Medlemmar: 8809 st.
Visa menyn

Elva spelare men inget lag

Davidsson och Mannen
fre 2 jan 2015 kl 10:54

Igår mötte Arsenal Southampton borta på St Marys Stadium nere vid  Englands sydkust. Visst var det lite blåsigt, men det annars så frekvent förekommande ösregnet höll sig undan, varför gårdagen, rent vädermässigt, hade kunnat bli en helt okej tillställning. Southampton saknade Schneiderlin, Clyne och Cork varför deras redan tunna trupp hade kunnat bli en ganska trevlig nyårspizza, för ett Arsenal som bara dagarna innan hade tagit säsongens första seger mot ett topp 7-lag, att mumsa bort nyårsdagens baksmälla på.

Själv var jag tack vare manus poängtapp mot Stoke rejält taggad inför matchen och såg att Arsenal, vid en seger, inte bara hade tagit sig upp på topp 4, utan även varit endast en poäng ifrån tredjeplatsen och således varit rejält med i racet om något annat än den fjärdeplatstrofé vi verkar ha som ständigt mål varenda gång en säsong skall stakas ut, planeras och forma spelartrupp för. Men det som borde kunnat bli riktigt trevlig start på året, det blev i stället ett rejält platt fall.

Självklart finner vi syndabockar i olika spelare, deras individuella prestationer och i Szczesny, i Koscielny och i Mertesacker finner vi spelare vilka på olika sätt var högst delaktiga i Sotons båda mål. Självklart kan vi skylla på att Arsenal, ännu en ligaomgång, hade nästan en startelva i rehabiliteringsrummet och vi skulle också kunna skylla på att andra spelare, som konsekvens av skadesituationen, var urlakat underpresterande som logisk följd av ett långtida övermatchande. Men då gör vi det inte bara för enkelt för oss, vi skjuter också bredvid målet och går in i en lika resultatlös som dadaistisk retorisk fälla.

För vi kan skylla på precis vad som helst, vi kan fortsätta avhandla yttre faktorer eller fiender som gör att Arsenal idag ligger på sjätte plats i ligan (efter spurs) och vi kan använda Wengers ”unlucky” i tidernas otid, men ser vi inte sanningen i vitögat kommer problemet aldrig få sig en lösning. För, för mig var gårdagens match bara ännu ett exempel i raden, på att Arsenal har en mängd bra spelare, varav vissa till och med är väldigt bra, men inte fungerar tillsammans. Där andra lag ställer upp med ett lag, där kommer vi med elva spelare.  Där andra klubbar kommer med en grupp, där mönstrar vi elva individer. Och där våra motståndare möter oss med en enhet, där kontrar vi med elva separerade små delar utan något som förenar dem.

När jag ser tillbaka på mitt Arsenal de senare åren så tycker jag att vi, ända sedan De Oslagbara, säsongen 03/04, har gått från lag till en samling individuella spelare. Invincibles hade en centrallinje som höll laget samman, en ryggrad som reste laget upp och ett spelsystem som var lika lättbegripligt som framgångsrikt. Sedan 03/04-laget av olika orsaker splittrades har vi, år efter år med endast säsongen 07/08 som undantag, varit beroende av olika individuella spelares insatser. Henry bar oss fram till han lämnade, därefter tog Fabregas enorma kreativitet över ansvaret, vilket senare avlöstes av van Persies enorma förmåga att göra mål av halvchanser. Säsongen 13/14 hette han Ramsey och hösten -14 heter han Sanchez.

Denna säsong heter han, så länge han håller sig hel, Alexis Sanchez. Bild: Bildbyrån.

På det stora hela så har mittfält och försvarsfemma, ända sedan The Invincibles splittrades, varit allt annat än solida och någon centrallinje har vi absolut inte haft. Vi gick över till possessionsbaserad fotboll, lade försvarsarbetet åt sidan och räddades av att vi gjorde fler mål än motståndarna i en tid då Arsenal skulle ställa om från Highburys intimitet till Emirates moderna storskalighet och därmed hade sänkt kravbilden från att vinna till att underhålla (och ta fjärdeplatsens biljett till välkomna CL-slantar). Men någon gång på vägen tappade Arsenal bort sin identitet, sin gemensamma nämnare och sin förmåga att fungera som enhet. Och under innevarande säsong har detta blivit nästan smärtsamt tydligt.

