Medlemmar: 7610 st.
Visa menyn

Frankensteins Monster

Davidsson och Mannen
tor 23 okt 2014 kl 10:13

Jag vet att denna blogg har innehållit på tok för många hockeyreferenser denna vecka, jag vet att jag därmed vandrar på en ytterst krokig stig och jag ser mig själv som någon form av Arsenalbloggandets Indiana Jones, hängandes i en synnerligen rank rep- och träbro över en avgrundsdjup ravin som är knökfull av hungrigt dreglande hockeykannibaler. Och så kan vi ju inte ha det. Men innan jag lämnar rinkretoriken för denna gång måste jag bara stampa igång en sista hockeyrock och jag gör det genom att citera mig själv när jag låg utslagen av uppgivenhet i hemmets sköte och i förtvivlan skrek ”men släpp sargen då, för h-vette, gubbar”.

Jag vill påminna dig som läsare om att jag faktiskt inte var under influenser av olagliga substanser. Jag hade, denna lillördag, lovat mig själv ett glas rött vin, lite snus och en skål jordnötter varefter glaset vin var uppdrucket redan efter 13 spelade matchminuter. Då var det inte roligt och det blev sannerligen inte mer skoj under de därpå följande 75 minuterna. För maken till dålig match var länge sedan jag såg. Maken till osäkert, räddhågset och darrande Arsenal var länge sedan jag tvingades konfrontera. Vi hade uppenbarligen övergivit det både rosade och risade kortpassningsspelet för det nydanande felpassningsspelet och de enda som borde kunna stå ut med sig själv under denna tid av fotbollsparodierande torde vara målvaktsdebutant Martinez och den store lille mannen, Sanchez. För alla andra, ja precis alla andra var genomusla. Alla andra var rädda, bortgömda och krökta. Alla andra var skuggbilder, karikatyrer och nidbilder av vad de skall och hade kunnat vara som spelare och delar av ett lag som Arsenal FC.

Och värst av allt var det mittfält som Wenger hade valt att skapa, detta Frankensteins monster som bestod av Ramsey och Wilshere. Flamini var inte bra, men han var ändå en av de minst sämsta, men hur Wenger fortsätta spela Ramsey och Wilshere ihop och dessutom till denna säsong bytte spelsystem vars huvudsakliga mening verkar vara att få in dessa två i laget samtidigt, är en gåta lika stor som den om att folk tror att KSE någonsin kommer att vara till något gott för det multinationella storföretaget Arsenal FC. De enda tillfällen som Ramsey och Wilshere har fungerat tillsammans genom åren, har varit de matcher då Wilshere spelat högerytter och gårdagens match var ännu ett exempel på hur dåligt dessa två passar ihop när de skall dela på samma spelarroll, jobba med samma bollar och söka samma löpvägar. De krockade, de gnagde på varandras hälar och de stod i vägen för varandras passningar. De, som var satta för att vara lagets kreativa motor, drog ned tempot, stod still i sidledspassningar och gungade oss till mardrömsfylld sömn med sina respektive ickeframträdanden.

Arsenal var igår så utspelat att endast några Martinezräddningar och ett stolpskott av Vanden Borren (ja Holmgren, vi vet att han har spelat i Pompey) stod i vägen för den riktiga förnedringen. Sedan släppte Wenger plötsligt sargen. För bara minuterna före Vanden Borrens stolpskott hade Wenger tagit ut konstant rensande Flamini och den urlakade Vellbeck (återigen, tack Holmgren) för tempohöjare AOC och innovatör Campbell, flyttat ned Ramsey och Wilshere till en dubbel pivot och låtit Cazorla (nej, han heter inte Carzåååla) spela just bakom den centraliserade Sanchez. I 84:e vågade Wenger till och med toka till det något så fantastiskt så att Arsenal, i och med bytet Wilshere-Podolski, gick över till någon form av 4-4-2 och därefter fick denna kväll, som vandrat genom en stinkande sankmark av hopplöshet, ett lika orättvist som oförtjänt slut i seger för Arsenal.

