Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Saker från igår

Davidsson och Mannen
ons 5 nov 2014 kl 09:05

Nu tänker jag inte, i någon form av Hellströmsk eller Maggiosk anda, skriva om tryggt sovande ungdomar, överfyllda askfat och lättsamt lustfyllda promenader i ohämmad lättkläddhet. Jag tänker inte ta med mig känslan av att ingenting fattas mig, att jag är fylld av tillförsikt eller att jag lättsamt kan klampa omkring i för stora stövlar för att ta några småtokiga bilder med min mobilkamera. Att jag skymtar någon form av välmående, att gårdagen var en lyckad fest och att allt är bra nu. För det är verkligen inte bra nu. Inte alls. Inte på något sätt.

För från igår tar jag med mig fyra saker för diskussion: Att Alexis Sanchez är en fantastisk fotbollsspelare med ett så enormt brett register och att Alex Oxlade-Chamberlain verkligen verkar vara på väg mot den kvalitetsnivå som Wenger hävdade att han hade i sig, när han handlades till klubben. Men jag tar också med mig ännu ett bevis för att Arsenal varken har spelarmaterial eller en manager bra nog för att sätta ett fungerande försvarsspel som spelarna litar på, samt att vi inte alls har den mentala styrka som behövs och så ofta omtalas.

Alexis Sanchez: Vilken position han än må ha haft igår så var han delaktig i, i princip, allt offensivt spel. Han gjorde mål och spred välsmakande passningsgodis för alla och en var att plocka upp. Men han var också en hårt arbetande defensiv understödjare och en box-to-box-spelare som gjorde allt det där som Ramsey och Arteta/Flamini lät bli att göra. Han arbetade över stora ytor utan boll och gjorde det, till skillnad från ovan nämnda herrar, inte i alibijoggande tempo utan i smått furiös frenesi. Ett av två ljus i gårdagens mörker och mil framför alla andra gällande spelkvalité.

Alex Oxlade-Chamberlain: Det andra av gårdagens ljus och han bidrog inte bara med målet, utan med smarta löpningar och tempohöjande verksamhet. Där killar som Ramsey och Cazorla drog ned tempot och spelade för sig själva, där kickade AOC in en högre växel och drog isär motståndarna både för sig själv och för sina medspelare. Hade han haft en manager med fingertoppskänsla så hade han skonats och bytts ut tidigare än i 81:e minuten, för hans energi tröt rejält mot slutet, men var dessförinnan en oerhört viktig dynamo för laget.

Försvarsspelet: På twitter läser jag att folk påstår att spelet rasade när Arteta skadade sig, men jag vill påstå att det är en lika grav som felaktig förenkling. Anderlecht hade, om de haft skärpa i avsluten, gjort ett större antal mål än ett under spanjorens tid på banan, för det kollektiva försvarsspelet lyste med sin totala frånvaro från minut ett. Antingen vet Wenger och Bould inte hur man gör, eller så lyckas de inte förmedla det till sina spelare, för så slätstruket, så långsamt alibisläntrande och så styvmoderligt vi behandlade försvarskonsten igår, hade vi straffats än mer smärtsamt om motståndet varit av ett mer färdigt och seniort slag.

Jag gillar både Monreal och Mertesacker men den förstnämnde är och förblir ytterback och den sistnämnde har inte alls varit sig lik sedan han fick en ytterback vid sin centrala sida. Monreal och Mertesacker är inte på något sätt ett mittbackspar att lita på. De ingav noll och ingen trygghet, de famlade, fumlade och gick bort sig. Någon likställde Mertesackers ingripande på kvitteringsmålet vid en giraff som försöker dricka ur en bäck och tja… man undrar vad som hänt den tidigare så solide och trygge tysken. Och framför detta ickefungerande mittbackspar finns ett lika ickefungerande centralt mittfält, med en Arteta som förvisso såg bra ut med boll, men var så otroligt långsam och trögstartad utan den. Och en Ramsey som endast verkar jaga mål för egen del och inte alls minns det lagspel som fotbollen är och förblir. För när de lika nonchalanta som riskabla klacksparkarna gör comeback i Ramseys register, då vet man att läget inte är något vidare.

