Medlemmar: 6225 st.
Visa menyn

Jag spelar vanligt

Davidsson och Mannen
fre 7 nov 2014 kl 07:44

Jag spelar vanlig, precis så vanlig som folk är mest.
Jag spelar vanlig, men hur är det nu människor gör?
Vad är det de gör?

Ja du, Arsène Wenger, hur är det nu man gör när man spelar vanligt? Frågan har varit aktuell tidigare och den är efter det synnerligen pinsamma raset i tisdags än mer aktuell. Hur var det nu man gjorde när man spelade vanlig fotboll? Man ställde upp en målvakt som stoppar bollarna, fyra försvarare vars primäruppgift är att skydda nämnda målvakt från mer inblandning än nödvändigt, att hindra motståndarna från att avancera in i det egna straffområdet och att, ja som det heter, försvara det egna målet.

Därefter valde men tre eller fyra mittfältare vars centrala del både skall understödja de fyra försvararna i deras arbete men även fungera som länk till anfallande spelare. Spelar du med fyra mittfältare skall de så kallade yttermittfältarna, yttrarna, använda ytan längs med sidlinjen för att avancera fram i banan för att sedan antingen vika in i banans centrala delar eller leverera bollen till andra spelare som är i dessa centrala ytor. Vidare har du två eller tre anfallsspelare, populärsvenskt kallat forwards, just för att de i huvudsak är satta på plan för att spela framåt mot motståndarnas mål och kanske till och med bidra till att placera bollen i detta deras mål.

Du passar, du dribblar, du skjuter. Du springer, du småknuffas och du lurar motståndarna att begå misstag som du och dina medspelare drar fördel av. Du försöker lista ut vilken yta motståndarna vill använda för att avancera och du gör vad du kan för att förhindra dem, såväl individuellt som tillsammans som en enhet. Samtidigt försöker du lista ut var du själv skall göra för att anfalla, vilka strategier som kan finnas detta och vilka ytor på planen du skulle kunna frigöra för att göra avancemanget möjligt.

När gamle Arsenalspelaren Paul Merson, i ett numera världskänt klipp efter raset mot Anderlecht, sågade Arsenals totala brist på spelplan och taktik, lagets naivitet och vissa av spelarnas egoistiska strävan att anfalla när försvar stod som egentlig huvuduppgift, höll han det enkelt och basalt, grundligt och smått elementärt. Han talade om enkelheten, om grunderna och om självklara regler för hur fotboll skall spelas. Om vad man skall göra och när man skall göra det. Och ibland är det precis så jag känner när jag antingen ser eller funderar kring Arsenal under Arsène Wengers ledning. Vi är så upptagna med att spela vackert, unikt och progressivt utvecklande att vi helt har tappat grunderna på vilket all fotboll vilar.

En lika förvirrande som klok man. Bild: Flickr.com: ”Dunkers kulturhus”

Vi har glömt av enkelheten, vi har glömt av fördelen med en tydlig rollfördelning och vi har helt glömt av tanken om den snabbaste vägen till motståndarnas mål. Vi har helt valt att förbise från behovet av stabilitet, av förutsägbarhet och av kontinuitet. Arsenal har blivit en fotbollens experimentverkstad där Wenger går runt som Professor Balthazar och grubblar på nästa fantastiska uppfinning att revolutionera fotbollsvärlden med och vi har helt förlorat förankringen i vad fotboll egentligen är. Kantspelare placeras centralt och vice versa, backar blir ytterforward och offensiva spelare förväntas fungera som de defensiva mittfältare vi aldrig handlar in till klubben.

Så hur är det nu de gör? Vad är det nu fotboll är? Tja… i min värld är det ett enkelt spel, ett enkelt nöje för enkla människor. Där människor försöker få ut så mycket som möjligt av det egna realkapitalet, i det här fallet fotbollsspelarna, såväl individuellt som kollektiv enhet. Att sporten fotboll går ut på att göra fler mål än man tillåter motståndarna göra i respektive match och att ta så många segrar på en säsong som bara är möjligt.

Att streta emot och stjäla poäng mot bättre lag på deras hemmaplan, att vinna samtliga hemmamatcher och att ta de, numera, tre poängen som segrar ger mot de förhoppningsvis sämre lagen. Att vinna, inte spela oavgjort och absolut inte förlora. Inte spela oavgjort mot lag som Everton, Leicester, tottenham, Hull eller Anderlecht. Vinna, släppa in få och göra fler. Sedan får det se vackert ut, det får bjudas på ögongodis och det får smörja kråset i de hugade fotbollskonsumenterna. Men det får lika gärna vara tufft, hårt och smutsigt. Enkelt, onyanserat och primitivt basalt. Så länge de vid avspark oavgjorda matcherna slutar med seger för Arsenal.