Gibbs fick upprättelse genom sin vackra bresideskvittering på Chambers fina sagna-antites till inlägg och den misshandlade och nedfruste Goldi Poldi fick stå på rätt ställe och peta in en boll efter ännu en fin arbetsinsats av Alexis Sanchez. Vipps så var katastrofen vänd till segeryra, vipps var det fest och gamma och vipps var alla mörka moln på himlen som bortblåsta. Eller? Nja, att döma av spelarnas ansiktsuttryck efter slutsignalen var de högst medvetna om hur illa ställt det var och är med dagens Arsenal och Sanchez upprepade huvudskakande sade oss tusen gånger mer än Wengers alla tomma ord vid presskonferensen.

En av få spelare som faktiskt var på planen igår. Bild från Flickr.com: ”MarcosJP”

Inför matchen önskade jag att Wenger skulle ta ett steg ned från sin fotbollsideologiskt höga häst. Och om det skall tas fram något positivt från gårdagens bedrövelse till fotbollsmatch, om det går att finna någonting gott i all fotbollsont, så var det denna desperationens förlösare, denna livlinans plötsligt sunda förnuft och detta den hägrande undergångens katalysator. För när Wenger släppte det 4-1-4-1 vi inte har spelare för, gick över till det 4-2-3-1 vår trupp är anpassad till och sedan crazyade till det helt med att köra TVÅ anfallare samtidigt på plan, då såg vi plötsligt Arsenal glimta till, det riktiga Arsenal, det som kunde ta bollen, höja tempot och sätta de självklara avsluten som vi tidigare förstört i en stinkande (fel-)passningsorgie. För lite och på tok för sent, men ändå…

Så när vi ser på kommande lördag utifrån gårdagens match vill jag slå fast en serie åsikter och önskningar: 1: Mertesacker och Monreal är inte ett fungerande mittbackspar och om Koscielny fortfarande är skadad på lördag måste Chambers flyttas in till sin rätta position varefter Bellerin får spela högerback. 2: Arsenal har inte defensiva kvaliteter nog och varken Arteta eller Flamini är bra nog att vara ensam på det centrala mittfältets defensiva spets, varför 4-1-4-1 skall skrotas en gång för alla och överges till förmån för det 4-2-3-1 som vi har spelare för att använda. 3: Om inte någon av Wilshere och Ramsey kan ta ett större defensivt ansvar i en dubbel pivot så måste någon av dem ställas över. 4: Campbell gjorde igår ännu ett piggt inhopp och torde nu stå och banka på dörren till startelvaplats, kanske på bekostnad av Sanchez eller Welbeck vilka båda troligtvis blinkar rött i Wengers allsmäktiga dataprogram.

Vidare måste Bould få möjlighet att arbeta med lagets kollektiva defensiv, för någon sådan gick inte alls att se igår. Precis som i ligaspelet så lät vi igår motståndet Anderlecht dansa förbi oss gång på gång och den höga backlinjen har inte en chans att stå emot om inte, det nu totalt splittrade, mittfältet tätas ihop och blir till ett sammanhållet. Till detta måste Wenger och hans vänner börja arbeta med spelarnas mentala förberedelser och mående. För det som Wenger själv, efter ännu en vändning, hävdar är mental styrka ser jag som dess raka motsats och istället som en gigantisk svaghet. Att vi inte kan spela på vårt maximum om vi inte står med ryggen mot väggen och undergången upptryckt i ansiktet, det kan inte vara någonting bra.

Vi har sett det tusentals gånger de senare åren, när spelarna inte är förberedda och inte alls är närvarande när domaren blåser igång matchen. Där det krävs ett eller ett par mål i baken för att de skall vakna upp ur sin dvala, sluta tänka svåra tankar och börja känna fotboll. Somliga hävdar att Wenger maniskt tränar sönder sina spelare, andra att hans ständiga fotbollsideologiska krigföring sätter grillor i huvudet på dem, medan ytterligare andra pekar på bristen på ledarskap på plan, vilket skall vara en logisk följd av att Wenger ständigt utsett lagkaptener som antingen varit på väg bort från klubben eller varit för dåliga för att ha en given plats i startelvan. Jag vet inte vilken eller vilka av alla potentiella orsaker som är bovarna i dramat, jag vet bara att vi, i princip, aldrig är fullt närvarande när matcherna startar och då vinner man ingenting, FA-cupfinalen undantaget. 