Den mentala hälsan: Jag vet inte hur många gånger jag tagit upp Wengers patetiska mumlande om lagets mentala styrka, här i bloggen. Men saker och ting uppstår inte bara för att man benämner dem och gårdagens ickeinsats är ännu ett exempel på vilken avsaknad av mental styrka som råder i dagens Arsenal. Från manager till spelarna ute på plan. Visst var 3-1-målet flera meter offside (tack ännu en gång UEFA) och visst var straffen högst diskutabel (tack, igen), men om spelarna hade gjort sitt jobb, hade domarnas malörer inte spelat någon roll, men nu gjorde inte spelarna sitt jobb och då kan man inte skylla på varken domare eller eventuellt upplevd orättvisa.

Det var igår, som det har varit tidigare, uppenbart att Wenger inte kan ingjuta mod och trygghet i laget. Vidare att han inte heller kan coacha dem genom byten som hade kunnat stärka dem och vända negativa trender. Arteta byttes skadad ut i 62:e, men hur Wenger kunde vänta till 81:e med att ta ut den fantastiske, men ack så trötte Oxlade-Chamberlain och sedan låta killar som Cazorla och Ramsey spela hela matchen ut är en gåta för mig. Och att sätta in den oerhört omtyckte, men föga defensivt uppstärkande, Podolski, när ledning skulle hållas och försvarsspel stärkas upp hur går det, över huvud taget att förklara eller rättfärdiga? Spelarna hade inte mental styrka och allt Wenger gjorde och inte gjorde, tydde på att det var lika illa ställt på managerposten.

Konklusion: Vi mötte ett förvisso talangfullt Anderlecht men matchen borde ändå endast ha handlat om att säkerställa tre självklara poäng. Wenger valde att inte rotera behövande spelare, att nöta på redan nötta spelare och att behålla redan nedkylda spelare i fortsatt istid. Det gick väl lite sådär med den strategin, om man skall vara ärlig. För lyckas du skapa en tremålsledning på en spelad timme, så skall det inte vara möjligt att tappa segern. TV-bilderna visade en mängd spelare så totalt urlakade, så totalt tröttkörda och så totalt med näsan mot väggen och för detta kan endast och ingen annan än Wenger ställas ansvarig.

Arsenal igår saknade helt taktiskt kunnande, de var naiva med sitt egoistiska jagande efter egna mål och passningspoäng när de istället skulle backat hem, gjort sitt jobb för laget och stängt till transporten till eget straffområde. Arsenal igår var inget lag, det var Sanchez och Oxlade-Chamberlain som gjorde sina jobb och resten som struntade i sina. Om det beror på att Wenger inte ger instruktioner, om han inte vet hur man skall göra eller om han inte kan förmedla sin kunskap till spelarna så att de gör som han säger, det vet jag inte. Men det spelar egentligen ingen roll. Det enda vi kan förhålla oss till är att vi ledde med tre mål efter en timmes spel och sedan totalt kastade bort allt vad fotbollsspelande heter. Alla spelarna, bortsett från Sanchez och AOC skall ställa sig framför spegeln och fråga sig vad de gjorde för lagets bästa igår. Och detsamma skall lagets manager göra.

Kommentarer

Bild för Woody

Arsenal slutade spela vid 3-2. Första baklängesmålet var offside. Tyckte det såg bra ut fram till "vi" slutade spela. Då blir det något mellanting mellan att täppa till och gå fram och göra mål 4. Anderlecht skapade inte mycket då Arsenal spelade fotboll. Gillar inte uttrycket spela på resultat. Håller på devisen anfall är bästa försvar osv osv. Sanchez som vanligt bra. Oxrulladen blir vassare och vassare även om han fortfarande saknar spelsinne. Blir mycket snabbhet och vältränade springningar. Påminner mycket om en 70-80 tals ytter med inlägg liksom. Frågan är om Arsenal har den centertank idag som kan dra nytta av rulladen. Welbeck liksom Giroud missar för mycket för att det idag ska verka bra. Sammanfattningsvis en synnerligen sur Tisdag helt i onödan. En släkting till undertecknad missade 9000 pix pga Arsenal men det är hans problem. Rock on !