Mot Swansea vill jag ha en målvakt, Szczesny, i mål. Jag vill ha en högerback, Bellerin, som högerback, två mittbackar, Mertesacker och Chambers, som mittbackar och en vänsterback, Gibbs eller Monreal, som vänsterback. Jag vill ha ett centralt mittfält med en tydlig rollfördelning, där Flamini och Wilshere ansvarar både för att skydda backlinjen och för att disponera bollen vidare till den högre upp placerade Sanchez. Vidare vill jag ha en anfallstrio som består av anfallare och där blir det också svårare. För eftersom Wenger inte insett att spelartrupper behöver roteras, så stod vi i tisdags med en samling högst urkramade disktrasor, vilka nu på söndag skall ut för luftning ännu en gång. Jag önskar ändå, en eventuell urlakning till trots, se en anfallstrio bestående av Campbell, Welbeck och Oxlade-Chamberlain.

Och jag önskar mig få se ett stycke vanlig fotbollsmatch. En match där vi hindrar motståndarna från att belägga allt för mycket av sin verksamhet i vårt straffområde, där vi håller målet rent från påhälsning och där vi succesivt viker ned motståndet för att sedan bryta det. De skall inte göra mål, vi skall göra det. Vi skall stå på rätt ställe vid rätt tidpunkt, de skall luras till att göra motsatsen. Jag har inget emot ping-pongmål a la Wilsheres mot Norwich, men klarar mig lika bra utan så länge Arsenal gör fler mål än Swansea. Inte lika många eller färre, fler mål än motståndarna.

Vissa saker kostar mycket mer än man tror,
vissa saker kostar mycket mer än man tror...

Kommentarer

Bild för Micke

Oj vad jag håller med! Kan han (AW) inte sluta tramsa och hitta tillbaka till rötterna och bara vinna.. Boring Boring Arsenal skulle glädja mig något enormt!! 

Tack för en bra fredagstext, en som jag hade hoppats att du aldrig hade behövt skriva.. 

Bild för Glenn

Bra skrivet som alltid.

Hoppas Campbell hinner tina upp bara.

Tyvärr kan du glömma detta lag. Det blir samma som spelade mot Anderlecht. Troligen går Wilshere in, på Artetas (om han är skadad) eller Flaminis bekostnad. Men annars ser det likadant ut och Campbell sitter troligen fast i frysboxen medan Sanogo sitter på bänken. Kanske gör Wenger något så idiotiskt att han startar Sanogo? Walcott får max 15 min.

COYG

Bild för Woody

Olle Ljungströms återkomst till musiken 1993 var efterlängtad. Efter några synnerligen skarpa plattor blev det något förvirrat innan 7 lyfte mot de höjder Ljungström ofta kan befinna sig på. Reeperbahn i sig tillhör annars ihop med Thåströms olika projket något av det skarpaste Sverige hade på mellan åren 78-89. Fotbollsspelare i stort behöver nog skärpa till sig på kulturområdet. Kvalitetskultur berikar alltid och tvärtom. I dessa dagar behöver the spoilded brats inte tänka så. Flamini tjänar väl lika mycket på att knyta skorna(Om han gör det själv?) som jag under kanske en vecka. Rock on !

Bild för Brattis

Som vanligt bra skrivet, trodde att nåt var på gång i tisdags, satt med mitt bet 6-0 och tänkte att nu j-vlar har musketörerna vaknat. Men "ickesanicke", in med en förvirrad Flamini och 2 iskalla offensiva spelare i duggregnet, sen var den kvällen förstörd. Tack Arsene för det, medhåll får han när det gäller måldomaren, vad gör han där egentligen? Vi kunde se att han uppfattade att det var offside, men tittar då ut mot linjedomaren som inte vinkade, då lät han saken passera. Skandal.

"Once a Gooner Allways a Gooner"

Bild för Davidsson och Mannen

Micke// Härligt att du känner igen dig i de känslor jag försöker förmedla. Jag känner ofta att vi, Arsenal, har Wenger att tacka för så oändligt mycket, men att hans önskan om att fortsätta revolutionera sporten fotboll, med Arsenal som redskap, inte får gå före klubbens resultat och bästa. Att klubben resultat, även om de är booring, går före Wengers fotbollsprogression alla dagar i veckan. Tack själv för kommentaren!