Vi har ännu en säsong burits av enskilda spelares insatser, men när Koscielny (EN SPELARE!) varit borta då har hela defensiven rasat och när lag har satt press på den centrale bollhållaren då har precis hela Arsenals anfallsspel kört fast, stannat av och blivit till intet. Gårdagens match var ett exempel, matcherna mot liverpool och Stoke ytterligare, men listan kan göras hur lång som helst. Listan på matcher där det inte räckt med individuella punktinsatser för att sminka över det uppenbara faktumet att Arsenal av idag inte har ett fungerande spel, att vi inte är ett lag utan att Arsenal istället är en samling löst sammansatta individer som var för sig presterar så gott de kan utifrån respektive spelares individuella förutsättningar.

För mig är lagsporter så överlägset mer intressanta än individuella sporter. Visst är jag uppvuxen i ett Sverige som stannade när Ingmar Stenmark åkte skidor, visst gladdes jag över Gunde Svans lika stora genialitet som envishet och visst hade jag hela pojkrummet, under tiden före att Samantha Fox, Sabrina och en högre dos hormoner gjorde entré i mitt liv, planscherat med killar som Dan Corneliusson, Robert Prytz och Torbjörn Nilsson. Men dessa spelare var för mig bara bitar av olika enheter, de var företrädare för enheter och representanter för en idrott.

För mig är lagsporter så magiska eftersom lag kan vara så oerhört mycket mer än summan av de olika delarna. Lag kan prestera så oerhört mycket mer, än vad de olika spelarnas egentliga kompetens erbjuder, just för att de kan fås att fungera som en enhet. Där, i fotbollens fall, summan skall försökas bli högre än 11x1. Och det är just här Arsenal står och stångar sig blodiga mot sin klagomur. Southampton är spelare för spelare sämre än Arsenal, Stoke är spelare för spelare väldigt mycket sämre än Arsenal och till och med fotbollens Pojken med Guldbyxorna, Liverpool FC, är spelare för spelare avsevärt sämre än Arsenal. Ändå kunde vi inte vinna över dessa lag, precis som vi inte kunnat vinna över en mängd andra lag som, spelare för spelare, är sämre än Arsenal.

För dessa motståndare har fungerat som lag, som enheter och som produkter av en matematisk formel där 11x1 har blivit mer än 11. Därför vinner sämre lag över Arsenal och därför förlorar, eller kryssar, Arsenal mot sämre lag. För vi är, säsongen 13/14, inte ens elva, vi är på sin höjd 8, kanske 9 eller i bästa fall 10. Men vi blir aldrig mer än summan av delarna, för de fungerar inte som enhet och kan därför inte få någon synergisk effekt av sina respektive medspelares kompetenser. I Wengers Arsenal skall alla vara samma och, med några få undantag, vara stöpta i samma spelmässiga form och det känns som om det, likheten, är den allenarådande idén med dagens Arsenal. Hur spelarna sedan fungerar, eller snarare inte fungerar, ihop, det lämnas åt slumpen, fotbollsgudarna eller f-n och hans moster. Och därför vinner inte Arsenal, trots alla våra fina spelare och trots deras individuella färdigheter. För i dagens fotboll räcker det inte med elva bra spelare för att vinna, det krävs att dessa elva skall vara ett. Ett lag, gemensam idé och en enhet.

Kommentarer

Bild för Adamberg

Davidsson&mannen. Dina blogginägg alltid lika intressanta.

Vi får höra att vi gnäller men då tycker jag man missar hela bilden, mönstret, upprepningarna de senaste åren. Jag tycker den är uppnenbar även när vi vinner två matcher på raken. 

Att vi har den enorma spelarkompetensen i laget med spelare som spelare för spelare bör kunna slå de flesta lagen men vi, till skillnad från The Beatles, inte är större som lag/grupp än de enskilda spelarna tillsammans. Det är en persons ansvar att gruppen är större än de enskilda delarna. Ja ni vet vem. Och jag kommer aldrig sluta med att tjata att han måste bort från laget nu för att vi ska kunna byta till ett annat spår på skivan. 

Adam

Bild för Byarum

Fan Davidsson. Du har så rätt i det du skriver. Din analys är klockren. Vi har väldigt skickliga spelare, men det är laget som saknas.... Vi får aldrig synergieffekter av vårt lag, mer än möjligtvisa negativa sådana och hade vi inte haft Sanchez så hade vi väl nästan legat under strecket,,,, Och nu ska jag till London nästa helg och kolla på Stoke-matchen... det känns nervöst redan nu.