Bild för Ola Mauritz-Nelsson

Beundrar er som orkar göra en analys. Konstaterar att det enbart är jobbigt just nu. Nästan så jag önskar att jag kunde gå i januarifönstret.. Men man är ju fast.. Hoppas på bättre tider.

Bild för Ola Svärd

Ja försvarsspelet var ju rätt osäkert hela matchen egentligen. Mert är helt klart beroende av en trygg, snabb och rutinerad kollega vid sin sida (läs KOS), lite Bambi känsla när han ska styra försvaret själv där han halkar och far omkring. Dock är det nog inte försvarsspelarnas fel att målen kommer utan mittfältarna/forwards som alibitäcker och har en slapp "tror det löser sig känsla".

 Naturligtvis inte helt o hållet AWs fel att spelarna duckar för uppgiften och inte jobbar som de ska i defensiven. Däremot att matcha samma spelare så hårt match efter match är jag frågande till och varför bytena kommer så sent när de är slutkörda. Cazorla, Ox, Sanchez, Welllbeck får slita oerhårt hårt. Matchen på söndag är viktigare och svårare än den igår, då behövs dessa i prima skick. Nu är det ju rätt många dagar dit så återhämtningen borde funka. Men som du säger så borde ju Poldi, Sanogo, Rosicky mfl ges mera speltid. Walcott vet jag inte var jag har men känslan är att det inte är hundra i den kroppen. Kanske att han kommit in om inte Arteta skadats.

Undrar om inte Chambers får ta klivet in och låta HB spela HB. Kanske ändå inte men jag tror tankarna går däråt idag hos herrar W och B. Monreal har ändå viss erfarenhet. Arteta skadad öppnar för Flamini igen. Det är skit.

"I will sign every contract Arsenal put in front of me without reading it.”

Bild för Fredrik Norman

...Och vi hade inte plats för Fabregas i det här laget...

Bild för Fredde

Om jag replikerar från tidigare inlägg så kan jag säga angående Mertesacker att en bra mittback kommer in framför sin motståndare och skallar bort den bollen. Alternativt att han stör sin motståndare så pass så att han omöjligen kan styra den nicken i mål så pass enkelt. Och för att vara djävulens advokat så rasade spelet samman fullständigt när Arteta gick ut. Visst han var inte totaldominant som man ska kunna kräva att alla våra innermittfältare ska vara mot Anderlecht hemma men när han gick ut så tappade vi det lilla vi hade på innermittfältet.

Det vi hade igår var ett bra kantspel, vårat kantspel är jävligt bra. Men hela centrallinjen är patetisk, som jag sa angående Mertesacker, en bra mittback vinner den duellen. Koscielny hade vunnit den, Cahill, Rojo och Demichelles likaså. Just nu är det våra kantspelares briljans som vinner matcher åt oss för nej dom får inte mycket hjälp från Welbeck heller. Sätt in Sanchez i mitten, låt Ox och Walcott mata bollar längs backen på Sanchez. Nog för att Wengér brukar ge ganska fria instruktioner men nog sätter han väll endå upp instruktioner om VAR en spelare ska befinna sig? Nog ändrar han väll dom under matchens gång när han märker att det inte fungerar/har ett resultat att anpassa sig efter? Om han gör det, varför ser han inte till att spelarna gör som han säger?

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Woody// Jo, men jag tyckte vi slutade spela redan vid 3-1, men det kan vara som du säger att det riktiga spelstoppet skedde något senare. Och visst var det mycket som såg bra ut fram till raset, vår offensiv var mer dynamiskt än på länge och Cazorla och AOC:s positionsbyten (med Sanchez inbakad i degen) var mer framträdande och produktiva, men något försvarsspel hade vi inte. Anderlecht hade chanser, som vi gav dem, långt före raset och hade deras unga lag haft erfarenhetens lugn, så hade vi varit uppillade i rejäl brygga. Sedan är jag med dig kring AOC:s snabbhet, även om jag visst tycker han har spelsinne och visst har sinne att både tima sin snabbhet och utmana med teknik.