Mickys// Stort tack själv, för kommentaren. Jag hoppas också att Campbell tinas upp. För om vi skall vara ärliga så har jag sett lika mycket bra från den prioriterade Sanogo som jag sett från typ, Akpom, dvs. inte speciellt mycket. Och om Sanogo då inte bara skall prioriteras framför Akpom utan också före Campbell, som visade oerhört mycket från högerkanten i Olympiakos framfart i CL under fjolåret och centralt med Costa Rica, är ju bara bedrövligt. Nu kanske Sanogo är kungen på träningarna, men Campbell har ju faktiskt visat mer i tävlingsmatcher än vad Sanogo visat i tävlings- och träningsmatcher tillsammans.

Sedan är det troliga nog det du är inne på, att Mr Wenger tänker på annat sätt. Igen. Med ännu en spelare.

Woody// Jag står bakom dig i allt du skriver om den gode Ljungström, en man som är värd ett bättre levnadsöde än han fick. På alla sätt.

Brattis// Tack för ditt värmande beröm och ja, även jag trodde att 3-0 efter en timme betydde att man kunde slappna av i soffan. Men Arsenal är Arsenal och Wenger och spelarna tänker inte som vi lätt gör. Nu kan vi ju bara gissa över vilka instruktioner spelarna får från Wenger, men det är liksom inte första gången vi rasar ihop eller kommer uppenbart mentalt oförberedda till matchers avspark.  Sedan kan domare har varit hur usla de vill, så länge inte Wenger och spelarna uppfyllt sina respektive uppgifter, skall man inte klanka ned på andras fel och brister. Hur uppenbara de än må ha varit.

Bild för Björn Lindström

Bara att hålla med. Älskar också Ljungström. Men av ngn anledning är det en helt annan slinga som jag inte blir av med i min skalle. Bal, baltazar, bal, baltazar, baltazaaar. Tack för den Mannen. ;)

Bild för Davidsson och Mannen

Björn// Tackar och ja, även om det smärtar och bilden kan framstå som hädande, så är det lite den bilden man får av dagens Wenger. Det som en gång hjälpte oss till toppen och ändrade hela klubben identitet, har idag gjort oss förvirrade, konfunderade och också identitetslösa. Vilka är vi? Vart är vi på väg? Och vad vågar vi tro om han som styr?

Bild för Fredde

Ytterproblematiken skördar nu sitt första offer i Campbell. Rapporterat missnöjd med att aldrig få chansen, inte ens i inhopp. Borde man ha sålt en färsk världsmästare och den stora VM-sensationen i Podolski och Campbell? 2 borde säljas i januari, helst Cazorla och Podolski, stor risk att det nu blir Campbell.

Och angående att spela snyggt och unikt, tycker Atletico Madrid spelade roligare förra säsongen än vad Barcelona gjorde. Bara för att man har bollen mest så spelar man inte roligare fotboll, det är roligt att se på lag som skapar chanser. Jag skulle faktiskt vilja se en match där vi helt enkelt ger bort iniativet för att kontra på Sanchez, Ox och nu Walcott. Inte mot Bayern eller Barcelona för då tvingas man till det utan i dom svårare matcherna i PL där vi ALLTID blir straffade på kontringar. Alla motståndartränare vet hur man ska spela mot oss och vi överraskar aldrig i vårat spelupplägg. Som jag ser det så finns det 2 trupper i PL som är bättre än våran, det är Citys och Chelseas, men jag ser gärna att vi ligger lågt mot övriga topp6 för det var där vi tappade ligan förra året.

Jag ser det som nånting positivt att han går ut offentligt och sågar Ramsey, att han helt enkelt säger "det här är inte i närheten av bra nog". Räknar också med att Wilshere får spela med tydliga instruktioner om att vara spelfördelare och ingenting annat.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Ja, risken finns ju att även Campbell tröttnar, eller så är det bara agentstnack för att försöka blåsa igång Wenger. Eller så är det så att Wenger tänker spela igång Poldi, sälja honom i januari och dra in cash till mittback och DM. Och då spela Campbell mer efter Poldiförsäljning, eller?

Här ger du dig in i en oerhört spännande diskussion: Gemene konsument verkar tro att de förväntas tycka om kortpassningsspel i all oändlighet, bara för att barca varit grej of the day i ett par år. Jag är lite som du verkar vara, jag gillar tät defensiv med snabba omställningar, som vi gjorde när vi stod på Wengers Va-va-voom-topp. DET var underhållning OCH vinstrikt.

Sedan kommer vi det där med Wengers ganska sällsynta spelarkritik. Man undrar hur det kommer sig att han gör det just nu, mot just Ramsey, men tämligen befriande är det. Sedan tycker ju jag, å andra sidan, att Ramsey redan borde fått tydliga instruktioner av Wenger och om han så fått, fast struntar i dem, så är det ju bara att peta honom. Sedan kvarstår min undran kring hur Wenger tänker med Ramsey och Wilshere, hur han skall få in dem i laget, hitta kompletterande roller till dem.