Mot Sunderland räknar jag med en back five som består av: Szczensy, Bellerin, Mertesacker, Chambers och Gibbs. Med ett centralt mittfält som består av Flamini, Wilshere/Ramsey och Cazorla och jag hoppas att anfallstrion inbegriper tre av följande fem spelare: Welbeck, Sanchez, Oxlade-Chamberlain, Prins Poldi och Campbell, där någon av de två förstnämnda vilas till förmån för någon av de två sistnämnda. Men framför allt önskar jag att Wenger får någon form av lidnersk knäpp och gör något åt vårt bedrövliga försvarsspel, i backlinjen, på mittfältet men även längre upp i banan. Jag tror hans tanke med den nya mittfältstriangeln var just att ge backlinjen understöd, men den person som anser att mittfältsomformningen i det nya spelsystemet är en fungerande lösning, bör nog se sig om efter annan arbetsuppgift. COYG.

Kommentarer

Bild för André Johansson

Chambers måste verkligen in som MB De gånger anderlecht kom alldeles för lätt förbi på kanten var då Chambers sprungit in som defensiv mittfältare och börjat stöta. Klar vane sak för en MB. 

Sen Tittade jag mycket på vilken stor yta det fanns bakom deras backlinje vid flera tillfällen.  Sanchez försökte ta några löpningar men fick aldrig boll. Welbeck lyckades inte alls. Jag hoppas verkligen walcott kan få de andra spelarna att tvingas slå dem för att dra ut på deras lag. 

Men som du säger, då kan vi inte spela wilshere/Ramsey. 

The biggest of games,the biggest of names. Its Henry

Bild för Fredde

Tyckte inte att vi började med något 4-2-3-1 spel utan Flamini sprang bakom Wilshere och Ramsey och när han gick ut mot kanten för att ge understöd så lämnades ett hav av ytor bakom honom. Våran centrallinje är alldeles för svag i detta nu, det saknas en mittback rent nummermässigt och Mertesacker har inte alls sett så bra ut som han gjorde förra året. Vi saknar en DM och lyckas inte få till balansen på Wilshere och Ramsey. Och Welbeck är inte bra, förutom att ha blixtrat till några matcher så har han inte varit bra. Visst kan han bli bra, men det saknas en hel del.

Till att börja med så måste Wilshere eller Ramsey ha en mycket lägre utgångsposition. Skillnaden mellan oss och Dortmund/Chelsea var att dom hade 2 innermittfältare som hade utgångsposition som DM. Vi har inför året vridigt på den triangeln och haft en deffensiv spets vilket även gör att om vi skulle ha Özil som offensiv så skulle Wilshere/Ramsey springa runt i dennes ytor. Skrota tramset och back to basics, dom måste ju se att vi i år har varit otroligt dåliga rakt igenom mitten i stort sett alla matcher utom City hemma där vi endå inte kunde vinna. Wengér (och Bould) måste ju även se att backlinjen behöver allt understöd den kan få, speciellt när vi tvingas spela Monreal som mittback. Rutinerade killar som Flamini och Mertesacker måste ju även dom se detta.

You win some, you draw some

Bild för George Adams

Vad gör vi vid deras mål. Svagt försvarsspel i förstaläget, gör att vi flyttar över båda mittbackarna så nickduellen som dom gör mål på kommer av att  Flamini och  HB Chambers nästan går på samma boll. Monreal är långt ut och ger understöd och även BFG är långt ur position . Så vill du väl inte ha det Bould?

Bild för Davidsson och Mannen

André Johansson// Japp, där har vi helt rätt, Chambers måste, vad än Wenger må tycka och tänka, in centralt. För bortsett från att han är mittback och Monreal inte är det, så sökte Chambers sig central och lämnade jätteytor på sin kant. Hint till Wenger? Och ytan bakom deras backlinje, ja den såg vi men det verkade inte som om spelarna såg den, varken de som kunde löpa in i den eller de som förväntades slå passningarna. Så fort vi fick bollen slog vi ut den till en kant varefter aktuell spelare, ständigt, stannade upp och slog bollen snett bakåt. Suck…

Freddee// Nu är jag inte med dig, menar du att vi inte spelade 4-2-3-1 från matchstart eller att vi inte gjorde det efter att Flamini bytts ut? Jag tolkar dig som att du inte tyckte vi spelade 4-2-3-1 från start (utan 4-1-4-1), vilket jag håller med dig om helt. Men dessutom nämner du en annan viktig detalj som jag lät bli att ta upp: Vissa märkliga positionsval där våra yttrar lämnade kanten och vandrade in samtidigt som våra centrala mittfältare tog kantpositionen. Kanske bra på pappret, men resultatet blev att det blev vidöppet bakåt, framför backlinjen.