Ola N// Om du menar mig, så tackar jag så mycket, om inte så håller jag med dig. Jag hade gärna gått i ide och vaknat upp i sällskap av ett par fina nyförvärv 1/1 2015 (obs: jag är lyckligt gift, så inte bokstavligt!)

T.A// Visst är det inte bara backlinjens fel och visst hade ett fungerande centralt mittfältslås löst problemen redan innan de hamnat i knät på de något bräckliga mittbacksparet. Och den uteblivna trupprotationen; hur f-nken tänker Wenger där? Gång efter gång, säsong efter säsong. ”Oj, vi förlorade på grund av spelarnas ’fatigue’ (eller hur det nu stavas/heter)” ”oj, spelaren blev långtidsskadad, han var nog uppe på rött i mitt datorprogram”. What!!! Jag blir vansinnig och jag blir vansinnig på Wenger för att han gör sig själv till åtlöje! Grrr.

Sedan håller jag helt med dig om att Chambers skall vara mittback och att Bellerin skall in på högerbacksplatsen. Om man nu vill minska den defensiva imploderingen.  

Hemulen13// Nej, vi har ju redan Özil och Fabregas hade ju kunnat stå i vägen för Wilshere och Ramseys utveckling. Hemska tanke!

Freddee// Mertesackers Bambi-på-hal-is har vi sett förut, det var i början av hans Arsenalkarriär, då han spelade med Vermaelen. Mertesacker gjorde Koscielny oerhört mycket bättre (som var fladdrig, riskabel och ofta på gränsen med Vermaelen), men har nog också stor nytta av Koscielny. För med Monreal, som i och för sig inte är någon mittback, fungerar det inte.

Och ja, Arteta… Här är det svårt att säga om det var bytet mot Flamini som fällde avgörandet eller om det var överspelade spelares trötthet som bidrog till att de lade av att försvara. För egentligen… jag tyckte inte vi försvarade något vidare bra även med Arteta på plan, skillnaden var nog att vår offensiv täckte över de defensiva bristerna, men när orken tröt så tröt även offensiven och då framkom bristerna med smärtsam tydlighet. Eller?

Du har en poäng här kring kantspelet (som jag har en färdig bloggtext om, som bara ligger och väntar) för det var bättre än på länge den första timmen (SÅ LÄNGE ORKEN RÄCKTE, WENGER!!!) .

Bild för Fredde

I mina ögon så håller inte Mertesacker rent i "sitt hus" utan Koscielny, vilket är en enorm svaghet. Cahill och Terry kan hålla rent utan varandra. Vi måste ju kunna rotera i startelvan utan att den ordinarie som inte roteras blir helt värdelös. Kommer ihåg matchen hemma mot Liverpool för några år sedan, vi fick spela med Vermaelen och Miquel. Och Vermaelen fick Miquel att se rett bra ut. Så vill jag att båda våra ordinarie mittbackar ska vara, höja varandra men även höja den som roteras in då och då och få den att se bra ut.

Arteta kan sitt sidledspassande, han får ut bollen på kanten och sen briljerar kantspelarna. Visst vi försvarade inte bra, men vi behövde inte försvara lika mycket när han var med. Och om våra spelare var trötta så borde deras vara ungefär lika trötta..

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Tja... Jag minns hur stökigt det var när Koscielny spelade med Vermaelen, men också hur stökigt det var när Mertesacker gjorde det och absolut också hur stökigt det såg ut i tisdags. Så jag vet inte var svagheten sitter, men svagheten finns där, någonstans. Det kan absolut ha varit som du skriver att Vermaelen någon gång fick Miquel att se bra ut, men jag såg inte belgaren som någon Cahill eller Terry vilka, som du är inne på, kan hålla rent med andra än varandra. För som du också är inne på, vi måste kunna rotera. Vi spelar ungefär 1000 matcher per säsong och ingen kan förväntas prestera i samtliga dessa, absolut.

Jag tycker också att Arteta såg bra ut i tisdags, i spelet med boll. Han var ju bra som han är när han inte utsetts för högt och påfrestande presspel, han vet vad han skall göra och han gör det han kan. Min svårighet med Arteta är hans numera tröghet, hans långsamhet och hans svårighet att hänga med  och försvara mot motståndare när de växlar tempo. Här känner jag att vi, tillsammans med Flaminis bristande förmågor, har ett jätteproblem att lösa i januari.