Förresten, jag utmanar mig själv litet nu. Om Arsenal slutar på sämst fjärdeplats så kommer jag att förära dig en Arsenaltröja som det står D & M på och sen får du själv välja tröjnummer. Vet inte hur risky detta är, men jag tar chansen... 

Bosse

Bild för Micke

Exakt så är det! Men vad beror det på? Saknaden av en tydlig ledare på plan med Arsenalgener? Tyckte förra året att BFG var något på spåren, men inte längre! Och hur blir det med denna fråga när Özil kommer tillbaka? 

Orolig för framtiden är bara förnamnet! Jag tycker att inte ta tillbaka Fab var oerhört korkat, kanske mest för att jag tror han skulle kunna bli den som håller ihop laget.. 

Vad ser vi för möjliga lösningar på problemet? Finns det några ljusglimtar i mörkret? 

Byarum: Jag hjälper till att slanta om vi lyckas med att ta topp 4 pokalen! 

Bild för Byarum

Micke: Tycker att D & M kan vara värd detta efter de krönikor som han skriver. De är bland det mest läsvärda i sportjournalistik som finns...

Delar dina åsikter vad gäller BFG. Han har tappat mycket... Sen blir han alltid bättre med Kos vid sin sida. Dock icke igår, men det berodde nog mest på Kos... Han var inte bra....

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Platini// Tack och tack för din lika snygga som träffande musikreferens. Dels för att du har rätt; The Beatles anses väl ha varit helt okej musiker var för sig, men fantastiska som enhet, men också för att du får ihop knorren med ”för att vi nu skall byta till ett annat spår på skivan” i relation till vår tjatighet. Snyggt.

Byarum// Härligt att du håller med och att du finner texten läsvärd. Och underbar utmaning du ger dig. Hela mitt gage, eller vad man nu skall kalla det för, för att skriva blogg här på Arsenal Sweden (ca 600 kronor/år) går ju åt till köpa matchtröja till sonen, så… :-)  Men din utmaning värmer mig på alla sätt, verkligen!

Micke// Jag har också tänkt på just ledarskapsfrågan. Så klart från Wengers håll men även den du är inne på, hur ledarskapet ser ut på planen. För om vi fortsätter analogin med The Invincibles, så ser vi, i Vieira, en oerhört starkt och närvarande ledare med ett lika tydligt som kompromisslöst ledarskap. Där tycker jag att Wenger, ända sedan Vieira lämnade klubben, har devalverat lagkaptensskapet till att antingen vara ett tack för trogen tjänst eller ett försök att hålla kvar en stjärna i klubben.

Sedan över till det här med Mertesacker som tja… vad har hänt med honom? För han har ju aldrig varit särskilt snabb, och således inte drabbas så hårt av ålderdomen, utan mer placeringssäker och klok. Denna säsong vet jag inte vad han har varit. Min gissning är att han har drabbats hårt av den rotation han, i Koscielnys frånvaro, varit med om samt att han, när han spelat med Chambers, tvingats spela på helt fel, den vänstra, mittbacksplatsen, och att han är i stort behov av trygghet (också något för en lagkapten att i så fall vara!). Annan förklaring hittar jag inte.

Tack för att du nappar på Byarums D&M-bössa, jag blir jätteglad över så fina gester!

Bild för Fredde

Ett lag kan även sätta sina bästa spelare i lägen, vårat lag kan inte göra det. Med RvP så hade vi endå en tydlig och enkel spelidé, få RvP i skottläge i straffområdet. Då slog våra yttrar sin ytterback 7 gånger av 10. Men försvaret var fruktansvärt dåligt.

Nog för att våra DMs inte är de bästa i världen, men nog ska väll en (deffensiv) mittfältare som spelare i Arsenal klara av att stänga ytor mot Stoke. Det är inte Bayern eller Real Madrid, utan det är Stoke City. Och nog ska väll alla våra mittfältare klara av att stänga ner den ytan mot alla lag under topp6 i ligan. Det som inte har fungerat (förutom stundtals) i år är även anfallsspelet. 80% av våra mål är inte frukten av ett lagspel utan frukten av individuell briljans.

Om man ser till i år, vilka spelare har Wengér utvecklat då? Vem har tagit stora steg i utvecklingen?

Alltså det finns ledare i truppen, men när Mertesacker underpresterar så blir det inte så troligt. Och Flamini eldar gärna på, men när han har svårt att fylla en större funktion så blir även det inte så trovärdigt.
Och om man ser på det såhär, efter halva serien har vi 33 poäng. Spelar vi även in 33 poäng från och med nu så blir det inget CL-spel till nästa höst. Det är den bistra sanningen.