Jag håller med dig om att vår centrallinje inte håller, men tycker Mertesacker varit bra i en absolut merpart av matcherna han spelat med Koscielny (men även någon –var det försäsong?- han spelat med Chambers).  Det känns som om kombinationen BFG+Monreal inte är lika med sant. Att vi saknar en DM, är jag dock helt med dig på. Alla dagar i veckan!

När det gäller Ramsey/Wilshere håller jag, å ena sidan, med dig i att de borde ha en lägre utgångsposition för att skydda backlinjen, men de gånger de har haft det har anfallstrion, främst Welbeck, blivit helt avskuren. Detta/dessa problem är konsekvenser av att de dels är för lika men framför allt att triangeln är felvänd, vilket resulterar i att det centrala mittfältet förlorar djup och förmåga att skära av/producera framåt i djupled. En soggig klump, det är vad den blir.

GeorgeAdams// Försvarsspelet, ja vad skall man säga? Som du är inne på, både vid deras mål, men också även de gånger de inte lyckades göra mål, hade vi svängdörrar det bara var att vandra igenom. Och Anderlecht är inget bra lag, hade vi mött BVB igår hade de straffat oss med smärtsam tydlighet. Ingen kommunikation, ingen ordning och ingen ansvarsfördelning. Ingen organisation alls utan en total röra av flåsande lallare, långt från Boulds egna mittbacksspel och ordningssinne.  F-n, vad deppigt att se.

Bild för Fredde

Tycker inte vi gick ner till 4-2-3-1 nån gång under matchen, blev snarare en 4-4-1-1 där Wilshere och Ramsey skulle fortsatt växeldra, . Utan det var våra nyinkomna pigga yttrar som vi kunde ta uppspel på. Wilshere och Ramsey tog inte tag i spelet någon gång oavsett uppställning och när Wilshere gick ut så kändes det snarare som att det var allt framåt, släpp alla tyglar och släng in allt.

I mina ögon så ser man nu skillnaden Giroud kontra Welbeck. Giroud klistrade fast bollen där och Özil kunde smyga in i ytor och få tillbakaspel. Welbeck kan inte det och Wilshere och Ramsey blir helt bortplockade för att dom stänger varandras ytor. En av dom ska spela bredvid Flamini och jobba därifrån, den andra ska vara offensiv spets och få förvalta ytorna mer själv när nu inte Özil spelar.

You win some, you draw some

Bild för A Hellström

Vet inte vad som var jobbigast igår, titta på Arsenal eller lyssna på Holmgren. 

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Nu måste jag erkänna att jag inte har så många färska minnen från rena 4-4-1-1. Svenska landslaget har väl spelat så men inte sedan Henry dansade genom europaspelsvåren -06 har jag haft några 4-4-1-1-referenser värda namnet. Så här får du hjälpa mig på traven lite. För visst kanske vi spelade så den sista biten, men du menar att våra yttrar, Campbell och AOC, mer fungerade som yttermittfältare jäms med Wilshere och Ramsey än som ytteranfallare? Eller? För i min, uppenbart referenssnåla värld, så såg det ut som 4-2-3-1 där Ramsey och Wilshere bildade mittfältsblock (nåja) medan AOC-Cazorla-Campbell var offensiv trio bakom den fritt flödande Sanchez innan Poldi kom in och någon form av 4-4-2 vidtog.

Sedan håller jag med dig om att Wilshere inte tog sitt ansvar och inte tog tag i spelet något vidare. Det var mer; få bollen och slå ut den till kanten, eller få bollen köra ned huvudet och springa rakt fram in i väggen av centralt placerade motståndare. (Om jag får in bilden här så får du ett exempel på hur centrala vi var överlag, vilket så här i efterhand framstår som lika dåligt som korkat. Nej, det gick inte. Men titta på mitt twitterflöde längst upp till höger så ser du en bild som visar vår närmast sjukliga centrering. INTE svår att försvara sig emot).