Bild för Valter Ardin

1. AW vet inte hur man bygger upp ett defensivt lag, han fick det gratis från grahams dagar med bould och adams m.m och det borde vi veta vid det här laget. Han är ansvarig för det mesta i vårt älskade Arsenal och han misslyckas med mycket. Speciellt mycket i sin transferfilosofi. Hur han kan tycka att det är bättre att ha kvar en så värdelös spelare som flamini istället för att investera i någon som faktiskt kan ta hand om ett defensivt mittfält.

2. Aaron Ramsay skall ha så mycket kritik som man kan ge. Jag har aldrig sett på maken till en mer egoistisk spelare. Det som gjorde att han var så bra förra säsongen var (som vi alla verkar veta utan han själv) att han spelade enkelt och ett bra lagspel. Nu försöker han leka Zlatan och det fungerar helt enkelt inte.

3. Om vi nu skall köra med ytterbackar som pressar upp så fort vi får bollen, MÅSTE vi skicka ner den defensive mittfältaren mellan mittbackarna som trycker ut mot kanterna, lite som pool gjorde förra säsongen. Det hade säkrat upp lite mer än som det är nu. Balans i laget är oerhört viktigt men AW verkar inte kunna fixa det.

4. Är det bara jag som tycker att Welbz inte verkar speciellt intresserad av att spela i Arsenal?

5. Jag har stöttat AW i många år MEN jag är fan trött på en så absurt arrogant man. Han vägrar att förändra sitt sätt. Hur kan han tro att det som han gör är rätt. Jag kan inte förstå det. Jag säger förstås inte att jag skulle göra ett bättre jobb men någon måste kunna göra det! Vem vet jag dock inte. Vi behöver en omstart.

COYG 

Bild för Davidsson och Mannen

ValleA7x// 1: Ja, här håller jag i varje fall delvis med dig. För visst ärvde han en oerhört väldrillad och kompetent Back Five, en defensiv enhet av sällan skådad art. Men han lyckades också bygga en ny, av den gamla, bland andra genom att sno Heart’n Sol gratis från spurs. Så ja, både och. Däremot håller jag med dig helt gällande hans oförmåga att få ett kollektivt försvarsspel att sitta. Att se Arteta och Flamini, för att inte tala om Ramsey, fuska något så evinnerligt med sina defensiva uppgifter, alternativt vara för dålig för att ro dem i land, gör en bara ledsen, nedstämd och inombordsligt mörklagd.

2: Ja, det tycker jag med. Men detta är också en ledarfråga, för alla bra lag måste ha stjärnspelare för att bli framgångsrika och det är tränarens uppgift att få dem att arbeta som lag, dvs. i det här fallet få Ramsey att inse lagets behov och sätta dessa framför sina egna önskemål.

3: Visst måste de två centrala mittfältarna (eller en DM i världsklass) mellan eller just framför mittbackarna. Eller så låter man en av ytterbackarna i taget gå upp (som de flesta andra lag gör), för vi blir ju så avklädda för att vi har en synnerligen långsam DM-light i Arteta, men framför allt för att båda ytterbackarna tenderar att gå upp samtidigt. Detta eftersom yttrarna är för fina för att slicka kant och tror sig göra mest nytta centralt. Suck.

4: Jag vet inte. Men jag tycker att han, precis som Giroud gjorde i höstas, ser trött och övermatchad ut. Han orkar inte alls jobba som han gjorde just när han kommit till oss, han hänger med huvudet och ser allmänt avslagen ut. Om detta beror på bristande vilka, ork eller annat, det har jag ingen aning om.

5: Ja, du. Jag förstår hur du känner och måste väl erkänna att all den kärlek jag en gång kände inför den mannen…  tja, det går liksom inte att försvara alla tokerier även om man fortfarande vill stå upp, vill förstå och vill älska honom. För nystart, ja det vore något det.

6: Tack för din utförliga, strukturerade och tänkvärda kommentar!