You win some, you draw some

Bild för Adamberg

varför har inte tränaren förtroende för sin bänk? varför släppa in någon när 5 minuter återsår i gårdagens match? vad ska han åstadkomma. Vad är vitsen? 

Adam

Bild för Pelle

Förlåt mitt skämt men jag kan inte låta bli...

Byta spår på skivan? Ni e ju mer gammelmodiga än Wenger. ;)

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Davidsson och Mannen

Freddee// Håller med kring strategier med rvp (och Henry), men idag saknar vi den typen av ständigt levererande striker. Och då går det som det går.

Våra DM:s eller vad man nu skall kalla dem är förvisso tämligen mediokra, men jag största svårigheten är att vi inte har någon kollektiv defensiv och inget styrspel som håller. Spelarna joggar var för sig utan tanke om samarbete. DET är värre än att Flamini och Arteta är begränsade.

Sedan lyfter du frågan kring vilka spelare Wenger har utvecklat och ja, det fanns en tid då han gjorde guld av sand, då han var utvecklare nr 1, men, som du antyder, så är det ett tag sedan. Jag tycker Gibbs är ett av få exempel, BFG och Ramsey från i fjol likaså, men annars är det oerhört tunt på utvecklingsfronten.

Jag älskar både Mertesacker och Flamini, men den förstnämnde verkar nästan vara för snäll, medan den sistnämnde tyvärr är en för begränsad fotbollsspelare. Jag vill att en lagkapten skall vara den förste som tas ut till och den mest självklare i elvan. Varken Mertesacker (i år), Flamini eller Arteta är någon sådan.

Platini// Ja, herregud vilken fråga! Jag delar den fullkomligt och står lika oförstående som du över att Wenger hanterar sin bänk som han gör (eller snarare inte gör). Jag försöker finna förklaringar, men misslyckas varenda gång. Helt obegripligt!

Pelle// Du menar i förra inlägget? Jag måste erkänna att jag missade att det var ett skämt. Och visst f-n är jag gammalmodig, om än inte lika enkelspårig som Wenger.

Bild för George Adams

Ett av dina bästa blogg inlägg någonsin. Med ett oerhört viktigt innehåll.

Jag hoppas ALLA här inne läser och reflekterar över det. Även dom som anser att Wenger nästan är oersättlig eller är rädda för vad som kommer hända om vi får en ny manager,  eller alla som hela tiden försvarar klubbens, lagets och Wengers tillkortakommanden med att vi inte har pengar att köpa spelare för.

Herregud! Vi har ju bra spelare, en trupp. Problemet är precis det du här tar upp. Dom fungerar inte som ett LAG. 

När skall alla AKB förstå att en managers främsta uppgift är att bygga ett lag som spelar för klubbmärket och få spelarna att fungera ihop  som ett lag och optimera utfallet av givet spelarmaterial,  oavsett resurser och andra förutsättningar. 

Bild för Davidsson och Mannen

GeorgeAdams// Tack för berömmet, jag lapar i mig för fulla muggar! Och ja, jag hoppas också att fler reflekterar över denna fråga. Hur Arsenal, med alla fina spelarnamn, kan spela så dåligt och ta så få vinster, trots alla dessa stjärnor som truppen ändå är fylld av. Att dessa spelare inte fungerar ihop, som ett lag, utan räddas av enskilda prestationer vilka, i varje fall hjälpligt, täcker över alla sprickor.

Vi har ligans fjärde dyraste trupp, och presterar inte ett uns mer än det. I bästa fall...

Bild för Byarum

Måste bara kolla för att förbereda mig... Vilken storlek och tröjnummer? 

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Byarum// Du är la för goo du! Men om du insisterar så... :-)

Jag har storlek Medium.  Kör endast nr 14 (efter gissa vem!) och ser gärna att man inte särskriver D&M med onödiga mellanslag.  Ser fram emot den där fjärdeplatsen...

Bild för Byarum

Nr 14, hm kan det vara Cruyff eller möjligtvis någon som heter Henry,,,, jag köpte tröja nr 14 till min sambos barnbarn. Verkar vara ett populärt nummer,,,, nu ser vi till att vi fixar fjärdeplatsen,,,

Bosse

Bild för Davidsson och Mannen

Byarum// Om vi säger så här: Min son heter Henry, så får vi lista ut resten själv.

:-)