Bild för Fredde

Å andra sidan så agerar agenten YTTERST sällan utan sin spelares godkännande. Det man skulle ha gjort är att man skulle ha sålt Podolski i somras när han var färsk världsmästare. Man kunde antagligen fått lika mycket som man fick för Vermaelen. Även om "bara" Podolski säljs så har vi 6 spelare som brukar spela ytter, det är fortfarande en för mycket, 2 på varje position + Gnabry. Cazorla kan man antagligen fortfarande få mycket för trots att han varit helt värdelös.

Wilshere och Ramsey måste båda utvecklas mer i deffensiven och det taktiska och en större förståelse för när den andre går och inte går. Rent potentialmässigt så ska dom absolut kunna spela tillsammans som DMs och växeldra. Men dom är absolut inte där än.

You win some, you draw some

Bild för Adamberg

Jag tror att till och med en avdammad Svennis skulle få fart på dagens Arsenal, eller vem som helst.. nytt blod under kostymen och sovsäcken 

Adam

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Nej, det har du väl rätt i och orsaken till att Poldi fortfarande är kvar lär nog endast heta Giroud skada, inget annat. Sedan är det där med Cazorla, vad är det som har hänt? Var lysande i Malaga, ännu bättre under sitt första år i Arsenal, sedan kom Özil varpå Cazorla åkte ut till den inte helt ovana ytterpositionen men någonstans på vägen försvann allt det goda. Cazorla håller på att bli ännu en central spelare som dör ute-på-kantendöden (återkommer till den frågan i ett senare inlägg).

Och ja, Ramsey och Wilshere borde ju kunna spela tillsammans och växeldra. Wilshere har ju spelat renodlad DM i landslaget och Ramsey har ju haft sina fysiska stunder. Men de verkar liksom inte lösa den gemensamma koden och Wenger verkar inte vara barnmorska nog att förlösa dem, så jag vet inte riktigt vad jag skall tro och tycka. Det borde fungera, men har ännu inte gjort det.

Platini// Du skriver mycket sunt här inne, men den är jag inte med dig på! :-) Nytt blod, ja. Svennis, tack men nej tack...

Bild för Fredde

Wilshere-Ramsey känns lite som Lampard-Gerrard all over again. Borde fungera men verkar inte göra det... Om det skulle fungera så finns ett jätte vapen och en sjukt bra centralt mittfält på plats.

You win some, you draw some

Bild för George Adams

Väl talat D&M.

Du vet jag är med ombord. 

Football - Created by the poor, stolen by the rich...

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Man får ju rena moment 22-känslan, ett (en?) sorts deja-vu-feeling. För precis som duon du nämner så kanske Ramsey-Wilshere är och förblir en utopi. Båda borde vara smarta nog att kunna fungera ihop och Wenger skall ju vara ett fotbollens master mind nog att lösa ekvationen, men kanske går den aldrig ut? Kanske är och förblir dessa spelare för lika, för sugna på samma saker och för ...ego för att underkasta sig det hårda jobbet i anpassningen? För jag håller med dig, vore ett jättevapen, men kanske får vi, och Wenger, ge upp den drömmen?

GeorgeAdams// Tackar! Och ja, jag hade nog kunnat tänka mig att du skulle hoppa på vagnen!

Bild för Adamberg

Det verkar som Wenger nu har en hel iskall bänk som han inte har förtroende för. Har inte W själv nån boss?

Adam

Bild för Fredde

Herregud pumpa ut bättre understöd på Chambers alternativt sätt in Bellerin som är toksnabb, men han måste börja tjuva mer på den ytan så att han måste gå inåt. Det där var bara en tidsfråga.. Så EXTREMT korkat. Ser han inte det? Ramsey får ta mig fan sätta sig på läktaren ett tag nu.

You win some, you draw some

Bild för Davidsson och Mannen

Platini// Så länge Kroenke äger klubben är nog Wenger sin egen boss, ja.

Freddee// Alltså, jag tyckte faktiskt att AOC var riktigt bra som understödjande ytter, långt mycket bättre än vad våra yttrar brukar vara. Däremot tyckte jag att Chambers såg väldigt mkt "felplacerad mittback" ut idag. Förbisprungen och oerhört otimad i sitt stötspel. Inte alls så bra som han varit som mittback. Snabbe Bellerin, tja... jag har svårt att se att han varit ett sämre val. Han är ju både snabb och, tada, högerback! Och Ramsey ja... vad håller han på med?