligt de hanterar vår klubb och vilket resultat det leder till för alla oss som investerar både pengar, men framför allt så mycket kärlek i klubben. Briljant. Sedan sk-ter ju både Wenger, Kroenke och alla i styrelsen vad snubben eller vi tycker, men det är en annan sak.

Brattis// Tack för berömmet. Och ja, att växa som vuxen vore något för Wenger. För där hans envishet tidigare var charmig och en av de underbara drivkrafterna framstår han nu som ett grinigt trotsbarn, eller som en rättshaverist.  Det är inte vackert, inte det heller. Sedan var det kul att se/höra/läsa om Campbells inhopp och jag hoppas att han får fler chanser. Framför allt att Wenger väljer att spela yttrar eller anfallare på ytterplatserna, inte bara massa centrala mittfältare i exil (fast den frågan löser väl sig själv, nu när alla är skadade). Sedan detta 4-4-2, vilket jag är positiv till. Problemet är att det kräver ett bättre och mer defensivt kompetent centralt mittfält och det har vi inte idag (om någon säger Flamini och Arteta ihop, så kastar jag ut Arsenal Swedens dator genom transferfönstret).

Platini// Tack själv! Ja, resignationen, där är fienden. Passion, ilska och frustration, fine, man behöver inte tycka samma. Men detta att vi inte längre orkar bry oss och inte längre ser någon vinst i att säga vad vi tycker, det är undergången. Och beviset på hur dåligt klubben sköts just nu.  Och Wenger har många styrkor och visat mycket fint genom åren, men matchcoaching är inte något av detta, helt klart (även om inbytet av Campbell senast var bra, eller hur?).  Men du, Svennis, jag vet inte riktigt om jag håller med dig där. Friskt vågat, men nej tack!

Freddee// Ja, gud vad man skulle njuta av ett fungerande försvarsspel, av en säker Back Five och av ett nasty, granithårt och avskräckande centralt mittfältsblock framför. BOOM. Och så snabba omställningar på det, ah…

Jag läste också det där med Elfsborgssnubbens (snubba?) uttalande och det styrker bara det som många som lämnat Arsenal talat om; att vi knappt tränar ordentligt. Att allt görs med boll, men att träningen sällan innehåller rena fysikuppbyggande pass och sällan eller aldrig är något vidare hårda. Spelarna blir aldrig särskilt vältränade, kontrasterna till det hårda matchspelet/spelet på kroppens fysiska maxnivå blir för stort/ovant och då kommer skadorna som ett brev på posten. Och då är ju den logiska följdfrågan hur mycket Forshyte kommer få att säga till om. Arsenal är ju Wengers klubb. Och han vill ha det på sitt sätt, eller hur?

Bild för Davidsson och Mannen

GeorgeAdams// Såg din senaste kommentar när jag redan hade skrivit in mina "svar", och jag såg att frågan inte var till mig utan till Freddee, men ja, så är min bild. Jag har inga länkar eller andra källhänvisningar, men vet att jag läst ett antal spelares redogörelser för hur deras träningar i deras respektive nya klubbar skiljer sig från de träningar de hade i Arsenal. Att allt, i Arsenal, var kortpassningsbasserat, att de aldrig tränade på fasta situationer eller försvarsspel (som George Graham gjorde pass efter pass) och att merparten av uppbyggnadsträningen utan boll saknades. -Wenger kanske tänker att spelarna har den i rehabcentret, eller?

Bild för George Adams

Om det stämmer att det slarvas med träningen på det sätt som beskrives dvs som ett mindre ambitiöst svenskt div 3-5 lag bestående av bortskämda och av löpfobi och grundtränings fientliga Zlatan eller Messi wannabees så slås den sista spiken i kistan

Fullständigt horribelt och för detta betalas det sjuka pengar. 

Bild för Fredde

Men jag tycker det känns som det, orkar dom inte löpa offensivt för varandra? Har dom för lite muskler för att trycka till en motståndare i en närkamp och att hålla ifrån en motståndare i ryggen (Flamini?). Visst Flamini skulle haft frispark men nog ska han väll kunna hålla ifrån en motståndare alternativt kunna vända bort han relativt enkelt när motståndaren har sån fart uppe.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

GeorgeAdams och Freddee// Jag önskar att jag kunde säga emot er, fastslå att ni har fel och att Wengers Arsenal visst ligger i fotbollsutvecklingens framkant. Men det kan jag inte. Jag håller, tyvärr, helt med er. F-n vad deppigt det känns. Oj, hej Ospina! Tre månader? Jajemensan!

Bild för gunsmoke

Så länge firma Wenger-Kronke får fortsätta att styra Arsenal, så ska vi egentligen inte engagera oss. För nu måste vi inse att prata titlar är lika med fantasier, vi kan hylla AW för de tre ligatitlar som han med hjälp av ett ärvt försvarsspel tog.

Vi kan hylla AW för att han har lyckats ta oss till CL 17 år i rad speciellt med tanke på alla kostnader som arenabygget medfört.

Vi kan också hylla AW för hans innovation av det nya Arsenal med en hellt annan framtidstro  och ekonomi än tidigare.

Men precis som alla de stora entreprenörerna/företagarna så har andra tagit över och vidareutvecklat de goda Idéerna.

Vi är väl inte där än, men vi kan nog inte fortsätta med tänkesättet som påminner om Henry Fords:- bara bilarna är svarta så får ni lackera dem i vilken färg ni vill.

Bild för Davidsson och Mannen

gunsmoke// Ditt inlägg med "Så länge firma Wenger-Kronke får fortsätta att styra Arsenal, så ska vi egentligen inte engagera oss. För nu måste vi inse att prata titlar är lika med fantasier..." andast inte så lite uppgivenhet. Och när jag läser det du har skrivit kan jag inte säga emot dig. Även om jag stundtals pendlar upp i viss optimism, så är känsloläget i dalarna exakt det du beskriver. Att vi får tacka Wenger för det som har varit. Men inte förvänta oss att få någonting mer. Läsvärt.