Giroud… jag vet inte riktigt. Men du kan ha en poäng här då Giroud, i perioder, faktiskt varit väldigt bra just som fastlåsande target, jo men va f-n, jag är med dig. Och visst kanske killar såsom Wilshere och Ramsey drabbas av denna frånvaro, i matcher som denna, absolut. Sedan håller jag helt med dig om att en av dem skall spela bredvid Flamini/Ny DM för att därifrån leverera passningar, löpningar och offensiva isärdragningar a la Ramsey 13/14. För att inte tala om defensivt understöd.

A Hellström// Ja, denne Holmgren.  Jag kan inte annat än älska honom för hans så ohämmade kärlek till sporterna fotboll och hockey. Men att behöva lyssna på hans uttal av spelarnamn och hans smått maniska skrikfest i 90 minuter, samtidigt som Arsenal spelar skräp; det är inte balsam för själen direkt.

Bild för Adamberg

Försvarsspelet i all ära. Visst är det ett problem. Men vi har ju faktiskt otroligt svårt att GÖRA mål! När man minns alla målfester med Henry och Bergkamp. 

Adam

Bild för Fredde

Det jag menar är att Ramsey och Wilshere fortsatte ligga ligga högt och vara allmänt värdelösa. Att ingen tog det defensiva/uppspel även när Flamini gått ut.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Platini// Här är det ju lite olika fotbollstänk som möts, eller snarare olika ytterligheter som möts. För å ena sidan kan man tänka att "gör man många mål så gör det inget om man släpper in några" eller "så länge vi håller tätt så lyckas vi vinna om vi petar in ngt enstaka", typ. Själv är jag en defensivt lagd fotbollssupporter, men älskade också tiden du nämner när killar som Henry och Bergkamp flödade fram i underbar offensiv. Då skall man också ha i mittet att vi hade ett solitt mittfältslås och en redan fälfungerande backlinje. För i min värld är det på detta som allt vilar, som ett vackert hus på en stabil grund. Som det är nu har vi varken eller. Varken bra defensiv, fungerande mittfält eller, som du är inne på, en offensiv som gör mål. Och där håller jag helt med dig.

Freddee// "ligga högt och vara allmänt värdelösa", underbar formulering. Jag begriper, nu när du förklarat, helt vad du menar och står helt med dig i denna fråga. Jag vill ha djup i vårt spel, inte bara centralt ihopknökande runt mittcirkeln eller framför boxen. Som någon var inne på så behöver Ramsey starta lägre ned i banan och inte ifrån sin nu för höga utgångsposition. Att Wenger inte minns hur bedrövligt det var när Ramsey skulle ersätta Fagregas som nr 10 och ständigt hamnade fel i banan. Nu gör han, i princip, om samma misstag. Märkligt.

Bild för Pelle

Förvånad jag blir när jag läser hur du tokhyllar Wenger för hans matchvinnande byten och speländring. ;)

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Davidsson och Mannen

Pelle// Gott att du kikar in här och dessutom dundrar in en kommentar. För jag vet att du inte ofta håller med mig och att vi lätt hamnar i olika ringhörnor när det gäller den mest brännande frågan inom skaran av klubbens fantaster; Wenger. Jag förstår att du är sarkastisk i din kommentar, men du skall veta att min avsikt är att föra ett sansat och nyanserat resonemang, utan allt för mycket svart-vitt. Därför är jag nyfiken på hur du ser på hur Wenger valt att ändra spelsystem, den nya mittfältstriangeln och vårt spelsystem/statiska bollhantering. Ge mig lite argument, eller i varje fall lite av dina åsikter, kom igen nu!

Bild för Pelle

Jag tycker inte vårt ändrade spelsystem e lyckat, det kan nog ingen anse. jag vet dock inte varför vi kör så, om Wenger tänker fel, ellerom det finns en längre plan som kanske ger resultat framöver. Men nu känns det helt fel utan tvekan

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Davidsson och Mannen

Pelle// För f-nken vad vi är överens. Vi gillar det inte och vi förstår inte orsaken! (...jag visste det, Pelle och D&M är inte alls motpoler!)